[ RMAN @ 21.08.2009. 12:53 ] @
Da li ovaj metod ima neko ogranicenje u broju stepena polinoma, ili moze biti bilo koji broj n?
[ peka @ 22.08.2009. 01:24 ] @
Nema ogranicenja, zasto bi bilo?
[ RMAN @ 24.08.2009. 10:21 ] @
Napisao sam prog za racunanje bilo kog stepena. Medjutim radi bez greske do 10-og stepena. Cim otkucam 11 ispisuje neke gluposti. Nista moracu da cackam jos malo
[ japan @ 24.08.2009. 10:25 ] @
sve zavisi kako si napisao program. moguce da negde imas nekakvo prekoracenje, pa da zato dobijas pogresne rezultate.
[ Nedeljko @ 25.08.2009. 09:26 ] @
Kod iterativnih metoda je bitan i početni uslov.
[ RMAN @ 03.09.2009. 09:37 ] @
Tako je Nedeljko. Npr. nije mi radilo kako treba za odredjeni pocetni uslov a kad sam promenio radilo je ok. Sto se tice prekoracenja sanse su jako male jer sam proverio mnogo puta. Onaj problem sam resio a sad je novi. Sad sve radio ok do neko 25-og stepena i onda kad otkucam neki veci stepen (npr. 30) ispise mi sva ista resenja.

Pa sam ispisivao na ekran nizove i gledao zasto se to desava. Desi se da dok odredjujem clanove uz kvadratnu jednacinu interacijom nema konvergencije nego odlazi u 0. (npr. bude ovako nesto 10,8,4,2,0.1, 0.01, 0.0001.....) odnosno u programu imam deljenje sa ovim pa u jednom trenutnu je deljenje beskonacno (NaN) tako da nekad dobijem i ispis NaN (not a number). Da li su opet u pitanju pocetni uslovi?

Znaci do tog nekog 25-og stepena radi perfektno.
[ Nedeljko @ 03.09.2009. 11:43 ] @
Pa, ako je 0 rešenje...

Možda je bolje da izabereš neku drugu metodu, gde početni uslov nije relevantan. Evo jednog predloga.

Neka je dat polinom sa kompleksnim koeficijentima. Najpre odrediti polinome i takve da je za sve realne vrednosti x,y, a onda realnu funkciju . Dakle, treba da pronađeš rešenja jednačine . Lako se dokazuje da moduo polinoma ima lokalne minimume u kompleksnoj ravni samo u nulama polinoma, pa možeš koristiti neki gradijentni metod, koji te vodi ka jednom rešenju za bilo koji izbor početnog uslova. Kada nađeš jedno rešenje, onda podeliš polinom sa time i tražiš istom metodom preostala rešenja. No, tako dobijena rešenja treba smatrati samo početnim uslovima za računanje sa nepodeljenim polinomom.
[ RMAN @ 05.09.2009. 17:27 ] @
Ne, nije nula resenje...

Pokusacu sa Jenkins-Traub-ovom metodom, samo ako je prvo razumem, a i ovo sto si predlozio nije lose