[ Blablabla @ 20.08.2009. 19:35 ] @
Da li postoji program za PPC koji omogucava da se napravi poziv bilo kojem mobilnom telefonu koji je u dometu bez posredovanja mobilnog operatera?

(ili ja to mozda ne poznajem najbolje kako mobilna telefonija funkcionise inace... :D )

PS: probao sam 4Talk - ali to je samo na foru voki-tokija putem WiFi-ja.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 21.08.2009. 00:13 ] @
Izgleda da ne poznaješ kako to rade mobilni telefoni :)

Telefon može biti u dometu operatera i/ili Wi-Fi mreže. Ono prvo ne želiš, a ovim drugim nisi baš bio oduševljen :)
Najjednostavija ti je varijanta neke Wi-Fi mreže i klijenta za Skype (ili neki drugi VoIP protokol).
[ Blablabla @ 21.08.2009. 20:07 ] @
:)
Kad sam se tamo pitao da li ja to mozda ne poznajem kako mobilni telefoni inace rade mislio sam u smislu - mozda mobilni telefoni standardno ne koriste posrednika ako vide da su u dometu jedan drugom.

Ovde pitam iz radoznalosti o programu za ppc koji bi koristio dalekometnost signala za telefoniju (definitivno veca od wi-fija) da salje svoje sadrzaje - mozda eto cak u toj meri da nema razlike izmedju takvog signala i standardnog za razgovor preko posredstva mobilnog operatera... dokgod je u dometu sagovornik je l'..

"thinking out of the box" - sto bi rekli Englezi... :)

--
Ko kaze da nisam zadovoljan sa 4Talk??? Samo ga pominjem ovde da mi ne predlazu to za odgovor jer za to vec znam - to sam sam nasao, a ovo za sta pitam nisam..
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 21.08.2009. 21:18 ] @
Domet kod mobilnih znaci da si na mrezi nekog operatera. Bez mreze
operatera, ne postoji ni domet. Taj domet nema veze sa dometom koji
recimo moze da ima bezicni telefon za fiksnu telefoniju.
[ Blablabla @ 21.08.2009. 22:13 ] @
... zezas me ... ... ... ... ... Mogu oni da ga zovu i definisu kako hoce (za to se da smisliti bezbroj imena), ali ja gledam onu BAZICNU TEHNICKU SUSTINU SUSTINE - a sustina je da je to naprosto radio signal (na frekvenciji koja je veca od onih za muzicke radio stanice, ali i dalje - nista drugo do radio frekvencija! Hz, kHz, MHz, Ghz sve jedno). I isto kao sto sijalica moze da dobro osvetljava donekle, i sve je slabija i slabija svetlost kako se udalajvas od sijalice dok ne postane sasvim slabasna (a i svetlost je elektromagnetni talas kao i radio talasi), tako se i radio predajnik mobilnog telefona moze posmatrati kao nista drugo do sijalica koja isijava "svetlost" - samo sto ta "sijalica" zraci "svetlost" u nevidljivom delu elektromagnetnog spektra; i upija se, odbija se i prelama malo drugacije od vidljive svetlosti...

...Evo bas citam za GSM odasiljac:
http://en.wikipedia.org/wiki/GSM

"Cell horizontal radius varies depending on antenna height, antenna gain and propagation conditions from a couple of hundred meters to several tens of kilometres. The longest distance the GSM specification supports in practical use is 35 kilometres (22 mi)."

To znaci da je teoretski moguce da mozes da koristis GSM radio signal iz svog mobilnog telefona da sa bilo kime u gradu komuniciras za dzabe (placajuci samo racun za struju koju si potrosio za punjenje baterije mobilnog telefona!).

(sto otprilike objasnjava moju motivaciju da pitam oko ove teme)

Onda bi placao racun mobilnom operateru samo kada koristis njihovu posrednicku ulogu (npr. zgrade u gradu zaklanjaju liniju komunikacije, pa koristis releje mobilnog operatera (mrezu)).

