[ Nevena79 @ 09.08.2009. 10:11 ] @
Treba mi program koji u vb6 code numerise svaku liniju koda.

Npr code

cls
print "radi"

Taj program treba da uradi sledece

10 cls
20 print "radi"
[ Marko_L @ 09.08.2009. 15:10 ] @
MZ-Tools 3.0 za VB6 i VBA
http://www.mztools.com/v3/mztools3.aspx
Veoma korisna alatka sa gomilom korisnih opcija, a između ostalog i opcijom za numerisanje redova u kodu, a uz to je i freeware.
[ Nevena79 @ 09.08.2009. 16:48 ] @
E savrseno, posto se niko nije javljao ja sam napisala svoj code za to ali ako ovo radi jednostavnije probacu ga u svakom slucaju da vidim sta sve ima. Treba mi zato sto imam jedan veliki code u kome ne mogu da registrujem gresku, ja je nikada nisam videla a klijenti mi jave da im nekad zablokira ali retko ko zna da mi zapise i koja je greska i onda kada saznam "deljenje sa nulom" to mi nista ne znaci jer moze biti na 10000 mesta u kodu a ako numerisem svaki red mogu uhvatiti tacan red gde nastane greska.

Edit:

Jaoj covece gde si bio citavog mog zivota? Ovo je strava alatka, ubaci to obavezno u top temu potrebnih stvari za VB6
[ Nevena79 @ 09.08.2009. 16:57 ] @
SAmo jedna stvar, posto ne znam cemu sve opcije sluze na koje bi mi skrenuo paznju i cemu sluze?
Jako mi se svidja ubacivanje obrade gresaka, to mi bas sada treba i posto imam dosta mesta gde bih to ubacila sve odlazem jer me mrzi da pisem :) A ostalo bas i ne razumem a verovatno ima jos korisnih stvari.

[Ovu poruku je menjao Nevena79 dana 09.08.2009. u 18:21 GMT+1]
[ Marko_L @ 09.08.2009. 19:32 ] @
Ima već u top temi
http://www.elitesecurity.org/t...tura-tutoriali-korisni-linkovi
Prva stavka u odeljku ADD-INovi, KORISNI ALATI
Verovatno ti je promaklo, al dobro sad :)

Elem, što se tiče registrovanja grešaka, ja imam običaj da hendlujem svaku proceduru i upisujem sve moguće podatke u log fajl (broj greške, opis greške, proceduru u kojoj se javlja, datum i vreme i sve ostalo što mogu da izvučem), pa onda kada klijent prijavi problem, ne zamaram ga time što će da prepisuje broj greške i slično, nego ga jednostavno zamolim da pošalje log fajl i u 90% slučajeva na osnovu podataka iz log fajla mogu da ustanovim šta pravi problem. U onih 10% slučajeva, zamolim klijenta da mi objasni korak po korak kako da je reprodukujem i to je to.

Što se tiče samog MZ-Tools-a, ima toliko sitnih, ali korisnih stvari da je teško sve strpati u jedan post, ali ono što je meni najkorisnije jeste error handler koji si već otkrila, a prava snaga tog error hendlera leži u mogućnosti da ga modifikuješ po svojim potrebama koristeći environmental varijable (recimo ime procedure, tip procedure, ime modula i slično) što umnogome olakšava posao hendlovanja grešaka. Recimo, jedan od templejta koji ja koristim izgleda ovako

Code:
   On Error GoTo {PROCEDURE_NAME}_Error

    {PROCEDURE_BODY}

   On Error GoTo 0
   Exit {PROCEDURE_TYPE}

{PROCEDURE_NAME}_Error:

    LogError "Error " & Err.Number & " (" & Err.Description & ") in procedure " & _
                    {PROCEDURE_NAME} of {MODULE_TYPE} {MODULE_NAME}"

LogError je procedura koja apenduje grešku u log fajl i kao rezultat imam tekstualni fajl sa listom svih grešaka koje su javile u aplikaciji od početka korišćenja. Dok nisam koristio MZ Tools, ovo sam obično radio samo u procedurama koje sam smatrao kritičnim, pa se dešavalo da mi promaknu neke stvari, a ovako kad već to mogu da radim na jedan klik, ništa me ne košta da ubacim u svaku proceduru, pa makar ista imala i 2 linije koda.

