|
[ mmix @ 30.07.2009. 14:00 ] @
| Windows 7 Ultimate cracked and activated with OEM master key
Iscurelo iz Lenova. Pretpostavljao sam da ce ovo da se desi jos pre par meseci (Shadowed moze da potvrdi ), al bas 4 (CETIRI) dana nakon sto su OEM-i dobili image, to je vec bezobrazno
Jos jednom im se cela ta DRM zaje*ancija na teret legalnih nonOEM korisnika obija o glavu, ja kao legit korisnik (doduse ne retail) moram da cekam 6. avgust a pirati ce vec koliko danas imati RTM verzije putpuno aktivirane. Sa obzirom na medijski hype koji su napravili oko Windowsa 7, do 22.oktobra kad bude GA ce izgubiti brdo para; neko bi stvarno trebao da objasni MS executivima koncept internet prodaje i isporuke diigitalnog sadrzaja internetom, onaj koji ume da skine torent zna kako i da nareze legalno kupljeni ISO image. |
[ mmix @ 30.07.2009. 14:13 ] @
Sa Windows Team bloga:
Lenovo: In the middle is Nicole Hopper from Lenovo. On the left of her is James Hendergart and to her right is Zhan Ding both of Microsoft.
E nikol, nikol  Zezam se naravno, ko zna ko je to iskopirao iz Lenova i kad (treba stvarno da imas herc da iskopiras ilegalnu kopiju pre nego izadjes iz Redmonda  )
[ combuster @ 30.07.2009. 14:13 ] @
Pa eto odakle windows-u onoliki market share. A ja se ponadao da ce biti crack-proof...
[ degojs @ 30.07.2009. 14:46 ] @
Još samo da vidimo da l' će neko da se ubije..
Da je Apple u pitanju, već bi imali masovnu grobnicu zaposlenih.
[ combuster @ 30.07.2009. 14:58 ] @
Kolektivno samoubistvo IBM-ovaca :D
[ mmix @ 30.07.2009. 15:16 ] @
Pa pazi, realno i ispod zita MSu odgovara da oni koji nikad ne bi dali pare za Windows dobiju Windows makar za dzabe (bolje nego Linux  ) zbog prodaje sekundarnih proizvoda (izmedju ostalog po tom osnovu mene/nas deru za VS i slicno) i zbog marketing ugla (vidi nas 90% ljudi "veruje" nasem proizvodu) ali naravno nijedan menadzer sa imalo mozga to nece reci javno jer bi ga shareholderi (a i paying customers) odrali na zivo. Problem ovde je taj iracionalni GA period od dva meseca, to je toliko obsolete koncept pustanja softverskih proizvoda (so 90's  ), ne mozes ljude da vabis na mamac godinu dana i onda (namerno ili nenamerno, nevazno) pustis mamac a ljudima kazes "nemojte to da dirate"  Niko to nece da trpi vise pred drugu deceniju 21 veka i rasprostranjeni broadband. Ja razumem odredjenu posvecenost retail channel-u od strane MS-a, ali sa tim channelom ionako ulazi u sukob otvaranjem svojih retail shopova... Mislim da ovde izbija na povrsinu krutost "birokratije" firme ove velicine..
[ combuster @ 30.07.2009. 15:38 ] @
Citat:
Pa pazi, realno i ispod zita MSu odgovara da oni koji nikad ne bi dali pare za Windows dobiju Windows makar za dzabe (bolje nego Linux ) zbog prodaje sekundarnih proizvoda (izmedju ostalog po tom osnovu mene/nas deru za VS i slicno) i zbog marketing ugla (vidi nas 90% ljudi "veruje" nasem proizvodu) ali naravno nijedan menadzer sa imalo mozga to nece reci javno jer bi ga shareholderi (a i paying customers) odrali na zivo.
U potpunosti se slazem, zato i cekam taj trenutak da gigantska kompanija iz Redmonda napravi crack proof os i da lepo nagradi ljude koji legalno koriste i placaju njihov proizvod. Nemogucnost skidanja nekih od update-ova koji zahteva windows genuine verification ne smatram dovoljnim razlogom da neko plati Windows... Cak sta vise zbog sve ove OEM zezancije i ovi sa piratovanim Win-om mogu opusteno da imaju sve privilegije kao i oni koji su ga platili. Jel' im tesko da uz svaki laptop ponude windows instalacioni disk umesto onih recovery zezancija i tako rese problem, moguce da gresim ne razumem se bas u to najbolje...
[ Catch 22 @ 30.07.2009. 22:22 ] @
Mali podsetnik: Kada je promovisana Vista, tada je lično B. Gates javno dao product key (koji je kasnije naravno bio blokiran) i koji je ostao poznat kao Bill's Key...
Čini mi se da oni sasvim tačno znaju šta i kako rade, sve to ima svoju konkretnu namenu...

[ combuster @ 30.07.2009. 22:31 ] @
Jeste, da bi nas *nix-ovce sekirao market share :D Just joking ppl... Ima puno logike u svemu tome, buy it, try it, hack it but for the love of God use it :D
[ Ivan Dimkovic @ 30.07.2009. 22:37 ] @
Citat:
U potpunosti se slazem, zato i cekam taj trenutak da gigantska kompanija iz Redmonda napravi crack proof os i da lepo nagradi ljude koji legalno koriste i placaju njihov proizvod.
Ti ozbiljno mislis da je moguce napisati zastitu za Windows koja ne bi bila probijena?
Ne... ozbiljno? Ti zaista mislis da je to izvodljivo?
Kako bi trebala da funkcionise ta "ultimate" zastita? Negde ce biti izvrsavan CPU kod, koji ce na osnovu detekcije utvrditi da li jeste / nije pirat... Sta god radio sa tim kodom, provlacio ga ili zavlacio - stitio, kriptovao, mutirao... sve se to moze razbiti uz dovoljno vremena i interesa...
Microsoft moze da ulozi milion $ na zastitu, a moze da ulozi i 10 milijardi $ na zastitu.
Znas koja ce biti razlika? Par nedelja, eventualno meseci - i ona druga ce isto tako biti razbijena.
Microsoft, bas kao i svi veci sw. vendori jednostavno stite softver tek onoliko da se "obicnim" korisnicima koji ne zele da se petljaju sa kojekakvim crackovima, modifikacijama i sl... vise isplati da ga kupe. Za sve ostalo, tu nema price.
A da ne pominjemo fakat koji je mmix pomenuo - da je cak i piratovan Windows bolja opcija za MS nego ne-piratovan Linux na kompu korisnika.
[ combuster @ 31.07.2009. 08:02 ] @
Citat:
da je cak i piratovan Windows bolja opcija za MS nego ne-piratovan Linux na kompu korisnika
no comment :) Sta ti znaci to cak i piratovan Windows, to je isti windows kao i onaj sto se nalazi u fpp-u (ako ne racunas black editione i kojekakva sr***) a tvoj stav o windows-u i linuxu mi je poznat, samo bi mogao da dodas nesto tipa po meni a ne fakat...
Citat:
Ne... ozbiljno? Ti zaista mislis da je to izvodljivo?
Pa dovoljno bi bilo da na neki nacin onemoguce update... Samo moraju da vode racuna da ne bude kao sa Tages zastitom na igricama gde je ista smanjivala user experience... Iskren da budem i ja mislim da sta god da izmisle eventualno ce naci workaround ali bi lepo bilo da im se zagorca zivot maksimalno :D
[ _AxeZ_ @ 31.07.2009. 08:40 ] @
Mozda da onemoguce promenu wallpapera i ogranice broj pokrenutih programa na 3...:) To je prava zastita, radi a zajebava te....lol
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2009. 09:21 ] @
Citat: combuster
no comment :) Sta ti znaci to cak i piratovan Windows, to je isti windows kao i onaj sto se nalazi u fpp-u (ako ne racunas black editione i kojekakva sr***) a tvoj stav o windows-u i linuxu mi je poznat, samo bi mogao da dodas nesto tipa po meni a ne fakat...
Ovaj... pazi ovako, ako zanemaris sta PR department neke firme prica, postoje stvari koje su vrlo "nepromenjive" u ovoj industriji:
- Kao prvo, finansijski dobitak je ako i samo ako prodas nesto, to je ono sto zanima investitore
- Vecina piratskih instalacija Windowsa po 3-cem svetu ni u teoriji ne bi mogla biti suptitucija za direktnu prodaju - bez obzira na to sta PR dept. prica o "izgubljenim milionima u pirateriji"
OK?
E sad, vidis - dolazi glavni deo... Ako ta grupa ljudi nisu tvoji potencijalni kupci, a nisu - jer nemaju $70-$100 da zveknu za Windows (niti bi to uradili sve i da imaju jer se tamo generalno ne kupuje sw.) onda jedino sto mozes da imas od njih je neki "intangible value" - recimo, da ih sprecis da oni koriste konkurentski proizvod - jer, ako nista drugo, tebi nije $$$ u dzep ali bar nije ni konkurentu - ista stvar i za market share, i ostale "ne-finansijske" mere.
U takvoj konstelaciji ti imas odredjeni interes da na pirateriju gledas kao "nuzno zlo" - naravno, iskljucivo off the record, dok se u isto vreme trudis da u svetu gde ljudi placaju sw. otezas piratovanje i ucinis ga dovoljno odbojnim procesom za vecinu tvog trzista.
I to je to... Microsoft, bas kao i svi ostali ce imati "neke" zastite, koje sprecavaju nekog Joe-a na zapadu da jednostavno instalira sw. na 10 kompjutera - i to je to, sve preko toga postaje "law of diminishing returns" jer SVAKU zastitu mozes razbiti - samo ces bacati pare na R&D, a tu je + onaj gore deo price...
Tako da... "savrsenu zastitu" neces nikad videti - ne isplati se.
Citat:
Pa dovoljno bi bilo da na neki nacin onemoguce update... Samo moraju da vode racuna da ne bude kao sa Tages zastitom na igricama gde je ista smanjivala user experience... Iskren da budem i ja mislim da sta god da izmisle eventualno ce naci workaround ali bi lepo bilo da im se zagorca zivot maksimalno :D
Kao sto rekoh, to bi onda zapravo bilo LOSE - marginalno bi povecalo prodaju (oni koji generalno placaju sw. to vec rade i sa ovakvom MS zastitom, dok oni koji nemaju ili nece da kupe sw. to svakako nece raditi ni sa tim) a :
a) Kostalo bi dodatno
b) Imalo bi potencijalni negativni efekat na povecanje udela konkurencije
[ combuster @ 31.07.2009. 09:35 ] @
OK oko toga nema diskusije, u pravu si. Znao sam ja to i ranije, zato se i ne sekiram oko linux-ovog market share-a. Ja koristim ono sto meni odgovara i to nema veze sa cenom, od it-a zaradjujem dovoljno da mi ne bi bilo zao da dam 100$ za OEM windows da to zelim - ali ne zelim, ali zato nisam dvolican pa ga i ne koristim uopste.
Citat:
Kao sto rekoh, to bi onda zapravo bilo LOSE
A sta mislis zasto to prizeljkujem :D
[ dalibor_zdravkovic @ 07.11.2009. 12:30 ] @
Ljudi da vam kazem nesto, to silno bacanje para oko zaštite od pirata je uzalud, sve se to da razbiti.
Sto se tiče korisnika windows-a kao pravno lice tu je nadležna inspekcija koja ih kontroliše, a što se tiče korisnika kao fizičko lice tj. kucnih korisnika u Srbiji gde 70% ljudi prima 30000 din platu, a od ukupnog stanovništva samo je 30 -40% zapošljeno, pa odakle njima da daju 200 evrica za windows kada su i to malo para jedva skupili za neki bedni komp, a vi se ljutite zasto ljudi koriste piratizovani windows.
Dajte posla, plate po evropskom standardu i piraterije će biti manje jer niko nije lud da uzme pirata kada ima novca za orginal.
[ mmix @ 08.11.2009. 18:09 ] @
Danas mi stigao SMS od ortaka da je izasao crack za Windows 7, ipak je sega-mega nova zastita izdrzala vise od dve nedelje :)
Ne znam jos detalje, treba sutra da se cujem sa ortakom.
[ Catch 22 @ 08.11.2009. 18:30 ] @
^ ???? !!!!!
U kojem vremeplovu ti provodiš dane?
[ combuster @ 08.11.2009. 18:43 ] @
Pa ja nisam probao ali sam cuo da onaj hazarov crack jos radi kao i da je izasao novi neki oem hack... Vucara se po torrentima vec neko vreme...
[ mmix @ 08.11.2009. 18:48 ] @
Vremeplov?
Lenovo OEM kljuc je blacklisted i zamenjen drugim i nece proci WGA niti je ijedan Lenovo laptop izasao u prodaju sa hakovanim kljucem. Potreban je novi hack sada kad je prosao GA datum. dal je issto baziran na OEM kljucu ne znam jos.
[ combuster @ 08.11.2009. 18:56 ] @
HP.XRM-MS 0 Mb
Alienware.XRM-MS 0 Mb
Dell.XRM-MS 0 Mb
Founder.XRM-MS 0 Mb
Fujitsu.XRM-MS 0 Mb
Acer.XRM-MS 0 Mb
Lenovo.XRM-MS 0 Mb
MSI.XRM-MS 0 Mb
Toshiba.XRM-MS 0 Mb
Ovo se vrti vec mesec dana... Ne znam da li je ispravno though...
[ mmix @ 08.11.2009. 19:04 ] @
kljuc nije dovoljan (to inace mozes da pokupis sa firminog brandiranog laptopa  ) potreban je hack koji ce ubediti WAT da masina zaista jesta branded masina tog proizvodjaca po SLIC tabeli iz BIOS-a.
Sad bas gledam nesto po netu, vidim dva resenja, hazarov updateovani alat RemoveWAT koji u potpunosti stripuje WAT sa sistema i Chew-WGA koji patchuje WAT, medjutim oba ova sistema mogu da se sprze prostim updateom WGA, potreban je neki konkrentiji sistem za upucavanje OEM kljuceva, neki koji WGA nece moci da otkrije.
[ combuster @ 08.11.2009. 19:14 ] @
Ovaj koji sam ja video (vista 7 loader) ucitava ove oem kljuceve samo ne znam na koji nacin, uglavnom ovo nije hazarov hack. E sad verujem ti da je moguce da su ga vec provalili (mator je mesec dana) i da obicnim update-om se dejstvo hack-a ponistava, mada nisam video takve komentare... I u tom slucaju bi mnogo es-ovaca vec kukalo zbog toga :D Inace nisam hteo da ostavljam link i pun sadrzaj crack-a da ne bih ostavljao ovde po es-u warez linkove... :)
[ staticInt @ 08.11.2009. 19:31 ] @
Citat: mmix: kljuc nije dovoljan (to inace mozes da pokupis sa firminog brandiranog laptopa ;)) potreban je hack koji ce ubediti WAT da masina zaista jesta branded masina tog proizvodjaca po SLIC tabeli iz BIOS-a.
Sad bas gledam nesto po netu, vidim dva resenja, hazarov updateovani alat RemoveWAT koji u potpunosti stripuje WAT sa sistema i Chew-WGA koji patchuje WAT, medjutim oba ova sistema mogu da se sprze prostim updateom WGA, potreban je neki konkrentiji sistem za upucavanje OEM kljuceva, neki koji WGA nece moci da otkrije.
Realno nema veze svaki put kad se updatuje WGA uradis crack opet, verovatno ce da u medjuvremenu izadje nesto komfornije.
[ Nedeljko @ 08.11.2009. 19:44 ] @
Ne razumem u čemu je poenta. Pa, i do sada je bilo piratskih kopija Windows-a 7 po ulicama. Kakva je razlika između piratizovanja na ovaj i na onaj način? Suština je valjkda ista - moguće je instalirati i koristiti softver nelegalno.
[ Srđan Pavlović @ 08.11.2009. 20:00 ] @
pa mozes ti instalirati Win7, ali ako hoces da mozes da ga apdejtujes,
onda mora neki dobar "lekic" da se odradi, onaj koji pass WGA ;)
(mislim na ilegalce naravno)
[ combuster @ 08.11.2009. 20:03 ] @
Ma ja sam izgubio svaku nadu, ja bih voleo da izadje Windows sa nekom bad ass zastitom pa makar ga stitili preko nekog black box-a koji se kaci na usb recimo ali nema to pojma. Everything can be hacked, it's just a matter of time :)
[ mmix @ 08.11.2009. 21:28 ] @
Citat: Nedeljko: Ne razumem u čemu je poenta. Pa, i do sada je bilo piratskih kopija Windows-a 7 po ulicama. Kakva je razlika između piratizovanja na ovaj i na onaj način? Suština je valjkda ista - moguće je instalirati i koristiti softver nelegalno.
Poenta je u nemogucnosti detekcije, sa njom ide pozitivan WGA test i aktivan windows update bez kojeg si realno otvoren za exploite raznih vrsta, cak i ethical-hackers koji pomazu MSu da pegla bugove objavljuju te exploite nakon update-a. Ni linux verovatno ne bi voleo da koristis bez update servisa zar ne.
Sa svim WGA-patch tehnikama cak iako prolaze windows update check nikad ne znas dal ce uz sledeci update da ti stigne upgrade WGA i blokada windowsa ili ono besomucno "you are running a pirated version" smaranje. Ako nista sacekace te na prvom sledecm SP.