...Kazes "Na mrezi" - putem cega... telepatije? fotonske teleportacije? ... ...na plovak, gliste... na kukuruz?
To su radio talasi... Jedino ako ima neki protokol hardverski nametnut. A - evo ne znam - pitam - razgovaram.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 21.08.2009. 22:34 ] @
To što ti hoćeš postoji i zove se narodski toki-voki. Telefon može da radi na određenim frekvencijama i da bi radio na njima, treba ti SIM kartica, koja mora pripadati nekom od oepratera. Bez nje je tvoj telefon samo neki tamo uređaj koji ima bateriju...za koju si potrošio struju da je napuniš.

Ako žliš da razgovaraš sa nekim drugim ko a da ne plaćaš nikome, imaš toki-voki. Teoretski bi i mobilni telefon mogao to da radi, ali ne može, jer nije za to pravljen.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 21.08.2009. 22:44 ] @
Mislim, šta bi se desilo kada bi nekoliko stotina hiljada ljudi na istoj frekvenciji htelo da razgovara :)
Zato su tu operateri sa svojim karticama i svojom infrastrukturom da to omoguće.
[ dakipro @ 22.08.2009. 11:24 ] @
A da ne pricamo o 'interesu' operatera da to ne moze da radi bez njihovog posrednistva... mislim, sto bi nam bili potrebni operateri onda za radijus od 20km...
Vidjao sam da u amerikama postoje (postoje i kod nas, ali ne znam da to radi kod nas) telefoni sa push-to-talk, jel to neka usluga operatera isto? znam da uredjaji imaju dedicated dugme na aparatu za te namene, ali nemam pojma cemu sluzi i kako se koristi, kao i koje su prednosti takve komunikacij, ti pritisnes, kazes, on pritisne, kaze, pa opet... osim naravno ako je cena takvog razgovora mnogo niza, ali je opet pitanje sta se tu isplati operaterima, ako je linija zauzeta, zauzeta je, troskovi bi bili isti/slicni kao pri klasicnom pozivu. Ili ti telefoni rade to bez operatera (u sta sumnjam, jer bi srbi odaaaavno to rabili uveliko)? Zna li neko pust2talk tehniku i je li vezana sa temom?
[ Blablabla @ 22.08.2009. 18:41 ] @
Pa eto - pitam. Zanima me samo taj aspekt direktne komunikacije u dometu telefonijskog signala (ili vecem - al' mislim da je telefonijski najjaci), bez placanja operateru.

Voki-toki... Sto sve tako posmatras po imenima - nekako zacrtano - rigidno - nemastovito. Mozes ga zvati, ne znam, "elektricna kokoska" ako hoces, ali ako mu je svrha da dve osobe komuniciraju mobilnim telefonom u direktnom dometu bez placanja - to je to.

Znaci zakljucci:
- da bi tako nesto radilo preko GSM hardvera ne moze bez SIM-kartice kao hardverske dopune - je l'?
- ne moze da se napravi program koji emulira signale tako da ako si u dometu sagovornika razgovaras kao normalno mobilnim telefonom ali bez posredstva operatera (koristi samo radio odasiljacki hardver (npr. GSM) ugradjen u aparatu da odasilje sta god hoce kome god hoce)

Ponavljam: naziv nije bitan, bitna je funkcija sama za sebe (ne govorim o standardnim zacrtanim nacinima, govorim o izmisljanju* novog na osnovu postojeceg hardvera - a ima sigurno onih koji su probali - koji su njihovi zakljucci? to pitam.)

* Cist primer je 4Talk - Wi-Fi NIJE namenjan za to, Wi-Fi je namenjen za internet, ali neko ko poseduje nesto ljudskog intelekta i maste i ne gleda sve u zacrtanim okvirima ga je (na svoju ruku, svojom inicijativom) izvrnuo da postane nesto drugo protivno onom za sta je prvobitno namenjeno.

