[ decofix @ 23.06.2009. 14:28 ] @
mene zanima da li znate koja srednja skola treba da se upise za nastavnika informatike?
ja sam guglao ali nisam nasao...95.sam godiste i zavrsio sam 7.raz. pa me zanima koja je to skola za nas.informatike?

Hvala
[ combuster @ 23.06.2009. 15:02 ] @
To su obicno informaticki smerovi u srednjim elektrotehnickim skolama...
[ milos 2 @ 30.06.2009. 19:52 ] @
po mom misljenju i da i ne

u drzavnim srednjim skolama se radi dos, program iz 95.-e, tako da nema ptrebe, ja idem u srednju elektrotehnicku skoolu na smer racunari, a za privatne ne znam.

sto se tice toga da li za zaposlenje treba ecdl mislim da je skretanje sa teme, ali ajde. ja koliko sam cuo na vestima kada je sajam firmi koje traze radnike traze cak i polozene microsoft-ove specijalizovane kurseve, to je koliko sam ja cuo, radnici po firmama verovatno znaju kako je u stvari po firmama.

ne znam koju da ti preporucim skolu, ja idem u srednju elektrotehnicku na smeru racunara, u prvoj godini smo radili dos, u drugoj na programiranju pravimo programe u c-u, kako drugacije nego pod dos-om, tako da stvarno ne znam gde bi stekao pravo znanje za informatiku koje ti zaista treba
[ maliradoznalac @ 30.06.2009. 22:16 ] @
Citat:
decofix: mene zanima da li znate koja srednja skola treba da se upise za nastavnika informatike?
ja sam guglao ali nisam nasao...95.sam godiste i zavrsio sam 7.raz. pa me zanima koja je to skola za nas.informatike?

Hvala


Mozes da upises bilo koju srednju skolu, posto uglavnom sa svih srednjih skola imas prohodnost na sve fakultete. Negde direktno a negde sa polaganjem nekih dodatnih ispita. Naravno da neces upisivati srednju masinsku ako planiras da studiras medicinu
Izaberi skolu koja ce ti dati dobru osnovu iz matematike npr gimnaziju. Uzmi u obzir i to da imas srednje strucne skole koje daju takodje dobru osnovu ali samo iz odredjenih oblasti ali ti za razliku od gimnazije omogucavaju i da se nakon srednje skole zaposlis.
Pogledaj u svom okruzenju sta ima u "ponudi" od skola pa biraj
[ AIRPLANE @ 27.07.2009. 03:14 ] @
Nadam se da nisam promasio temu. Zavrsio sam visu elektrotehnicku, smer Nrt. Pise da je moguce da radim kao nastavnik. Zanima me da li je potrebno zavrsiti neki kurs, ili polagati neke dodatne ispite, da bih mogao da radim u skolstvu. Ima na zrenjaninskom fak. bas smer za profesora inf. ali ne mogu jos 2god da studiram.
[ Tamara_K @ 09.08.2009. 10:31 ] @
Citat:
AIRPLANE: Nadam se da nisam promasio temu. Zavrsio sam visu elektrotehnicku, smer Nrt. Pise da je moguce da radim kao nastavnik. Zanima me da li je potrebno zavrsiti neki kurs, ili polagati neke dodatne ispite, da bih mogao da radim u skolstvu. Ima na zrenjaninskom fak. bas smer za profesora inf. ali ne mogu jos 2god da studiram.

Evo ja mogu da ti odgovorim, mada ne znam da li si zakasnio za faklultet ? Tema me privukla, pre svega jer je moj muž, slično kao i ti završio višu školu ( doduše mašinsku ), pa se sad setio da bi mogao i fakultet ( posle xy godina ).
U junu se moglo upisati još na 2 fakulteta koja nisu prešla na rad po Bolonjskoj deklaraciji ( navodno do 15. juna ) u Zrenjaninu i Čačku. On je zvao oba i u Čačku su mu priznali sve ispite sa 1 i 2 godine + još nekoliko na osnovu overenih nastavnih programa koje je doneo iz više škole. Ali to je diskreciono pravo profesora ( mislim na ispite koji se ne zovu tako kao na faksu, ali iz plana i programa se vidi da je gradivo isto ).
Kad završi dobija zvanje profesor tehnike i informatike.
Ne znam koji su razlozi zbog kojih kažeš da ne možeš da studiraš, ako se predomisliš, slobodno pitaj, inače fakultet ima sertifikat, imaš i sajt, ako te zanima.
Ako je to daljina i ako radiš, jeste zeznuto, jer moraš da putuješ, ali ne prisustvuješ predavanjima, nego samo dolaziš na ispite, a većina profesora hoće da kontaktira mejlom. Upisuješ direktno treću, pa četvrtu ( sve u slučaju da još uvek može )
Nego ja sam se priključila temi, a uopše ne znam da li sam na dobrom mestu, ovde pišete o profesorima informatike.
Ko sve može da bude profesor informatike, tu mislim na predavanje u srednjoj školi, da li ovi koji su završili smer baš za profesora imaju neku prednost, jer polažu psihologiju i pedagogiju ?
Konačno kakve su perspektive zapošljavanja u školstvu, pretpostavljam da bi on mogao da predaje svaki od predmeta koji je položio, evo npr. ja sam dipomirani farmaceut i da sam htela u profesore, mogla sam da predajem svaki stučni predmet koji sam učila na faksu, a uči se u i srednjoj.
Nadam se da nisam mnogo odlutala od teme i da će mi neko dati odgovor.
Pozdrav gospodo profesori
@ AIRPLANE
Pogledala sam tvoj profil, vidim da si se interesovao i za neke druge fakultete, inače ovaj u Čačku pripada Kragujevačkom univerzitetu, a kako vidim da si iz Beograda, do Čačka ima 150 km. Naravno da nisi zakasnio za fakultet, sad ponovo čitam pa gledam šta sam napisala, samo je pitanje da li si zaksnio za studiranje koje nije po Bolonji koje te ne obavezuje da prisustvuješ predavanjima, vežbama, ovde im samo daš školarinu (oko 50 000 din. 2 semestra, znači oko 100 000 din. da upišeš obe godine ), dobiješ literaturu i pravac na ispite .


