[ azzo-kSv @ 10.08.2009. 12:19 ] @
Kako da, popunjavajuci jednu 'Glavnu' tabelu sa opštim podacima, da se automatski određeni podaci iz te tabele kopiraju na drugo mjesto, u 'Sporednu' tabelu.
Evo, u gornjem desnom uglu tabele trebalo bi da se popunjavaju polja "km" i "Zarada" za svakog vozača posebno.
Da li je to izvodljivo?
Hvala unapred.
[ azzo-kSv @ 10.08.2009. 12:45 ] @
Jesam li postavio glupu temu ili treba da sacekem jos malo?:)
[ Jpeca @ 10.08.2009. 12:59 ] @
Ovo bi bilo prilično jednostavno korišćenjem SUMIF funkcije, ali problem je organizacije podataka u kojoj nisi poštovao kako Excelu odgovara. Sad ako nećeš da menjaš organizaciju (što bih ti iskreno preporučio) moraš da praviš mnogo komplikovanije formule
Npr. da dobiješ km za Marka Markovića u ćeliji M2 treba uneti matričnu formulu
Code:
=SUM(IF(C11:C115=$K$2; OFFSET(C11:C115;2;6);0))

Matrična formula se završava sa CTRL+Shift+Enter.

Slične formule biće i za ostale vozače - manjaš $K$2 sa $K$3 itd. Obrati pažnju da prezime i ime vozača u K2, K3 itd mora da bude apsolutno isto kao u koloni C. Npr. za Petra Petrovića moraš dodati i (Njegoš).
[ azzo-kSv @ 10.08.2009. 13:15 ] @
Peđa, pokazuje mi #VALUE!
Smijem li te zamoliti da sam probaš 'ućuškati' formulu gdje treba, pls?
Hvala!
[ Jpeca @ 10.08.2009. 13:37 ] @
Da li si završio unos sa CTRL+Shift +Enter?
Nije reč o običnoj formuli, nego o matričnoj i nakon toga formula treba da se prikaže u vitičastim zagradama. Svaki put kad menjaš formulu moraš da završiš unos sa CTRL+Shift +Enter.
[ azzo-kSv @ 10.08.2009. 13:55 ] @
Peđa, kralj si!
[ azzo-kSv @ 10.08.2009. 13:56 ] @
A kako da riješim problem sa N2:N6 pls?
[ Jpeca @ 10.08.2009. 14:09 ] @
Nije mi baš jasno. Ako treba sumirati kolonu N po vozačima može:
Code:
=SUMIF(C$11:C$70;K2;N$11:N$70)

Ovo je obična formula (nije matrična). Jedostavno je unesi u N2 i kopiraj za ostale vozače.
[ azzo-kSv @ 11.08.2009. 08:04 ] @
Peđa,
Na ovoj modifikovanoj tabeli sabira mi samo prve čelije kolona 'E' (akontacija) i 'F' (troškovi....
Ne mogu da prilagodim matričnu formulu kolone 'M/N' za sabiranje kilometara.
[ Jpeca @ 11.08.2009. 08:45 ] @
Ne možeš upisati matričnu formulu u ćeliju koja je se sastoji iz više spojenih ćelija (Merge). Znači moraš M4 i N4, M5 i N5 razdvojiti - isključi Mergi
i onda upiši formulu u N4. Liniju između M4 i N4 možeš obristi tako da se prilikom štampe neće razlikovati od spojenih ćelija. Ako baš insistiraš možeš nakon što si upisao formulu da izvršiš spajanje ćelija M4 i N4 itd, ali ja ti to nebih preporučio jer ćeš imati problema sa održavanjem.
[ azzo-kSv @ 11.08.2009. 09:14 ] @
Peđa,
Ispravio sam, jednostavno sam je pobrisao, jer mi nije bitna.
Molim te, nisi vidio i drugi problem, na ovoj modifikovanoj tabeli sabira mi samo prve čelije kolona 'E' (akontacija) i 'F' (troškovi)....
Hvala ti unaprijed!!
[ timmy @ 11.08.2009. 09:30 ] @
Kada se izvrsi spajanje celija kao sto je to uradjeno u koloni sa imenima vozaca,
vrednost je zapravo samo u prvoj celiji, zato SUMIF funkcija koristi samo podatke
iz prvog reda.

Mozes da "razbijes" ove celije i da po 3 puta upises isto ime i sve ce raditi.

Naravno ne znam koliko ce ti se ovo estetski uklapati u izlged izvestaja...

No, i ovde je napravaljena jedna od veoma cestih gresaka kod pocetnika a to je
da kreiraju tabelu za unos podataka prema onome kako treba da im izgleda finalni
izvestaj!

Pozdrav
[ timmy @ 11.08.2009. 09:48 ] @
Ah, da - evo i resenja koje ce mozda biti dovoljno funkcionalno.

1. Dodaj novu kolonu D, dakle odmah posle kolone sa imenima.
2. U D16, neposredno pored imena prvog vozaca upisi formulu

Code:

=IF(C16="",IF(C15="",C14,C15),C16)

3. Iskopiraj formulu nadole, za duzinu svih vozaca, kod tebe je to do 120-og reda.
Ovu kolonu mozes sada slobodno da sakrijes - da se ne vidi.

