[ madmaxx31 @ 07.08.2009. 20:50 ] @
Tema je vođena i ranije ugašena, ja ću biti kratak:problem je sljedeći: u mene je u kući zaštita NULOVANJEM , dovod je 4*16 elkalex(aluminij), na GRO-u su brikovane nula i uzemljenje(kojeg ustvari nema, ali služi za nulovanje), imam sklopku 4-polnu na kojoj piše oznaka B32 i koja je funkcionirala na sljedeći način: kad bude kratki spoj izbaci osigurač koji je zadužen za taj strujni krug , a sklopka ne izbacuje "špilu"(ručicu) te 4-polne sklopke nego izvrši prekid te faze koja je u problemu a ostale 2 funkcioniraju normalno,a ispala faza se vrati u funkciju spuštanjem i ponovnim dizanjem te sklopke, bitno je napomenut da je ovo funkcioniralo već 13 godina bez problema, ali u zadnju godinu dana počinju problemi...stari vari osigurač iskače, meni na tv-u kondezator rikava, aj nisam skužio šta je(bio dan brzo stari isklj.sklopku), neki dan palim sijalicu..pufff...kratki spoj osigurač odradi svoje i sklopka izbaci fazu ALI i NULU!!!!...sve se sijalice pojačaju, pocrkava brdo elektronike po kuću(modem, telefon, klima, elekt.od rolo vrata...) i čim sam ja isključio tu sklopku i digao sve ok....ali dosjetio sam problema i izmjenim tu 4-polnu sklopku, stavim 3-polni c-32 osigurač kao glavni, a nulu direktno sa sata na ostale nule...i testiram sa par kr.spojeva(nula-faza, nula-zemlja) I sve ok...e sad me zanima vi koji imate iskustva vidio sam temu ali ju je gosp.Veselinović zaključao gdje je se prikazalo kako se spaja FID sklopka zajedno sa nulovanjem...dakle moje pitanje je (napravit ću kad dođem kući upload tih slika) vidljivo je sljedeće da ako nulu(po toj shemi) spojimo sa uzemljenjem(i odatle(sabirnice PE) sve žutozelene idu na zaštite po trošilima) i onda odatle( sa sabirnice PE) kroz nulu FIDA mi imamo opet kroz FID nulovanje, jel tako, s tim da kod nestanka nule(što mene jako zanima) faza će opet bit na kućištu uzemljenog aparata(zatvara se krug baš preko uzemljenja) kao i kod običnog nulovanja bez FID-a s tim da će ovdje prilkom(po meni) dodira čovjeka na to kućište FID izbaciti punoooo prije nego osigurač, jer ćim čovjek dirne aparat pod naponom dio struje će poteći kroz njega i FID će ispasti iz ravnoteže i izbaciti objekat sa napajanja....molim pomoć jer mi je jako bitno da saznam vaša iskustva, dakle sad imam nulovanje klasično i sve fercera za 5 (kao što sam rekao testirao sam sve) ali me zanima da stavim i FID jer on će ipak izbaciti punooo prije nego osigurač...jel tako FID izbacuje na 0.5 ampera klasični(znam ima i puno osjetljiviji ali je standard 40/0.5), a osigurač od bojlera npr 16A...nemojte govorit dovedi uzemljenje jer to sad nije moguće, tek za koju godinu(uvest ću tada zemljom drugi kabel) sad me zanima samo da li bih sa ovim FID-om dobio veću zaštitu od dodirnog napona od sustava bez FID-a...a vi koji govorite protiv ove sheme(gledao sam onaj zatvoreni sajt o ovome) ...zaboravili ste samo jedno: ovo je i dalje zaštita nulovanjem samo što još dodatno FID povećava zaštitu od napona dodira...pozdrav svima |