Vista je imala taj neki magicni OEM hack koji wga nije mogao da otkrije (detalje stvarno ne znam kako) i sa njim je uredno radio i wga i service packs, realno win7 nije u potpunosti hackovan dok takvo nesto ne izadje
[ Catch 22 @ 08.11.2009. 22:36 ] @
Moja saznaja o toj temi su nesto drugacija...
Prvi efikasan Hazarov loader je izasao jos pocetkom avgusta. Poslednja verzija je 1.6.1d ali je Hazar javno objavio da je kompletno napustio dalji razvoj tog loadera (sada radi neka druga resenja)...
Lenovo OEM key je odavno zamenjen, posto je mnogo pre 22.10. bilo poznato bar 5 OEM kljuceva (vecina njih vec negde pocetkom septembra).
Windows Update uredno radi jos uvek i na masinama sa prvim loaderom kojim je instaliran Lenovo key.
Nisam jos naisao na problem sa genuine validacijom na raznoraznim masinama...
Vec duze vreme postoji najmanje pet pouzdanih, razlicitih nacina da se "pripitomi" W Se7en / Server 2008 R2 - bez "modovanja BIOS-a"
Jedno prilicno dobro objasnjenje na temu po kom principu loaderi rade i sta bi eventualno MS mogao da preduzme po tom pitanju:
Citat:
...
OEM such as Acer, Dell etc do a deal with M$ where they include a table in the BIOS which contains "secret" information that Windows checks to see if activation over the internet is required. OEM machines do not need to activate over the internet if 3 things are present
1. The table in the BIOS - called an SLIC table - different machines have slight variations in this table.
2. A digitally signed certificate matching the SLIC table - again different machines have slight variations in this certificate.
3. An OEM key that matches the version of Windows installed - ie the key for Home Premium is different to the Ultimate key - it doesn't matter if the key doesn't match the OEM name just the Windows version.
When Vista came out someone discovered it was possible to fool Windows into thinking there was a genuine SLIC table in the computer BIOS by loading an emulated table into memory during boot up. M$ changed the table for 7 but maintained backward compatibility for Vista as well - note Vista keys do not work for 7 and vice versa though.
Windows detects this emulated table and if the certificate is installed in the operating system and the key matches the Windows version installed it accepts it is installed on an OEM machine and activates itself without connecting over the internet.
I guess M$ could stop this but they run the risk of de-activating legal customers and if they did this to enough legal customers would face a serious backlash. Given Vista's failure to gain market share - if Vista wasn't on new computers it would have sold very poorly indeed - M$ need Windows 7 to be a success and this is not guaranteed given current economic circumstances.
Finally - no a loader cannot damage or change your hardware as all software generally can't - sure viruses can wipe out you harddrive content and some could - in the past - overwrite the BIOS code until manufacturers fixed the open invitation they gave for this to happen when they allowed BIOS changes without changing jumpers - remember the chernobyl virus that took down millions of computers ?
...
Did or will Microsoft blacklist the keys we use for activation?
No. Microsoft technically cannot block OEM SLP keys, first because it's an offline activation, and second because those keys are (or will be) used by tens of thousands of legitimate users.
OEM SLP keys are used to mass-activate any computer that comes with Windows pre-installed on it. For the activation to work using an OEM SLP key, Windows checks if the computer is OEM manufactured. This is done by checking if there is SLIC table in memory when it starts. Putting this SLIC table in memory before Windows starts is what act¡vators are all about.
The keys that you see on the sticker of OEM computers are COA SLP keys, which are uniques and cannot be used to activate Windows either offline nor online. Those keys can be used exclusively by phone and in specific cases only.
What is the difference between Retail and OEM version of Windows 7?
There is none. The builds are exactly the same. Only the "Channel" heading in the file "sources/ei.cfg" specifies either "Retail" or "OEM". You can convert Retail to OEM by simply using an OEM product key (and vice-versa).
...
[ mmix @ 08.11.2009. 23:42 ] @
Od WGA ljudi jos onomad:
Citat: Windows 7 already includes an improved ability to detect hacks, also known as activation exploits, and alert customers who are using a pirated copy. There is a hack that is said to enable, when paired with the leaked key, a system to install and use a copy of Windows 7 Ultimate. Both the hack and the key are indications that a copy of Windows may not be genuine. The Windows Activation Technologies included in Windows 7 are designed to handle situations such as this one, and customers using these tools and methods should expect Windows to detect them.
Na stranu "we can get you" spika, realno to sto kazu je istina, ne mozes ti bas da sakrijes image loadera sa harda, wga moze lako biti modifikovan da ga detektuje zajedno sa svim patchevima kao sto je removewat i to se moze servirati kroz blocking windows update, cime se automatski odrices update-a da bi sprecio detect. I nista od toga ne bi dotaklo legitimate korisnike. Zasto to jos nisu implementirali ne znam, ja sam realno pretpostavio da su minimum blokirali inicijalne loadere i lenovo kljuc, ali po tvojoj prici nisu ni toliko (ma koliko to bilo neverovatno za nas prostor ne znam nikog ko ima piratsku 7-u). Sve to u stvari indikuje zapravo pricu sa pocetka teme, tj. koristicete windows kako god, makar i dzabe, al zvanicno mi se trudimo da ne uspete. Sad mi treba da poverujemo da je loader nenadje*iv jer se startuje pre windowsa, kao slic table nije mogao da bude dostupan preko nekog IO porta za naknadnu proveru? A vendori drze hardverski dizajn u rukama?
Kazem opet, pre sutra necu saznati sta je onaj sms znacio, mozda je izaslo nesto novo za sta nema sanse da bude eliminisano. Ne verujem da bi me cimao za hazarov loader od avgusta ako on jos uvek radi kao sto kazete.
[ darkonsm @ 08.11.2009. 23:50 ] @
Problem je sto microsoft u ovoj fazi kad se bori da win 7 postane dominatan nece u svom interesu preterano dirati pirate
Posto je i u Americi 22% korisnika nelegalno ...mozes se zamisliti drugde Kina ,iNDIJA istocna evropa...gde drzave kucnim korisnicima nesmeta a negde ni poslovni korisnici nemaju problema .Bilo bi im opasno u ovoj fazi da urade nesto drasticno.
Kasnije sigurno hoce ali sad bi im bilo opasno da osx napreduje u SAD gde ih stvarno opasno ugrozava a xp se zadrzava i linux napreduje izvan SAD a google vreba priliku sa google hrome....To bi dugorocno moglo da ih srusi...inace ako win 7 padne nema im spasa ,ludost bi bilo da sad intervenisu .Kad se ucvrsti druga prica ce biti.
Moje misljenje zasto nista nerade a mogli bi.
[ combuster @ 08.11.2009. 23:59 ] @
To nije fer prema ljudima koji puknu 200-300EUR za FPP...
[ darkonsm @ 09.11.2009. 00:08 ] @
Pa prednost je ocita kad si legalan .Ko zna sa cim instaliraju win 7 .
Ko zna i pravilno je instalirao pirata moze bilo kog trenutka ostati bez update ili biti izlozen riziku a poslovni korisnici prosto moraju legalno zbog inspekcije kod nas.
A sta moze microsoft kad bi Kina DRZAVA SA 1300 milona ljudi 1000 puta vise novca i i uticaja rekla moze nelegalno .Moze da dubi na glavi samo i moli Americku vladu koja duguje milijarde kinezima da nesto uradi .
Razlike i sad ima a bice je kasnije vise kad prodje prvi period.
[ Catch 22 @ 09.11.2009. 00:08 ] @
Da citiram deo naslova teme "istorija se ponavlja" i da navedem primer Viste.
Prvi "pravi lekić" za Vistu (grub loader) je bio eliminisan pomoću SP1, ali je nakon toga izašao novi, koji je preživeo i SP2 i sve moguće Windows Updates i do dana današnjeg efikasno radi. Jedino su neki od AV programa izbacivali lažno obaveštenje da je "OEM Logo" u Add/Remove Programs virus(!?!)... Princip na kome radi je vrlo sličan sa postojećim za Win7.
@mmix: Taj citat je iz vremena pre pojave Hazarovog loadera. :)
A što se tiče ove tvrdnje:
Citat: mmix: ... ne mozes ti bas da sakrijes image loadera sa harda, wga moze lako biti modifikovan da ga detektuje zajedno sa svim patchevima...
Postoje uputstva za naprednije korisnike, kako se sav posao obavlja "ručno" pomoću privremenog deaktiviranja jednog servisa i pokretanja skripte (ili proste bat datoteke), ponovno aktiviranje pomenutog servisa i cela stvar bude obavljena bez ikakvog image ili bilo kakvog drugog traga...
PS
BTW zadnja verzija Hazarovog napuštenog loadera "aktivira sve od reda":
Citat: Activates:
All editions of Vista
Standard, Enterprise and Small Business Server editions of server 2008
Home Premium, Professional, Ultimate and Enterprise editions of 7
New features:
newest zsmin loader (dells and macs supported)
home premium, pro, ultimate and enterprise support
activation repair mode (fixes toolkit 1.8 etc.)
SLIC auto detection
automatically finds 7 partition even in non SLIC mode (recovery menu)
ignores floppies and cds when searching for bootmgr
no autoplay message
full uninstaller
Does not deactivate Vista
automatic install/uninstall detection
[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 09.11.2009. u 01:23 GMT+1]
[ mulaz @ 09.11.2009. 00:31 ] @
A u cemu je fora 'master' key-a?
Sto ne podele nalepnice, pa posle prvog boota, i onog 'welome wizarda' kao sto je bio na xp, pored imena, i prezimena da se upise jos product key sa nalepnice sa racunara? Jos ako nekako u bazi povezu product key sa brojem diska, ili nekim drugim serijskim keyem, bar da detektiraju seriju kompjutera (bar da mogu da uporede da je to product key za lenovo, i da je kompjuter lenovo)? Mislim da bi to dosta otezalo brute-forcanje.
[ combuster @ 09.11.2009. 00:42 ] @
Ma ja koliko sam snimio samo je fora da ti uzmu pare, eno ti GGK licenca, imas piratski windoz i platis 15K din i eto ti ga legalan win :) Bez frke...
Ili oni CAL-ovi za server i klijente, imas 5 CAL-ova, prvih pet klijenata koji se nakace na server se aktiviraju, sesti malo morgen... A ko te pita da li si tutnuo pirata ili nisi na klijente :)
Neka me neko ispravi ako gresim, ovo sam sve "cuo negde" :)
[ darkonsm @ 09.11.2009. 00:45 ] @
To bi jedino bilo od znacaja za poslovne korisnike gde je najmanje pirata .Nemogu ni vladu SAD da ubede da ide po kucama i proverava.
Nemoze me niko ubediti da je nemoguce napraviti neki program koji bi video lekić a potom dejstovao kao virus na nelegalnom windowsu ne bi uspelo kod svih ali bi bar dokazali da ometaju .To bar sigurno moze ako nista drugo.
[ Srđan Pavlović @ 09.11.2009. 00:49 ] @
koliki je procenat piratskih instalacija windows-a (neka procena) po zapadu?
(mislim na ove jace EU zemlje)
[ Catch 22 @ 09.11.2009. 00:53 ] @
@darkonsm: Malko bi bilo komplikovano "razdvojiti žito od kukolja" u ovom slučaju... a već su jednom imali žešći gaf sa nekom zakrpom za XP, kada su im se masovno javljali vlasnici legalnih verzija koje odjednom nisu mogle da prođu verifikaciju!?! Bila je svojevremno baš velika frka oko toga...
@Srđan: U Americi (kažu) da je oduvek taj procenat bio 20-25%. Bio bi znatno veći da se tamo računari ne prodaju isključivo sa preinstaliranim OS-om (koji je skoro uvek Windows)... isto valda važi i za te "jače EU zemlje"(?)
[ Srđan Pavlović @ 09.11.2009. 00:58 ] @
7LOHv1.2.zip (Orbit30 & Hazar, verzija 1.2)
ovaj radi 100% (oko 10mb je, aktivira 32 i 64 bit verziju win7 final-a), kad smo vec kod price o hakovima ;)
[ combuster @ 09.11.2009. 01:03 ] @
Citat:
Bio bi znatno veći da se tamo računari ne prodaju isključivo sa preinstaliranim OS-om (koji je skoro uvek Windows)
Da, makar FreeDOS dolazi uz masine... Ali opet imas mogucnost izbora, koliko sam primetio skoro svaki proizvodjac laptopova ima jednu seriju koju vrti na linuxu (Lenovo, Dell, HP, mozda jos neki) samo sto to ni iz bliza nije da mozes uz svaki lap da biras koji ces os...
[ Cyber01001 @ 09.11.2009. 01:12 ] @
Jel tko isprobao ovaj "Windows 7 Loader 1.6.9 by Daz"?
[ musicmaster @ 09.11.2009. 01:41 ] @
A-ha...!
M$ piratski .ISO fajlovi svugde preko adsl-a...
A od kada je to?
Evo meni pre neki dan dok sam surfovao sa linuksom po internetu otvorio se dodatni prozor preko...opera pretrazivaca...jeste.reklama je bila na kineskom ali ja sam se snasao i uspeo da razgovetnem sta je pisalo po ekrnu.a samo da zahvalim mikrosoft znaku jer sam ga video u caspisu i broju 7 za koji sam cuo i pre shvatio sam da kinezi reklamiraju mikrosoft.Kada sam kliknuo na link bio sam odveden na nekakv meni nepoznat sajt ali na svu srecu tamo je sve bilo poznato na 'engleski' jezik jel'te...xexe..i nista...bilo mi je pnuhdjeno da daunloadom preuzmem tu verziju windowsa sto sam i ucinio.samo da napomenem da mi je prodavacica telekom usluga na salteru rekla da njihovi beli internet modemi imaju sistemski zasticene Iipe protokole tako da sam shvatio da nije rec o prevari i virusu preko sajta jer da je taj sajt bio pokvaren na neki nacin ja bih bio sprecen da otvorim tu stranicu na kojoj se nalazijo materijal za preuzimanje.To vece sam upalio program da skine sliku operativnog sistema a i bez obzira na sve to sto je kineski(valjda pogon iz kine...ko to moze da potvrdi?)pisalo je pod jedan :download pa onda valjda burn(da se nareže)i da se samo sačeka kada se obavi kompletna inicijalizaija sistema nakon instalisanja gde ce da se,sistem,restartira sam od sebe i da je to normalno i da se nista ne plasim.sto je tako i bilo!moj komsija je haker kod nas u kraj i ume sa kompjuterima i instalirao mi bio linuks prei da nije bilo njega,ne bih znao sam da se snadem sa instalisanje.Pomogo mi je ovaj put preko telefona-mnogo.evo i dan danas posle 2 nedelje sistem rai dobro ja sam zadovoljan internet radi ima lepe igrice za decu. poydrav svima.
______
Zjbnciju na stranu,
M$ je firma koja nikada neće da pukne.
Bez obzira na to koliko 'kopija' procuri do kućnih kard diskova,
ti freakovi imaju para kao blata.
"Krekuju ih" i hakuju im proizvode od pamtiveka, a oni ne prave samo windows....
Boli ih uvo.
Što kaže Dimković, kako god okreneš, bitno im je šta se koristi,
samo da je što manje Sunca,  -a, Suse-ta, Ubuntu-a ili Panter-a.
[ combuster @ 09.11.2009. 02:04 ] @
E pljuni ti mene ako nisi otkacio 100% :D
[ Srđan Pavlović @ 09.11.2009. 02:19 ] @
@musicmaster - nemoj da pises ovako kasno :)
@combuster - sad mi je i Lenovo "strelac" - radi ko zmaj - samo da jos sredim onaj hdparm na 254
da mi ne klikce HDD ;)
[ combuster @ 09.11.2009. 02:29 ] @
Hehehe, drago mi je... Jesi mu primenio 7LOHv1.2.zip (Orbit30 & Hazar, verzija 1.2)? Ovo malo maskiram kao da ne idemo u off :D :D :D
[ Srđan Pavlović @ 09.11.2009. 09:39 ] @
Ko, ja? Taman posla, daleko bilo ;)
GRUB mi je miliji :D
[ musicmaster @ 09.11.2009. 09:46 ] @
Citat: E pljuni ti mene ako nisi otkacio 100% :D
Otkačio 100%? Ja!?! Čuj, otkačio...
Valjda pukao kao windows,.. lepo se izražavaj.. :P
Citat: nemoj da pises ovako kasno :)
A ne, nije to... Nešto sam čačkao oko jednog, tuđeg hard diska juče,
i tamo je bila gomila .doc fajlova...
Među njima i deo nekih mnooogo matorih pismenih zadataka od budućih profesora "iz u učiteljskoj školi" :D tada..
Radi se o nekom dobu kada je svako ko je iole znao azbuku, mogao biti učitelj.
E, od tog teksta su mi suze pošle, pa sam povezao to sa ovom temom koja ima veoma jaku, veoma pozitivnu prvu stranicu..
To je više tužno nego smešno, al' šta ćeš... ?
Sve u svemu, kako bi neki inspektor kod nas uopšte i odreagovao,
da mu se sroči u lice slična izjava, na sličan način?
Zajebano je kad pišeš bez razmaka...
Bar ja, tada, nisam bio zainteresovan za rčkanje i čačkanje operativnih sistema ispod haube, kao sada..
Millenium je šljakao kao blesav na 128 rama, kao i sve igrice pod istim.
