[ vodjang @ 21.08.2009. 08:54 ] @
| Tražeći šemu nekog funkcionalnog SMPS napajaja za pojačavače snage, našao sam šeme u prilogu koje su već određeni ljudi radili i za koje tvrde da su funkcionalne. Ja bih pokušao da napravim sličnu varijantu za neke izlazne stepene koji mi već godinama stoje u ladici.
Potrebna mi je formula za izračunavanje feritni izlaznih transformatora da bih mogao prilagoditi napon i struju +/- 30V.
Interesuju me Vaša iskustva vezana za SMPS napajanja pojačavača snage.
|
[ zeoN_Rider @ 21.08.2009. 11:30 ] @
Na šemi ti je sve lepo napisano.
Tip transformatora kao i broj namotaja.
Odnos transformacije je 1-1,3.
Da se ne bi mnogo mučio evo ti šema onoga što ti u stvari i treba!
Pozdrav zeoN_Rider
[ vodjang @ 21.08.2009. 11:49 ] @
Citat: zeoN_Rider: Na šemi ti je sve lepo napisano.
Tip transformatora kao i broj namotaja.
Odnos transformacije je 1-1,3.
Da se ne bi mnogo mučio evo ti šema onoga što ti u stvari i treba!
Pozdrav zeoN_Rider
Kolega,
jasno mi je da za napon i struju koji su predviđeni u šemama ( koje sam postovao ) izračunata tranformaija.
Mene interesuje kada bih adaptirao SMPS na manje napone kako da izračunam taj transformator?
Kako da izračunam snagu jezgra?
Imam dosta feritnih transformatora ali ne i ETD59 pa bih želio napraviti određenu adaptaciju ( ako me razumiješ ).
Šeme koje si postavio mi se čine kao UPS-ovi i mislim da mi nisu od pomoći ( ali hvala na trudu )...
Poenta je sa 220V na +/-30V
[ zeoN_Rider @ 21.08.2009. 12:08 ] @
Ma znam, šeme sam samo dao kao primer.
To su šeme za napajanje pojačavača u autu ne ups.
Ja bih otišao na simensov sajt i našao veličinu jezgra ETD59.
Uporedio bih sa onim što posedujem ( po veličini ), a debljina žice je valjda jasna, odnosno gustina struje koju ta šica može da podnese bez velikih gubitaka.
Pozdrav zeoN_Rider
[ vodjang @ 21.08.2009. 12:25 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ma znam, šeme sam samo dao kao primer.
To su šeme za napajanje pojačavača u autu ne ups.
Ja bih otišao na simensov sajt i našao veličinu jezgra ETD59.
Uporedio bih sa onim što posedujem ( po veličini ), a debljina žice je valjda jasna, odnosno gustina struje koju ta šica može da podnese bez velikih gubitaka.
Pozdrav zeoN_Rider
To sam i napravio...
malo je veći od ovih koji se mogu naći u televizorima... razmišljao sam u pravcu da zaljepim 2 iste jezgre, ali je dobro pitanje šta bih dobio... A ko pita ne skita ;)....
[ vladac @ 21.08.2009. 12:32 ] @
Borut kaze da je proracun jednostavan... (pdf prilog)
Slicna tema : http://www.elitesecurity.org/t106918-3#1619717
PozdraV
[ vodjang @ 21.08.2009. 12:33 ] @
Zeon-e
Kakva su Vaša iskustva sa SMPS i pojačavačima????
Može li SMPS za završi posao????
Kod auto pojačavača to radi sasvim korektno...zato sam se i zainteresovao za sličnu varijantu a i zbog gabarita....
[ vodjang @ 21.08.2009. 12:34 ] @
Hvala prijatelju.... Ima ovdje korisnih informacija...
[ zeoN_Rider @ 21.08.2009. 12:54 ] @
Citat: vodjang: Zeon-e
Kakva su Vaša iskustva sa SMPS i pojačavačima????
Može li SMPS za završi posao????
Kod auto pojačavača to radi sasvim korektno...zato sam se i zainteresovao za sličnu varijantu a i zbog gabarita....
Ma sve završava posao samo što su osetljivi na promene napona u mreži.
Pogotovu drajveri za MosFet tranzistore IR2110.
