[ mulaz @ 07.08.2009. 19:24 ] @
Za relativno male pare sam na pijaci kupio ruski osciloskop (ne znam ni koje firme).
Posto jos nemam sonde (treba malo da preradim, ali katodna cev radi, i bez sonda se vidi neki sum oko 50Hz), i nisam bas nesto testirao, me zanima dali je neko nekad radio sa necim slicnim, i cemu sluzi sta? Ja sam radio sa osciloskopi na faksu, i to vecinom sa novijim (hp, agillent, Lecroy,...), a ni ruski nisam nikad ucio :)

znaci na sliki od ispred prvo ide vreme/d, i onda slede jos dva dugmica (oznaceno crvenim A) za koje bi voleo da znam cemu sluze.

Isto vazi za cetri dugmica (B)? nagadjam da bar zadnji sluzi za pokret po x-u, i izgleda znaci da upotrebljava njegov oscilator, umesto spoljasnjog... ali.. nisam 100%, pa zato pitam. A posto desna tri iskljucu jedan drugog, valjda je to to. Za onaj "+-" isto nemam pojma cemu sluzi.

Onda ide potenciometar koji pomera sliku gore-dole.. to znam... cemu sluzi 'balans' (E)? i onaj sa 'F'? Koliko sam se igrao, 'balans' pomera isto sliku gore dole... ali ne znam sta je njegova prava namera? Za F ne znam uopste, ali nije kontrast ni jacina, jer su ta dva dugmeta levo od ekrana.

Onda ide levo-desno potenciometar, to znam, "'stab'ilnost" koji zaustavi sliku, (neki ekvivalent triggera?), onda zadnji (C) za koji me isto zanima cemu sluzi.

A donji red, ide mV/d.. to znam... Ali onda onaj 'delite'? Zar ne bi ovda moralo da bude mnozenje? Mislim... 20mV/d i '1000' treba da znaci 20V/d? Ili sam nesto pobrkao?

Dole (D) na Y se valjda kaci sonda, a X treba da pustim prazan, jer koristim unutrasnji oscilator (jel tako?)

A sa zadnje strane ide osigurac, i onaj 'X1' (cemu sluzi?)

E sad.. treba malo da ga preradim, da nakcim klasicne 'bnc' prikljucke za sonde i tako, i zanima me, sta jos bi trebalo da se zamenu na njemu? Elektroliti? Ili ima jos nesto sto se tipicno kvari kod ovakvih starih uredjaja?

[ robert63 @ 07.08.2009. 19:28 ] @
mulaz,,

Ima li to cudo neki Nadpis,,,
Etiketu,,
Neki Model,,
Ili bilo sta Sto oznacava TIP Uredjaja?

[ mulaz @ 07.08.2009. 19:33 ] @
Samo ovo sto se vidi na slikama. Sve okolo je crn metal. Mislim da se na drugoj sliki (sa zadnje strane) vidi nesto sto bi moglo da oznacava tip i firmu (ZIP?), ali ne poznajem firme iz onog doba ('83) pa ne znam sta je sta :)
Ili je bio odgovor pisan pre nego sto su se pojavile slike u poruki?
[ mali genije @ 07.08.2009. 19:38 ] @
imao sam ja takav isti pa sam ga dao drugaru potrazicu sutra knjizicu koja je bila uz njega
pa ako nadjem skeniram ti.
pozdrav..
genije..
[ robert63 @ 07.08.2009. 19:54 ] @
Genije !!!---Kad bi to nasao !!!!

To bi bio UDAR-U Centar Mete !
za celu Temu !

poz
[ mali genije @ 07.08.2009. 20:04 ] @
da mi je neko rekao da ce to zatrebati bilo bi na sigurnom al posto ne znam ruski moracu da potrazim
pozdrav..
genije..
[ robert63 @ 07.08.2009. 20:42 ] @
@mulaz

Zar nema na stampanoj ploci nekih trimera
pomocu kojih bi mogla Linija da se "zakrene"
pa da bude ---bas vodoravna?

A i snop je nesto "debeo"
Obicno je to tanja linija,,,

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 08.08.2009. u 04:48 GMT+1]
[ mulaz @ 08.08.2009. 02:53 ] @
Evo, malo sam prelemio par stvari (ulazi za sonde nisu bili zalemnjeni na plocu, ali sad jesu... malo sam pogresio sa x i y, tako da x sada kaze y os i kontra, ali nema veze, popravit cu to ja).

