[ miko.s @ 09.08.2009. 19:02 ] @
sestrična treba da kupi aparat, i treba biti malen. znači nešto u rangu canon ixusa 40 i sličnih (40 imam ja).
gledamo po netu, ali u svim tim razno raznim review-ima ne piše ništa o macro slikanju, koji je ovdje najvažniji faktor.
poprilično je zadovoljna kako ispadaju macro slike na ixusu 40, ali to je već star aparat i ipak bi kupila nešto novije.
dakle ako može preporuka nekog canon ixusa sa dobrim macroom i sa optičkim zoomom od barem 3x. MP nisu toliko važni, kao ni cijena.
ako već ne ixus, neki drugi sličan aparat sličnih dimenzija koji ima dobar macro i makar tračak manualnih podešavanja.
hvala
[ ArtCool @ 09.08.2009. 20:38 ] @
Cemu makro sa kompaktom ?
[ zaraza @ 09.08.2009. 21:21 ] @
a sto da ne?
[ ArtCool @ 09.08.2009. 22:20 ] @
Ne ne nisam mislio nista oportuno, neko me cisto interesovala konkretna primena.Meni bi trebalo za stock recimo, sta kompakt snima, lica, cvece...Na osnovu odgovora da damo predlog.
[ miko.s @ 10.08.2009. 16:45 ] @
učlanjena je u neku aktivnu grupu mladih fotografa, koji često imaju nekakve teme a i lutaju okolo i slikaju sve i svašta. teme idu od a do ž, od macro slika, preko art slika, pa pejzaš i priroda, do panorama i neba. ona se manje - više opredjelila za macro, odnosno sve drugo je manje važno. sa trenutnim aparatom ne može ništa, ima kodak ne znam koji, ali je glomazan i ima neki čudan display (ultra bright ili šta već) koji pojede baterije kao da vodu pije. kompakt mora biti iz razloga da ga ima uvijek sa sobom, turne ga u traperice i ide svaki dan s njim okolo, i kad nešto zanimljivo vidi, izvadi, okine i spremi nazad. slike ne moraju (a niti neće) biti profi, vjernost boja ne igra baš toliku ulogu jer je bitna scena (čak i za potrebe natjecanja, gleda se scena a ne kvaliteta snimka). tako da izabrali smo canona, neznamo za bolje. radio sam sa sony i sa panasonic kompaktima i logika mi se nije svidjela, a ni njoj kad sam joj dao aparat u ruke. olympus otpada u startu.
prvenstveno me zanima kojeg ixusa uzet (i bilo bi zgodno da je od metala, a ne plastike, jer je to aparat za every day slikanje i neće bit pošteđen padanja, grebanja, moj stari olympus izgleda kao da je u vojsci bio, potpuno izgreban , fali boja... dok ixusu ne fali ništa a isto je svašta proživio)
[ miko.s @ 11.08.2009. 20:09 ] @
dobro, onda? ovdje imamo masu fotografa, pa dajte curi preporučite digitalac, sve sam napisao šta vas je zanimalo.
[ fotoamater @ 11.08.2009. 22:16 ] @
canon je uvek dobar izbor... ;)
ako vec hoces neki cvrst ixus, bio je jedan model od titanijuma...960 IS
mislim da se jos uvek moze naci...
[ miko.s @ 12.08.2009. 18:21 ] @
ok, našao sam ga, 250 eura. nije preskupo.
ako curi bude skupo, koja je varijanta 2?
[ crnibombarder @ 12.08.2009. 18:22 ] @
Canon Ixus 870 IS, zbog svog upotrebljivog sirokougaonog objektiva.
[ miko.s @ 12.08.2009. 20:01 ] @
taj je još skuplji, 860 je mrvicu jeftiniji.
[ fotoamater @ 12.08.2009. 21:00 ] @
onaj titanijumski sam ti predlozio jer si trazio neki cvrst ixus...ali, kao sto rece bombarder, 28mm stvarno pravi razliku...
a i 870IS se moze naci za 250e...