[ mmiran @ 22.08.2009. 12:20 ] @
pravim program za cuvanje slika u vb6 nešto kao elektronski album ali pošto sam početnik u knjigi za visual basic 6 nisam našao kod kako da se u program koji napravim postave slike i da se to saćuva
[ captPicard @ 22.08.2009. 13:50 ] @
I šta sada?
[ icobh @ 22.08.2009. 14:12 ] @
Mnogo ljudi griješe kad uzmu neku knjigu i pročitaju ili idu u školu za nešto, misleći da će time/diplomom riješiti sve. Baš naprotiv, time se ne postiže ništa, ako nećeš koristiti mozak. Znači, prvo skontaš šta bi ti ustvari htjeo, počneš da rješavaš problem, pa tek kad zapneš, onda se obraćaš za pomoć...
[ captPicard @ 22.08.2009. 20:32 ] @
Evo ti ideje:

Imaš dva načina

[1] možeš čuvati slike u bazi

i

[2] moežš u ubazi čuvati samo putanje do slike (po meni bolji način)

Sada sam odaberi. Pretpostavljam da još ne znaš napraviti konekciju na bazu, pa kreni od toga. Imaš u TOP temama i koristi Search foruma, naći češ puno toga.
[ Aleksandar Vasic @ 24.08.2009. 02:42 ] @
Kompletan kôd neces dobiti, pretrazi forum, siguran sam da ima sve sto ti treba, pa ako zapnes negde, pitaj.
[ mmiran @ 24.08.2009. 08:24 ] @
tu si upravu a vec sam gledao na forumu i ništa slićno nisam našao pošto ovaj vb za neupućene sadrži samo osnovne primjere i ne objašnjava sve kodove već samo neke iz primjera pa sam zato tražio i pomoću svakom slućaju skino sam neki objašnjavanja sa tutoriali.org nadam se da ču pronaći nešto neki sl. primjer ako znate gdije još ima da se pogleda neki prinjera za vb. programiranje ok u ostalom hvala na pomoći.
[ djpero.84 @ 24.08.2009. 08:32 ] @
Imas dosta source-a na

Pscode.com
[ mmiran @ 24.08.2009. 12:15 ] @
hvala ako ima još ko kakav link koji bi mi pomogao zahvaljujem unaprijed
[ Marko_L @ 24.08.2009. 16:06 ] @
Pročistio sam malo temu od offtopic-a i priča o flashu i corelu, jer tome ovde nije mesto. A sad, back to the topic...

Citat:
tu si upravu a vec sam gledao na forumu i ništa slićno nisam našao

Ne znam šta si tačno tražio, ali sličnih stvari na forumu ima koliko hoćeš. Evo par prvih tema na koje sam naleteo, a imaju veze sa čuvanjem i prikazivanjem slika
http://www.elitesecurity.org/t350858-0#2168272
http://www.elitesecurity.org/t342389-0#2093578
http://www.elitesecurity.org/t330513-0#2005865
http://www.elitesecurity.org/t325776-0#1969025
http://www.elitesecurity.org/t146499-0#958643
http://www.elitesecurity.org/t22903-0#250486

a ima i još gomile tema gde se priča o tome kako smestiti slike u bazu i slično. Ako si očekivao source code gotove aplikacije, teško ćeš to dobiti na ovom forumu.

Nego, ja bih rekao da tvoj najveći problem nije u kodiranju, već u tome što nisi jasno definisao šta hoćeš da uradiš ili barem na ovoj temi nisi lepo objasnio šta hoćeš da napraviš i kako. Svaki projekat, ma kako mali bio, treba započeti definisanjem ciljeva projekta, a "nešto kao elektronski album" to nije. Dakle, prvo odlučiš šta tačno hoćeš da praviš i kakav taj album treba da bude. Recimo, da li to treba da bude editabilan album u kome korisnici mogu da dodaju, menjaju, brišu slike po volji ili već imaš pripremljene slike koje se neće moći menjati. Dalje, da li će taj album sadržati samo slike kao slike ili će svaka slika imati neke dodatne podatke kao što su opis, datum kreiranja slike, ime autora i slično. Pa onda, da li će taj album sadržati nekakvu pretragu slika po određenom polju (u slučaju da postoje dodatne informacije) ili ne. Zatim, kako ćeš prikazivati slike, tj. kako ćeš napraviti user interface... na primer, da li će to biti neki slajd šou u fazonu prezentacije ili više kao preglednik slika, tipa imaš thumbnailove, pa onda klikom prikazuješ sliku u pravoj veličini, itd.

Tek kad sve to definišeš, onda na osnovu toga praviš plan kako ćeš to tehnički izvesti (koje ćeš kontrole koristiti, da li ćeš koristiti bazu i koju, itd.). Recimo, ako si planirao da slike mogu da se menjaju, onda ćeš ih držati u nekom folderu, a u nekoj bazi (a to može biti i običan text fajl) ćeš držati putanje do tih slika. Ako će biti nepromenjive, onda ima smisla koristiti resource editor ili image list kontrolu i integrisati te slike u exe. Dajle, ako ćeš imati dodatne podatke o svakoj slici + pretragu, onda ima više smisla koristiti neku pravu bazu, recimo Access, radije nego text fajl, ne zato što je to nemoguće izvesti sa text fajlom, već zato što je sa accessom lakše, pogotovo sa pretragom, jer dobijaš mogućnost korišćenja SQL-a. Dalje, ako ćeš koristiti thumbnailove, onda ima smisla koristiti Image kontrolu, jer ona ima Strech svojstvo, pa može umanjivati sliku po volji, tako da ne moraš imati posebne slike za thumbnail i običan prikaz, već koristiš jednu sliku u punoj veličini koja će biti prikazana kao thumbnail, a u punoj veličini po potrebi. E, tek kad sve ovo odlučiš, onda pristupaš kodiranju i tek onda ima smisla tražiti pomoć, jer ćeš znati šta tražiš.

Naravno, možeš da tražiš pomoć i oko planiranja tehničke izvedbe, ali ciljeve projekta moraš sam definisati. Tako da, kad to uradiš i kreneš da planiraš tehničku stranu projekta pa negde zapne, e onda postavi jasno i konkretno pitanje šta te muči, pa da pomažemo. Ovako, ja stvarno ne znam kakav savet da ti dam osim onih koje si već dobio.