To je bilo najbitnije.
Ovoga puta, M$ je dao svima da proučavaju koliko god im volja, naravno, prvi su oni (M$) znali ishod svega.
Kakva je situacija, pretpostavljam da će 'krk' za naredni win 8 izaći 2-3 nedelje ranije, pre samog windowsa uopšte...
Ili je tako bilo i ranije (mislim na jednogodišnji beta-test i korporacijsko hvalisanje) a ja zbog nedostatka interneta u to vreme - neobavešten.
Whatever...
[ darkonsm @ 09.11.2009. 10:13 ] @
@Catch 22 Ne vidim da ih je bilo kad problem oko validacije legalnih korisnika zaustavio .
Dovoljno je da ne bude previse slucajeva pogresne validacije ....uvek se moze resiti tel i ima bogami i onih koji ce kupiti ponovo.
Kad se ucvrste i budu spremni na rizik oko toga morace malo skresati kao sto su na xp
Nemogu sacuvati nikad nijedan windows od crack.a i nijedan crack..nije savrsen .
[Ovu poruku je menjao darkonsm dana 09.11.2009. u 12:16 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao darkonsm dana 09.11.2009. u 12:17 GMT+1]
[ miroslavL @ 09.11.2009. 10:53 ] @
^ nevidim, nebude, nemogu,... razmakni to NE(DA Ukraden - je windows :D) jer ne mogu čitati :))
Sve u svemu... istorija se ponavlja :P
[ Catch 22 @ 09.11.2009. 10:55 ] @
Najvećma obožavam ove umišljene geri Lce sa donje slike, koji imaju ugrađen " W" senzor za automatsko aktiviranje intelektualne(?) dijareje u svakoj temi, koja sadrži pomenuto slovo.

[ musicmaster @ 09.11.2009. 11:03 ] @
^^
Najbolji su mi kada nalaze rešenje za popravku aviona u drugom delu...
Kako beše? Pljuvačka i žvaka..?
[ miroslavL @ 09.11.2009. 11:11 ] @
Citat: Catch 22: Najvećma obožavam ove umišljene geril Ce sa donje slike, koji imaju ugrađen " L" senzor za automatsko aktiviranje intelektualne(?) dijareje u svakoj temi, koja sadrži pomenuto slovo.
Takođe :D
[ Catch 22 @ 09.11.2009. 11:45 ] @
To "C" bi trebalo da je neka lična prozivka?
Kanda grešiš komšo, pošto koristim i ja L ponekad, kad mi se ukaže nužda (kako velika, tako i mala...)

[ Catch 22 @ 09.11.2009. 11:51 ] @
Evo mene jopet i ponovo, specijalno za mog komšiju iz Rume, javljam mu se sa Linuxa!
(Stomak mi je za sad uredu...)

[ miroslavL @ 09.11.2009. 11:55 ] @
Editovana poruka: Sinčić me zavitlava pa je nisam dobro otkucao.
Ma ne bre, nemoj pogrešno da me shvatiš jer sam na ubuntu pa Canonical (firma koja ga proizvodi), mi komše se nećemo valjda 'svađati', a ono L kod tebe sam shvatio kao Linux a ne kao početno slovo mog prezimena - ili grešim?
[ boxxter @ 09.11.2009. 13:44 ] @
Citat: darkonsm: @Catch 22 Ne vidim da ih je bilo kad problem oko validacije legalnih korisnika zaustavio .
Dovoljno je da ne bude previse slucajeva pogresne validacije ....uvek se moze resiti tel i ima bogami i onih koji ce kupiti ponovo.
Kad se ucvrste i budu spremni na rizik oko toga morace malo skresati kao sto su na xp
Nemogu sacuvati nikad nijedan windows od crack.a i nijedan crack..nije savrsen .
[Ovu poruku je menjao darkonsm dana 09.11.2009. u 12:16 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao darkonsm dana 09.11.2009. u 12:17 GMT+1]
Da ne bude previse slucajeva pogresne validacije?A oni koji su platili legalan windows da ga kupe ponovo, zato sto su oni tamo nesto uzyebali?Ma da.A ljudi ovde uopste ne znaju da zbog OS-a moze da se dobije nervni slom.Ma ne.I zbog manjih stvari.Ma bre zabole nas bas.A kad ti oni proglase tvoj legalno kupljen windows za falsh,naravno da ces da ga kupis ponovo.
[ madcama @ 09.11.2009. 13:46 ] @
Pa ako imas neki dokaz da si ga kupio, npr. racun gde si ga kupio ne znam zasto bi trebalo da bude problem.
[ boxxter @ 09.11.2009. 13:58 ] @
Kako tako razmisljate,ko da ne citate uopste relevantne forume.Problem je i to veliki,i to jako iritira kupce,pogotovo one koji kupuju vise kopija.Ne razumem kako to da nije problem da nekoliko stotina hiljada kupaca dobije poruku "your copy is fckn not genuine" i da ih odyebu sa update.Izgubljeni baceni racuni...dokazivanje.Imate gore link sa neowina pa citajte.Mada to su verovatno budale,nemaju pojma sta pisu.
[ darkonsm @ 09.11.2009. 14:05 ] @
Wga nije savrsen i nemaju interes da bude savrsen .
Pokazalo se da velik broj ljudi kad imaju problem sa wga -recimo update bios -ZNACI NISU prekrsili eula kupi novu licencu.
Dokazano velik broj para su izvukli tako i iskreno bas ih briga.
Naravno ko pravi galamu nece ali veliki broj ljudi nece da se petlja i jednostavno plati pogotovo na zapadu.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 14:16 ] @
@darkonsm,
Da ne postoji problem oko aktivacije, ne bi ni postojao OEM kljuc koji se ne aktivira vec bi svaki korisnik morao da aktivira Windows kada kupi svoj racunar - ali nije tako, bas iz razloga sto korisnici zele da kupe notebook i da se ne zamajavaju sa nekakvim budalastinama jer su oni platili proizvod.
Svako komplikovanje tog procesa drasticno povecava troskove tehnicke podrske - od samog bandwidth-a za aktivacione servere preko vrlo skupih telefonskih razgovora za one kojima aktivacija ne radi iz ovog ili onog razloga - sve to kosta, i sve to neko mora da plati. Tu naravno uracunaj i troskove za OEM-a jer ce gomila korisnika prvo nazvati OEM-a da pita WTF nije u redu sa njihovim kompjuterom.
A da ne pominjemo nezadovoljstvo korisnika koje ih moze motivisati da kupuju kod nekog drugog proizvodjaca zbog toga.
Nope, nije to mali problem - i veruj da je neko invalidiranje svih licenci apsolutno poslednja stvar na umu Microsoft-a.
Citat:
Pokazalo se da velik broj ljudi kad imaju problem sa wga -recimo update bios -ZNACI NISU prekrsili eula kupi novu licencu.
Dokazano velik broj para su izvukli tako i iskreno bas ih briga.
Ti stvarno mislis da ce neko na zapadu, posto je kupio laptop od $1000-$2000 da proguta tu pricu i da pljusne lovu za novu kopiju Windows-a zato sto je apdejtovao BIOS? Mislim da ne poznajes mentalitet prosecnog zapadnog potrosaca, od kojih Microsoft najvise para i ubira :-)
Ne zaboravi da u mnogim zemljama imas prilicno dugacke rokove za vracanje robe bez ikakvih pitanja - pogodi sta bi dobar deo korisnika uradio da im neko pokusa iznuditi pare na taj nacin - otisli bi u prodavnicu gde su kupili laptop, vratili ga - i dobili pare nazad za novi :)
[ darkonsm @ 09.11.2009. 14:30 ] @
Pokazalo se da je tako uprkos svoj tvojoj logici .
Wga u nedozvoljivom velikom broju slucaja nesto zabrlja posle update biosa i ko zna cega jos
Komsija mi ima servis kompjutera i puna mu je radnja kompjutera i laptopa ciji je wga otisao dodjavola. Tada ponovo instaliraju windows ali i to je samo privremeno .
OEM je nije pouzdan znam da mnogi neznaju koliko raspitajte se necu da crtam
Ps nije moj komsija usamljen slucaj .
[ miroslavL @ 09.11.2009. 14:47 ] @
[off]
@Catch 22 Da ne ostane nedorečeno i da me ne shvatiš pogrešno. Poruku smo otkucali negde u isto vreme tako da znam da se nije na mene lično odnosilo, nego na sve u poslednjih par sati koji smo pisali iz Linuxa, a pošto su dve zadnje poruke bile iz Ubuntu-a (od mene i Srđana) i pošto 'gerilce' nema slovo U ja sam podebljao C kao 'Canonical Gerilci'. Izvini ako sam te nečim uvredio.
[/off]
Sad da se vratim na temu. Windows sam koristio jako dugo tj. od 93-94god.(ko zna po koji put ovo pišem :D) pa sve do ove godine, mogu potvrditi da su se takve stvari i ranije dešavale - samo je pitanje vremena kada će Microsoft izbaciti Genuine. M$ čeka da se 'naviknete'... pa onda da nebi izgubili podatke - zna da će te platiti licencu, jer takođe zna da će Vas kad-tad ti razni prozorčići upozorenja početi nervirati :P
[ Slobodan Miskovic @ 09.11.2009. 14:50 ] @
Ivan je u pravu, cena samo podrske koju MS mora da plati je veoma velika i uopste nije zanemarljiva cifra kada se rade proracuni.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 15:03 ] @
Citat: darkonsm
Pokazalo se da je tako uprkos svoj tvojoj logici .
Wga u nedozvoljivom velikom broju slucaja nesto zabrlja posle update biosa i ko zna cega jos
Komsija mi ima servis kompjutera i puna mu je radnja kompjutera i laptopa ciji je wga otisao dodjavola. Tada ponovo instaliraju windows ali i to je samo privremeno .
OEM je nije pouzdan znam da mnogi neznaju koliko raspitajte se necu da crtam
Ps nije moj komsija usamljen slucaj .
Ne znam o kakvoj logici ti pricas - ja ti samo prenosim iskustvo iz razvijenog trzista gde se ljudi uopste ne zlopate sa tim nego jednostavno vracaju robu prodavcu - kontam da u Srbiji jos ne moze da se vrati roba kao defektna bez ikakvih pitanja pa to i prolazi - na zapadu bi to samo zavrsilo kao trosak prodavca i nista vise.
Da meni laptop krene da brlja da mu Windows nije licenciran i da mi neko trazi neke pare za to - momentalno bi bio vracen proizvodjacu kao neispravan i za to bih dobio svoje pare nazad, komplet.
Bas zbog takvih stvari i postoji OEM kljuc bez aktivacije, za uredjaje koji se masovno prodaju - nije ga Microsoft izmislio zato sto vole da cine uslugu ljudima, da bi se sprecila eskalacija troskova i vracanje robe - ljudi na zapadu jednostavno vracaju robu kao neispravnu jako cesto, a nekakva WGA greska bi gotovo sigurno izazvala bas to.
Da ne pricamo o troskovima podrske - eto i Slobodan Miskovic koji zna vise o tome rece, to su ogromne pare - a na to dodaj i potencijalnu vracenu robu, troskove procesiranja iste.... to je suludo mnogo para.
Sve u svemu - invalidaciju licenci sigurno necemo gledati.
[ darkonsm @ 09.11.2009. 15:16 ] @
Ako 5% nelegalnih korisnika kupi ima da se isplati I TO VISESTRUKO.
Neka 1 % ima problem neka svi a nece svi reklamiraju i odnesu u servis da se sredi i nekupe licencu i neka trosak oko toga u proseku bude ko dve licenca isplati se .Pa povecana prodaja i bez legalizacuje nelegalnih
Rekoh sada ni u snu nece dirati suvise su im klimave noge.
Ako i kad se ucvrste sa win 7 onda mogu nastaviti sa starom oprobanom metodom ...
[ Slobodan Miskovic @ 09.11.2009. 17:11 ] @
Citat: Ako 5% nelegalnih korisnika kupi ima da se isplati I TO VISESTRUKO.
Jednostavno nece ni jedan procenat nelegalnih kupiti legalni Windows zbog neke tamo poruke na ekranu. Kupice zbog sopstvenih principa i ako bude imalo para.
Citat: Neka 1 % ima problem neka svi a nece svi reklamiraju i odnesu u servis da se sredi i nekupe licencu i neka trosak oko toga u proseku bude ko dve licenca isplati se .Pa povecana prodaja i bez legalizacuje nelegalnih
Kada se radi proracun za podrsku i njeno kostanje 1% ili 10% nema nikakvu ulogu jer postoji minimalan trosak koji mora da se plati a on je uglavnom bas takav, minimalan a opet sa druge strane ogroman u ciframa. Jedan support eng. kosta oko 50 000 funti godisnje + sredstva za rad + mesto za rad + telefonske linije (sve uglavnom ide preko VOIP-a koji veoma kosta) + osoblje koje ce da kontrolise support + rukovodioci + obuke.... Znaci globalno dolazimo do veoma velike cifre jer Microsoft ne radi samo support Windows-a nego su tu u pitanju i partnerski programi, razni ugovori, serveri, MSDN... Sve u svemu ogromne pare koje se nece isplatiti prostim uvecanjem legalnih korisnika vec upravo suprotno, uvecace se is prostog razloga sto ce se povecati broj mogucih support poziva.
[ darkonsm @ 09.11.2009. 18:14 ] @
A cela organizacija postoji odavno i njeno formiranje kosta nula dolara da je moraju stvoriti bilo bi apsolutno tacno sto kazes ali tvrdim da sem tel poziva i troskova u postojecim servisima ..ne bi nista imali dodatno .jer nije u pitanju stalno odrzavanje i greske bi eliminisali postepeno sto brze moguce kako bi problem nestao .Nisu povukli wga za xp mada je bilo problema ...
Ako bi bio veliki procenat onda je primedba na mestu jer postojeca sluzba ne bi mogla da izdrzi ali ako tako bude nece ni slati.
Ali tvrdim da nemoraju biti apsolutno ne pogresivi da bi regovali i zaradili
[ Slobodan Miskovic @ 09.11.2009. 18:27 ] @
Citat: A cela organizacija postoji odavno i njeno formiranje kosta nula dolara da je moraju stvoriti bilo bi apsolutno tacno sto kazes ali tvrdim da sem tel poziva i troskova u postojecim servisima ..
A sta mislis zasto postoji i zasto je stvorena? :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 18:27 ] @
@darkonsm,
Organizacija ne postoji - niko normalan ne drzi zaposlene koji ne rade nista. Za slucaj forsirane reaktivacije bi bilo potrebno ohoho nove radne snage, jer bi udar na podrsku bio enorman i trenutni broj podrske sigurno nije dimenzionisan da izdrzi tako nesto. Vecina kupaca racunara na zapadu nikad nisu ni videli aktivaciju jer svi bitni OEM-i prodaju masine sa pre-aktiviranim Windows-ima.
Takodje, to isto sa dimenzionisanjem podrske moras uraditi i na OEM strani - jer bi OEM-i trpeli i gomila racunara bi bili vracani na servis jer "ne rade" odjednom - i to jos ako je kupac dobar i nije trazio pare nazad - znaci neko mora da radi na prijemu paketa, odgovaranju na telefonske pozive i samom procesu aktivacije.
Sve to je razlog zasto se takve stvari ne rade - i zasto uopste i postoji "specijalni" kljuc koji se ne aktivira.
Citat:
Ali tvrdim da nemoraju biti apsolutno ne pogresivi da bi regovali i zaradili
Takva zarada bi bila vrlo kisela - jer bi sa njom dosao ogroman trosak i gomila problema. Nisu bas u Microsoftu veverice i znaju gde je granica maltretiranja korisnika - bar tamo gde je "musterija uvek u pravu".
Uopste i o kakvom skoku zarade mi pricamo ovde? Ogromna vecina tih ljudi sto koriste piratski Windows ce ga koristiti bez obzira na WGA glavobolje, i za svaki WGA "fix" bi se nasao novi hack za par dana. A oni sto se dvoume se obicno dvoume zbog cene - a ne zbog WGA aktivacija i sl, i za njih postoji jednostavno resenje: popust.
Sa akcijom nasilne reaktivacije bi Microsoft pucao sebi u nogu - jer bi imao samo potencijalne probleme sa musterijama koje >jesu< platile Windows... da sam Microsoft, ja bas ne bih zeleo da nerviram tu grupu :)
[ darkonsm @ 09.11.2009. 18:48 ] @
Kad imas kvar nazoves tel ako nemozes sam koga?
Ima milijarda korisnika windowsa neka je pola legalno to je 500 milona svaki dan na desetine hiljada poziva i kvarova .
Odredjeni mali procenat mogu da izdrze ili da jednokratno uzmu 3000 operatra na mesec dana i aganzuju nove servise .Svaki moze 20 poziva na dan da primi ako treba sa svom tehnikom ... nekosta u globalnim razmerama mnogo.
Nema microsoft morala dokazao je vise puta .Recimo pustanjem viste koja je bila cista beta narucito 2007 sad radi ok tacno.
Pa kad su tvrdili da je vista brza od xp i to 2007...mogu naci bil gejtsa ima negde snimak ..
Ako bude mali broj a budu sigurni u sebe sto sad nikako nisu regovace ako je stetu moguce kontrolisati
Apsolutan monopl uvek znaci za monoplistu apsolutna sloboda a za korisnika apsolutna arogancija
Mozda to necemo videti jer mozda nece doci u tu situaciju vise ko ranije
Rasprava je hipoteticna i po meni vise suvisna .
