[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2009. 21:40 ] @
Dakle...

Po ko zna koji put... otvorim temu sa ES-a u kojoj je linkovan neki YouTube klip - i zbog tog monstruoznog sranja zvanog Adobe Flash se CEO PROKLETI SHITZILLA FIRAFART BROWSER ZAKUCA

Morao sam da ubijem firefox.exe proces jer nije bilo sanse da odreaguje... naravno, zakucao je sve ostale Firefox prozore i sve druge tabove.

Jebtoe ne kapiram, sta je prokleti problem da svi ti glupi plug-inovi poput Flasha trce u nekom posebnom thread-u i da ne urnisu ceo browser????

I.. da, umesto da se Firefox ekipa bavi OVAKVIM problemima, oni guraju gomilu nekih potpuno irelevantnih sranja u taj browser i pune ga nepotrebnim bloatom... ko da Firefox vec odavno nema sve potrebno za fakin* surf, osim proklete robustnosti #@)*&@#(*

A za Adobe Flash... za to tek nemam komentara... Adobe bi trebalo zapaliti sa napalmom zbog Flash-a i Acrobat-a. Za Acrobat bar imam alternativu (Foxit, naravno verzija 2.x - posto su u 3.x posli istom stazom kao i Adobe) ali za Flash... za sada nema normalne alternative #*@)(&#

[ zrachko @ 16.08.2009. 22:32 ] @
Citat:
Firefox 3.5 is the first browser to support open video formats, allowing movies to become part of today’s dynamic web pages without requiring a plug-in.

Jel to znachi da vishe ne treba Adobe Flash plugin?
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2009. 22:38 ] @
Adobe Flash nije "Open Video Format" - vrlo je proprietary

To sto Mozilla podrzava je usrana Ogg Theora - patent-free video kodek ne tako spektakularnog kvaliteta.

Flash je daleko vise od video codeca (a podrzavaju nekoliko codeca ukljucujuci i H.264) - i ponajvise zbog animacija ti treba Adobe-ov plug-in... samo FLV dekodiranje videa moze da se uradi i bez njih.

Uzgred - ovo na slici JE Firefox 3.5

Stvarno me iritira kako toliko ljudi nije u stanju da se prvo fokusira na TAKO OCIGLEDNE probleme koje imaju:

1. Stabilnost - browser im se smrzava puno puta
2. Potrosnja memorije - stvarno... odvratno

To bi trebalo da im budu 2 najvaznija prioriteta - a ne neke dizajn gluposti koje najavljuju za sledecu verziju. Totalno su smorili - da li je moguce da SVAKI prokleti softverski projekat mora da dozivi sporu u bolnu smrt kroz buljanje feature-a i bloat-a.
[ the_tosic @ 16.08.2009. 22:56 ] @
UFF :( isto tako se na facebooku zakucava cim neko posalje poruku, i sto je najgore moze fb da bude u drugom tabu, cim stigne poruka firefox poludi. Kontam da bi tabovi trebali da budu razdvojeni threadovi (procesi, sta vec)?
[ Nedeljko @ 16.08.2009. 23:08 ] @
Ček', je l' to ne beše onaj "kvaltetni čitač koji je kvalitetom ubio monopol IE-a"?
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2009. 23:16 ] @
Pa to ti Nedeljko govori o tuznom stanju softverske industrije danas.

FireFart - sa sve ovim problemima je u poredjenu sa konkurecijom vrlo kvalitetan browser :(

Doduse, ne sumnjam da ce Firefox postati novi IE vrlo brzo ako ekipa iza njega nastavi da ga krka i pumpa sa nepotrebnim "feature-ima" umesto da se pozabavi stabilnoscu i brzinom.

Meni zaista sw. industrija danas pocinje da lici na Idiocracy - pre neki dan sam u firmi morao da kupim PowerDVD da nesto istestiram...

