|
[ jesus alejandro @ 30.07.2009. 22:40 ] @
[ anon157690 @ 02.08.2009. 13:02 ] @
I meni treba stativ za isti fotoaparat, razvišljam već skoro godinu dana da ga uzmem i nikako da se organizujem, dođem u bg i kupim već jednom.
Uglavnom, mislim da su Weifeng-ovi kvalitetni i ja bi se rado odlučio za njega jedino što za ove druge "BILORA" nikad nisam čuo pa ne mogu da presudim. Obrati pažnju na maksimalnu visinu slikanja jer ti kad slikaš iz ruke najčešće držiš fotoaparat u visini očiju ili čak slikaš kroz VF tako da je to neka visina od 160-170 cm... Ako slikaš reciimo ljude, grupna fotka, postrojili ste se na izletu pa da ovekovećite... to je ta visina.
Ako uzmeš nešto javi iskustva pa da uzmem i ja :)
[ StORM48 @ 02.08.2009. 13:32 ] @
Ja sam pre za varijantu najjeftinijih Manfrotto stativa. Koštaju poprilično više, ali pružaju jako mnogo.
Ta low-cost rešenja su razglavljena već nakon prvog vađenja iz ambalaže, a nosivost im je prilično jadna.
Za Fujija još i nekako, ali za bilo kakav DSLR - nepotreban rizik.
U svakom slučaju, poželjno je da dobro ispipate stativ pre kupovine i probate kako to čuči vašem aparatu, da ne bi bilo nepredviđenih (duplih) troškova.
Pozdrav
[ risteski @ 02.08.2009. 13:56 ] @
Kupio jeftin Manfrotto raspao se posle 6 meseci, mislim da velika imena u
nizim kategroijama prodaju samo ime
[ lazarovm @ 02.08.2009. 14:06 ] @
Kineski stativi su idealni za prosumer fotoaparate, manje kamkordere i sl. zbog cene jer predstavljaju adekvatno ulaganje u opremu. Naravano, ne treba očekivati previš od njih, ali su laki za transport, imaju torbicu... I pokrivaju sve potrebe po pitanju stabilnosti, visine (~1,75m) i ostalog za ovu klasu fotoaparata i kamera. Već prvi dSLR-ovi zahtevaju ozbiljniji stativ. U cenovnom rangu između 3000 i 7000din nema baš izbora, prvi manfrotto ili NG je ~80eur, ali ne pružaju ništa spektakularno u odnosu na Weifeng ili Biloru...
Što se tiče Bilora vs Weifeng: kinezi su čudo; u principu ovo su dva ista stativa (razlike su min. samo zato što se proizvodi pod drugim imenom, možda u drugoj fabrici...).
Treba dobro razmisliti pre kupovine stativa, sagledati šta Vam najviše odgovara za Vaš fotoaparat i da li to može da pruži stativ od 3000din. Ako ne može onda ili neki manfrotto (koji će za 80eur patiti od manjka visine), ili Giottos (~100eur) koji sa twist lock patentom (mnogo boljim od manfrotto patenta zaključavanja nogara) i lakom alu konstr. predstavlja najbolji izbor u ovom cenovnom rangu.
Stativ se ne kupuje svaki dan, sutra se promeni aparat, nabavi se neki dSLR i opet bi morao da menjaš stativ.
poz
[ Svarog @ 02.08.2009. 14:45 ] @
Ajd' da se i ja ubacim sa pitanjem...jel' valja sony vct-20a stativ?Imam panasonic fz18 fotoaparat...
[ StORM48 @ 02.08.2009. 16:41 ] @
Citat: risteski: Kupio jeftin Manfrotto raspao se posle 6 meseci, mislim da velika imena u
nizim kategroijama prodaju samo ime
Koji ako se sme znati?
Najjeftiniji Manfrotto je 5 puta čvršći od najskupljeg Weifenga, Hame itd...