Poz svima.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 18:56 ] @
Citat:
Nema microsoft morala dokazao je vise puta .Recimo pustanjem viste koja je bila cista beta narucito 2007 sad radi ok tacno.
Cilj kompanije nema veze sa moralom - vec profitom.
I bas zato, zbog potencijalnog problema sa profitom, Microsoft ne radi to sto ti predlazes - jer je rizik od komplikacija veliki, a potencijalna zarada od konverzije u najmanju ruku pod znakom pitanja.
Citat:
Apsolutan monopl uvek znaci za monoplistu apsolutna sloboda a za korisnika apsolutna arogancija
Nije to tako jednostavno - OEMi su izvor novca, i oni i te kako mogu da postanu problem Microsoftu ako se okrenu protiv njega - bas zato sto OEMi imaju veliki pritisak na MS je doslo sa fijaskom Vista Logo-a
Ista prica vazi i za prevremeno davanje WHQL sertifikata bagovitim drajverima - iako je monopolista, Microsoft ne moze da radi sta hoce, jer znaju da se situacija moze i te kako promeniti u korist nekog drugog
[ Catch 22 @ 09.11.2009. 19:05 ] @
Citat: Slobodan Miskovic:...Jedan support eng. kosta oko 50 000 funti godisnje + sredstva za rad + mesto za rad + telefonske linije (sve uglavnom ide preko VOIP-a koji veoma kosta) + osoblje koje ce da kontrolise support + rukovodioci + obuke.... Znaci globalno dolazimo do veoma velike cifre jer Microsoft ne radi samo support Windows-a nego su tu u pitanju i partnerski programi...
A mi to sve ovde radimo za "dž", ponekad i u 3 sata posle ponoći... jesmo li to onda entuzijasti ili samo bolidi?
[off-topic]
@miroslavL: "Nema ljutiš", samo sam otišao malo da odspavam pre odlaska na posao... i mi bolidi, ponekad spavamo!

[ Slobodan Miskovic @ 09.11.2009. 19:05 ] @
Citat: Odredjeni mali procenat mogu da izdrze ili da jednokratno uzmu 3000 operatra na mesec dana i aganzuju nove servise .Svaki moze 20 poziva na dan da primi ako treba sa svom tehnikom ... nekosta u globalnim razmerama mnogo.
Ovo je toliko velika neistina i glupost da nemam snage da komentarisem. Ko je ikada imao bili kakvog dodira sa zaposljavanjem IT kadra i organizovanjem nekog projekta zna da to sto si rekao ne da nije ostvarivo i realno nego nema veze sa stvarnoscu....
Citat: A mi to sve ovde radimo za "dž", ponekad i u 3 sata posle ponoći... jesmo li to onda entuzijasti ili samo bolidi?
A sta radite? :P
Pa ono, ja bih rekao mesavina ta dva + visak slobodnog vremena ;)
Elem MSFT sigurno nece nekom ko plati XXXX$ neki software da preda spisak foruma sa entuzijastima za podrsku ;)
[ Catch 22 @ 09.11.2009. 19:09 ] @
^ A i aktuelne aktivnosti (politika) MS su malko suprotne... opet otpuštaju nekih 800 zaposlenih
Is there any sense to Microsoft's 800 layoffs?
Citat: Today's Microsoft layoffs -- 800 employees -- are surprising. Following the last round, executives seemingly slammed the axe into the chopping block, even though the full number of 5,000 layoffs planned over 18 months hadn't been met.
Late last night, TechFlash first reported that layoffs would be coming today. Microsoft started informing employees today, in what surely has to be an unexpected misfortune. So much time has passed since the last layoffs, the threat of more surely faded. For good reasons. Until these 800 pink slips, there were reasons to be cheerful on the Microsoft campus.
Microsoft's recent fiscal 2010 first-quarter results, where cost-cutting measures helped lift profits, are reason enough to be stunned by today's layoffs. Microsoft beat Wall Street consensus. Typically companies announce layoffs right before or after troubling earnings results -- not when the numbers are good, or in this case better.
Something else: Windows 7 just launched, with Microsoft reporting strongest desktop operating licensing sales ever. Windows Server 2008 R2 released same day, and Microsoft has cued up lots of other products for preview or release, including Office 2010, Office Web Apps and SharePoint 2010, among others.
...
[ Catch 22 @ 09.11.2009. 19:19 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: A sta radite? :P
...
Elem MSFT sigurno nece nekom ko plati XXXX$ neki software da preda spisak foruma sa entuzijastima za podrsku
... Ma samo se zezamo, "šegi niđe kraja"...
Koliko sam video novi Problem Solver Wizard u W7, u završnom koraku nudi baš to "diskusione grupe... bla.. bla..." (tj. entuzijaste-bolide)

[ miroslavL @ 09.11.2009. 20:01 ] @
Citat: Slobodan Miskovic:
Elem MSFT sigurno nece nekom ko plati XXXX$ neki software da preda spisak foruma sa entuzijastima za podrsku 
E, vidite,  ja baš mislim da u ovom grmu leži zeka tj. to je ključna stvar da M$ izađe iz bule  jer kada bi ovaj i svi drugi forumi ukinuli podršku za Windows - da bi u tom trenutku odma 50% neleganih korisnika kupilo licencu... morali bi M$ da pitaju za neki problem a oni daju rešenja samo legalnim korisnicima... i to je to, moraću im prodati ovu ideju, a možda me i zaposle kao Višeg konsultanta 
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 20:06 ] @
Eh a sta je bilo dok se forumi nisu omasovili :)
[ miroslavL @ 09.11.2009. 20:24 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Eh a sta je bilo dok se forumi nisu omasovili 
Eh, pa nećemo baš sitničariti  , to su bila druga vremena, tad smo se više lično družili i na taj način razmenjivali informacije - znam da kad sam imao nekih problema sa win 3.11 pa sa 95 da sam jurio na sve strane dok nisam našao rešenje - ustvari, više sam se trudio i sam nalazio rešenja (samouk), a kad sam dobio prvi modem 14.400 to je bio poso  - sada su ljudi navikli sve na gotovs i nebi se snašli.. sad mi je prilika da uložim to znanje i da im predložim moje rešenje - sve za M$, triput ura za budućeg Višeg konsultanta
ura, ura, uraaa 
[ darkonsm @ 09.11.2009. 20:33 ] @
Dva velika strucnjaka na ovom forumu kazu kad se sve uzme -Da za kucne potrebe kupiti windows 7 je budalastina i veliko rasipanje novca i da microsoft ne moze nista da uradi sem ako nenadje savrsen program za detektovanje -sto je nemoguce i ko kupi je nevidjena budala.
[ Slobodan Miskovic @ 09.11.2009. 20:41 ] @
Citat: i ko kupi je nevidjena budala.
To je mozda, ima svakakvih ljudi a mozda medju njima ima i takvih koje si tako opisao ali ono sto je sigurno, ko koristi piratizovan softver je KRIMINALAC ;)
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 20:41 ] @
Jako je ruzno da stavljas ljudima u usta ono sto ne tvrde.
Piraterija je nezakonita radnja a piratske verzije softvera takodje mogu biti inficirane virusima ili crvima koji kradu licne informacije i to sve moze da kosta mnogo vise nego nekoliko desetina EUR/$ za OEM verziju Windows-a.
Prema tome, ljudi koji kupuju legalan softver nisu nikakve budale, vec im je stalo do svog vremena i sigurnosti svojih podataka. A oni sto koriste crackovan softver nemaju ama bas nikakav problem da par dana trpe WGA upozorenja dok im neki kolega ponovo ne razbije "novu zastitu" sto bi se neminovno desilo u roku od odmah.
Citat:
da microsoft ne moze nista da uradi sem ako nenadje savrsen program za detektovanje -sto je nemoguce i ko kupi je nevidjena budala
Nije mi bas najjasniji logicki aparat iz koga si iz prvog dela recenice dosao do drugog - a ni tvoja genijalna metoda zamene licenci ne bi resila problem piraterije vec bi samo nekome uzela par dana vremena da i tu novu metodu crack-uje.
Prosto receno, tvoja metoda ne pogadja ciljnu grupu - ciljnoj grupi puca dugme za sve metode zastite, jer se do sada svaka softverska zastita pokazala neefikasnom samo ako je sw. dovoljno popularan... a Windows je jedno od najpupularnijih parcadi softvera... tako da :-)
[ darkonsm @ 09.11.2009. 20:53 ] @
Sad mi lakse nisam bezveze platio a bas sam se kolebao.
Piraterija je nelegalna u kapitalizmu to nema vrednost ako im je dozvoljeno od strane vlasti makar precutno.
Sta bi bilo da kompjuteri ne dolaze sa windosom na zapadu bukvalno isto kao kod nas i sam procenat kaze 20% do 25% taman svi koji nesto znaju a nije za poslovnu upotreba .
To za viruse za napredne korisnike ili cak one koji imaju povernje u nekog ne znaci ama bas nista a koliko kosta mnogi bi i na zapadu radije rizikovali pa reinstalirali.
Inace piraterija je zlo slazem se
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 21:00 ] @
Sta bi bilo kad bi bilo zaista pojma nemam.
Fakat jeste da vecina ljudi ovde >kupuje< softver - koliko god to cudno zvucalo, vecina obicnih ljudi ne zeli da se bavi piraterijom svako iz svojih razloga, a ponajvise iz razloga koje sam opisao.
Eto, recimo firma u kojoj sam radio (Nero) prodaje milione i milione kopija u retail segmentu svake godine, dakle ne sa instalacijama vec ljudi u prodavnici kupuju kutiju (a to je najskuplji nacin da dodjes do softvera, kada dolazi u sarenoj kutiji)... probaj njima da kazes da softver "nema vrednost" jer neko navodno "precutno" odobrava pirateriju.
Udji u neku prodavnicu potrosacke elektronike ovde, i videces da je ogromna povrsina posvecena softveru i to retail softveru - sta mislis, da su lanci supermarketa za elektroniku ludi i blesavi pa da drze nesto na tolikoj povrsini a da se ne prodaje?
Nece biti da je tako - i ocigledno ta roba i te kako ima solidnu bazu kupaca.
Citat:
To za viruse za napredne korisnike ili cak one koji imaju povernje u nekog ne znaci ama bas nista a koliko kosta mnogi bi i na zapadu radije rizikovali pa reinstalirali.
Sorry, pricas nesto sto nema veze sa realnom situacijom. Kao neko ko je direktno 7 godina proveo u consumer-sw. industriji mogu ti reci da su stepeni piraterije na zapadu daleko manji i da ima sasvim dovoljno ljudi koji placaju softver.
[ darkonsm @ 09.11.2009. 21:09 ] @
Zvanicno cifra-nije od mene to je opsta zvanicna procena i strucnjaci se slazu da je validna .Za rusiju 65 % Sloveniju 48%.Sve zajedno poslovni privatni .
I ja mislim da je bolje legalno uvek bez sumnje.
[ Catch 22 @ 10.11.2009. 01:06 ] @
... Iiiiii? Šta je onda do kraja bio sadržaj misterioznog SMS-a, kojeg je pominjao mmix?
(prođe ponedeljak...)
[ newtesla @ 10.11.2009. 15:34 ] @
Prođe i utorak, a i mene je zainteresovao sadržaj :)
[ mmix @ 10.11.2009. 15:58 ] @
sta, ko?
izvinjavam se, nije mi reko nista pametno pa nisam ni preneo, radi se o Chen-u.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2009. 16:01 ] @
^ haha, dobar si :)
Citat: At this rate I will download the updates I need in about 4.5 days, which perfectly matches with my deadline which, by the way, expires in 4 hours. I hate these situations,
[ salac @ 11.11.2009. 11:10 ] @
Pricamo o pirateriji a zaboravismo nase kolekcije dvd/divx/mp3 koje svi veselo koriste, cak i na zapadu, a krsimo/krse zakone kao i ovi sto instaliraju windows 7/photoshop/nero/whatever.
Prica o crvima u piratskim instalacijama je smesna - svako iole vispren moze da nabavi 'oridjinale' instalacioni disk windowsa 7, da ga lepo iskopira (sto, ako se ne varam, i ne potpada pod pirateriju) pa da lepo zabode crack koji skine sa neta prethodno procesljan antivirusnim programom. Ovo isto se odnosi i na sve ostale crackovane programe i os-eve.
Ja licno nisam gadljiv na pirateriju, a u potpunosti shvatam i argumente protiv piratisanja (kao i svako drugi ko je proveo vise od 5 sati u zivotu programirajuci bilo sta).
Medjutim, danasnji softver je jednostavno preskup, narocito ako se poredi sa cenama hardvera na kome se taj softver vrti. Ukoliko pogledate cene pristojne PC konfiguracije pocetkom devedesetih, videcete da je to tada kostalo po 2-3k dolara, dok su cene softverskih paketa tada i danas bile iste; u stvari, uglavnom je softver danas skuplji nego sto je bio nekada, a mnogi tvrde i losije iskodiran nego u 'stara dobra vremena'.
Stvorena je pomalo paradoksalna situacija - ranije je za OS i par bitnih softverskih paketa trebalo izdvojiti 600-800 dolara (na hardveru od 2k) a danas treba izdvojiti isto toliko na hardveru od 500-700 dolara. Da ne pricam o netbook-ovima gde je hardver 150-200e a softver kosta 3-4 puta vise. Treba uzeti u obzir i to sto danas postoje sasvim pristojne alternative bilo kom komercijalnom programu, a sve ovo vodi ka tome da softverske kompanije trebaju dobramo da porazmisle o cenama svojih proizvoda.
Jbg, konkretno u mom slucaju, antivirus - koristan je, lepo radi, ali da dajem 50e za licencu? Nema sanse....koristicu neku free varijantu ili crackovanu verziju. A da je cena 10-15e ne bih uopste razmisljao, platio bih licencu.
[Ovu poruku je menjao salac dana 11.11.2009. u 12:57 GMT+1]
[ mmix @ 11.11.2009. 13:54 ] @
Brkas babe i zabe, to je ko da kazes da su busilice nekad bile 500e, sad su 50e a struja kosta isto umesto da pojeftini. Hardver i softver su dve razlicite industirije i ma koliko povezane bile nemaju ista pravila i troskove proizvodnje. TCO je mnogo vise od puke cene hardvera i softvera kao sto je i dobit koju ostvaris upotrebom istih razlicita za dva kupca. Tako da je freeware anti-virus sasvim ok, ali pitanje koje on vuce je koliko cesto dobijas update i ko generise te update i na koji nacin, tebi mozda nije frka da sacekas mesec dana za novi update i da poneki put update i ne sadrzi neke aktivne viruse, korporaciji sa 1000 radnih stanica mozda nije tako svejedno i hoce daily updates i 100% pokrivenost i njima to vredi recimo $100000 godisnje za peace-of-mind. A korporacije nisu veverice, da recimo AV kompanija ponudi besplatne (ili za 10$) single AV licence sa dnevnim updateom korporativni IT menadzer bi instalirao 1000 tih besplatnih/jeftinih i vise ne bi bilo para da se finansira ekipa ljudi koja odrzava bazu virusa i reaguje na dnevnoj osnovi. Rad kosta i nivo usluge kosta i neke proizvode jednostavno ne mozes da ponudis za dzabe a da u isto vreme ostanes profitabilan i da odrzis visok nivo usluge.
[ Catch 22 @ 11.11.2009. 14:59 ] @
^ Da li ti stvarno veruješ u sve to što si napisao?
Moj besplatni AV program (za ovu priču je nevažno koji) se automatski ažurira svakodnevno, a ne retko i više puta u toku dana. Morao sam da ga registrujem i da potvrdim da je za kućnu, a ne za poslovnu upotrebu, pa sam dobio regularan serijski broj na email.
E sad verujem da kada bih ga instalirao u nekoj firmi sa tim serijskim brojem na više mašina, da bi tu nastao problem.
PS
BTW koja je uopšte svrha tih korporacijskih žvaka na ovakvom forumu, nije valda da Enterprise IT ekspertii dolaze ovde da saznaju nešto novo?
Prevedeno: Zaboli baš individualnog korisnika za korporacije i njihova rešenja, kao što i MS zaboli za srpsko IT tržište (koje je reda veličine nekog osrednjeg njujorškog kvarta...)

[ mmix @ 11.11.2009. 15:31 ] @
Pa odlicno ako si to nasao i radi ti posao, iskreno nisam znao da se dotle doslo sa AV (ja moje update vucem dvevno sa korporativnog proxy-a) ali to je valjda proces konkurencije. To je bio njihov (ko god da su) kalkulisani potez rizikovanja SOHO korisnika uz casnu pionirsku zarad reklame (koju im ti ipak nisi odradio  ) i market share-a, kad malo razmislis to nije mnogo drugacije od MSa koji ne forsira anti-piracy zarad svog market share-a. Slazem se da korporativni IT ne dotice prosecnog Peru i Ziku u Srbiji ali proizvodjaca softvera bi trebalo da se tice, leeching resursa i usluga bez adekvatnog izvor prihoda nije odrziv, gomila za to svoje vreme dobrog softvera je tako nesrecno zavrsila svoj put. Tebe kao pojedinca to naravno ne dotice mnogo jer ces ti umesto AV-A instalirati AV-B drugog proizvodjaca, al sta cemo sa recimo tvojim poslodavcem kojem si ti izreklamirao AV-A i koji je dao kintu za isti (ne mora da bude velika korporacija), sad mora da da kintu za drugi ako hoce da bude legit, ode tvoja 13a plata  . Iz tih razloga ja ne verujem u besplatni softver, ko ne plati na mostu platice na cupriji, mozda ce platiti manje na cupriji ako je sposoban kupac, to stoji, ali nema dzaba.