- Prvo smo morali da fljusnemo $99 za jebeni PLAYER (dobro, od toga $30 su samo DTS HD Audio patenti za Blu Ray)
- Onda se downloadovala mrcina od XXX megabajta
- Onda se ta ista mrcina instalirala 15 minuta
- Onda je krenuo da trazi da se obavezno "aktiviramo" online uz nekoliko "gresaka u aktiviranju" koje su momentalno gasile program (hvala lepo sto nas kaznjavate sto smo KUPILI jebeni softver... sledeci put cu ga kupiti od AstaLaViste)

- I kao krem-kremova, kada se konacno startovao, pola ekrana je bilo popunjeno njihovim reklamama za neki movie servis (iako sam im platio prokletih $99 - to im nije bilo dosta)

I sve to za jedan... media player.

Ako su korisnici izdresirani za ovakve traume - i ne cudi me sto se u Mozilli ne trude da se bave brzinom i stabilnoscu - koga briga za to danas :(
[ icobh @ 16.08.2009. 23:26 ] @
Eh kad je Ico rekao da je FF 3.5 sam po sebi jedan veliki bug...
[ Nedeljko @ 16.08.2009. 23:28 ] @
A koji sad FireFart? Nikad nisam čuo za njega.
[ Srđan Pavlović @ 16.08.2009. 23:33 ] @
Pa Firefox, odmila.

E, a sta to najavljuju za novu verziju FF-a?

/edit: inace, meni ne Flash ne ubija FF, Ivane mozes li dati uputstvo za reprodukciju baga?

(vidim da si otvorio u drugom prozoru onaj video, ali jel bilo jos nesto sem toga?)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 17.08.2009. u 00:44 GMT+1]
[ Dejan Lozanovic @ 17.08.2009. 00:00 ] @
<offtopic> Fire Fart u americkom zargonu zovu i Blue Angel, i kako sam cuo uvek se napravi neki pametan na svakoj univerzitetskoj zurci koji misli da moze tako da smuva devojku </offtopic>

E sad da se vratimo na temu , ako ti je ivane za utehu Flash je jos gori kad je u pitanju linux ili mac, nedo bog da otvorim dve tri stranice u tabovima za ES, load po jezgru se dize na 90-95% !!!! Postoje alternative recimo SWFdec je dobra alternativa, a postoji i gnash. Ako te ne mrzi ti probaj :)

[Ovu poruku je menjao Dejan Lozanovic dana 17.08.2009. u 01:13 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 17.08.2009. 01:29 ] @
Zato lepo kod mene u Chrome takve stvari se ne desavaju :)
I eventualno kada se dese uvek mozes da ubijes taj tab i cao :)
[ Stefan Markic @ 17.08.2009. 01:31 ] @
Citat:
Kernel-1: sta to najavljuju za novu verziju FF-a?

Weave
Jetpack :)
Automatically expanding or contracting tab list
Snowl
Ubiquity
Prism
Electrolysis, multi-process Firefox

Firefox 3.6, code name Namoroka.
[ malikarlo @ 17.08.2009. 02:32 ] @
FF tosi puno memorije, ali je stabilan. Crash se i meni desava kada je flash aktiviran na nekim siteovima, ali kada je flash blockiran onda sve fino radi sto znaci da za crash nije kriv FF nego flash.

Citat:
Ivan Dimkovicvrlo je proprietary

:D Al smo nemocni.
[ Aleksandar Đokić @ 17.08.2009. 04:11 ] @
vrlo prosto, ne koristim firefox, vec operu, i prezadovoljan sam, a i nisam neki novopeceni internetas :)
[ Nedeljko @ 17.08.2009. 05:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Doduse, ne sumnjam da ce Firefox postati novi IE vrlo brzo ako ekipa iza njega nastavi da ga krka i pumpa sa nepotrebnim "feature-ima" umesto da se pozabavi stabilnoscu i brzinom.