Sledeća meni jako korisna stvar je Code Templates koji omogućava da neke često korišćene delove koda ubacujemo u proceduru jednim klikom, a može se dodeliti i shortcut, što još više olakšava upotrebu. Dalje, korisna opcija je i automatsko renejmovanje imena kontrola u kodu. Recimo, imaš već napisan kod u kome se koriste imena postojećih kontrola i odlučiš da promeniš ime kontrole, ovako bi morala da nađeš i promeniš ime te kontrole svuda u kodu gde se isto koristi, međutim MZ Tools to radi automatski (ako je uključena ta opcija naravno). Zatim, vrlo korisna opcija je i određivanje defaultnih svojstava kontrola. Recimo, po defaultu Label nema transparentnu pozadinu, a meni u više u 90% slučajeva treba transparentna pozadina, tako da umesto da gubim vreme da menjam svojstva svaki put kada postavim kontrolu, mogu da podesim svojstva koja najčešće koristim i čim postavim kontrolu svojstva su već podešena onako kako meni treba. Dalje, vrlo korisna opcija je i Review Source Code koja skreće pažnju na neke propuste u kodu koji mogu i ne moraju biti kritični, ali utiču na čitljivost koda i organizaciju, recimo neiskorišćene procedure i varijable i slično. Zatim, Procedure Callers... postaviš kursor u neku proceduru, pozoveš Procedure Callers i dobiješ listu svih procedura koje je pozivaju. Još jedna korisna opcija je i kopiranje i pejstovanje kontrola sa sve source kodom. Eto, to su neke opcije koje ja najčešće koristim, ali ima i drugih, tako da sve zavisi šta ti smatraš za korisno. Sve u svemu, kad ovladaš korisnim opcijama MZ-a, štedećeš sebi barem dan-dva kodiranja, a na većim projektima i mnogo više.
[ Nevena79 @ 09.08.2009. 19:54 ] @
Ok super objasnjeno, hvala, bas je zgodno i korisno.
[ Nevena79 @ 09.08.2009. 22:58 ] @
Auuu on ima jednu ozbiljnu gresku kod numerisanja linija. Ako imas code
Cls
GoTo 20
20 Print "ja"

i ides na numerisanje linija on ce napravti
10 Cls
20 GoTo 20
30 Print "ja"

Sto je netacno. Ipak cu ja morati koristiti svoj code kako mi se cini mada je ovaj jednostavniji za upotrebu. Moze li se to iskljuciti tj da pazi malo ili ne?
[ Goran Arandjelovic @ 09.08.2009. 23:23 ] @
Verujem da taj program nema grešku već samo ne analizira skokove i briše bilo kakvu postojeću numeraciju.
Ne znam šta tačno pišeš, ali zašto i ne napišeš na brzaka mali program za numeraciju...
[ Nevena79 @ 09.08.2009. 23:29 ] @
Pa to i kazem, nema gresku u tome sto je autor zamislio ali nije dobro zamislio, ako imaju skokovi on ih ne uzima u obzir i onda napravi zbrku. Sto se tice mog programa kako sam vec gore napisala njega sam napravila jer niko nije odgovarao ali je ovaj jednostavniji za upotrebu od mog, uvrsten je u sam vb a ja sam pravila da moram code kopirati u neki txt fajl i onda izvrsi numeraciju pa ga vratim u program sto nije problem ali je duze od jednog klika :) a ako ovaj podrzava to ali ne vidim glupo je da se zezam na taj nacin
[ Marko_L @ 09.08.2009. 23:50 ] @
Da, postoji taj problem sa GoTo naredbom, ali to i nije toliki problem koliki se čini. Prvo, u VB-u gotovo da ne postoji potreba za korišćenjem GoTo naredbe. To je više nasleđe iz nekih ranijih verzija BASIC-a, nego realna potreba i sve se može rešiti i bez nje (osim možda u slučaju korišćenja On Error). A drugo, ako baš mora da se koristi GoTo, uvek možeš koristiti fiksne labele na koje numerisanje linija neće uticati. Recimo, u tvom slučaju, to bi izgledalo ovako
Code:
Cls
GoTo linija
linija:
20 Print "ja"

Tako da i kad primeniš numerisanje, logika se neće poremetiti i dobićeš nešto poput
Code:
10 Cls
20 GoTo linija
linija:
30 Print "ja"

Dakle, šta god da uradiš sa kodom, sve dok imaš labelu "linija" na pravom mestu, logika će ostati nepromenjena.
[ Nevena79 @ 10.08.2009. 00:14 ] @
Da, to sam skontala, i vecinom koristim goto na taj nacin ali sam na pra mesta stavila broj i kada sam prkrenula nastala zbrka koju nisam mogla nikako da skontam dok nisam shvatila sta je uradio. U svakom slucaju veoma korisna alatka.
[ Shadowed @ 10.08.2009. 02:09 ] @
Izbegavaj koriscenje GoTo-a kad god mozes (a trebalo bi da uvek mozes).