* Hoces jos jedan primer izvrtanja - http://www.freewarepocketpc.net/ppc-tag-sonar.html
sonar, gari S-O-N-A-R za PPC. Je li PPC namenjen za to - NIJE! Ali eto neko ima to nesto ljudskog duha u sebi, nije robot, ne gleda sve kao isprogramiran, nego malo i masta radi - i eto!

Mozda je ovaj push-to-talk, sto rece gari, ono sto pitam ja ovde? Hmm?
http://en.wikipedia.org/wiki/Push_to_talk
...

[Ovu poruku je menjao Blablabla dana 22.08.2009. u 19:52 GMT+1]
[ genesys @ 22.08.2009. 20:15 ] @
Joj kakvo lupetanje.

Wifi je namenjen za INTERNET ?! Sonar za PPC ?? Operateri kao POSREDNICI ?? SIM kartica kao hardverska DOPUNA ??? EMULIRANJE signala, i to sve sa SOFTVEROM ????Da ne zalazimo u tehnicke detalje, kao ni u ljudski intelekt (ne)mastovitost i blabla, ono sto ti hoces je da razgovaras sa nekim za dz. Tacka. Samo to. Nabavi radio-operatorsku licencu i kupi stanicu, nateraj poznanike da urade isto i eto ti price za dz. Mozes da razgovaras i sa drugim kontinentom bez da te neki tamo nevaljali operater lupa po usima. Alternativa, kupi PMR446 za koji ne treba licenca, al mozes da pricas sa Pericom iz iste ulice, ali sa Djokicom koji je u ulici okomitoj na tvoju vec tesko...

Za bilo sta drugo sto zraci treba ti dozvola koju ces tesko dobiti, kako god da ga ti zvao. Nemoj ocekivati da ti bilo ko objasni kako da modifikujes mobilni da ostvaris point to point vezu, posto je to nemoguce bez modifikacije firmwera radio dela telefona - a ako je iko to uradio, nemoj ocekivati da to podeli sa tobom. Mobilni ionako nema veliku snagu - dometi koje si citirao se mogu ostvariti u ruralnim delovima, bez velikih zgrada i ostalih prepreka.

p.s.

Za ptt ti opet treba "posredovanje" operatera posto to ide preko njihove mreze - a ni jedan od domacih ne pruza tu uslugu. To je nesto kao klasicni tokac, pardon, "elektronska kokoska". Eto, barem da ne budem rigidan i nemastovit.

[ Blablabla @ 23.08.2009. 20:48 ] @
Citat:
genesys: Joj kakvo lupetanje.

Wifi je namenjen za INTERNET ?! Sonar za PPC ?? Operateri kao POSREDNICI ?? SIM kartica kao hardverska DOPUNA ??? EMULIRANJE signala, i to sve sa SOFTVEROM ????otkud ti sada?...

...A mogao sam da i pretpostavim da ce se neko zalepiti za to sto nisam prepravio ono za WiFi da je za internet (hej - gledam da li da ga prepravim jos kad sam ga napisao prvobitno), ali rek'o valjda nisu tolike cepidlake - garant da gledam svaku rec kao pravnik kada pisem ovde...

"Wireless" tehnologija je za to sto naziv kaze - bezicna komunikacija izmedju elektronskih naprava. Npr. pravljenje mreze racunara putem radio-talasa umesto zicama; a najrasirenija prakticna primena toga je da imas bezicni pristup INTERNETU. ...Ma za*ebavas me... TO je naprosto - sve je to tebi dokucivo sta sam ja pod time podrazumevao, ali za*ebavas samo - to je. Zabavlja te to. Kako drugacije objasniti takvo ponasanje. - Eto - ako nista drugo onda dokazujes ono sto sam govorio o drustvu. Samo gomila za*ebanata nigde ljudske osobe.
Ne pada ti napamet da je mozda problem u tvom tumacenju recenog a ne u onome ko je rekao -- sto bi ti to padalo na pamet - je l'?