Što se brzine tiče, nije da se FF-ovci njome ne bave. Po njihovim merenjima je FF 3.5 mnogo brži od prethodnih verzija
[ Daniel Fat @ 17.08.2009. 05:43 ] @
Citat:
Mitrović Srđan
Zato lepo kod mene u Chrome takve stvari se ne desavaju :)
I eventualno kada se dese uvek mozes da ubijes taj tab i cao :)

Baš fino. Chrome meni ubije Flash u svim tabovima. So go figure. Istina ne sruši se ali troši mnogo više memorije od FF.
[ abyss @ 17.08.2009. 07:15 ] @
A jel vas neko tera da koristite najnovije verzije svega?
Kod mene 2.0.0.20 odlicno radi!
[ Nedeljko @ 17.08.2009. 07:17 ] @
Ma, kod mene odlično radi i FireFox 3.5.1. Naravno da ću da ga nadogradim na 3.5.2 čim skupim pare za novu verziju.
[ Tyler Durden @ 17.08.2009. 08:09 ] @
Citat:
Totalno su smorili - da li je moguce da SVAKI prokleti softverski projekat mora da dozivi sporu u bolnu smrt kroz buljanje feature-a i bloat-a.

Ovo je vrlo tacno.

Inace, ja sam zbog problema sa sugavim Flashom poceo, u svim browserima, da koristim click to flash, odnosno da mi pusti video tek kad ja to hocu. Mnooooogo mi je ljepsi zivot sada.
[ Ivan Dimkovic @ 17.08.2009. 08:59 ] @
Citat:
malikarlo
FF tosi puno memorije, ali je stabilan. Crash se i meni desava kada je flash aktiviran na nekim siteovima, ali kada je flash blockiran onda sve fino radi sto znaci da za crash nije kriv FF nego flash.

Do jaja je stabilan kada jedan plug-in u nekom tabu moze da urnise sve ostale tabove i prozore.

Da ne gresim dusu, FF mnogo manje sam od sebe puca nego ranije.

Medjutim Flash je jedan od najpopularnijih plug-inova, i stvarno bi bar nekako mogli da ga izoluju.
[ Buum @ 17.08.2009. 10:11 ] @
Citat:
Daniel Fat: Baš fino. Chrome meni ubije Flash u svim tabovima. So go figure. Istina ne sruši se ali troši mnogo više memorije od FF.

Biće da je problem nešto drugo, a ne Chrome. Kod mene Flash radi bez problema i Chrome mi se nikada nije zakucao.

Nije čudno što Chrome zauzima više memorije, jer svaka otvorena kartica i svaki otvoreni prozor Google Chromea predstavljaju zaseban proces. To može da bude problem na kompjuterima sa malo sistemske memorije. Međutim, na taj način se ostvaruje mnogo bolja stabilnost. Za razliku od Firefoxa, nećeš morati da ubijaš sve prozore browsera ako ti se jedan od njih zablokira zbog neke šugave Flash andrmolje...

Da li imaš instaliran najnoviji plug-in za Flash?
[ Nedeljko @ 17.08.2009. 10:41 ] @
Kod mene FireFox 3.5.1 i najnoviji Adobe Flash Player plugin rade odlično na XP-u i Vista-i. Nisam koristio Windows 7.
[ Daniel Fat @ 17.08.2009. 15:33 ] @
Je, jeh, znam overhead zbog više procesa, to je normalno. Jedini razlog zašto koristim Chrome je užasno brz startup.

Ne znam koja je verzija. Ali flash 10 je u pitanju. Mislim da nije ni do Chrome-a ni do Flash nego onaj ko je pravio tu Flash igricu nije imao blage veze. Više puta se dešavalo da igrajući tu igru flash i čitav Chrome počnu da se gube i laguju užasno. Mada može biti i do beta verzije.
[ Srđan Pavlović @ 17.08.2009. 15:49 ] @
Firefox 3.5.2 + Add Block Plus + plugin da svuda gde je Flash, sto kaze Tyler pustas na klik, ako oces. Nema jace kombinacije.

