[ Paramecijum @ 08.08.2009. 23:39 ] @
Slučajno sam se zatekao na jednom lepom mestu (najveći vodopad na Uni) i pokušavao da smislim kako sve to najbolje uhvatiti - problemi su vrlo neravnomerno svetlo, gore prži sunce, u dubini senka i delovi druge obale u gotovo u mraku, plus rastinje nije podsecano nekoliko godina i potpuno je zaklonilo prilaze slapovima i pogled na vodu osim baš na udarnom delu.
I u tom trenutku se pojavi neka ekipa valjda Poljaka, dva muškarca i dve žene i počnu ko nenormalni da skaču sa visine od 15 metara ispred samog vodopada... skoče, izađu, pa opet, pa opet... to je trajalo toliko dugo da sam ih snimao i odozgo i sa strana i odozdo, jedino nisam mogao da obiđem s druge obale, što bi možda i bilo najbolje jer bih bio u senci sa suncem iza.

E, sad, nisam napravio ništa spektakularno od svega toga jer je prostor vrlo testan, litice su na sve strane, granje, ledena i mnogo duboka voda, drugi ljudi, a i ja sam nisam imao iskustva u snimanju ovakvih stvari.

1. mora kraća ekspozicija od 1/500, tu nema dileme, i otvor blende bar 8 ili još manji, ali svetla nije bilo za toliko... pokušavao sam razne kombinacije, kratka ekspozicija, dizanje ISO, doblicavanje, ali sve se odvija munjevito ljudi izlaze iz vode i penju se na stene, skaču sa različitih mesta, pomeriš se za dva koraka i scena se potpuno promeni, od osvetljenenog drveta dobiješ mračno šiblje ...
2. mora se unapred izoštriti na pretpostavljenom mestu gde će biti skakač, inače su velike šanse da AF odradi nešto svoje... verovatno je ovo situacija u kojoj bi se 1dIII najbolje snašao, 5d ipak nije za tako munjevito besprekorno snimanje.
3. dosvetljavanje bi bilo sjajno ako bi tu bila cela ekipa, dve glave, zilberice... ja sam pokušao doblicavanjem i to je ispadalo vrlo dobro kada su snimci bili rađeni sa strane i udaljenosti od 15 metara, ali iz blizine nisam imao dovoljno vremena da eksperimentišem sa vrednostima tako da sam neke najbolje scene dobio spaljene.Ova ženska što skače je ona s prve fotke što slika. Njene grimase su bile izuzetne, za razliku od muškaraca koji su se otiskivali u prazninu s izrazom lica kao da otvaraju flašu piva. Tu sam shvatio da bi zapravo bilo najbolje imati neki sumanuti teleobjektiv i s druge strane snimati krupno samo grimase, od trenutka kada se hrabre da skoče, zatim skok, let i buć u vodu.

[ Paramecijum @ 10.08.2009. 22:58 ] @
Evo ilustracije kako dva čoveka, koji maltene sa istog mesta snimaju isti događaj, stvari vide različito:

Prvo je kolaž koji je sačinio Lazar Leković, a zatim ispod moja serija.
Dok sam ja bio usredsređen na samog skakača, Lazar je taj prizor video mnogo poetičnije:

[ Zarko Silic @ 11.08.2009. 01:09 ] @
Obojica ste bili na losem mestu.
[ Paramecijum @ 11.08.2009. 01:16 ] @
xex... tamo postoje samo tri kvadratna metra na kojima običan smrtnik može da bude i to ti je što ti je.
Meni se dvaput javio blic i to je pokvarilo najbolje scene; neposredno pre nego što se ovaj tip pojavio, ja sam pokušavao da smislim kako doblicavanjem da snimim dno vodopada koje je u senci naspram vrha koji je bio obasjan suncem i računao sam da u rafalnom snimanju blic može da se javi samo jednom (zbog vremena potrebnog za punjenje) i to na početku, pa sam ga zanemario. Nažalost, blic se pojavio baš u dva ključna snimka.
[ popacp @ 12.08.2009. 12:53 ] @
Ovo jeste jako teska situacija za snimanje, ali opet, taj poeticniji pristup ima neku draz.
[ Zarko Silic @ 12.08.2009. 21:07 ] @
Ne znam kako se blic javlja ako si ga iskljucio. Pogotovo ne znam zasto se on oupste javlja ako je aparat u rafalnom modu?

Ali nebitno.

Za ovakve snimke ste trebali spustiti gumenjak u vodu, pomereti se za oko 30 stepeni prema Suncu i odatle loviti.
[ Paramecijum @ 12.08.2009. 22:44 ] @
Nisam ga isključiio, jednostavno sam računao da će opaliti na početku rafala i to kao nema veze.
Na tom delu ne može gumeni ćamac jer na dužini oko kilometar i po ima nekoliko stotina minislapova, voda je mnogo brza, nemirna, dubine i do pet metara, jedino da čamac bude vezan za obalu da ga voda ne odnese.