Hajde da vidimo sta si jos zamerio:
- Program za PPC koji sluzi kao sonar postoji - dao sam i link.
- Firme mobilne telefonije jesu posrednici jer sam mobilni nema dovoljno jak signal da dobaci daleko. Da je slucaj obrnut firme mobilne telefonije ne bi bile potrebne.
- U vezi SIM kartice - gari kaze da ne moze da radi stvar bez SIM kartice - pomislih mozda sim kartica upotpunjava neko elektricno kolo (dakle hardver).
- U vezi emuliranja signala - podrazumevam program koji koristi odasiljac mobilnog telefona da salje signal koji nije kao onaj sto ide firmi mobilne telefonije, nego kao onaj koji ide od firme mobilne telefonije drugom korisniku mobilnog telefona -- tako da razgovaras direktno sa sagovornikom (a ne preko firme mobilne telefonije). - po nekoj logici to bi bio nacin (a ja pitam da li je tako nesto ili neki sasvim deseti nacin).

Citat:
genesys:Da ne zalazimo u tehnicke detalje, kao ni u ljudski intelekt (ne)mastovitost i blabla, ono sto ti hoces je da razgovaras sa nekim za dz. Tacka. Samo to.


Ne.

Pogresno si protumacio.

(Pitam za razgovaranje za dzabe SAMO U SLUCAJU ako je tvoj sagovornik u direktnom dometu signala tvog mobilnog telefona (signala koji potice iz istog hardvera (odasiljaca) kao kada uobicajeno razgovaras telefonom) - koliko god to bilo prakticno kosrisno ili ne - znaci: bez obzira na prakticnost (problem zgrada i drugih prepreka signalu))

Eto - samo dokazujes da je greska u tvojoj interpretaciji. (i dodatno o onome sto sam govorio za drustvo (eto ti dokaz uzivo, Tomicu, brate - on pogresno protumaci k'o (...) a ja kao ne valjam; ili za*ebava naprosto - ako te ovo zabavlja u zivotu genesys-e (da nekoga provociras namernim pogresnim tumacenjima) - idi skoci s mosta onda, koji ces))

Citat:
genesys:Nabavi radio-operatorsku licencu i kupi stanicu, nateraj poznanike da urade isto i eto ti price za dz. Mozes da razgovaras i sa drugim kontinentom bez da te neki tamo nevaljali operater lupa po usima. Alternativa, kupi PMR446 za koji ne treba licenca, al mozes da pricas sa Pericom iz iste ulice, ali sa Djokicom koji je u ulici okomitoj na tvoju vec tesko...

Za bilo sta drugo sto zraci treba ti dozvola koju ces tesko dobiti, kako god da ga ti zvao. Nemoj ocekivati da ti bilo ko objasni kako da modifikujes mobilni da ostvaris point to point vezu, posto je to nemoguce bez modifikacije firmwera radio dela telefona - a ako je iko to uradio, nemoj ocekivati da to podeli sa tobom. Mobilni ionako nema veliku snagu - dometi koje si citirao se mogu ostvariti u ruralnim delovima, bez velikih zgrada i ostalih prepreka.


...Kad kazem u smislu da li neko dobro zna kako to hardverski radi - mislio sam u smislu da to znanje koristi da napravi jednostavan program, a ne da brlja po hardveru...

...Zar nije ocito da je cela poenta teme da se ne kupuje nista i da se hardverski ne menja nista (samo pokrenes taj neki program)...

...Mislim - je l' ima jos nekog kome to nije jasno.. ?

Citat:
genesys:
p.s.

Za ptt ti opet treba "posredovanje" operatera posto to ide preko njihove mreze - a ni jedan od domacih ne pruza tu uslugu. To je nesto kao klasicni tokac, pardon, "elektronska kokoska". Eto, barem da ne budem rigidan i nemastovit.


Zato i kazem na kraju da cu da vidim da li je to to o cemu govorim.
Posle sam citao na Wikipedia-i i video da nije.