Probavam sad malo i Chrome na Win7, nije los, za memoriju me ne zanima imam je dovoljno, bitno mi je da je brz i stabilan,
a najvise da je brz.
[ GogaNS @ 17.08.2009. 17:35 ] @
Skinite Chrome 3.xx V beta je ali radi savrsheno nije mi se ni jednom zakucao, znachajno je brzi i uveli su opciju da iz adressbar-a searchujesh youtube uz pritisak na dugme TAB. Od kad sam instalirao chrome FireFox ostaje samo uspomena.
[ lord_celtic @ 17.08.2009. 18:22 ] @
ja sam sa flashom uvek imao problema na linuxu.vidno je firefox sporiji nego na winu.
stavio sam 64bit flash i sad leti.
[ Srđan Pavlović @ 17.08.2009. 18:41 ] @
Tek sad si stavio 64-bit flash na Linux? Ajme... izasao poodavno.
[ lord_celtic @ 17.08.2009. 18:53 ] @
sa 10.0.22(mislim da je 22) mi se pola strana skrsilo, firefox je ludeo totalno
[ bikolor @ 17.08.2009. 19:09 ] @
Imam isti problem i nisam siguran,ali mislim da je poceo sa instaliranjem 3.5.2 verzije.Novu najavljuju tek za sledeci mesec,ali hoce li ovo biti ispravljeno,ili da menjamo browser,to su prava pitanja?
Slazem se da je cudno da se ovakvi problemi javljaju kod ove firme.Kao da svi oni,pre ili kasnije,slucajno ili namerno,krenu pogresnim putem!
[ mulaz @ 17.08.2009. 19:53 ] @
FlashBlock ekstenzija, i ne mislim. A ako vidim ceo sajt napravljen u flashu, ja ga ni ne otvaram. Inace youtube i sl. rade dobro, bez problema, jedino sto kad zatvorim tab od youtubea, jos se cuje zvuk neke 3-4s nakon sto je tab (bar vizuelno) zatvoren.
[ Igor Gajic @ 17.08.2009. 21:08 ] @
Napredak...

[ Srđan Pavlović @ 17.08.2009. 21:13 ] @
Hehe.. istina, Sync ne radi na Flash animacijama iz nekog razloga, ima page-tearing-a.

(compiz opcija vertical sync resava sve osim tog tiringa koji se i dalje javlja na flash-u)
[ misirac @ 17.08.2009. 22:02 ] @
Kod mene NoScript blokira svaki flash, pa ga onda sam odmrzavam.
Naravno na nekim sajtovima su skripte na "allow", ali bar se ne podižu silne reklame i tako to, po obodu stranice, pa je bar neka vajda.
[ bojan_bozovic @ 19.08.2009. 14:19 ] @
Mozda je resenje da ne koristis FF i Flash?
Korisnici danasnjeg softvera traze sve samo ne stabilnost, ali to nije moj problem... kada firma koja pravi igre moze da pokrene open beta test da buduci kupci testiraju softver za dzabe, to znaci da kupcu zaista sve mozes da poturis danas, cak ga mozes naterati i da radi za tebe zabadava. I onda neko kupi tu igru da ne moze zbog bagova ni da je odigra dok se ne pojavi patch 1.5...

;)

Vidis moze i gore da bude.

;)
[ malikarlo @ 19.08.2009. 14:51 ] @
Open beta test je u biti jako dobar.
Korisnik ima priliku da proba program prije nego sto ga kupi, da predlozi developerima nesto sto je njemu potrebno i na to ga nitko netjera.
Problem je sto masa komercijalnih firmi izdaje software koju si na alfa/beta razini koje prvo kupis pa onda cekas 100 fixova. Jos da tome dodamo da masa zeli eyecandy i ostale nepotrebne gluposti, a ne sigurnost, brzinu, stabilnost, postovanje standarda itd., a pare leze u zadovoljavanju mase vrlo lako se uocava u kojem smjeru ide komercijalni software.
[ bojan_bozovic @ 19.08.2009. 16:57 ] @
Ne ide u tom smeru samo komercijalni softver, već i OSS. Dovoljno je samo da se pogleda bilo koji veliki OSS projekat poput KDE, koliko u KDE npr. ima potpuno nepotrebnih stvari koje su ubačene samo zato sto je jedan procenat korisnika to zahtevao, muzičkih plejera ima stotinu, a postoji i KOffice, koji malo ko koristi pored Open Office-a.