[ darkonsm @ 11.11.2009. 20:06 ] @
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8354166.stm Udara ipak negde protiv piraterije
Sa tim da nema sanse da nece iskljuciti nevine
Da je preskup softver apsolutno tacno .
Nije ni moguce uporedjivati cene sada i onda kada je bilo 50 puta manje kompjutera ma kolika da je inflacija a nije bila velika i nije ni priblizno blizu porastu broja korisnika.
Hardver je ispratio softver nije i on trpi posledice ...da su jeftiniji ili da nema pirata a vise korisnika isto bi zaradjivali a cene bile male.
Ovako vode uzaludnu borbu kao ovu gore ima alternativa i to ravnih njihovoj ponudi..
[ salac @ 11.11.2009. 21:15 ] @
Citat: mmix: Brkas babe i zabe, to je ko da kazes da su busilice nekad bile 500e, sad su 50e a struja kosta isto umesto da pojeftini. Hardver i softver su dve razlicite industirije i ma koliko povezane bile nemaju ista pravila i troskove proizvodnje. TCO je mnogo vise od puke cene hardvera i softvera kao sto je i dobit koju ostvaris upotrebom istih razlicita za dva kupca. Tako da je freeware anti-virus sasvim ok, ali pitanje koje on vuce je koliko cesto dobijas update i ko generise te update i na koji nacin, tebi mozda nije frka da sacekas mesec dana za novi update i da poneki put update i ne sadrzi neke aktivne viruse, korporaciji sa 1000 radnih stanica mozda nije tako svejedno i hoce daily updates i 100% pokrivenost i njima to vredi recimo $100000 godisnje za peace-of-mind. A korporacije nisu veverice, da recimo AV kompanija ponudi besplatne (ili za 10$) single AV licence sa dnevnim updateom korporativni IT menadzer bi instalirao 1000 tih besplatnih/jeftinih i vise ne bi bilo para da se finansira ekipa ljudi koja odrzava bazu virusa i reaguje na dnevnoj osnovi. Rad kosta i nivo usluge kosta i neke proizvode jednostavno ne mozes da ponudis za dzabe a da u isto vreme ostanes profitabilan i da odrzis visok nivo usluge.
Kad smo se vec dohvatili antivirusa (iako sam to pomenuo samo kao primer, moglo je da bude i nesto drugo, recimo Total Commander), nijedan antivirus nema 100% pokrivenosti svo vreme, pa bilo da ga placas 0$ ili 100k$ godisnje. Ukoliko imas viska vremena siguran sam da na netu mozes da nadjes brojne primere gde su skupa AV korporativna resenja debelo failovala po brzini reakcije i izbacivanja updateova za nove i vrlo destruktivne viruse (ili wormove/trojance/whatever). Nekada zakaze jedna velika AV kompanija, drugi put druga, manje-vise u proseku su svi zasticeni podjednako bez obzira koji AV softver koriste.
Ako je tebi logicno da softver poskupljuje (odnosno ne pojeftinjuje) dok cena hardvera pada, meni nije. Koje su to tacno zakonitosti po kojima se poznata softverska kompanija toliko razlikuje od poznate hardverske kompanije? I jedni i drugi su pritisnuti konkurencijom, izbacuju nove verzije proizvoda redovno, gro profita ulazu u dalji razvoj kako ih ne bi pregazilo vreme i sl. Cak mi se cini da hardverasi rade mnogo bolje nego softverasi - nekada su programi cedili zadnje atome snage iz masine, bilo je dovijanja i koriscenja elegantnih trikova da se softver jos malo ubrza, dok se danas na kutije lepe etikete sa jezivim, i ponekad komicnim, 'system requirements' zahtevima a shiny-new softverski paketi se vuku po masinama i jedu resurse k'o ale. Uz to se softver daje u prodaju nedovoljno istestiran i pun bagova sto se, kao po pravilu, utegne tek posle nekoliko update-ova. Najgore od svega je sto su ljudi zaboravili kako elegantno parce softvera izgleda - da se neka od softverskih kuca tako ponasala pre (lupam) 20 godina propala bi pre nego sto uspe da kaze 'sorry'.
I sad vi, i pored ocitog pada kvaliteta izrade vasih proizvoda, i pored toga sto je trziste povecano ne 50 nego 10000 puta, i pored toga sto niko pri zdravoj pameti ne moze da prihvati da mu 2-3 paketa kostaju k'o ceo racunar, i dalje mislite da ste u pravu? :) E pa ako je tako, pomirite se sa tim da ce procenat globalne piraterije i dalje biti toliki koliki je. I ne kukajte previse, cak ste i dobro prosli.
[ mmix @ 11.11.2009. 21:25 ] @
Uuu, pissing of the GenZ, ovo nece da izadje na dobro. Ti GenZ klinci su navuceni intravenozno na "online", ovo ce da boli zestoko. Mada nisam siguran koliko im je to pametno, 600.000 nadrkanih tinejdzera ce imati svoju online osvetu za ovo a viralni marketing fercera u oba smera; kladim se da svaki od tih tinejdzera moze brze da iskuca 1000 SMS/IM poruka brze nego sto MS moze da napise i odobri press release a taman je MS poceo da pravi cool reklame  . Ja iskreno ne mogu da kazem da zalim te xbox korisnike, njihova operisanost od realnosti je i dovela do koncepta prodavanja uredjaja koje si platio skupo ali ih ne posedujes 100% (ako ih uopste i posedujes) i sa kojim i preko kojeg proizvodjac moze da radi sta mu dune. Oni mi sad ulaze u istu kategoriju sa iPhone userima koji moraju da jailbreakuju telefon i kindle userima kojima je Amazon obrisao knjige. Mozda ce sad da se nauce pameti kako izgleda tupa ostrica tog noza pa ce malo da se opamete, ko to zna...
Citat: darkonsm: Hardver je ispratio softver nije i on trpi posledice ...da su jeftiniji ili da nema pirata a vise korisnika isto bi zaradjivali a cene bile male.
Ovako vode uzaludnu borbu kao ovu gore ima alternativa i to ravnih njihovoj ponudi..
Ja ne znam sto se ljudi toliko tripuju oko softvera i "nadolazece propasti" zbog ""besplatnog"" softvera (sa sve dvostruko duplim navodnicima  ). Industrija ce se prestrojiti kako se prestroji, poslovni modeli ce se menjati (iskreno i vreme je) ali ce industrija opstati, kako god da okrenes hardver ce morati da vozi neki softver i neko ce morati da ga napise. Taj neko ce po nekom osnovu i nekom poslovnom planu imati finansijski interes da to uradi a pare ce na jedan ili drugi nacin obezbediti korisnici.
A to o jeftinijem softveru je zabluda i nemo se lazemo  . Ako ima neko parce softvera koji ti je prirastao srcu kupices ga da bi stimulisao jos toga pa makar kostao $50 jer to ne radis svaki dan, sve ostalo ces piratovati ako si sklon tome, nek je i $5 igrica pre ces dati tamo gde "moras" (npr za pljuge ako pusis) nego za nesto sto "mozes ali ne moras" (npr neka igrica koja je ok al nije bas omiljena  ) isto tako je i zabluda da bi kompanije spustale cene softvera kad bi ih vise ljudi kupovalo a bilo manje pirata, realnost je da bi company execs ostavili istu cenu i podelili sebi debele bonuse. Dobar primer za ovo je bio onaj Splinter Cell inficiran Starforce-om, dugo dugo vremena je on bio bez cracka i za sve to vreme (preko godinu dana) je zadrzao svoju pocetnu cenu dok su sve ostale igrice te klase a koje su bile crackovane progresivno spustale cenu. Na dve stvari uvek mozes da racunas, prvo je ljudska glupost, drugo je ljudska pohlepa.
[ darkonsm @ 11.11.2009. 22:00 ] @
Mozda je problem u filozofiji nas dvojice
Ti si pravi vernik u trziste
Ja ne i ja isto volim trziste ali ono po meni mora biti kontrolisano .
Oporavak ekonomije u svetu nije poceo tako sto su vlade pustile trziste samo .
Licno mislim da je vreme da se i na internetu i softverskoj privredi uvede red a iz iskustva sami i bez primoravanja nece to uraditi ni prizvodjaci ni korisnici.
[ dalibor_zdravkovic @ 11.11.2009. 22:37 ] @
Da, trziste treba biti kontrolisano, i tom Microsoft-u treba dobro da se zavrnu slavine.
Problem zasto Microsoft i njegov windows potiskuju sve sa tržišta leži u psihologiji.
Da li ste se ikad zpitali koji vam je bio prvi operativni sistem na kome ste radili, čemu uče školarce u prvom razredu osnove škole o informatici, da to možda nije windows, o kom softweru ste prvi put učili, da to nije office.
I onda kada od 7 godina krenu da vam pune mozak o windowsu, a pritome tek negde sa 15, 16 godina vam u srednjoj školi spomene da tu postoji Linux, pa Mac, pa da tu postoje i neki specijalizovani operativni sistemi, zar će te vi nakon toliko godina izučavanja sesti i krenuti da pročavate Linux!
Takvih je ljudi malo, ili to krenu iz znatiželje ili ih muka na to natera (nema se para).
Sledeći problem jeste postojanje malog broja firmi koje proizvode bilo hardware, bilo software za neki drugi operativni sistem sem windows.
Ako želiš da satsaviš mašinu za neku distribuciju linux-a ubićeš se tražeći komponente sa drajverima za tu vrstu linuxa.
A linux je brate preterao, prekršili su sve moguće standarde. Ima toliko mnogo distribucija i za sve ti trebaju posebni drajveri, aplikacije se posebno projektuju za skoro svaku distribuciju. Kada bi se malo standardizovali možda bi i mogli da konkurišu windosu, ovako nikako.
A ova psihološka tortura od strane microsofta, pa tome se treba stati na put, uskoro će prva reč koju dete izgovara biti windows a ne mama!
[ darkonsm @ 11.11.2009. 23:00 ] @
Da linux zivi primer kako je od divljeg kapitalizma jedino gori komunizam
Salu na stranu nema nista od free softvera to je utopija nazalost.
Ljudi ulazu u rad i zasluzuju odgovarajucu nadohnadu..
Problem nije samo i mozda i najmanje je microsoft sve je trulo .
Filmska industrija bi dalje po bioskopima da vrti filmove sto privlaci sve manje ljudi jer mogu kuci na svom kompjuteru sa velikim ekranom zvucnicima .
Sad im zabranjuju pirateriju opet uzalud nema efekta .Resenje je za ovo recimo za neke jeftine pare pustiti film na netu i uvesti stroge kazne tad bi svi bili zadovoljni a ovo prosto ne moze da uspe bioskopi umiru i mozda to neko voli ali je tako broj bioskopa u svetu naglo pada.
Programi su slabog kvaliteta i sa cenom koja je apsolutno nerealna za sta je kriva i piraterija
Internet je primer zasto posle komunizma je jedino odmah gori divlji kapitalizam .
On vuce napred neko vreme a onda ustvari koci napredak i stvara neravnotezu koju sam ne moze da resi.
[ miroslavL @ 11.11.2009. 23:41 ] @
Citat: dalibor_zdravkovic:
Da li ste se ikad zpitali koji vam je bio prvi operativni sistem na kome ste radili, čemu uče školarce u prvom razredu osnove škole o informatici, da to možda nije windows, o kom softweru ste prvi put učili, da to nije office.
I onda kada od 7 godina krenu da vam pune mozak o windowsu, a pritome tek negde sa 15, 16 godina vam u srednjoj školi spomene da tu postoji Linux, pa Mac, pa da tu postoje i neki specijalizovani operativni sistemi, zar će te vi nakon toliko godina izučavanja sesti i krenuti da pročavate Linux!
Ti tek tad naučio da postoji neki drugi OS?
Citat: Takvih je ljudi malo, ili to krenu iz znatiželje ili ih muka na to natera (nema se para).
Jel koristiš legalan Windows ili te muka naterala?
Citat: Ako želiš da satsaviš mašinu za neku distribuciju linux-a ubićeš se tražeći komponente sa drajverima za tu vrstu linuxa.
Kojim drajverima? Jel znaš gde stoje drajveri tj. jel znaš uopšte šta je Linux?
Citat: A linux je brate preterao, prekršili su sve moguće standarde. Ima toliko mnogo distribucija i za sve ti trebaju posebni drajveri, aplikacije se posebno projektuju za skoro svaku distribuciju. Kada bi se malo standardizovali možda bi i mogli da konkurišu windosu, ovako nikako.
Šta je preterao? Koji posebni drajveri za svaku distribuciju? Od kada se aplikacije posebno projektuju za 'distribucije' - jedino ako nisi mislio na okruženja KDE,GNOME,..?
LOL, ja stvarno prvi put čujem za ovo.. moguće da se nešto promenilo u poslednjih par minuta
[ dalibor_zdravkovic @ 12.11.2009. 00:10 ] @
Citat: miroslavL: Ti tek tad naučio da postoji neki drugi OS
Kada sam ja susreo sa u 5 razredu sa windows operativnim sistemom to je biili verzija 3.11, o 95 se tek pričalo, a linux još nije ni imao grafički interfejs.
Citat: miroslavL: Jel koristiš legalan Windows ili te muka naterala?
Brate muka, nema drajvera za moju mašinu, a da znaš da bi bio na linuxu.
Citat: miroslavL: Kojim drajverima? Jel znaš gde stoje drajveri tj. jel znaš uopšte šta je Linux?
Sto se tiče drajvera za linux oni se ugrađuju direktno u kernel linuxa jer nema mehanizma instaliranja kao kod windows, već su darjveri u gotovom c kodu, pa se sa svakim novim drjaverima mora kompajlirati kernel linux-a da bi se drajveri prebacili u muašinski oblik. Mada linux nudi mehanizam da automatski skida kodove drajvera sa neta i kompajlira kernel, tako da sa svakim novim darjverom vi ustavri imate novi verziju kernela tj. prakticno novi distro.
Citat: miroslavL: Šta je preterao? Koji posebni drajveri za svaku distribuciju? Od kada se aplikacije posebno projektuju za 'distribucije' - jedino ako nisi mislio na okruženja KDE,GNOME,..?
Probaj da odradiš neku aplikaciju za OpenSuse distro i iskoristi neku specijalnu funkciju njegovog kernela koja na postoji u Ubuntu pa onda probaj da tu aplikaciju pokrenes na Ubuntu, a da ne pričam što svaku aplikaiju posebno moraš da odradiš za KDE i Gnome ako koristiš elemente grafičkog okruženja u linuxu, pa čak i tu postoje različite specijalne funkcije od distra do distra.
[ combuster @ 12.11.2009. 00:16 ] @
Blizu si dalibore, google-aj jos malo, trebalo bi uskoro da ubodes ;-)
[ miroslavL @ 12.11.2009. 01:58 ] @
Evo mene opet jer sam jedan deo shvatio kao pitanje  .. nisam bio tu, oteli me vanzemljaci
Citat: dalibor_zdravkovic: Probaj da odradiš neku aplikaciju za OpenSuse distro i iskoristi neku specijalnu funkciju njegovog kernela koja na postoji u Ubuntu pa onda probaj da tu aplikaciju pokrenes na Ubuntu, a da ne pričam što svaku aplikaiju posebno moraš da odradiš za KDE i Gnome ako koristiš elemente grafičkog okruženja u linuxu, pa čak i tu postoje različite specijalne funkcije od distra do distra.
Na Ubuntu ti možeš pokrenuti/konvertovati SuSe-ov .rpm paket, ali za tim nema potrebe jer sigurno ima u .deb, isto tako možeš i neki KDE program pokrenuti na Gnome-u i obratno, samo za tim takođe nema potrebe jer sigurno ima dobra alternativa tog nekog programa.
Da ne objašnjavam sad puno.. tu je uvek naš dobri prijatelj zvani Google
Sve u svemu.. blizu si..
Edit: Moram da dodam da nije Linux ono što misliš ili što je bio devedesetih pa da moraš nešto da odrđuješ, sve je uprošćeno i instalira se na clik-clik kao u Winu, samo što nema next, next, next pa finish nego je install, otkucaš pass, ok i zatvoriš.
[Ovu poruku je menjao miroslavL dana 12.11.2009. u 03:37 GMT+1]
[ Take 5 @ 12.11.2009. 02:36 ] @
^ Ko vas je uopšte pustio izvan vaše ogradice da dođete ovde na Windows temu da dosađujete?

[ miroslavL @ 12.11.2009. 02:58 ] @
Ih, pa Dimke lično - mi to preko veze 
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2009. 04:41 ] @
Evo izuzetne slozenosti instaliranja dva programa na Linux-u (Open Office i GIMP):
[root@Zverko srdjan]# pacman -S openoffice-base gimp
(i lupis enter)
Moram priznati da mi jako nedostaje ono trazenje programa po netu,
pa onda download, pa onda virus-sken, pa onda 5-6 puta next, pa ondaK finish... :)
[ combuster @ 12.11.2009. 07:18 ] @
Take 5: Citat: ^ Ko vas je uopšte pustio izvan vaše ogradice da dođete ovde na Windows temu da dosađujete?