Većina koristi 494 ili LM 3524-25.
Pozdrav zeoN_Rider
[ mm-tech @ 21.08.2009. 14:29 ] @
Naravno da nema potrebe kupovati ETD59, jer se on koristi pri vrlo velikim snagama. Tebi treba +-30V, sto znaci da snaga pojacavaca nije mnogo velika. Kazi kolika ti je snaga napajanja potrebna, kao i koje transformatore mozes da nabavis, pa cemo lako da proracunamo.
Inace, ako ne zelis stabilizaciju izlaznog napona, onda mozes da napravis napajanje sa kolom IR2153. Takvo napajanje je najjeftinije i fizicki najmanje. Jedno koje sam pravio je bas takvo.
[ vodjang @ 23.08.2009. 18:08 ] @
Citat: mm-tech: Naravno da nema potrebe kupovati ETD59, jer se on koristi pri vrlo velikim snagama. Tebi treba +-30V, sto znaci da snaga pojacavaca nije mnogo velika. Kazi kolika ti je snaga napajanja potrebna, kao i koje transformatore mozes da nabavis, pa cemo lako da proracunamo.
Inace, ako ne zelis stabilizaciju izlaznog napona, onda mozes da napravis napajanje sa kolom IR2153. Takvo napajanje je najjeftinije i fizicki najmanje. Jedno koje sam pravio je bas takvo.
Potrebna snaga je min.500W mada bi bilo bolje da je snažnije... zbog rezervne snage a i zbog manjeg grijanja. Šema pojačavača je u prilogu.... kao i jezgra ( iz tv-a ) koja posjedujem...
[ vodjang @ 25.08.2009. 19:29 ] @
Nađoh par zanimljivih informacija pa da ih objavim!
[ GOGY-ST @ 31.08.2009. 19:25 ] @
Pozdrav!
Molim VODJANGA da nam kaže gdje je skinuo shemu navedenih smps-ova.
Jeli sa kojeg foruma,da vidimo jeli tko to izradio i kako izgleda štampana pločica,
ako se negdje može naći.
Hvala
[ vodjang @ 31.08.2009. 20:45 ] @
Citat: GOGY-ST: Pozdrav!
Molim VODJANGA da nam kaže gdje je skinuo shemu navedenih smps-ova.
Jeli sa kojeg foruma,da vidimo jeli tko to izradio i kako izgleda štampana pločica,
ako se negdje može naći.
Hvala
Šema je skinuta sa "diyaudio" foruma.... Ovdje su 2 varijante pločice.. ja ću raditi novu kad uhvatim vremena! Ovih dana sam baš u gužvi...čim riješim obaveze hvatam se posla, djelove sam iskupio, fali mi još izlazni trafo kojeg još moram poručiti i slijedi sklapanje. Svi sa kojima sam se dopisivao na ovu temu su mi preporučili da se striktno pridržavam naglašeni komponenti i da ne improvizujem te da rezultat neće izostati! Pozz
[ GOGY-ST @ 01.09.2009. 18:19 ] @
Hvala VODJANG na trudu.
A znaš li možda točan naziv teme na DIYaudio forumu, za pronaći ili
molim te postavi link za tu temu.
Ali u svakom slučaju hvala kolega!
Pozdrav
[ zeoN_Rider @ 01.09.2009. 19:28 ] @
Evo ti tačan naziv teme:
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?t=149702
Kad otvoriš, na nekoj stranici je i prilog Rumuna o celom projektu.
Pozdrav zeoN_Rider
[ vodjang @ 01.09.2009. 20:12 ] @
Kolega Zeon uvjek brz kao munja.
Zeon ti je dao jedan od linkova ima ih još!!!
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?threadid=125269
[ GOGY-ST @ 01.09.2009. 20:58 ] @
MOMCI hvala vam na informacijama,a nadasve i na brzini!
Pozdrav
[ zeoN_Rider @ 01.09.2009. 22:19 ] @
Citat: vodjang: Kolega Zeon uvjek brz kao munja.
Naravno!
Pozdrav zeoN_Rider
[ vodjang @ 07.09.2009. 19:47 ] @
Koristan SITE za sve koje interesuje SMPS:
http://www.smps.com/
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|