Solucija je, naravno, da se u software ne ubacuje ono sto ne treba većini korisnika. Ali kako će se onda reklamirati novi software, kao stabilniji i brži od prethodnog, ili, sto je laicima mnogo razumljivije, sa puno novih mogućnosti? Laik slabo može da shvati zašto je brži i stabilniji software nesto bolje od prethodne verzije, u principu to shvata tek kada bug pogodi njega lično. Za laika cdrecord neće biti bolji od nekoga Nera brdo nepotrebnog software-a koji dolazi sa Nero-om je tu da laicima zamaže oči, nista više. Baš da vidim kako bi dokazao laiku da je cdrecord bolji od Nera.
[ malikarlo @ 19.08.2009. 18:47 ] @
Za KDE se slazem, ali pored njega imas hrpu alternativa. Ja ni na linuxu ni na windowsu ne koristim nista takvo. Kod FOSSa je fora sto moze ici u tom smjeru, a i nemora dok cisti komercijalni software mora ici u tom smjeru ako bi zelio velike novce. Jos je veci problem ako takav software ima monopol.

Jedno je softwareu dodavati dodatne stvari koje mu prosiruju osnovnu namjenu, a nesta je posve drugo dodavati nesto sto s osnovnom namjenom nema nikakve veze. Nemozes mu dokazati da je bolji, ali mu mozes objasniti da ima sve ono sto mu treba, a da dodatne stvri sto nero ima u biti uopce i ne koristi. Normalno on nece to prihvatiti jer je to za njega previse komplicirano i naviako se na neru i za to me zaboli nesta, nego me zivcira sto hrpa porgramera naspram kojih su ti laici bakterije pleseu kako oni sviraju.
[ Nedeljko @ 19.08.2009. 19:11 ] @
Ja jesam glup, ali mi je ipak čudno da se sa KDE4 slabije snalazim nego sa KDE3. Onaj Konqueror koji su KDE smradovi napljuvali kao prenabudžen (jer, zaboga, može čak i da otvori PDF, pa čak i poneku arhivu) je bio zakon, a ove razbacane dolphin-okular-whatever budalaštine samo smanjuju produktivnost. Pa, ona glupost koju moraš da staviš na desktop da bi na njoj mogao da napraviš folder ili prečicu... Kao da su hteli da naprave nešto "fensi" umesto nečeg funkcionalnog umesto da u Konqueror integrišu sve što ima smisla.
[ icobh @ 19.08.2009. 20:44 ] @
^Čini mi se da na KDE4 možeš promijeniti desktop, da ti ne bude plazma već classic, ali time gubiš widgete...

P.S. Znači desni click na Desktop-> Desktop Settings-> Desktop Activity-> Type-> Folder View.
[ lord_celtic @ 20.08.2009. 21:07 ] @
^moze
trenutno kde 4.3 radi savrseno i mnogo je brzi od prethodnih izdanja
Citat:
bojan_bozovic: Ne ide u tom smeru samo komercijalni softver, već i OSS. Dovoljno je samo da se pogleda bilo koji veliki OSS projekat poput KDE, koliko u KDE npr. ima potpuno nepotrebnih stvari koje su ubačene samo zato sto je jedan procenat korisnika to zahtevao, muzičkih plejera ima stotinu, a postoji i KOffice, koji malo ko koristi pored Open Office-a.