:D
Ma mi to ko mongoli, upadamo na drugu teritoriju, pljackamo i ubijamo teme ;-)
[ Take 5 @ 12.11.2009. 07:38 ] @
Ne ličite mi ovde nešto na mongole?
Pre na obdaništance...
PS
Koji je onda među vama strašni Atila "Bič Božiji"?

[ combuster @ 12.11.2009. 07:59 ] @
[ mmix @ 12.11.2009. 08:27 ] @
Citat: darkonsm: Programi su slabog kvaliteta i sa cenom koja je apsolutno nerealna za sta je kriva i piraterija. Internet je primer zasto posle komunizma je jedino odmah gori divlji kapitalizam .
On vuce napred neko vreme a onda ustvari koci napredak i stvara neravnotezu koju sam ne moze da resi.
Ovo je vec malo filozofsko-politicka rasprava. To na sta ti aludiras nije "divlji" kapitalizam, to je free market (koji mozes imati i bez kapitalizma). Inventivnost kao drajver ne postoji ako nema realne konkurencije a realnu konkurenciju guse patenti koji se izdaju da bi se zastitila inventivnost, to je mali catch22 koji moze da se resi samo pravilnim balansom izmedju toga sta moze a sta ne moze da se patentira (da ne pocinjemo tu pricu, ima posebna tema o tome). Ne stvara taj sistem neravnotezu, upravo suprotno veliki igraci teze da uspostave ravnotezu (Status Quo) u situaciji u kojoj mlate pare bez preterane potrebe za trosenjem para u R&D, umesto toga koristice sve sto im je na raspolaganju (pocev od patenata) sa sprece druge igrace da sistem izvedu iz ravnoteze, i to je ono sto koci progres sa stanovista korisnika. Za firmu progres ne znaci isto sto i za tebe kao potrosaca, za firmu progres znaci profit veci od projektovanog. :)
Citat: darkonsm: Mozda je problem u filozofiji nas dvojice Ti si pravi vernik u trziste Ja ne i ja isto volim trziste ali ono po meni mora biti kontrolisano .
Oporavak ekonomije u svetu nije poceo tako sto su vlade pustile trziste samo. Licno mislim da je vreme da se i na internetu i softverskoj privredi uvede red a iz iskustva sami i bez primoravanja nece to uraditi ni prizvodjaci ni korisnici.
Ok, slusam. Kako bi ti izveo regulatornu intervenciju u softverskoj industriji? Zamisli da si zakonodavac i raspali. Al imaj u vidu neke stvari:
a) osoba/investitor A ne mora da investira svoje pare u s/w sektor
b) osoba/investitor B koji vec ima ulozene pare u s/w sektor ne mora da zadrzi pare tamo, ako oseti da im petljas po profitu moze da proda deonice i predje u drugi sektor.
c) sta god da uradis to nece uticati samo na retail s/w vec ce imati "ripple effect" na kompletan sektor industrije, consulting, contracting, itd.
Dakle, daj konkretan predlog pa da pricamo.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 10:57 ] @
Za tako nesto bi trebala knjiga ovde je prosto nemoguce izloziti.
Citat: mmix: Ok, slusam. Kako bi ti izveo regulatornu intervenciju u softverskoj industriji? Zamisli da si zakonodavac i raspali. Al imaj u vidu neke stvari:
a) osoba/investitor A ne mora da investira svoje pare u s/w sektor
b) osoba/investitor B koji vec ima ulozene pare u s/w sektor ne mora da zadrzi pare tamo, ako oseti da im petljas po profitu moze da proda deonice i predje u drugi sektor.
c) sta god da uradis to nece uticati samo na retail s/w vec ce imati "ripple effect" na kompletan sektor industrije, consulting, contracting, itd.
Dakle, daj konkretan predlog pa da pricamo.
Ali ajde trebalo bi da bar kordinirano nastupe USA i EU
Trebalo bi promeniti polituku prema piratima. Ono Francuskoj tipa ako mnogo uzimas sa neta i PREVISE PRODAJES skinucemo te sa neta to je smesno.Kazne bi trebale biti stvarne a sajtove jednostavno zabraniti brzo i efikasno i odmah da ne moze niko da kaze eto otisao sam slucajno.
Kinezi vec rade nesto slicno mada u diktaturi to je naravno izopaceno.
Za filmsku industriju sam vec rekao njima zarada pada puno oni sada zaradjuju pola nominalne sume krajem devedesetih .
Samo im treba reci uradite to ili necemo sprecavati i nemaju izbora ako im se i dalje posluje jer inace su u teskoj situaciji .
Strogi stvarni antimonoplisticki zakoni i borba protiv monopola kakvu je poveo Teodor Ruzvelt u drugim poljima .
U svakom slucaju EU bi i pristala ali USA koje ustvari sve vise zapadaju u devijaciju kapitalizma i to bas zbog ideoloskih razloga.Protestanti su stvorili kapitalizam u divljem obliku i kao sto je dugo katolicka crkva branila feudalizam drustvo u kome je nastalo tako to rade fundemetalni protestanti u USA.
Vidim teskoce a i rekoh trebala bi knjiga da se objasni sta bi trebalo jer ovo sada postaje vec smesno .
SAMO kod softverskoj industrije i na netu manjoj meri postoji monopli i mega kompanije svugde drugde ja razbijen i svugde je to imalo pozitivne posledice za sve sem monopliste.
Problem je globalno selo bez drzave ali sve se moze ako se hoce a otvoreno receno zasada nema uslova .Mozda za 5 god kad pocne da gori pod nogama svima jer ovo postaje neizdrzljivo i komicno.
[ salac @ 12.11.2009. 12:04 ] @
Da se ne lazemo, generalno gledajuci softverska industrija je u prilicno lagodnoj situaciji kada se gledaju kapitalna ulaganja. Ulaze se gotovo iskljucivo u pamet, tj. sa izlaskom nove verzije XY softverskog paketa nema zidanja novih fabrika, zamena kompletne proizvodne linije i sl. Troskovi prosecne softverske firme se, osim placanja programera i pomocnog osoblja, svode na placanje poslovnog prostora i povremenu zamenu izandjalog hardvera, OS-a i razvojnih alata. Osim toga, cak se i podrska naplacuje, odnosno vise je izuzetak nego pravilo da zaposleni koji su podrska predstavljaju teret softverskoj kuci; uglavnom oni cine izvor prihoda, nekad u manjoj, nekad u vecoj meri.
Isto tako mislim da je vreme da prestanete da gledate US market kao jedinu referencu; tamo postoje softverski patenti, u ostatku sveta ne; tamo postoje zakoni za sprecavanje koriscenja naprednih enkripcionih tehnika koji ce se prodavati izvan USA, u ostatku sveta ne; nije retkost da se market share velikih softverskih i hardverskih kompanija dramaticno razlikuju na US trzistu od onoga na globalnom nivou (primeri: Apple, netbook market, web browseri).
Sto se tice slobode interneta i slobodne razmene informacija, tu treba da se bude vrlo obazriv. Uspostavljanje cak i, uslovno receno, pravicnih pravila za kontrolu onoga sto mozete da dovucete na svoje racunare moze u n-toj iteraciji da se pretvori u totalnu kontrolu i prismotru sa kojom niko normalan ne moze da se slozi. Iz tog razloga ja sam za potpuno odsustvo bilo kakve kontrole, bolje je imati anarhiju nego konstantnu pretnju Velikim Bratom.
Primer kako jedan logican i dobronameran zakon moze da se izrodi u nesto potpuno nakaradno su bas regulative u USA o softverskim patentima. Zamisljen kao mehanizam koji ce stititi male igrace od velikih a evoluirao je u kocnicu cele softverske industrije u US; zbog toga sto je patentirano sve i svasta ne postoji softver koji ne krsi ko zna koliko patentnih prava. Evo iz glave nekoliko primera - Trendmicro-ov patent na AV skeniranje IP saobracaja kroz fajervol, MS-ovi patenti za mobilnu GPS navigaciju u automobilu, cuveni Amazonov 1-click patent.
[ mmix @ 12.11.2009. 12:24 ] @
Citat: darkonsm: Trebalo bi promeniti polituku prema piratima. Ono Francuskoj tipa ako mnogo uzimas sa neta i PREVISE PRODAJES skinucemo te sa neta to je smesno.Kazne bi trebale biti stvarne a sajtove jednostavno zabraniti brzo i efikasno i odmah da ne moze niko da kaze eto otisao sam slucajno.
Kinezi vec rade nesto slicno mada u diktaturi to je naravno izopaceno.
A posto su USA, Francuska i ostatk EU demokratske drzave onda bi takve akcije bile ok? Diktatorski potezi karakterisu vlast kao diktatorsku, ne obrnuto. Three strikes zakon sa kojim sad eksperimentisu francuzi i englezi ce im se debelo obiti o glavu a nece postici zeljeni efekat, zamisli u srbiji tako nesto gde skoro svi korisnici telekomovog IPTVa imaju otvoren wireless. Isto tako da bi znao dal tvoji subjekti idu ili ne idu na "zabranjene" sajtove moras da ih spijuniras i pratis, sto bi bilo lako izvodljivo samo da nije onog "bill of human rights" i "presumption of innocence"  Ako se toga resis onda pretpostavljam da bi lakse resio i pirateriju.
Citat: darkonsm: Za filmsku industriju sam vec rekao njima zarada pada puno oni sada zaradjuju pola nominalne sume krajem devedesetih .
Samo im treba reci uradite to ili necemo sprecavati i nemaju izbora ako im se i dalje posluje jer inace su u teskoj situaciji .
Pa sta je tu cudno, vidis li ti kakva sr**a izlaze odatle od 2000? Zaboga od cool dart wader/harison ford ratova zvezda su dosli do ratova zvezda u kojima njanjava heroina umire od tuge (ej, od tuge, mosh misliti); ako od svakog filma napravis chick flick ne mozes ocekivati da ce veci deo muske populacije zeleti da da pare za to, a devojke same u bioskup idu tu i tamo.. Ne da ne bi piratovao te filmove nego ih ni na TVu za dzabe ne bi gledao. Najveci deo para film odradi u bisokopima i to u prvom periodu dok je jedina piratska alternativa CAM, izvini al ako mi se svidja film dacu 300din da sednem u udobnu fotelju i da u dobrom surroundu odgledam na uscu, zasto bi umesto toga gledao neki smrdljivi CAM sa ocajnom slikom i zvukom? Ako ne odem da ga gledam u bioskopu sigurno ga necu kupiti na disku. Njihov problem nije u pirateriji ma koliko oni kukali na istu, njihov problem je u ocajnom kvalitetu robe koju valjaju. A oni treba da urade sta po tebi, da pojeftine bioskop na 150 dinara? Zasto bi dao i toliko za njesra od filma?
Citat: darkonsm: Strogi stvarni antimonoplisticki zakoni i borba protiv monopola kakvu je poveo Teodor Ruzvelt u drugim poljima .
Takvo nesto nije izvodljivo. Zbog prirode contenta kao robe, svaki content (ukljucjuci i s/w) je mali monopol za sebe. Film "Avatar" je film "Avatar", ne mozes ga gledati napravljenog od nekog drugog i pustenog po nekoj drugoj licenci, ako hoces da gledas "Avatar" moras da gledas pod uslovima koje ti diktiraju njegovi autori, ili da ga izpiratujes. Isto tako ne mozes imati alternativni Windows, ili alternativni OSX, itd. Ako bi uveo antimonopolni zakon do tog nivoa onda bi ti mogao da napravis Windows umesto Windowsa i da ga prodajes za manje pare jer nisi imao isti R&D ciklus kao MS, u tom slucaju osobe A i B izlaze iz ovog biznisa sa svojim parama. Ako izadjes iz tih okvira jedan korak gore i tretiras monopol na nivou industrijskog sektora onda imas situaciju koja vec vazi na terenu. MS ima de-facto monopol na desktopima, ali ga nema de-jure, antimponopolski zakon itekako vazi za njih i alternative na nivou OSa postoje (mac, linux), pa odgovor na to zasto 96% korisnika ima windows ne treba traziti u anti-monopolskim zakonima. Ako populacija stvarno zeli windows, iz kog god razloga, legalan ili piratovan, kako ces ti kao vlast da ih sprecis u tome? Naredices procentu populacije da mora da promeni OS? Oce da bude neko izvlacenje iz bubnja ili cemo da izvlacimo sibice da vidimo ko ima kracu?
Citat: darkonsm: U svakom slucaju EU bi i pristala ali USA koje ustvari sve vise zapadaju u devijaciju kapitalizma i to bas zbog ideoloskih razloga.Protestanti su stvorili kapitalizam u divljem obliku i kao sto je dugo katolicka crkva branila feudalizam drustvo u kome je nastalo tako to rade fundemetalni protestanti u USA.
A kao alternativu tome nudis "world by dankonsm" totalitarizam u kome ce ekonomija biti strogo regulisana uz puno ocekivanje da investitori pognu glave i cutke daju pare da se to odrzava u zivotu? Bese neko to vec probao par puta na nasim prostorima? Bez teznje da povlacim paralele treba znati da su skoro svi despoti i diktatori pocinjali vlast kao idealisticni vizionari puni zelje da od svoje zemlje naprave raj, mozda bi i uspeli samo da nije tih prokletnika koji se sa njima ne slazu i stranih placenika sa parama koji nece da ih uloze u domacu vojsk.., ovaj, ekonomiju.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 12.11.2009. u 13:46 GMT+1]
[ darkonsm @ 12.11.2009. 12:25 ] @
Sto se tice slobode interneta i slobodne razmene informacija, tu treba da se bude vrlo obazriv. Uspostavljanje cak i, uslovno receno, pravicnih pravila za kontrolu onoga sto mozete da dovucete na svoje racunare moze u n-toj iteraciji da se pretvori u totalnu kontrolu i prismotru sa kojom niko normalan ne moze da se slozi. Iz tog razloga ja sam za potpuno odsustvo bilo kakve kontrole, bolje je imati anarhiju nego konstantnu pretnju Velikim Bratom.
Primer kako jedan logican i dobronameran zakon moze da se izrodi u nesto potpuno nakaradno su bas regulative u USA o softverskim patentima. Zamisljen kao mehanizam koji ce stititi male igrace od velikih a evoluirao je u kocnicu cele softverske industrije u US; zbog toga sto je patentirano sve i svasta ne postoji softver koji ne krsi ko zna koliko patentnih prava. Evo iz glave nekoliko primera - Trendmicro-ov patent na AV skeniranje IP saobracaja kroz fajervol, MS-ovi patenti za mobilnu GPS navigaciju u automobilu, cuveni Amazonov 1-click patent.[/quote]
Taj zakon je bas smisljen da uradi bas to a ne ta stiti slobodu malih!
Ko ga je gurao podrzavao a objasnjeje je za bacanje magle .
Sloboda ne moze biti apsolutna .Ona je ogranicenima pravima drugih .
Mnogi misle i demokratija je tiranija vecine ne nemogu da se skupe troje ljudi i da dvojica izglasaju da se ubije treci.
Kad bi apple ili google savladao microsoft dobili bi microsoft na kvadrat.
Sad te nespijuniraju jel...
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2009. 12:25 ] @
Citat:
Ali ajde trebalo bi da bar kordinirano nastupe USA i EU
Trebalo bi promeniti polituku prema piratima. Ono Francuskoj tipa ako mnogo uzimas sa neta i PREVISE PRODAJES skinucemo te sa neta to je smesno.Kazne bi trebale biti stvarne a sajtove jednostavno zabraniti brzo i efikasno i odmah da ne moze niko da kaze eto otisao sam slucajno.
LOL
A kako to planiras da "zabranis sajtove" koji nisu u dometu tvojih sudova? Nalozices svim ISP-ovima da blokiraju IP adrese? Wow... a sta cemo kada korisnici krenu da koriste proxy servere? Krenuces da blokiras proxy servere? Njih N miliona, koji svaki dan mogu da promene IP adrese? A sta ces sa P2P-om koji ni nema fiksirane IP adrese? :)
Vidi, jedini razlog zasto piraterija nije suzbijena je zato sto je to tehnicki jako tesko i skupo izvodljivo, te da se bilo kakve mere koje bi omogucile efikasniju kontrolu direktno sudaraju sa zakonima koji ljudima garantuju slobode.
I bas ti zakoni koji garantuju ljudima slobode su i omogucili jake ekonomije sa kreativnom softverskom industrijom.
Citat:
Sad te nespijuniraju jel...
Moj VPN sa AES256 konekcijom je tehnicki nemoguce spijunirati sa danasnjim hardverom, matematicki dokazivo - AES256 je enkripcija koju USA koristi za svoje "Top Secret" klasifikovane dokumente (zvanicna NSA preporuka svim vladinim agencijama) i svako, ponavljam svako sa minimalnim nivoom tehnickog znanja moze da je koristi bez problema - algoritam je javan, brz, jednostavan i elegantan i u sirokoj upotrebi.
Sve te price o nekakvoj inspekciji paketa i sl.. su besmislene i dovoljno je samo koristiti AES crypto za P2P ili download sesije sa nekim dl. managerom da cela ta prica padne u vodu komplet.