Ako si pokušao da podigneš auto njime, onda verujem...
Citat: lazarovm: ...ili neki manfrotto (koji će za 80eur patiti od manjka visine)...
Manfrotto 718B je i više nego dovoljno visok za 99% ljudi, sa svojih ~170cm, jer i aparat dodatno podiže visinu, pa u praksi on deluje i više nego što zapravo jeste.
Zato ja i preporučujem svakome da na licu mesta (kod prodavaca) proveri kako koji stativ izgleda i radi. 95% njih će odluku promeniti u korist kvalitetnijeg stativa nakon što vidi razliku.
Pozdrav
[ jesus alejandro @ 02.08.2009. 17:51 ] @
Sve to stoji, samo ovaj 718b je nekih 100e, a Bilora ili Weifeng su 35e sto je vec velika razlika u ceni. U principu ne planiram da ih iznosim iz kuce, slikacu uglavnom u sa improvizovanim light tentom, a kako nemam mogucnosti ni jedan ni drugi da vidim uzivo trebala bi mi necija prporuka (naravno od ljudi koji su vec koristili neki od ova dva stativa). Inace mi odgovara veca visina posto sam 185cm visok. Cak sam u dilemi da li da uzmem Hama Star i koristim ga uz Fuji a onda kad budem menjao prodam u paketu.
[ risteski @ 02.08.2009. 18:04 ] @
Imao sam Manfrotto Modjo i Fuji 6500fd, posle 6 meseci su mu kopce na
nogarima popucale uzduzno kao da je neko namestio dubok rez nozem, s obzirom
da je kostao oko 60 evra a kinezi 20 za tri puta vecu cenu nisam dobio nista
[ StORM48 @ 02.08.2009. 18:15 ] @
Ne znam šta bih Ti rekao... ja sam na svoj kačio opremu skoro pa 10 puta težu od S6500fd i traje i danas... stvarno ne mogu da zamislim kakva je tortura potrebna da bi popucali nosači, svega mi...
Radi se o 718B stativu. Svaka čast, šta da Ti kažem... Tebi je jeftinije da ne kupuješ ništa, uštedećeš mnogo para
Pozdrav
P.S. "Modjo" manfrotto ne postoji, koliko je meni poznato.
[ risteski @ 02.08.2009. 18:27 ] @
Koristio sam ga normalno nisam sadista, kome god sam pokazao kvar krstili se
i levom i desnom, zanimljivo je sto se pucanje nosaca desilo odjednom na 5 -
6 kopci kao da je dugo stajao sa nekim teretom na sebi pa odjednom se slomio
zbog tereta
[ StORM48 @ 02.08.2009. 18:28 ] @
Komentar nije potreban...
Ako izgleda kao da je bio pod nekim teretom, onda verovatno i jeste. Eventualno je moguće da je bio oštećen i pre kupvine. Na slici iznad je sasvim uobičajeno opterećenje za taj stativ. 600g je za njega poput perceta.
Pa mislim... je l' Tebi deluje logično da bilo šta popusti tako odjednom na više oslonaca, nebitno ko je proizvođač?
Tvoj slučaj, šta god da mu je uzrok, nema nikakve veze sa kvalitetom Manfrotto opreme.
Pozdrav
[ lazarovm @ 02.08.2009. 22:46 ] @
Manfrotto ima problem sa pucanjem mehanizma za zaključavanje nogara. Šta više ne priznaju garnaciju na to u garantnom roku... Zato postoje twist lock i ostali patenti od drugih proizvođača.
