[ mestar @ 31.07.2009. 13:45 ] @
E ovako, imam kameru HVR HD1000E i pretežno je koristim za snimanje svadbi. Snimam na Mini DV kasete u DV formatu. Kod nas u BiH se pojavljuju svakavi mediji, ali ja pretežno koristim Sony Premium Mini DV kasete (kada ih nađem) i po jednoj svadbi potrošim 5 kaseta. Kažem potrošim zato što samo jednom snimam na kasetu i snimljeni materijal ne presnimavam, nego svaki put novi paket kaseta.

Kako mi se posao polagano povečava, razmišljam da li je pametno kupiti 5 HDV kaseta, i njih stalno koristiti, presnimavati ... da li će na njima biti bolji kvalitet snimka ako budem snima isto DV format (sad za sada nema potrebe za HDV svadbama)

Da li je netko od vas imao priliku raditi sa HDV kasetama, i kakva su Vam iskustva, jer u mjestu gdje živim (a i u cijeloj jebenoj državi) nema nigdje kupiti HDV ili bar da se vidi da se može testirati, pa zato moram ovako tražiti savjete po forumima. Kasete sam planirao kupiti preko ebay-a jer ne znam drugu soluciju, koga god nazovem, nema HDV medija, smiješno zar ne.

Lp
[ bytefx192 @ 31.07.2009. 14:07 ] @
Koliko ja znam, nemas nikakvog poboljsanja..... Bitno je samo da koristis bolje, kvalitetnije miniDV kasete da ti se ne bi javljali drop frameovi.
Kasetice ne bi trebao presnimavati vise od 4-5 puta....

zZ
[ mestar @ 31.07.2009. 14:26 ] @
Ma ja ih ne presnimavam nikako, pa mi se toga sakupilo skoro pola ormara :) ne znam šta ću s njima, pa sam zbog toga razmišljao o HDV kasetama, koje bi više puta presnimavao. Prijatelj mi ima DVCAM i jednu kasetu "guli" neću slagat ako kažem 6-7 godina, cca 500 presnimavanja možda i više, i uvijek je isti kvalitet, pa sam išao tom logikom da bi se tako nešto moglo i sa HDV kasetama (pretpostavljam da su bolje od Mini DV kaseta).

da li si ti omao iskustva sa HDV kasetama?
[ bytefx192 @ 31.07.2009. 19:03 ] @
Da je 500 puta presnimava to nije moguce ;).....

Ja imam jednu HDV kasetu, al je stvarno retko koristim.... Koristio sam je, ali to je kao preporucljivo da je koristis kada snimas u HDV, mada nisam primetio nikakve razlike ;).
Ja inace isto imam HVR HD1000. Kasetice presnimavam po nekih 4-5 puta. Sto vise presnimavas javljace se drop frameovi.... Mada neka o tome pricaju iskusniji, stvarno nznm :)....

pozZ
[ mestar @ 01.08.2009. 09:26 ] @
^ DVCAM je puno drugačije rađena od Mini DV, puno je veća fizički, a na njoj je i "gušći" zapis nego na mini DV, i koriste se ono baš za prof. upotrebu, a ja sam rekao 500 puta presnimavanja, ali sada odgovorno tvrdim da je puno više od toga, jer sam osobno vidio. Čovjek ima svega 3-4 te DVCAM kasete, i guli ih otkad ja znam za njega, a znam ga dugo, i provjereno kažem, da nema neke velike razlike od prvog i sada xxx snimka na njoj. Za mini DV nisam ništa rekao, jer ne znam ni sam, netko bi trebao i to istestirati. Mene zanima kako se HDV ponaša, jer vjerujem da je puno bolja, izdržljivija i sve ostalo od Mini DV, pa nebi bila đaba 5x skuplja :)
[ Fac Ut Vivas @ 03.08.2009. 00:15 ] @
Ako budeš snimao na HDV kasete u DV formatu kvalitet slike će biti apsolutno isti. Kvalitet snimka kod digitalnog videa ne zavisi od kasete tako da je što se toga tiče nebitno.
Druga stvar je da li su HDV kasete izdržljivije... To što tvoj prijatelj presnimava DVCAM ne znači da ćeš i ti moći to sa HDV kasetama, sam si rekao da je to profesionalni format. Vrlo je verovatno da će se posle nekog vremena pojaviti dropovi na HDV kasetama ako budeš koristio iste trake bezbroj puta.
[ mestar @ 04.08.2009. 07:10 ] @
Ima li igdje da piše koliko se smiju HDV kasete presnimavati, odnosno, koliko je preporučeno od strane proizvođača ili tako nešto slično. Za Mini DV kažu da je oko 5 puta, mada to može i puno više, ali eto, preporučuje se 5 puta. Ima li tako što za HDV, zna li neko od vas.