[ salac @ 12.11.2009. 12:38 ] @
Citat: Sad te nespijuniraju jel...
To je kao kad bi rekao - a sad ti ne prisluskuju telefon?
Naravno da mogu da mi sniffuju saobracaj ako se ne zastitim na nacin koji je pomenuo Ivan Dimkovic, ali jedno je kad to rade mimo zakona a drugo kad imaju crno na belo, pa jos ozakonjeno, da to smeju da rade.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 12:39 ] @
Sve se moze razbiti nema savrsene zastite ...kinezi su bas pametni kad im uspelo nekako nije jasno amerikancima kako.
Banku uvek mozes opljackati jel tako? nema savrsene zastite a sta vecinu sprecava?
[ mmix @ 12.11.2009. 12:41 ] @
Citat: salac: Da se ne lazemo, generalno gledajuci softverska industrija je u prilicno lagodnoj situaciji kada se gledaju kapitalna ulaganja. Ulaze se gotovo iskljucivo u pamet, tj. sa izlaskom nove verzije XY softverskog paketa nema zidanja novih fabrika, zamena kompletne proizvodne linije i sl. Troskovi prosecne softverske firme se, osim placanja programera i pomocnog osoblja, svode na placanje poslovnog prostora i povremenu zamenu izandjalog hardvera, OS-a i razvojnih alata. Osim toga, cak se i podrska naplacuje, odnosno vise je izuzetak nego pravilo da zaposleni koji su podrska predstavljaju teret softverskoj kuci; uglavnom oni cine izvor prihoda, nekad u manjoj, nekad u vecoj meri.
Prosetaj po NYSE dokumentima, izvuci bilo koju srednju ili vecu s/w kompaniju i pogledaj im poslednji ili par poslednjih 10-K izvestaja, specificno detailed balance sheets i P&L (Profit and loss) i videces da nisi u pravu. Postoji tu dosta drugih fiksnih i varijabilnih troskova, pocev od marketinga i licenci pa nadalje. A americki konzumeri, razmazeni kakvi jesu, nece ni virslu vise da kupe ako nema phone & email support hotline.
Citat: salac: Isto tako mislim da je vreme da prestanete da gledate US market kao jedinu referencu; tamo postoje softverski patenti, u ostatku sveta ne; tamo postoje zakoni za sprecavanje koriscenja naprednih enkripcionih tehnika koji ce se prodavati izvan USA, u ostatku sveta ne; nije retkost da se market share velikih softverskih i hardverskih kompanija dramaticno razlikuju na US trzistu od onoga na globalnom nivou (primeri: Apple, netbook market, web browseri).
Za digital encryption kao restricted ammunition to vise ne vazi, tehnologija je dostupna globalno. To je bilo na snazi neko vreme (dok im je bilo zanimljivo da smaraju PGP  ) ali onda su US firme pocele da gube security ugovore sirom sveta koje su evropljani rado uzimali pa je zakon suspendovan da bi i ameri uzeli deo tog kolaca. A sto se tice same US, US je najveci konzumer s/w proizvoda, od rezidencijalnog do korporativnog, nijedna iole ozbiljna firma nece ignorisati US trziste.
[ salac @ 12.11.2009. 13:08 ] @
Citat: Prosetaj po NYSE dokumentima, izvuci bilo koju srednju ili vecu s/w kompaniju i pogledaj im poslednji ili par poslednjih 10-K izvestaja, specificno detailed balance sheets i P&L (Profit and loss) i videces da nisi u pravu. Postoji tu dosta drugih fiksnih i varijabilnih troskova, pocev od marketinga i licenci pa nadalje. A americki konzumeri, razmazeni kakvi jesu, nece ni virslu vise da kupe ako nema phone & email support hotline.
Ma jasno je meni da oni napucavaju jezive pare u marketing, cini mi se da sam jednom procitao da recimo u MS-u ima preko 60k zaposlenih a programera je tek nesto preko 1000, mozda 2000; ostatak otpada na marketing, birokratiju, support. Ali to nisu strateski bitne stvari za softversku kompaniju - lako je otpustiti 30% ljudi u marketingu kad je kriza pa zaposliti nove kada kriza prodje, ili smanjiti troskove reklame. Bitno je sacuvati programere. A mozda i nije tako, moguce je da sam naivan.
Sto se supporta tice, ne znam, upravo je MS primer ocajnog supporta a nejvece softverske firme. Kako ono bese, 2 poziva su besplatna, ostatak se placa? I uz to ti se jave nemusti Indijci koje ne razumes nista. Ovo se sigurno odnosi i na ostale softverske kompanije a MS pominjem jer njihov support silom prilika poznajem. Jedino losije od ovoga moze da bude da support ne postoji ni u kakvom obliku :) Srecom pa postoji internet koji je de facto bolji support od bilo kog drugog.
Citat: Za digital encryption kao restricted ammunition to vise ne vazi, tehnologija je dostupna globalno. To je bilo na snazi neko vreme (dok im je bilo zanimljivo da smaraju PGP ;)) ali onda su US firme pocele da gube security ugovore sirom sveta koje su evropljani rado uzimali pa je zakon suspendovan da bi i ameri uzeli deo tog kolaca. A sto se tice same US, US je najveci konzumer s/w proizvoda, od rezidencijalnog do korporativnog, nijedna iole ozbiljna firma nece ignorisati US trziste.
Nisam ispratio da su dozvolili izvoz enkripcionih tehnologija, definitivno korak u pravom smeru, i znak da cak ni oni nisu mogli da zanemare znacaj globalnog trzista. I ne bih rekao da je US trziste najvece sa 250 miliona potencijalnih kupaca, narocito kucnih korisnika. U EU zivi 4x vise ljudi, u Aziji skoro 10x, recimo Kina je danas zemlja sa najvise internet korisnika, japanske kompanije hi-tech igracke izvoze u US sa zakasnjenjem od nekoliko meseci itd itd itd. Daleko od toga da je US trziste nebitno, bitno je i te kako, ali nije jedino i iskljucivo merilo.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2009. 13:23 ] @
Citat: darkonsm
Sve se moze razbiti nema savrsene zastite ...kinezi su bas pametni kad im uspelo nekako nije jasno amerikancima kako.
Banku uvek mozes opljackati jel tako? nema savrsene zastite a sta vecinu sprecava?
E, ajde stvarno bar se malo raspitaj o necemu sto zelis da komentarises - AES je trenutno neprobijena enkripcija (ako izuzmemo side-channel napade i napade na lose izradjenu implementaciju), i ne postoje ama bas nikakve indicije da bilo ko moze da dekriptuje AES256 u iole razumnom roku. Ocekuje se da ce tako ostati jos neko duze vreme - pa cak i ako neko uspe da razbija AES256 za 20-tak godina, do tada ce vec postojati jos sigurniji kripto standard.
Cak i uz najvecu racunarsku snagu dostupnu danas i uz otkrice jedne mogucnosti da se ubrza pretraga, razbijanje AES256 kripto-a je neizvodljivo u komercijalno smislenom vremenu - sa tim se slazu svi svetski kripto strucnjaci, ukljucujuci i NSA koja preporucuje AES256 za USA tajna dokumenta - znas, kada NSA nesto preporucuje za sopstvena tajna dokumenta, budi siguran da su prilicno ubedjeni da to valja + tome dodaj javnost AES standarda i vec nekoliko godina bez bilo kakvih vecih propusta a svi svetski strucnjaci za enkripciju se bave time - jer je standard javan.
E, sad, zamisli da svaki P2P-ovac krene da kriptuje svoje pakete... kraj price - odakle ti snaga da razbijas milijarde AES paketa - da li uopste imas predstavu koliki je to napor? Pricamo o trilionima i trilionima godina.
Da ne pricamo o jos gomili dodatnih stvari koje je moguce uraditi sa enkripcijom (plausible deniability za pocetak) kao i onion routing... sve to cini tehnicke napore za nekakvo prisluskivanje potpuno uzaludnim.
--
Sve u svemu, saobracaj preko interneta je danas moguce kriptovati tako da ni jedna jedina vladina agencija, tajna sluzba i sl... ne mogu da ga analiziraju. Pandorina kutija je odavno otvorena kada se pojavio PGP koji je prvi put obicnom coveku dao mogucnost industrial-grade enkripcije - a AES je samo ucvrstio takav poredak stvari omogucivsi po prvi put bilo kome da koristi isti standard koji se koristi za USA "Top Secret" dokumenta.
Bas zbog ovoga je potpuno uludo i razmisljati o nekakvom nasilnom suzbijanju piraterije na ovaj nacin - jedini izvodljivi nacin za ogranicenje piraterije bi bilo da je sam hardver zakljucan, da svaki PC bude opremljen sa TPM cipom i BIOS-om/EFIjem koji ucitava samo trusted sw. + da se sertifikati generisu za svaku kopiju softvera i da budu vezani za hw.
Sta mislis, zasto to niko ne radi? Cena toga je ogromna - pitanje je da li je tako nesto uopste isplativo.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 13:40 ] @
Rekoh za banku je uvek moguce opljackati sta sprecava vecinu-odgovor zakon i sankcija .
Problem je sto su svi navikli da na netu mogu sve i da eto uvek mogu nekako pa naravno kad svi gledaju kroz prste ne samo korisnicima .
Da je kaznjivo strogo ,vecina bi se pokolebala i sad ljudi kradu djepare na ulici ali to je izuzetak.
Mozda sam pogresno procitao ...ali mislim da postoji sumnja da su uspeli .Sumnja je posredna i nema stvarnih dokaza da je tako pa cu verovati tebi bez cvrstih dokaza da jesu.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2009. 13:45 ] @
Kakva sumnja? Ko je to sumnjao?
Zar ti se ne cini da bi jedna NSA, da se cak i najmanje "sumnja" - odmah nalozila da USA agencije prestanu da koriste tu enkripciju za dokumenta sa najvecim nivoom tajnosti? :)
Nope... to se nije desilo. Kada neko bude razbio AES256, prva stvar koju ces da vidis je da ce USA prestati da je koristi. Za sada je AES256 preporucen za "Top Secret".
Dok je ta enkripcija dobra za NSA i ostale USA tajne sluzbe - dobra je i za bilo kog drugog ;-)
Jos jedna prednost AES standarda je sto je potpuno javan i vrlo jednostavan za implementaciju - tako da celokupna kriptografska javnost moze svakodnevno da pokusava da razbija taj algoritam.
U svakom slucaju - kao sto rekoh, zbog enkripcije su tehnicke mere prisluskivanja i blokiranja potpuno besmislene. Pirateriju bi bilo moguce zaustaviti izuzetno jakom hardverskom zastitom, bas kao sto se stite NDS satelitski kanali - medjutim glavni problem sa tim je da bi ta enkripcija i komplikacija celog procesa koriscenja i deploymenta softvera izuzetno puno kostala - vrlo verovatno i vise nego da se ostavi "status quo".
I, upravo zbog toga, jos i dalje nema nekih sirokih napora da se napravi takav sistem.
Microsoft je pokusao sa Palladium-om pa se desio OGROMAN otpor javnosti i ogromne kritike celog sistema - ljudi, ipak, ne zele da im neko zatvori hardverski sistem zarad nekakve sigurnosti sw. vendora - moja sloboda je meni bitnija od nekakvih problema sw. industrije i, sve dok sam ja taj koji placa $$$ - igrace se po mojim pravilima - pravilima koje diktira trziste.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 13:54 ] @
Zivot je drugacuji .
Enigma -nemacka sifra do kraja rata -pazi rata su ziveli u dubokom uverenju da je nemoguce provaliti i nisu menjali a bilo je indicija
U svakom slucaju nemam razloga da ti neverujem
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2009. 13:56 ] @
Postoji velika razlika izmedju nemacke enigme i javnog kriptostandarda :)
[ boxxter @ 12.11.2009. 13:58 ] @
Citat: darkonsm:.
Problem je sto su svi navikli da na netu mogu sve i da eto uvek mogu nekako pa naravno kad svi gledaju kroz prste ne samo korisnicima .
Da je kaznjivo strogo ,vecina bi se pokolebala i sad ljudi kradu djepare na ulici ali to je izuzetak.
Stvar je u tome sto je internet-niciji.Znaci nema vlasnika interneta.Znam ja da bi ti rado da se uvede red,i da se postavi neki direktor interneta,i da ima vlasnika.Ali to nije tako.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 14:17 ] @
Morace kad tad da uvedu red nemam iluzija da je sad politicki ne moguce i more je nicije pa ima pravila..
[ boxxter @ 12.11.2009. 14:21 ] @
More ima svoju teritorijalnu pripadnost.A u doba inkvizicije se divno pokazao projekat uvodjenja reda.I u komunizmu.Internet pripada svima.Ili ko sto George bush rece-interneti.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 14:24 ] @
Da te obavestim nema samo odredjenu kilometraza od obale 90% mora su medjunarodne vode
[ Nedeljko @ 12.11.2009. 14:29 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: E, ajde stvarno bar se malo raspitaj o necemu sto zelis da komentarises - AES je trenutno neprobijena enkripcija (ako izuzmemo side-channel napade i napade na lose izradjenu implementaciju), i ne postoje ama bas nikakve indicije da bilo ko moze da dekriptuje AES256 u iole razumnom roku. Ocekuje se da ce tako ostati jos neko duze vreme - pa cak i ako neko uspe da razbija AES256 za 20-tak godina, do tada ce vec postojati jos sigurniji kripto standard.
Cak i uz najvecu racunarsku snagu dostupnu danas i uz otkrice jedne mogucnosti da se ubrza pretraga, razbijanje AES256 kripto-a je neizvodljivo u komercijalno smislenom vremenu - sa tim se slazu svi svetski kripto strucnjaci, ukljucujuci i NSA koja preporucuje AES256 za USA tajna dokumenta - znas, kada NSA nesto preporucuje za sopstvena tajna dokumenta, budi siguran da su prilicno ubedjeni da to valja + tome dodaj javnost AES standarda i vec nekoliko godina bez bilo kakvih vecih propusta a svi svetski strucnjaci za enkripciju se bave time - jer je standard javan.
Citat: Wikipedia - Advanced Encryption Standard, Security: Until May 2009, the only successful published attacks against the full AES were side-channel attacks on specific implementations. The National Security Agency (NSA) reviewed all the AES finalists, including Rijndael, and stated that all of them were secure enough for US Government non-classified data. In June 2003, the US Government announced that AES may be used to protect classified information:
Citat: The design and strength of all key lengths of the AES algorithm (i.e., 128, 192 and 256) are sufficient to protect classified information up to the SECRET level. TOP SECRET information will require use of either the 192 or 256 key lengths. The implementation of AES in products intended to protect national security systems and/or information must be reviewed and certified by NSA prior to their acquisition and use."[8]
AES has 10 rounds for 128-bit keys, 12 rounds for 192-bit keys, and 14 rounds for 256-bit keys. By 2006, the best known attacks were on 7 rounds for 128-bit keys, 8 rounds for 192-bit keys, and 9 rounds for 256-bit keys.[9]
For cryptographers, a cryptographic "break" is anything faster than an exhaustive search. Thus, an XSL attack against a 128-bit-key AES requiring 2100 operations (compared to 2128 possible keys) would be considered a break. The largest successful publicly-known brute force attack has been against a 64-bit RC5 key by distributed.net.
Unlike most other block ciphers, AES has a very neat algebraic description.[10] In 2002, a theoretical attack, termed the "XSL attack", was announced by Nicolas Courtois and Josef Pieprzyk, purporting to show a weakness in the AES algorithm due to its simple description.[11] Since then, other papers have shown that the attack as originally presented is unworkable; see XSL attack on block ciphers.
During the AES process, developers of competing algorithms wrote of Rijndael, "...we are concerned about [its] use...in security-critical applications."[12] However, at the end of the AES process, Bruce Schneier, a developer of the competing algorithm Twofish, wrote that while he thought successful academic attacks on Rijndael would be developed someday, "I do not believe that anyone will ever discover an attack that will allow someone to read Rijndael traffic."[13]
On July 1, 2009, Bruce Schneier blogged about a related-key attack on the 192-bit and 256-bit versions of AES discovered by Alex Biryukov and Dmitry Khovratovich; the related key attack on the 256-bit version of AES exploits AES' somewhat simple key schedule and has a complexity of 2119. This is a follow-up to an attack discovered earlier in 2009 by Alex Biryukov, Dmitry Khovratovich, and Ivica Nikolic, with a complexity of 296 for one out of every 235 keys.
Another attack was blogged by Bruce Schneier on July 30, 2009 and published on August 3, 2009. This new attack, by Alex Biryukov, Orr Dunkelman, Nathan Keller, Dmitry Khovratovich, and Adi Shamir, is against AES-256 that uses only two related keys and 239 time to recover the complete 256-bit key of a 9-round version, or 245 time for a 10-round version with a stronger type of related subkey attack, or 270 time for a 11-round version. 256-bit AES uses 14 rounds, so these attacks aren't effective against full AES.
In November 2009, there exists the first published attack against the 8-round version of AES-128. This known-key distinguishing attack is an improvement of the rebound or the start-from-the-middle attacks for AES-like permutations, which view two consecutive rounds of permutation as the application of a so-called Super-Box. It works on the 8-round version of AES-128, with a computation complexity of 2^48, and a memory complexity of 2^32.[14]
[ boxxter @ 12.11.2009. 14:29 ] @
Malo offtopic,ali za one koji imaju Windows 7 and Server 2008 Release 2,cisto da imaju u vidu.
http://news.cnet.com/8301-1009_3-10395891-83.html
[ Nedeljko @ 12.11.2009. 14:33 ] @
Citat: boxxter: Stvar je u tome sto je internet-niciji.Znaci nema vlasnika interneta.Znam ja da bi ti rado da se uvede red,i da se postavi neki direktor interneta,i da ima vlasnika.Ali to nije tako.