[Ovu poruku je menjao Tamara_K dana 10.08.2009. u 00:23 GMT+1]
[ Goran Mijailovic @ 12.08.2009. 09:57 ] @
Citat:
u drzavnim srednjim skolama se radi dos


Naravno i tako treba da bude, u protivnom bi bilo smesno kad se pokrene command prompt da profa blene "k'o tele u sarena vrata". I da, taj command prompt koga mnogi i dan danas pogresno nazivaju DOS-om jos kako ume da zavrsi posao koji se iz Windowsa ne moze uraditi ;)
[ lenhi @ 17.09.2009. 12:37 ] @
Ako ima neko ko se razume voleo bih da mi odgovori na par pitanja:
1. Može li neko po zakonu ko ima završenu Višu elektrotehničku školu da bude nastavnik informatike ili elektropredmeta u osnovnim školama?
2. Da li je prednost da bi postao nastavnik za onog ko ima završenu Visoku školu po Bolonji umesto Više škole?
3. I još pitanje, u slučaju da je odgovor na prvo pitanje "DA", šta treba da se polaže, gde i kako za stručni ispit itd. ?!
[ nicr @ 24.10.2009. 21:38 ] @
2. svuda si u prednosti si ako imas zavrsenu visoku skolu kao bolonjac u odnosu na visu


edit: tek sad videh kad je pisan post :)

[Ovu poruku je menjao nicr dana 24.10.2009. u 22:57 GMT+1]
[ atlanta @ 03.11.2009. 23:31 ] @
Moras imati zavrsen neki faks, tj ne neki, vec:

1. profesor matematike i racunarstva;
2. dipl. matematicar - smer racunarstvo i informatika;
3. profesor informatike;
4. dipl. inzenjer informatike;
5. dipl. matematicar ili profesor matematike koji je u toku studija savladao program racunarstva i programiranja u trajanju od najmanje 4 semestra;
6. dipl. inzenjer elektrotehnike ili profesor informatike koji je u toku studija savladao program racunarstva i programiranja u trajanju od najmanje 4 semestra;
7. dipl. inzenjer organizacije rada - smer za informacione sisteme;

Propisano u Pravilniku o vrsti obrazovanja nastavnika informatike.
Pri zaposljavanju se mora postovati gore naveden redosled, tj. prvi ima prednost nad drugim, drugi nad trecim i tako dalje.....
Osobe sa visokim i visim skolama ne mogu predavati u obrazovnim ustanovama.

ukoliko predaju a zaposljeni su posle donosenja ovog pravilnika 2006-e godine bilo je neke mucke od strane direktora i skolskog odbora...

Takodje sam strukovni inzenjer masinstva, trenutno student cetvrte godine tehnickog fakulteta u Cacku na smeru za profesora tehnike i informatike.
Sam smer tehnika i informatika omogucava rad u osnovnim i sredjnim skolama, kao profeosr tehnickog i profesor informatike. Postoji i mogucnost upisa u petu godina za zvanje master.

Mora se poloziti licenca, pripravnicki staz traje godinu dana od dana zaposlenja, polaze se pred komisijom u Bg. Zavisno od faksa polazu se razliciti predmeti koje nisi slusao i naravno zakon o radu i sl. Obavezno psihologija i pedagogija, metodika nastave. s tim sto priznaju ko je polozio u Cacku.

Izasao je novi zakon o osnovama obnrazovanja, sta ce biti jos nije definisano jer svaaki direktor tumaci zakon po svome. U principu, verovatno ce se potpisivati ugovor na godinu dana i nece biti u obavezi da te zaposli u sledecoj skolskoj godini. Mada jos se ne zna nista jer je zemlja u opstem rasulu.

Pri zaposljavanju se svakako ne gleda struka, godine staza, prosek.......... vec stranacka pripadnost, rodjacka veza i devize...

Tuzno ali istinito...........

[ AIRPLANE @ 06.03.2012. 10:29 ] @
Da osvezim staru temu, studiram u Zrenjaninu, tako ako ikoga zanima neka slobodno pita.