Realno ja ne bi stavljao na taj stativ bilo koji dslr sa nekim telcem, ili bilo kojim težim objektivom... npr. Canon 450D + neki 70-200 2.8... Sve preko 1kg, ne hvala! 600g je cool
718b je 166cm visine maximalno kada mu se izvuče središnja šipka... bez toga je oko 150cm, za moju visinu od 185cm je premalo...
poz
[ magnus @ 02.08.2009. 23:00 ] @
U tom cenovnom rangu razmisli i o Velbon stativima
[ StORM48 @ 02.08.2009. 23:18 ] @
OK, predajem se... posle stotina dana iznošenja (tačnije - non-stop nošenja) i korišćenja, po dobrom, lošijem i najlošijem mogućem terenu, kačenju mnogo više od propisane opreme, nije mi se desilo ništa nepredviđeno. Za jedan dan ga rastavim/sastavim po 2-3 do 10 puta i nemam ni jedno pucanje.
I drugi stativ koji povremeno koristim (055XPro) ima isti način fiksiranja i nema trika (ALI - NEMA TRIKA) da ikad popusti. Jedino što je taj stativ jako težak, pa nije baš za svaki dan (nova kičma se ne može kupiti, a garancije nema).
No ajde... da ne trolujem više, Hama (ili Weifeng, PingPong, ko već...) je bolja valjda...
Pozdrav
P.S. Kad staviš aparat na 718B, tražilo je u visini 180cm, što je za nekog kome oči nisu na temenu, a visok je ~185cm - sasvim dovoljno. 
Stativ se, pored toga, vrlo retko koristi na max visini, iz više raznih razloga.
[ ArtCool @ 02.08.2009. 23:44 ] @
Velbon je jako dobar treba razmisliti.
Inace za stative davati velike pare je cista pljacka, u stanju su da traze i po 500 evra za neke stative od kevlara karbona magnezijuma i slicno.
Po meni je mnogo i 10,000 din, do 60 evra i plafon.
Pih 3 nozice, jace mi mudrosti.
Sad ce neko: pa znas stabilnost pa plivajuca glava pa Alu zglobovi itd, slazem se ali netreba davati velike pare.Za 150 evra ima da mi ga napravi strugar od ekstrudiranog alumunijuma sa sve obrtnom glavom koji je bolji od Mannfrota i od 1000 evra.
Pozz.
[ ArtCool @ 02.08.2009. 23:51 ] @
Inace u axelu i na drugim mestima bila neka akcija za Nikon d60 torbica i stativ Manfroto vrlo slican ko na Stormovoj slici.
Vece s***** po pitanju nestabilnosti i torzije u zivotu nisam video.
Cuj video, takvo s***** se pravi samo jednom i nikad vise jel ga je nemoguce ponoviti.
Nikada se nevatajte za firmu vec samo i samo za kvalitet.Mannfroto inace talijan koga ja poslovicno nevolim (obicni sminkeri) vredi nesto tek od 150 evra pa navise a optimum 400.Tek tu pokazuje kvalitet.Pa ko ima razne markove, D3x, A900,Laica s2-serije itd njemu to nista, ali za nas ohoho.
Pozz.
[ StORM48 @ 03.08.2009. 00:18 ] @
E šta se sve ne da pročitati po forumima...
Pozdrav
[ ArtCool @ 03.08.2009. 02:15 ] @
Istina Storm istina.
[ lazarovm @ 03.08.2009. 10:43 ] @
Ovaj vikend sam koristio Nikon D80 + SIgma 70-200mm 2,8 sa stativom Manfrotto 190 XPROB, koji je ujedno minimum za ovakvu kombinaciju, pogotovo na kamenitoj bali, gde sam se nalazio... Sa 718B ne bi uradio ništa, sa onim tankim nožicama....
Ne kažem da je loš stativ, čak šta više ultra lagan je za prenošenješto puno znači i za sva opterećenja do 1kg ili 1,5kg je ok, ali jedva..... Za profesionalniju upotrebu teško...
poz
[ StORM48 @ 03.08.2009. 11:33 ] @
Nije uopšte u tome stvar, da li on jeste za to ili nije. 718B je deklarisan na 2.5kg, a ja sam ga opterećivao i mnogo više i to u jako dugim intervalima i mnogo puta. Nakon godinu i po dana takve (teške) torture, stativ je i dalje kao nov.