Ne bih imao ništa protiv da internet dobije vlasnika pod jednim uslovom - da ja budem vlasnik.
[ boxxter @ 12.11.2009. 14:37 ] @
Sta ce ti ti "interneti"...samo da te boli glava od toga.Najbolje je kad nemas nista.Vidis kako je lepo vreme napolju :)
[ mmix @ 12.11.2009. 14:42 ] @
Ma opusteno, to je valjda hiljadu tristo osamdeset drugi kriticni bug u SMB-u  Kad bi se nervirao za svaki do sad bi osedeo
[ salac @ 12.11.2009. 14:51 ] @
Citat: darkonsm: Da te obavestim nema samo odredjenu kilometraza od obale 90% mora su medjunarodne vode
mali offtopic:
Medjunarodne vode su nicije i postoje UN dokumenti kojima su proglasene 'blagom celokupnog covecanstva'. Nesto slicno, ako ne i isto, predlaze se i za sam Internet i puno se o tome prica na svakom WSIS-u (World Summit on the Information Society).
[ boxxter @ 12.11.2009. 15:15 ] @
Nije vam dobro poredjenje.To je kao da pricate da neko moze da bude vlasnik vazduha na odredjenoj teritoriji (mada je bilo pokusaja da se i to uradi).Besmisleno je.U sustini interneta je da nema vlasnika.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 15:25 ] @
Ne mozes biti vlasnik vazduha ali vazdusni prostor moze pripadati nekoj drzavi do odredjene visine neke stvari su univerzalne i to stoji bez vazduha se ne mozes ziveti a bez interneta moze. Ps avionu lete u nicijem vazduznom prostoru iznad okeana I IMAJU PRAVILA .
[ boxxter @ 12.11.2009. 15:33 ] @
Ma ne svidja mi se tvoje poredjenje.Internet je povezivanje i razmena informacija.Probaj nesto drugo.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 15:40 ] @
Televizija je vrlo slicno tome sto kazes . Ima li pravila?
Volim ko kaze poslednji bastion slobode zato i mislim da treba da bude reseno kao " blago celokupnog covecanstva'.a ne uglavnom parcijalno kao televizija a i zbog prirode interneta koji se ipak razlikuje od televiziskih frekvencija.
[ Nedeljko @ 12.11.2009. 16:09 ] @
Citat: darkonsm: Televizija je vrlo slicno tome sto kazes . Ima li pravila?
I koja su pravila? Za satelitsku praktično nikakva.
RTS ne može da emituje program koji nije u skaldu sa zakonima i ustavom RS, ali HRT može da emituje program koji nije u skladu sa zakonima i ustavom RS, a može se uhvatiti i u Srbiji. Televizijska stanica mora da poštuje lokalne zakone, a ne i zakone drugih zemalja u kojima se može uhvatiti njen signal. Tokom bombardovanja 1999 u Srbiji su bili zabranjeni strani TV programi i zaista ih nijedna naša stanica nije reemitovala, ali su vlasnici satelitskih antena mogli da gledaju te programe.
Za internet već važe ista ta pravila - moraš poštovati lokalne zakone, ali ne i zakone zemalja iz kojih se tvom serveru može pristupiti.
Znači, za internet već važe ista pravila, kao i za televiziju.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 16:24 ] @
Skidaju sa kablovske HRT..Kazem reseno je parcijalno i ne potpuno . To je problem globalizacije ima jedna ekonomija a ne vise nacionalnih ko ranije .UN nisu sposobne za vecu ulogu a USA nikad nisu mogle a i sad i nemaju iluzija da mogu .Zato se resava na nivou drzava negde blaze negde ostrije . Treba ti satelicka antena? ..U sevrnoj koreji imas televizori radio sa jednim programom haha .
Zato se nadam globalnom resenju jer postoji jedna super ekonomija.
[ salac @ 12.11.2009. 17:10 ] @
Citat: boxxter: Nije vam dobro poredjenje.To je kao da pricate da neko moze da bude vlasnik vazduha na odredjenoj teritoriji (mada je bilo pokusaja da se i to uradi).Besmisleno je.U sustini interneta je da nema vlasnika.
Ne znam kako si zakljucio da formulacija 'opste dobro covecanstva' znaci nesto vise od neodredjenog vlasnistva celokupne ljudske rase nad, u ovom slucaju, internetom, tj. da znaci vlasnistvo odredjenog coveka ili grupe ljudi nad internetom? :)
Postoje argumenti za i protiv, ali to je zaista duga prica i veliki veliki offtopic.
Citat: darkonsm: Ne mozes biti vlasnik vazduha ali vazdusni prostor moze pripadati nekoj drzavi do odredjene visine neke stvari su univerzalne i to stoji bez vazduha se ne mozes ziveti a bez interneta moze. Ps avionu lete u nicijem vazduznom prostoru iznad okeana I IMAJU PRAVILA .
Pravila postoje, ali to su standardi kojih se svi pridrzavaju da bi se izbegli besmisleni sudari aviona a ne 'nacisticke direktive' koje je neko uspostavio iz obesti. Ako vec zelis da pravis paralelu sa pravilima na internetu, pravila po kojima se odvija avionski saobracaj bi po analogiji bilo dodeljivanje IP adresa, koriscenje TCP/IP protokola i procedure za registrovanje domena.
Internet jeste nezavisan ali postoje standardi i pravila kojima se omogucava njegov nesmetan rad - sta bi se desilo kad bi svaka budala nabadala adrese koje zeli, dizala dns-ove i nazivala hostove kako mu se cefne, koristila svoje sopstvene protokole jer tako hoce? Naravno - nista, internet ne bi mogao da funkcionise.
[ boxxter @ 12.11.2009. 17:15 ] @
Nema potrebe da internet neko proglasava za nesto.Mreze i ljudi su se povezali i to je to.Mada sad krijuci se iza cloud-a neki pokusavaju da pripreme teren da se postave kao vlasnici interneta.
[ salac @ 12.11.2009. 17:29 ] @
Ma nemoj? :)
A gde idu pare za to internet povezivanje, i zasto se povezivanje na internet placa? :) Recimo, ti placas telekomu, telekom dojc telekomu, dojc telekom placa svoj link dalje i na kraju se povezes na americke linkove. Zar to tebi ne izgleda kao da su Ameri vlasnici Interneta ? :) Drugo, DNS politiku vodi ICANN i samo ICANN koji je takodje americka organizacija osnovana od strane americke vlade (neprofitabilna i nezavisna, po njihovim sopstvenim recima).
ICANN prvi gura da se zadrzi postojece stanje a teoreticari zavera iza toga vide US goverment, dok se vladama ostalih zemalja bas i ne svidja to sto americka administracija ima gotovo potpun monopol u svemu sto se interneta tice i zato grebu i rukama i nogama da se to prebaci na UN i njegova tela (ITU-T). ICANN sa druge strane odgovara da ne treba da se menja nesto sto vec radi i da je proces odlucivanja u ITU-T toliko spor da ne moze da isprati svu dinamiku interneta.
Nije to bas tako jednostavno kao sto izgleda.
[ Nedeljko @ 12.11.2009. 17:31 ] @
Pa, ne možeš na internet da besiš baš bilo šta, npr. piratske sadržaje. Ako si vlasnik servera, odgovoran si za sadržaj na njemu pred lokalnim sudom po lokalnim zakonima. Dakle, to pitanje je rešeno slično kao sa satelitskom televizijom. Brani loi ti neko da ispališ satelit i pičiš preko njega nešto? Ne.
[ darkonsm @ 12.11.2009. 17:34 ] @
Citat: salac: Pravila postoje, ali to su standardi kojih se svi pridrzavaju da bi se izbegli besmisleni sudari aviona a ne 'nacisticke direktive' koje je neko uspostavio iz obesti. Ako vec zelis da pravis paralelu sa pravilima na internetu, pravila po kojima se odvija avionski saobracaj bi po analogiji bilo dodeljivanje IP adresa, koriscenje TCP/IP protokola i procedure za registrovanje domena
Internet jeste nezavisan ali postoje standardi i pravila kojima se omogucava njegov nesmetan rad - sta bi se desilo kad bi svaka budala nabadala adrese koje zeli, dizala dns-ove i nazivala hostove kako mu se cefne, koristila svoje sopstvene protokole jer tako hoce? Naravno - nista, internet ne bi mogao da funkcionise.
Tacno tako i da dodam ne moze niko da obara civlne avione kad mu dodje u medjunarodnom saobracaju i ne mozes da ubijes nikog u avionu u medjunarodnom vazduhu i da kazes eto boze moj van bilo cije nadleznosti .
Nedaj boze da mislim na nacisticke direktive .
Borba protiv Monopla, potreba regulisanja trzista , zabrana piraterija i decija pornografija nisu nacisticke direktive . .I u globalnoj ekonomiji imas pravila i ugovora i regulisanja i kordinacije .
Imas lokalnu autonomiju ali donekle sem ako neces da si S. koreja.
[ hobbista @ 12.11.2009. 17:53 ] @
Auuuuu, gde ode ova tema :D
[ boxxter @ 12.11.2009. 17:54 ] @
Citat: darkonsm: Tacno tako i da dodam ne moze niko da obara civlne avione kad mu dodje u medjunarodnom saobracaju i ne mozes da ubijes nikog u avionu u medjunarodnom vazduhu i da kazes eto boze moj van bilo cije nadleznosti .
Ocajni ste u poredjenjima,definitivno.xD
[ Nedeljko @ 12.11.2009. 18:01 ] @
Citat: darkonsm: Tacno tako i da dodam ne moze niko da obara civlne avione kad mu dodje u medjunarodnom saobracaju i ne mozes da ubijes nikog u avionu u medjunarodnom vazduhu i da kazes eto boze moj van bilo cije nadleznosti .
Borba protiv Monopla, potreba regulisanja trzista , zabrana piraterija i decija pornografija nisu nacisticke direktive . .I u globalnoj ekonomiji imas pravila i ugovora i regulisanja i kordinacije .
Imas lokalnu autonomiju ali donekle sem ako neces da si S. koreja.
Da, i na internetu ne možeš da obaraš tuće servere, kradeš podatke, kokaš vlasnike sajtova...
Borba protiv monopola, čime? Cenzorom? Ko ima monopol nad internetom?
[ darkonsm @ 12.11.2009. 18:19 ] @
Nema niko i dobro je sto je tako ...
Mislo sam na siru regulaciju ciji samo mali deo internet mada su vezani za njega ...
Nisam za cenzuru naravno mada ce se za to nazalost pobrinuti drzave a kriminalne aktivnosti nisu neotudjivo ljucko pravo naravno.
[ Nedeljko @ 12.11.2009. 18:41 ] @
Pa, za uvođenje koje vrste reda se onda zalažeš?
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2009. 16:20 ] @
Haha, koliko vidim za neke brand-name laptopove (tipa Sony) koji imaju Win7 upgrade u novim iteracijama je moguce vrlo lako zameniti SLIC ACPI tabelu sa novim kljucem.
Sa tim uopste nije potrebno instalirati nikakve patch-eve / hackove i sl..
U principu, protiv ovoga nema bas nekog resenja osim da se opozove kompletan OEM kljuc, sto se naravno nikad nece desiti.
[ Nedeljko @ 15.11.2009. 16:26 ] @
Može li neko pojašnjenje u vezi tih OEM ključeva i zaštita?
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2009. 16:34 ] @
Pa prosto, da bi se omogucio rapidni deployment, MSFT daje velikim OEM-ima jedan kljuc (tzv. OEM key) koji nije vezan za jednog korisnika i ne zahteva aktivaciju.
Ako se unese OEM kljuc, Windows trazi odredjeni sertifikat u ACPI tabeli (poznatijoj kao SLIC) - ukoliko kljuc odgovara sertifikatu, i jos neke dodatne stvari (zbog kojih i postoje patch-evi) onda se Windows sam "aktivira" i ne radi online proveru.
Posto su ljudi to saznali, uspeli su da izvuku OEM sertifikate kao i kljuceve iz brand-name masina... Za razlicit hardver su potrebni patch-evi, dok za neki (podrzan) hardver sve radi kako treba ako se u ACPI tabelama nadje odgovarajuci sertifikat.
To je stvorilo nov "zanat" patch-ovanja BIOS-a i EFI-ja - recimo onaj moj patchovani Z EFI (sa otvorenim "advanced" menijem) je neko na istoj temi na NotebookReview forumima odmah "unapredio" ubacivanjem Win 7 SLIC tabele...
--
Naravno, cela ta radnja je ilegalna bas kao i obicna piraterija - medjutim ukoliko se uradi na podrzanom hardveru za koji nije potreban nikakav patch, mogucnost detekcije je nula - i to omogucava koriscenje originalnog Win 7 bez ikakvih hack-ova, crack-ova i trikova (ako izuzmemo patch-ovanje BIOS-a / EFI-ja)
[ Take 5 @ 15.11.2009. 19:34 ] @
^ Nuzprodukt novih saznanja su i rešenja za "aktivaciju" Viste na skoro svim brand name notebook računarima... Jedino što je pored Win7 Vista sada postala potpuno neinteresantna.

[ brcha @ 16.11.2009. 14:45 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa prosto, da bi se omogucio rapidni deployment, MSFT daje velikim OEM-ima jedan kljuc (tzv. OEM key) koji nije vezan za jednog korisnika i ne zahteva aktivaciju.
A jel bi bio veliki problem da se smanji rapidnost deploymenta? Npr, tako sto bi jednostavno pri kupovini prodavac aktivirao windows na tom kompjuteru, bar na osnovu nekog ID-ja (CPUid, ili stogod slicno, bar kod, ...)? Nije toliki problem obezbediti internet konekciju na prodajnim mestima, zar ne? A na taj nacin bi mogli da vezu direktno racunar sa Windowsom i korisnika racunara sa Windowsom.
Po mom misljenju, OEM kljuceve bi slobodno mogli da izbrisu i da koriste normalne kljuceve za sve potrebe. Jedini razlog zasto koriste te OEM kljuceve jeste da svesno omoguce haxovanje i krekovanje njihovog bagovitog softvera kako bi odrzavali market share na nekom nivou. Dokle god im je market share visok, pravice se aplikacije za njihov "sistem" i time odrzavati market share na visokom nivou (pozitivna povratna sprega). A, ko god da ima firmu, morace da koristi legalne windowse jer ce ih obesiti finansijska i slicna inspekcija. Takodje, deo ljudi koji zive u policijskim drzavama (kao sto je Svajcarska, npr.) ce radije da kupi legalan windows nego da rizikuje da ih kao privatne korisnike utrejsuje njihova drzava i naplati im silne kazne (plus ih verovatno isto obesi). Samim tim, stimulacijom piratske prodaje windowsa, microsoft stimulise legalnu prodaju windowsa, pa stoga ne zeli da stane na put pirateriji. Jasno je njima da njima piraterija ide na ruku. Oni koji bi hteli da ukinu pirateriju su uglavnom ne-windows korisnici, najverovatnije.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 18:42 ] @
Citat: brcha
A jel bi bio veliki problem da se smanji rapidnost deploymenta? Npr, tako sto bi jednostavno pri kupovini prodavac aktivirao windows na tom kompjuteru, bar na osnovu nekog ID-ja (CPUid, ili stogod slicno, bar kod, ...)? Nije toliki problem obezbediti internet konekciju na prodajnim mestima, zar ne? A na taj nacin bi mogli da vezu direktno racunar sa Windowsom i korisnika racunara sa Windowsom.
Hehe nije toliko problem - pa nije "problem" ali kosta (logistika, resursi, podrska), i ocigledno je sracunato da se ne isplati - nisu bas u MSFT-u debili, pogotovu ne kada su finansije u pitanju :)
Citat:
Po mom misljenju, OEM kljuceve bi slobodno mogli da izbrisu i da koriste normalne kljuceve za sve potrebe. Jedini razlog zasto koriste te OEM kljuceve jeste da svesno omoguce haxovanje i krekovanje njihovog bagovitog softvera kako bi odrzavali market share na nekom nivou
Ma da, bas je to razlog... Pa da je to razlog, ne bi ni uvodili nikakve aktivacije - eno sasvim lepo Windows 2000 funkcionisao i prodavao se bez istih.
OEM aktivacija je jednostavno kompromis - izmedju zastite i pritisaka OEM-a i cene deploymenta - ni vise ni manje, nema tu nikakve zavere niti neke specijalne strategije - sa tim problemom se susrece mnogo softverskih firmi i jednostavno to jeste jedini trenutno isplativi nacin.
[ Nedeljko @ 17.11.2009. 07:04 ] @
Registracija ne može da bude nametnuta zbog privatnosti ako uključuje lične podatke korisnika. Ako su samo serijski brojevi komponenti, onda OK.
[ sirmiumsm @ 15.01.2010. 01:40 ] @
Da li je izasla neka OEM verzija koja ce raditi bez aktivacije i raznoraznih crackova? Citao sam da ce update biti dostupan za sve originalne ali i ne originalne kopije.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|