isto tako te nepotrbne stvari mozes da izbacis.
prilagodis ga svojim potrebama i onda nemas problema.
[ bojan_bozovic @ 20.08.2009. 21:17 ] @
Ne radi se o tome da li ja to mogu izbaciti ili ne, ili i ne koristiti KDE uopšte, mogu, ali su developeri programirali potpuno nepotrebne stvari umesto da se usresrede na bitnije, u KDE ili van njega. Tako je bilo i ranije, treba se samo setiti Gnome 1.x koji je potpuno napušten da bi se verzija 2.0 počela iznova od nule, izmišljanje tople vode.
[ lord_celtic @ 20.08.2009. 21:21 ] @
slazem se
ali i kad nesto napravis tebi je ok ali ti treba povratna informacija od korisnika da znas u kom smeru da se kreces.
[ bojan_bozovic @ 20.08.2009. 21:41 ] @
Citat:
lord_celtic: slazem se
ali i kad nesto napravis tebi je ok ali ti treba povratna informacija od korisnika da znas u kom smeru da se kreces.

A šta ako korisnici ne znaju ni šta im treba? Upravo je zbog saveta korisnika software takav kakav je danas, kao KDE ili Nero. Zasto ljudi koriste nekvalitetan Youtube, a ne recimo Windows Media Encoder, koji ce sabiti video na manje u višem kvalitetu od Youtube, i koji se onda može deliti bez toga da se reklamiraju sponzori firme Youtube? Zašto koriste Myspace i vise na njemu a ne neki blog servis bez reklama poput Bloggera?
[ lord_celtic @ 20.08.2009. 21:49 ] @
znaci programeri znaju najbolje??
on zna sta se meni svidja?
korisnik daje konacnu ocenu o kvalitetu sw ili nekog servisa i po zelji korisnika se kroji.
tuzno mi je priznati ali se ovo desava i sa linuxom...krajnja ocena a to je broj korisnika.
[ bojan_bozovic @ 20.08.2009. 21:56 ] @
Citat:
lord_celtic: znaci programeri znaju najbolje??
on zna sta se meni svidja?
korisnik daje konacnu ocenu o kvalitetu sw ili nekog servisa i po zelji korisnika se kroji.
tuzno mi je priznati ali se ovo desava i sa linuxom...krajnja ocena a to je broj korisnika.

Ako korisnik ne uočava razliku između Myspace i Bloggera reci mi kako njegov savet može pomoći da se dobije kvalitetniji software?
To bi bilo kao da očekujes da prosečan vozač posavetuje inženjere kako da naprave automobil. Ili prosečan putnik avion.
[ Nedeljko @ 20.08.2009. 21:56 ] @
Naravno da je korisnik najpametniji, cak i onda kada pretpi stetu, pa kuka, a kada je birao softver, nije mario za sigurnost.
[ Srđan Pavlović @ 20.08.2009. 22:02 ] @
Kad smo kod Browsera, ja sam prijatno iznenadjen Operom (9.64 x_64), bar sto se brzine tice.
[ lord_celtic @ 20.08.2009. 22:15 ] @
Citat:
To bi bilo kao da očekujes da prosečan vozač posavetuje inženjere kako da naprave automobil. Ili prosečan putnik avion.

to bi isto znacilo da korisnik pravi program. ali on nepravi.
on samo kaze kako bi voleo da izgleda i sta bi voleo da bude u autu (avionu) a na inzinjeru je da napravi kvalitetan, pouzdan i siguran auto jer na kraju taj inzinjer dobija platu od proizvoda koji je napravio!
[ bojan_bozovic @ 20.08.2009. 22:19 ] @
Citat:
lord_celtic: to bi isto znacilo da korisnik pravi program. ali on nepravi.
on samo kaze kako bi voleo da izgleda i sta bi voleo da bude u autu (avionu) a na inzinjeru je da napravi kvalitetan, pouzdan i siguran auto jer na kraju taj inzinjer dobija platu od proizvoda koji je napravio!

