[ amanteo @ 28.07.2009. 00:56 ] @
Poštovani prijatelji ne bih da se frljam izrazima kojima ne znam značenje ali ću se truditi da što direktnije postavim pitanje. Naime Pascal je prvi programski jezik koji detaljno proučavam, Čabarkapina zbirka mi je biblija,ide mi matematička logika a mozak računara sam posmatrao čačkajući asembler. Prešao sam veći deo zbirke,nedavno procedure i funkcije, sada sam dakle kod strukturnog programiranja i zanimam se nizovima medjutim... Kako u svom svakodnevnom radu koristim Lazarus IDE nikako ne mogu da pređem preko jedne stvari... Naime kada kreiram programe sve više su mi potrebni UNIT-i a ja nikako ne mogu da nađem objašnjenje na koji način da sačuvam sve svoje lične potprograme koje ću pozivati nezavisno od programa koji radim. Znam da tako nešto postoji ali nemam pojma pod kojim globalnim imenom uopšte u svetu programiranja ili lokalnom interpretacijom tog pojma u Lazarus-u. Da nisu to možda biblioteke,eto odvalih ipak,ali i da jesu nemam pojma kako da ih koristim. Do sada sam kreirao programe po sistemu ajd' -new -program i eventualno pored toga ajd' -new -unit ali kako da mi Unit ne bude vezan isključivo za program koji radim. Kao što ste već primetili nikako mi ne ide terminologija vezana za razvojno okruženje,a Lazarusov help site mi je poprilično konfuzan i nisam našao objašnjenje. Moolim vas pomoz'te nekom valjanijom referencom ili direktnim objašnjenjem, unapred zahvalan i ponizan. |