[ Jbyn4e @ 18.08.2009. 19:54 ] @
Sta ti smatras pod "najbolja" mreza? Za tvoje potrebe potrebna ti je mreza 1 i nista vise.
[ DakSrbija @ 18.08.2009. 22:22 ] @
Evo, izmenio sam pitanje...
Problem je u tome što je postojeći ruter skoro neupotrebljiv, pa me zanima koji ruter/hub/switch/itd. ima ulaz za antenu i najmanje dva izlaza: jedan za LAN kabal, a drugi bežično?
[ RiciSambora @ 18.08.2009. 23:19 ] @
Taj AirLive sto ti imas nije router nego AP.
Potreban ti je jos wireless router (nesto najslicnije trecoj topologiji - samo sto ne spajas desktop racunar na ovaj router na kojem je antena, nego na onaj drug koji ces dodati).
Ono sto ti treba je nesto tipa:
TP-Link TL-WR542G
D-Link DIR-300
Lynksys WRT54G(2)
u zavisnosti od toga koliko si para spreman izdvojiti.
Pozdrav
[ musicmaster @ 18.08.2009. 23:29 ] @
Najjeftinije ti je da umetneš još jednu LAN karticu u desktop (oko 300-400 din.),
i da kupiš dovoljno metara cross kabla.
Twisted pair.
Mrežna koja trenutno radi, ostaje sa istom svrhom, da komunicira sa ruterom,
dok bi druga služila za link/file sharing sa notebook računarom.
Nije wireless, ali prolaziš vrlo, vrlo jeftino.
[ Jbyn4e @ 19.08.2009. 08:24 ] @
Ovo sto kaze musicmaster je najjeftinija varijanta. Ali onda gubis wireless i racunar sa 2 kartice mora da je ukljucen ako laptop hoce na internet (connection sharing).
Ne postoji ruter (ili ako postoji veoma je skup) koji ce da se kaci i na provajfdera preko antene i da "slusa" klijente (wireless laptop) koji ce da se kace na njega. Ono sto su ti predlozili kao varijanta 3 je za tebe najbolje ako zelis bas wireless vezu. Ja sam pogresio u odabiru mreze jer sam pretpostavio da do antene imas neki uredjaj koji se povezuje na provajdera.
Dakle, moras da imas dva uredjaja za wireless - jedan koji ce da komunicira sa ISP-om, i drugi koji ce da komunicira sa tvojim wireless masinama. Najlakse je - sto vec rekose - da kupis wireless ruter, zakacis laptop (wireless-om) i desktop (zicno) na njega, izlaz iz njega povezes u lan od ovog ap-a sto ga imas, podesis kartice kako ti odgovara (o tome ima drugih tema, i mozemo dalje da pricamo kad budes imao konkretnu situaciju) i to bi bilo to, manje vise.
[ DakSrbija @ 19.08.2009. 16:36 ] @
Mnogo hvala svima na kratkim i jasnim odgovorima. Ako sam sve razumeo, mreža bi trebala da izgleda ovako, zar ne?

[ RiciSambora @ 19.08.2009. 18:03 ] @
Da
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.