I onda ako ne valja? ;-) A korisnik naravno nije kriv, vec software vendor ili developeri! ;-)
[ lord_celtic @ 20.08.2009. 22:23 ] @
no resenje kvalitetnog sw je?
[ bojan_bozovic @ 20.08.2009. 22:32 ] @
To je teško reći. Meni se jako sviđa software koji je napravljen "za kolegu pored", kao Visual Studio na primer. Ima malo dobrog software-a jer malo ko funkcionalnost stavlja na prvo mesto. Važnije su druge stvari, poput izgleda UI, i velikog broja opcija bez kojih može 99%.
[ Nedeljko @ 20.08.2009. 22:45 ] @
Dobro pitanje.

Kada je bezbednost u pitanju, ipak je korisnik taj koji procenjuje da li mu je bitna i koliko. Ako hoce nesto bezbedno, onda treba da kupi softver sa garancijom proizvodjaca, ali ne nekom koju posle moze da okaci macku o rep, vec sa kojom moze da naplati odstetu. Ako nije raspolozen za placanje garancije, onda sam snosi rizik i to je opet njegova stvar.
[ bojan_bozovic @ 20.08.2009. 22:53 ] @
Ne samo bezbednost Nedeljko. Za mene je kvalitetan software ono sto godinama neprimetno radi svoj posao. Kvalitet je oličen u broju bagova i samim tim sigurnosti. Ako software koji si navikao da koristiš ne može odraditi posao zato jer padne kada ga pokrenes sa tvojim podacima zbog baga, svejedno ti je je li bezbedan ili ne.
[ Nedeljko @ 21.08.2009. 00:05 ] @
Ali, to je opet na korisniku, da li zeli bilo sta ili garanciju, podrsku itd. Korisnik ima pravo da sam snosi rizik svog posla.
[ VladimirCDT @ 25.08.2009. 16:17 ] @
@Ivan Dimkovic
Citat:
Pa to ti Nedeljko govori o tuznom stanju softverske industrije danas.

FireFart - sa sve ovim problemima je u poredjenu sa konkurecijom vrlo kvalitetan browser :(

Doduse, ne sumnjam da ce Firefox postati novi IE vrlo brzo ako ekipa iza njega nastavi da ga krka i pumpa sa nepotrebnim "feature-ima" umesto da se pozabavi stabilnoscu i brzinom.

Meni zaista sw. industrija danas pocinje da lici na Idiocracy
(...)
Ako su korisnici izdresirani za ovakve traume - i ne cudi me sto se u Mozilli ne trude da se bave brzinom i stabilnoscu - koga briga za to danas :(

U kojem god timu da sam radio, kad god bih prigovorio za neko resenje da je neprihvatljivo neoptimizovano, da nije robustno, da su unit testovi kriminalno lose napisani, da je loseg kvaliteta, dobio bih jedan od sledeca dva tipicna odgovora od strane glavnog projektanta ili project managera:

1. "Imaju para, neka kupe vise memorije/brzi - bolji procesor/vise servera..."
2. "Kolega, u razvoju softvera postoje tri cinioca kojima se tezi: sto manja ulaganja, sto krace vreme razvoja, kvalitet proizvoda. Nauka kaze da mozete da zadovoljite samo dva, nikada sva tri faktora. U danasnje vreme je uobicajeno da se zrtvuje kvalitet zarad druga dva."

Naravno, ove price ja cujem u firmama koje ne prave besplatan software, vec komercijalan. Opravdanje se svodi na to da je veoma vazno sniziti cenu razvoja softwarea, da je veoma vazno izbaciti proizvod za sto krace vreme odn. u nekom predvidjenom roku. Takodje, po svim teorijama, bitno je pakovanje, a ne sta je upakovano.

Medjutim, ocigledno je da ovim putem idu i Open Source projekti, sto je... tuzno. Ocigledno je da se istim principima vodi i sama zajednica.
Neko bi mogao da kaze da je Mozzila fondacija, da joj je ipak potrebno da dodje do para, te da se ponasa trzisno, ali sam primetio ovu boljku i kod mnogih drugih, cak i anonimnih projekata koji ne mogu ocekivati ni jedan jedini cent prihoda na bilo koji nacin.