Kad prikljucim gore IR led diodu i svetlim u nju sa daljinskim, pojavi se slika (vidi se gde je 0 i gde 1 :))

Ali, slika ne ide ravno (vidi sliku - nema nista na ulazu i stalno stoji tako) pa me zanima, dali je to zato sto sam cackao i pomerio nesto, ili napunio neki kondanzator sa elektrinom sa ruke(?) ili treba nesto drugo da zamenim?

[ Horvat I @ 08.08.2009. 05:38 ] @
Vremensku bazu treba mogo da ubrzas da vudis signal
[ mulaz @ 08.08.2009. 06:05 ] @
sad nema signala - nista nije prikljuceno (a i kad jeste linija nije vodoravna)

Nije problem u signalu, nego da ova linija sto bi trebala da bude vodoravna, nije... bez obzira na signal (znaci ako prikljucim sinusni signal, isto tako pada sa leva prema desnoj strani).
[ robert63 @ 08.08.2009. 06:10 ] @
Podbaci pod Desnu nogicu osciloskopa neki katalog za tranzistore,
ili 2-3 podmetaca za Lasko-pivo:-):-)

Setih se:
-Ne znam kako je na katodnoj cevi tog ociloskopa fixiran "Skretni-Kalem" ?
Mozda je zalepljen ili mozda ima neku selnu ili obujmicu,

Bilo bi dobro da taj skretni-kalem malko zakrenes oko ose katodne cevi,naravno NE na silu !
nego lagano,
pa da dovedes liniju u Horizontalu.

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 08.08.2009. u 08:36 GMT+1]
[ slavisa.c @ 08.08.2009. 07:27 ] @
A zasto problem ne bi rijesio pomjeranjem u desno otklonskog sistema.
[ guja011 @ 08.08.2009. 09:47 ] @
Citat:
slavisa.c: A zasto problem ne bi rijesio pomjeranjem u desno otklonskog sistema.

otklon je u vidu 2 para pločica unutar cevke. znači samo zakretanje cele cevke.
[ slavisa.c @ 08.08.2009. 10:51 ] @
Hvala! guja 011,brzopletost,moja greska.
Naponom na otklonskim plocicama,elektronski snop se moze otklanjati u vertikalnoj i horizontalnoj ravnini pod djelovanjem
elektrostatickih polja izmedju otklonskih plocica.
Zbog toga se svijetla tacka moze naci u bilo kojem polozaju na ekranu,zavisno od dovedenog napona na plocice.
Sad je pitanje o kakvoj se numeraciji skale radi,unutrasnjoj ili vanjskoj.
[ mulaz @ 08.08.2009. 14:01 ] @
Koliko ja vidim, skala je na odvojenom staklu koje je ispred 'ekrana' katodne cevi, i fiksirano je na prednju plocu.
Samo da popijem kafu dve, skoknem do grada da vidim dali imaju bnc konektore, i onda sledi zakretanje i lemilica u ruku :)
[ veselinovic @ 08.08.2009. 15:35 ] @
Citat:
mulaz: Koliko ja vidim, skala je na odvojenom staklu koje je ispred 'ekrana' katodne cevi, i fiksirano je na prednju plocu.
Samo da popijem kafu dve, skoknem do grada da vidim dali imaju bnc konektore, i onda sledi zakretanje i lemilica u ruku :)

Tacno tako, dakle obrni malo katodnu cijev a staklo sa skalom neka ostane gdje jeste.
[ robert63 @ 08.08.2009. 15:48 ] @
>obrni malo katodnu cijev a staklo sa skalom neka ostane gdje jeste.<

Jel bi to trebalo da znaci da onaj ko gleda fakticki gleda u 2 stakla?
-Na jednom je kao skala
-a na drugom je snop?

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 09.08.2009. u 06:57 GMT+1]
[ Horvat I @ 08.08.2009. 18:06 ] @
Osciloslopi Obicno imaju 1 namotaj na cevki koji sluzi za rotaciju slike potmetar za upravljanje tom funkcijom je obicno sklonjen
[ tolstoy @ 08.08.2009. 18:21 ] @
Nemam veze sa elektronikom, ali se nalazim u Rusiji, pa mozda mogu da pomognem. Kompanija ZIP se nalazi u Moskvi, evo adrese njihovog sajta www.zip-2002.ru , na zalost samo na ruskom jeziku. Ali, ukazana je e-mail adresa [email protected] , ako napisete pismo na engleskom i prikacite fotke osciloskopa, verujem da ce neko odgovoriti.
[ tolstoy @ 08.08.2009. 18:33 ] @
Jos jedan link koji moze biti od koristi http://www.printsip.ru/part-1226.htm
[ mulaz @ 09.08.2009. 21:05 ] @
sredjeno zavrtanjem katodne cevi :) I fiksirano da se ne pomera vise.