[ dgojic @ 21.08.2009. 08:10 ] @
Pozdrav.

Evo , već danima lupam glavu i tražim po netu i već sam sebi ličim na retarda jer ne mogu pronaći ono što mi treba. Dakle, znate kako radi ritam mašina - imate stepove (korake) po kojima načičkate željene udaraljke. Tih 16 koraka prave pattern (takt) koji možete da ponovite koliko puta želite, da bi posle njega automatski išao sledeći pattern koji ste napravili itd. i na taj način unapred isprogramirate celu pesmu. E sad, meni treba ista stvar za bas gitaru. Znači, napravim jedan pattern sa željenim rasporedom zvukova po stepovima koji će se ponoviti željeni broj puta, da bi nakon toga automatski krenuo sledeći pattern sa drugačijim zvucima koji će se opet ponoviti željeni broj puta itd. Znači brate, prosto, kao ritam mašina samo što svira bas a ne udaraljke!!! Ali džaba, jedino što sam uopšte našao približno onome što mi treba su razne emulacije rolanda tb 303, koji jeste legendarni uređaj ali

1. ima sintetički zvuk a meni treba zvuk prirodnog basa
2. patterni se menjaju ručno, a ja želim da unapred isprogramiram celu pesmu sa predefinisanim promenama patterna

Dakle, koji softver je alternativa? Svaki predlog je dobrodošao.

Unapred hvala.
[ dejankuki @ 21.08.2009. 09:04 ] @
Imas masu takvih programa, na primer Fruity Loops, Reason, Storm... mada ti to mozes da radis u bilo kom programu za muziku. Izaberes omiljeni bass VST i kuckas paterne.. tj. loopove ili izaberes neki od ponudjenih na netu..

Dakle, preporucujem Reaper, ili Cubase... i polako pocni da ulazis u svet MIDI programiranja.. ukoliko ti je poznat rad sa drumm mashinom, ni ovo ti nce trebati puno vremena da shvatis..
[ dgojic @ 21.08.2009. 09:18 ] @
Hvala Dejane, za Cubase znam, naravno, već sam ga odavno instalirao. Nisam bio dovoljno precizan pri objašnjenju. Naime, ja koristim tzv. virtuelni VST rack, ''forte Ensemble'', koji integriše sve vst pluginove na računaru i praktično ti daje mogućnost različitih aranžmana softverskih sintisajzera i parcelisanja MIDI klavijature na nekoliko delova, pri čemu se midi signal sa svakod ''parčeta'' klavijature prosleđuje na određeni VST plugin. To u stvari i jeste ono što ja (pokušavam da) radim - živa svirka sa bendom (gitara, bubanj...) i moja kombinacija midi klavijatura + VST rack. Ovaj program ti, dakle, omogućava da istovremeno raspolažeš sa nekoliko raznih VST instrumenata, semplera, ritam mašina itd. Veruj mi, krajnji rezultat je fantastičan. Tako da mi je, u stvari, potreban neki program ili barem plugin koji bi odrađivao pomenuti posao oko bas linije, a što bih mogao da integrišem u ''forte Ensemble'', što znači prioritet mi je živa svirka a ne komponovanje/produkcija, što je otprilike više posao za sekvencer/editor kao što je Cubase.

U svakom slučaju, hvala na predlogu. Ako još neko ima neku ideju... Samo izvolite :)
[ wujaymarkoff @ 21.08.2009. 10:45 ] @
Fl funkcionise kao step sequencer pa ti je najbolje da koristis njega. Mozes ga preko forte-a ucitati kao vst plugin, ja sam probao i radi odlicno. Mozes mu razvuci sequencer do 64 beata, ima frendli opcije za velocity, pan, cuttoff, resonance, shift (produzavanje nota), slide, kao i pitch. Mada reaper nije lose resenje kako kaze Dejan jer je manje zahtevan i mozes ga terati cak sa flash diska.
Mada kada je u pitanju zivi bas, zaboravi na artikulacije. Neke mogu i da se odrade, al nije to to. Bolje je da imas usnimljene loopove, svoje ili korisitit neke proverene kolekcije.
Inace sto se tice bash plugina, preporucujem FX Guru, fenomenalna ritam masinica.

Pozdrav!
[ dgojic @ 21.08.2009. 11:01 ] @
Hvala na odgovorima Marku i Dejanu. Pokušaću, pa ćemo videti...
[ Kovacevic Vladimir @ 21.08.2009. 11:36 ] @
Ovo je respektabilna ekipa Dejan, Marko...i ostali, koji ni ne dođu do reči.

Bravo momci!

Pozdrav
[ dejankuki @ 22.08.2009. 00:51 ] @
Hmmm, a da probas virtual bassist.. by steinberg.. ???

on ima cak loopove po tonovima.. i jos mnogo cega, a ima bas taj "patern player".. kolko me secanje sluzi..
[ dgojic @ 22.08.2009. 15:55 ] @
He, he...

Taj Virtual Bassist mi je već nekoliko dana na kompu. Probao sam ga i shvatio da mi to uopšte ne treba. Kao prvo, ne zanimaju me već gotove fraze koje on može da isporuči. Ajde to, nego prokletinja ne daje tonove više nego raspon od jedne oktave!!?? Dakle, na levoj strani klavijature sviraš te kombinacije a na desnoj čiste tonove, međutim za tonove su aktivne dirke samo koliko za dve oktave - kad pređem dalje nemam ništa. Nije ni to najgore, nego te dve oktave u stvari sviraju samo jednu oktavu, jer kad dođeš do sledeće c dirke ono kreće ponovo ista oktava!!?? Ne budem ja lenj pa odem na Steinberg sajt i skinem tutorijal. Kad oni biseri kažu namerno smo mi to tako uradili da bi više podsećao program na živog basistu. I kažu namerno nismo hteli da popunjavamo ceo opseg midi klavijature po oktavama jer onda krajnji rezultat nije prirodan?? Bože, kakva budalaština: naprave ljudi emulator basa (koji odlično zvuči) ali na kome midi klavijaturom možeš da odsviraš samo jednu oktavu??? Bože budalaštine...

No dobro, svoj problem sam po preporuci sa foruma rešio programom Reaper. To je najbliže onome što sam hteo. Idealno bi bilo kad bi se taj glupavi Virtual Bassist mogao naterati da lepo ljudski svira čiste note po svih pet oktava midi klavijature zato što stvarno ima dobrih boja bas gitare pa bih njega kao plugin uterao u reaper ali - što bi bilo jednostavno kad može i komplikovano... Ovako, u Reaper ređam neki sintetički bas koji po zvuku ovom Steinbergovom nije ni blizu.

Poz.
[ dejankuki @ 22.08.2009. 20:30 ] @
Eee, onda mozes da nadjes Many bass http://www.manybass.com/

Trilogy http://www.spectrasonics.net/instruments/trilogy.html

4front Bass Module http://www.4front-tech.com/proaudio.html

i jos neke i da ih ubacis u Reaper kao Virtuelne instrumente iliti VSTi[ dgojic @ 22.08.2009. 20:56 ] @
Da znaš, neće da me mrzi da isprobam još i te stvari. Hvala na pomoći!