Poenta je u priči o kvalitetu i nosivosti - jer, ako 718B nije pravljen ni za deklarisanih 2.5kg, onda ove Hame i Weifeng kršoberi nisu ni za 100g. U tome je poenta. Da ne pominjemo što kod low-cost stativa nije zadovoljen onaj osnovni zahtev - stabilno stajanje i čvrsto držanje aparata, jer potpuno nova Hama je razglavljena pri prvom raspakivanju, a glava joj žvaće i nemoguće ju je dotegnuti već nakon 3 navrtanja.
Pozdrav
[ lazarovm @ 03.08.2009. 12:20 ] @
ok, samo ne znam kako izgleda uraditi vertikalu na tom stativu sa opterećenjem od 2 KG...
I na sajtu proizvodjača je deklarisano
"SUITABLE FOR:
compact and "point-and-shoot" cameras
"bridge" cameras (compact SLR-type with built-in lenses)
compact camcorders (MicroDV, MiniDV or equivalent size)
still photography AND video use
"
poz
[ StORM48 @ 03.08.2009. 12:31 ] @
To je već teži slučaj i po tom pitanju se slažem.
5D i 17-40, 24-105 ili 100-tka makro je otprilike maksimum za vertikalu (na neravnom terenu na nižoj visini). 70-200 je već no-no, jer onda skalamerija ne deluje dovoljno stabilno, zbog pomerenog težišta.
Taj stativ nije namenjen DSLR-ovima, ali kako postoje dokazi da i sa njima funkcioniše više nego OK, priče o pucanju usled "opterećenja" koje vrši Fuji S6500fd je blago rečeno.... zzzzzz. 
Ipak, za minijaturne DSLR-ove, koji su lakši od većine krupnijih prosumera (S100fs), ovakav stative je sasvim odgovarajući.
Pozdrav
[ lazarovm @ 03.08.2009. 12:55 ] @
Ne znam da li se čovek nije dobro izrazio ili šta...
Ne pucaju kopče od opterećenja, nikako... Već je patent, takav kakav je, sklon pucanju. Ono što sam već rekao, ne priznaju garanciju za to jer verovatno znaju za jadac, mada u poslednje vreme su malo popustljiviji po tom pitanju...
Kako god, javljalo se na dosta modela sa tim patentom, pogotovo, gde su kopče plastične.. Pukne i onda možeš da baciš stativ.
Da rezimiramo, M 718b, je dobar izbor do 70eur, može se reći i jedini pravi, ali visinom i izdržljivosti ne bi mogao da zadovolji moje potrebe naprednog amatera, koji voli često da eksperimentiše i pozajmi neki teži objektiv, svremena na vreme ili po potrebi, ali je jako dobro što je lagan i zgodan za prenošenje.
Za sve ostalo može, ali davati ~70eur za stativ kada je u pitanju kompaktan ili prosumer aparat je suludo i nepotrebno.
Lično sam testirao Weifeng sa Fuji S100fs i super se pokazao po pitanju stabilnosti.
poz
[ risteski @ 03.08.2009. 13:55 ] @
Pa ja sam mislio da je zbog tereta, a garanciju mi nisu priznali jer je kvar
zbog ne strucnog rukovanja :( osim za fotografisanje koristio sam ga i za
duboko oranje pa se slomio...
[ vamsi @ 03.08.2009. 14:20 ] @
Ne bih da offtopujem puno, ali da ne otvaram temu,a vec se prica o tome, moze li 055XPROB+804RC2 da izdrzi Mamiyu RB67 sa 127icom+Macro prsten (zajedno 3kg), i jos mozda da je sipka ponekad u horizontalnom polozaju za retke potrebe?
[ StORM48 @ 03.08.2009. 15:39 ] @
Može, bez problema.
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|