lp
[ HIP @ 21.08.2009. 14:20 ] @
Znam da u BG ima da se nadju Professional DV kasetice za DV, HDV i DVCAM (sto bi rekli 3 u 1)
Na primer u DV i HDV je 63 min, a u DVCAM 42 min. Cena je oko 6-7 eur, proizvodjac Maxell.
Ali opet to ti se ne isplati kad tebi treba samo Mini DV koji je 2 eur.

[ Aleksandar_A @ 21.08.2009. 15:34 ] @
Gustina zapisa na DV i HDV na kasetice je ista. I kad se snima HDV i kad se snima DV na jednoj kaseti od sat vremena stane 13 Gb zapisa. To mozete lako proveriti. Razlika je u tome da DV t.e. SD video ide nekompesovano, a HDV je MPEG2 kompresija. Ako zelis da imas sigurniji zapis onda namesto premium uzni excellence kasetice. a za presnimavanja... ja ne bi ideo na to. Sto manje presnimavas kasetice to ce glava vise trajati.
Inace i ja se sudaram s problem od mnogo kasetice ali to planiram da resim tako sto cu da dajem klijentima. :))

Pozdrav!
[ lukaigane @ 27.09.2009. 16:10 ] @
Narode,ja imam puno posla i imam godišnje preko 100 veselja...nekad i do 130....verujte,sve vreme koristim nekih tridesetak starih Maxell kaseta koje su besprekorne ...ne bacajte uludo pare...proverene kasete su mnogo bolje od novih koje prvi put stavite i pojma nemate kakve su....ovo je moje iskustvo...ne nameravam u skorije vreme da kupim ni jednu jedinu kasetu...jednostavno mi nisu potrebne...gotovo da nikada i nisam imao drop...pozdrav iz Čačka...
[ PetarKG @ 29.09.2009. 21:53 ] @
Imam oko 50 miniDV kaseta i u proseku je svaka presnimavana po 7-8 puta (neke i preko 10), one na kojima su se pojavili dropovi stavio sam van upotrebe, ima ih nekoliko. Naravno napravio sam još jednu proveru snimka pre eliminacije. Sam drop na snimku ne mora uvek da znači da traka nije dobra. Drop može nastati usled lošeg kontakta sa video glavom koji može nastati i zbog elementarnih cestica neke prethodne trake, prasine i sl. Nekada mi se drop pojavi pri prvom snimanju, a zatim ga nema u narednih 5 presnimavanja.
Slažem se sa tim, da je pouzdaniji snimak na kasetama na kojima je već izvršeno bar jedno snimanje, nego na onima koje se prvi put upotrebljavaju. To je pravilo za mene važilo i za VHS kasete.
Takodje, po mojoj logici, video glave se više habaju pri prvoj upotrebi trake, jer posle višestruke upotrebe dolazi do "poliranja trake" pa se gubi takozvani "šmirgla efekat".
I na kraju siguran sam da MiniDV kasete nisu predvidjene za samo jedano snimanje.