[ zmau @ 29.07.2009. 14:21 ] @
| Imam Acer aspire 7720Z i rikno mi je njegov AC-DC adapter od 19V i 4.74A.
Dok njega sredim pozajmio sam drugarov adapter čiji je izlaz 19V, 3.42A i trenutno koristim njega. Zanima me da li manja amperaža na ulazu može da napravi neki problem laptopu ?
Reče mi čovek da bateriji to ne prija. Da li bi bilo pametno da izvadim bateriju ?
I, onako usput, da li bi bio problem kad bih povezao laptop na adapter koji daje veću amperažu ? I šta bi bilo kad napon ne bi bio odgovarajući :) ? |
[ Darije @ 31.07.2009. 10:28 ] @
U mojoj praksi je ovako:
Slabiji adapter neće napraviti štetu laptopu već će malo sporije puniti bateriju i pre ce crći jer se od njega mnogo očekuje, tako da mislim da je bolje staviti adater sa vecom amperazom(i istom voltazom) .
[ zmau @ 31.07.2009. 15:55 ] @
Hvala.
A šta misliš, da li samoj bateriji smeta to sporije punjenje ? U smislu da će joj brže oslabiti kapacitet, recimo ?
A ako je amperaža na ulazu veća, onda potrošač vuče koliko mu treba, a višak mu ne smeta ? Je l to princip ? Pretpostavljam da tako funkcioniše i kontakt u samom štekeru ?
[ Dr.sima @ 03.08.2009. 10:26 ] @
Naravno da nije preporucljivo stavljati ispravljac manje amperaze... Manja amperaza=manja maksimalna snaga koju ispravljac moze da isporuci=(mnogo) vise se greje i moze da napravi varijacije u naponu. Sto se vise greje veca je verovatnoca da ce da vrisne, ili jos gore da kratko spoji na nekom od namotaja i recimo podigne napon i sprzi nesto u lap topu ...
Veca amperaza naravno ne smeta ...
[ jablan @ 03.08.2009. 13:44 ] @
S obzirom da su ti adapteri pravljeni da pokriju potrošnju računara + punjenje baterije u isto vreme, pretpostavljam da će, ako koristiš laptop bez baterije, ta struja koju isporučuje taj slabiji adapter biti sasvim dovoljna za nesmetani rad računara (ako grešim, nek me neko ispravi)...
[ JOJO847 @ 03.08.2009. 14:59 ] @
da skratimo pricu - ne koristi taj adapter. Ovi za 3,42A obicno imaju i drugaciji konektor tako da ih ni nemozes ukljuciti.
Adapter koji moze isporuciti vecu struju uz isti napon bi bio prihvatljivo rjesenje.
[ da Vinci @ 05.08.2009. 11:05 ] @
P = U * I, vrlo jednostavno, 19 V * 3,42 A = 65 W... A originalni adapter je 19V * 4,74A = 90 W. Ako ti laptop traži više snage od 65 W, onda može doći do varijacija u naponu, a varijacije u napunu nisu poželjne za laptop. Moja preporuka ti je da izvadiš bateriju i onda upotrijebiš taj adapter, jer onda nećeš puniti bateriju, tako da mu neće trebati puno snage za rad. Međutim, najbolje je da ne rizikuješ i da kupiš orginalni adapter, jer ti je jeftinije kupiti novi adapter nego novi laptop ukoliko taj 65 vatni punjač vrisne...
PoZz
[ dejan @ 14.10.2009. 08:08 ] @
Vidim da kazete da moze da se koristi punjac istog napona a vece jacine struje, pa bi molio da mi kazete da li smem da koristim punjac za auto:
18.5V 6A 120W
da punim HP laptop ciji originalni kucni punjac ima ove karakteristike?
18.5V 3.5A 65W
[ Binary Mind @ 15.10.2009. 00:26 ] @
Naravno da moze, samo je pitanje kakav je auto punjac u pitanju?
[ dejan @ 15.10.2009. 12:57 ] @
Da, i proizvodjac kaze da moze jaca struja. Ovaj punjac je u pitanju:
http://trust.com/products/product.aspx?artnr=15822
[ Binary Mind @ 15.10.2009. 13:27 ] @
Trust je vec bolje resenje od nekih no name punjaca koji kod nas mogu da se kupe. Kupi ga i budi bez brige.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|