4. ispravi sve SUMIF formule u kojima se pozivas na C kolonu tako da referenciras kolonu D

Dakle za npr. formulu u L4:

Code:

=SUMIF(C$16:C$75,I4,F$16:F$75)

upisi sledecu formulu

Code:

=SUMIF(D$16:D$75,I4,F$16:F$75)

Ali i dalje imas problem da ces mozda pogresiti u kucanju imena vozaca i on se nece
pojaviti u ukupnoj sumi ili ces imati novog vozaca za kojeg nisi predvideo sumarni deo
na vrhu tabele...

Pozdrav
[ Jpeca @ 11.08.2009. 09:53 ] @
Kao što je timmy objasni i kao što sam ti ja napomenuo ova radna sveska nije dobro organizovana ako imaš nameru da je dalje menjaš i održavaš. U Excelu je pravilo da se podaci o jednoj stavci unose u istom redu i da nema praznih ćelija, spajanja itd. Zbog toga zapadaš iz problema u problem.

Konkretna situacija može da se zakrpi tako što ćeš zakomplikovati formulu i dodati tri sume umesto jedne. Npr. u K4
Code:
=SUMIF(C$16:C$75;H4;E$16:E$75)+SUMIF(C$16:C$75;H4;E$17:E$76)+SUMIF(C$16:C$75;H4;E$18:E$77)

slično u L4 i onda kopiraš za sve vozače.

Sve ovo je vrlo nategnuto i naknadne intervencije biće sve teže i teže. Jedino pravo iako ne jednostavno rešenje je nova, reorganizovana radna sveska.

[ azzo-kSv @ 11.08.2009. 12:52 ] @
Timmy i Peđa,
Ja sam objedinio čelije u kolonama 'E' i 'F' i tabela sada izgleda ovako (pošto nisam znao da ćete se ponovo javiti):

Jedino bih zamolio za savjet, kako iz ovakvih 40-ak tabela (iskopirao sam je trako da svako vozilo ima svoju), koje sam smjestio u jedan folder, da u posebnoj tabeli tog foldera (ili ima bolje rjesenje?) crpim podatke za vozače:
-Marković Marko
-Količina km
-Ukupno zarada
-Neopravdana akontacija
-Za isplatu.....

Zahvalan!!!
[ azzo-kSv @ 14.08.2009. 11:29 ] @
Timmy i Peđa,

Zamolio bih za savjet, kako iz ovakvih 40-ak tabela (iskopirao sam je trako da svako vozilo ima svoju), koje sam smjestio u jedan folder, da u posebnoj tabeli tog foldera (ili ima bolje rjesenje?) crpim podatke:

-Vozač
-Količina km
-Ukupno zarada
-Neopravdana akontacija
-Za isplatu.....

Zahvalan!!!
[ Jpeca @ 14.08.2009. 12:29 ] @
Ja bih rekao da 40 tabela ukazuje na neodgovarajuću organizaciju podataka. Jedno rešenje je pravljenje makroa prema tvojim potrebama, nešto slično ima ovde http://www.elitesecurity.org/t194060-0#1238286, ali je potrebno da se kod preradi prema tvojim potrebama.
U istoj temi imaš opisano i korišćenje opcije Data Consolidation - možeš da probaš, ali mi se čini nepogodno ako je u pitanju 40 tabela
[ azzo-kSv @ 15.08.2009. 06:25 ] @
Peco,
Ali ja ne insistiram na mom rješenju, nego nemam ideju kako da to izvedem...?
Suština je da za svako sredstvo (a njih ima oko 40) iam podatke: km, ostvarena zarada sredstva, kol. goriva, zarada vozača, akontacija i sl. a iz tih, na drugom mjestu da formiram za vozače rekapitulaciju - pregled: vozač, zarada. akontacija, razdužena akontacija, za isplatu, km i sl.
Da li ima neko lakše rješenje?
Hvala i pozdrav!!
[ Jpeca @ 17.08.2009. 08:31 ] @
Nemam ni dovoljno detalja, ni vremena da bih dao neko konačno rešenje.
Moja ideja bila bi da vodiš kompletnu evidenciju kroz jednu tabelu ukoliko je moguće, ili u nekoliko identičnih tabela npr. po mesecima/godinama. Osnovno je jedna stavka u evidenciji - jedan red tabele. Nema spajanja ćelija i jedna kolona sadrži istu vrstu podataka.
Na osnovu takve evidencije kroz izvedene (pivot) tabele možeš da formiraš rekapitulacije po potrebi po sredsvu, po vozačima i dr.

[ azzo-kSv @ 17.08.2009. 10:02 ] @
Mislim da je ovo tvoje rješenje dobro, probaću pa ti javljam (SAMO NEDOSTAJE "SUMA VOZAČ" a to mi je jako bitno). Hvala!

[Ovu poruku je menjao azzo-kSv dana 17.08.2009. u 11:27 GMT+1]