Ono sto bih rado prisio samo managerima, a to je zelja da se sto manje radi i mozga oko pojedinih resenja, na zalost je odlika i svih vrsta software developera, designera, codera itd. Sto manje dizajniranja, sto manje kodiranja, sto manje testiranja, sto manje rada, ulozenog vremena, razmisljanja itd. a sto vise jednoobraznih, univerzalnih resenja, copy-paste radova itd.

Optimizacija je odavno zabranjena rec. Medjutim, danas se cak vise ni ne traze optimalna resenja u pogledu potrosnje sistemskih resursa, cak je i to postalo skaredno, jer trazi jos nekoliko radnih sati potrosenih na dodatna razmisljanja.
Unit testovi deluju kao tracenje covek-sati.

Svaka vrsta trazenja kvaliteta je tracenje vremena i ljudstva.

E sad, meni je cudno da ma kome, pa i u Mozzili, ne pada na pamet da:
1. ...je potpuno besmisleno da na racunarima sa "dvoglavim" procesorima i preko 1GB RAM-a obican browser laguje dok slusate mp3 sa nekog sitnog media playera i da niko kome je racunar potreban "samo za internet i muziku" nece da odvaja veliku lovu za jos jacu konfiguraciju.
2. ...da brzina dolaska nove verzije software-a, gomila novih featura i fancy look krajnjem korisniku ne znace ama bas nista onog trenutka kada shvati da mu aplikacija ucestalo crashuje, da je puna bugova i da je jednom recju nepouzdana.
3. ...da koliko god marketinski delovalo sjajno ucestalo dodavanje featura i unapredjenje izgleda, da je isto tako marketinski apsolutno pogubno ako proizvod postane bugoviti bloatware.
[ Nedeljko @ 25.08.2009. 20:57 ] @
A zašto se ne nađe neki dasa koji će da razmišlja ovako: "U obilju fušeraja kvalitet je deficitaran. To je moja šansa!"?
[ Srđan Pavlović @ 26.08.2009. 01:37 ] @
Hehe... sad bas gledam, poslednji FreeBSD supports GNOME 2.26...
(sa verzijom 6.x je bio 2.22) to nije tako matoro.... nesto se premisljam :)

(a i Open Office 3.1 FreeBSD port, meni dosta...)

Bas kad smo kod te price o kvalitetu koda...
[ Dejan Lozanovic @ 26.08.2009. 11:07 ] @
Citat:
Nedeljko: A zašto se ne nađe neki dasa koji će da razmišlja ovako: "U obilju fušeraja kvalitet je deficitaran. To je moja šansa!"?

Citat:

2. "Kolega, u razvoju softvera postoje tri cinioca kojima se tezi: sto manja ulaganja, sto krace vreme razvoja, kvalitet proizvoda. Nauka kaze da mozete da zadovoljite samo dva, nikada sva tri faktora. U danasnje vreme je uobicajeno da se zrtvuje kvalitet zarad druga dva."

Pa nedeljko imas dve mogucnosti ili ce neko da napravi to kvalitetno pa ce da kosta ko svetog petra kajgana, ili ljudi razvijaju to decenijama :) pa evo samo sto nije izaslo :)
[ bojan_bozovic @ 26.08.2009. 11:22 ] @
Problem je pre svega naci kupca za kvalitetan proizvod kada se o obicnom sw radi, niti se kvalitet ceni niti prosecan kupac moze da ga prepozna.
Sto je najgore kupci su i navikli na bagove u sw, makar ga placali i svaki mesec, kao MMO sto se placaju, i slabo im je poznato otkud bag u programu. Zato je moguce da se papreno naplacuje lose napisan softver.

Sve se svodi na to da je bitan samo bottom line. Niko nije u mogucnosti da toi promeni, pa ako kupac ne zahteva stabilan i kvalitetan softver, napravi ono sto trazi.