[Ovu poruku je menjao Blablabla dana 23.08.2009. u 22:25 GMT+1]
[ genesys @ 30.08.2009. 12:40 ] @
Citat:
Blablabla: otkud ti sada?...


ovo su ipak, javne diskusije ...

Sto se ostatka poruke tice, mislim da nema potrebe da odgovaram. Prvo treba da naucis osnove rada necega, a zatim mozes da pokusas da ga menjas.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 30.08.2009. 14:14 ] @
Da, Blablabla, ovo što je genesys napisao je uopravo problem zbog kog su tvoji odgovori na naše odgovore pomalo iritantna. Ajnštajn nije svoju u ono vreme novu teoriju smislio tako što je jedan dan odlućio da će da misli out-of-the-box, već je tome prethodilo dobro poznavanje dotadašnje teorije, koje mu je pomoglo da misli drugačije. Ti pokušavaš da misliš drugačije, a da pritom ne znaš zaista od čega treba da misliš drugačije, što ne vodi nikuda.
[ Blablabla @ 30.08.2009. 21:50 ] @
Gensys treba da procita naslov ove teme.

Dakle, pitanje je naprosto da li takav program postoji - od toga je pocela prica, to je sustina. Nije pitanje menjanja ni hardvera pa cak ni FIRMVERA...

A sto se tice Voyagera - smisao foruma jeste da ti drugi nesto kazu - pritom podsecam da je pitanje bilo jednostavno, a to sto niko ne ume da da adekvatan odgovor nije moja mana (plus: hvatate se za pogresne detalje i pogresno tumacite receno).

Moje je pitanje bilo u vezi takvog programa, a pitanje rada mobilne telefonije nisam ni planirao (pa ipak iako ste vi obojica uocili da je to ipak bitno - jesam li ja dobio ikakav link ovde?? ili ikakvo sustinsko objasnjenje). Ja samo posmatram nacelno - radio odasiljac i potencijal programiranja; - detalji mi nisu poznati - pitanje postavljam vama.

Nije mi uopste bila namera da se udubljujem u ta pitanja - zato i jesam pitao vas koji ZNATE da sazeto objasnite iz izkustva.
[ Donaa @ 31.01.2010. 11:07 ] @
Ovo bi bilo sjajno kada bi neko provalio gde je rupa u svemu tome....

Evo zasto to kazem:

Trenutno imam telefon koji ima PTT tehnologiju na sebi Nokia 6300 ali nasi operateri Telenor i mts ne pruzaju ovu vrstu usluge.

Posto vozim motor i imam puno prijatelja sa kojima redovno idemo u voznju, medjusobna komunikacija nam je vrlo bitna. Uredjaju za komunikaciju su vrlo skupi pa je problem sto ne mogu svi u drustvu da si priuste pa bi nam trebala neka varijanta koja se bazira na mob telefonima koje svi posedujemo. Mi mob tel koristimo kao mp3 player i idealna varijanta bi bilo kada bi on ujedno mogao da bude voki-toki veza.

Jer trenutno ako koristimo samo voki-toki onda ne mozes da slusas muziku ili navigaciju ili svog suvozaca. Postoji komunikacija koja moze sve to da spoji medjutim izmedju sprave koja obicno stoji na motoru zajedno sa navigacijom, voki toki stanicom, mob. tel mora da postoji neka veza ili zicana ili bluethouth.

Sto znaci ako sidjes sa motora da sipas gorivo ili nesto slicno konstantno moras da se spojis ili razdvojis itd i onda znaci komunikacija van motora uopste ne radi.
Pored te neprakticnosti postoji i problem cene i onda prakticno nemas mogucnost da komuniciras sa svima.

Stvarno bi bilo sjajno kada bi neko mogao da napravi da mob tel koji vec ima PTT tehnologiju ne zavisi od operatera i na taj nacin se koristi kao voki-toki.