[ riverside @ 23.08.2009. 22:37 ] @
E ovako,imao sam problem sa virusom win32/VIRUT,svasta mi pravio,nisam ga mogao izbrisati i na kraju se nisam mogao ni ulogovati na komp,pa sam srusio sistem.Sada kad sam podigao sistem primecujem da mi je net strasno spor a i nemogu nikakvu zastitu da skinem ni jedan antivirus ni firewall,kada zapocne download dodje do nekih 10% i stane,rekli su mi da je u pitanju neka stetocina koja se neda obrisati.Jel zna neko kako mi mose pomoci?!
[ Srđan Pavlović @ 24.08.2009. 06:37 ] @
Ubaci Windows instalacioni disk, i kada dodje do dela sa
particionisanjem, obrisi sve particije na hard disku
(to ce obrisati i sve podatke sa njega!!!), i stavi pre
instalacije Full format (NTFS). Odmah nakon instaliranja Windows-a
idi na sajt recimo Avira Free antivirusa i skini ga. Instaliraj
ga i apdejtuj. Instaliraj i neki Anti-Spyware, recimo SpyBot ili tako nesto.

Redovno apdejtuj anti-virus programe i ne idi na sumnjive sajtove.
Naravno, redovno apdejtuj i windows.

[ Dashkes @ 24.08.2009. 08:59 ] @
Takodje mozete da pokusate da izlecite vec postojeci sistem. Preuzmite program Dr.Web CureIt!.

• Posle preuzimanja restartujte racunar u Safe Mode-u (dok se pali racunar pritiskajte F8 pa kada se pojavi meni odaberite Safe Mode).
• Kada se ucita Safe Mode pokrenite Dr.Web CureIt!.
• Kad se upali odaberite Start. On ce automatski poceti da skenira racunar. Pustiti da skenira (to je Express Scan).
• Kada zavrsi sa skeniranjem odaberite kompletno skeniranje - Complete scan i sa desne strane pritisnite dugme Start Scanning (izgleda kao Play dugme).
Moram da vas upozorim da kompletno skeniranje moze da potraje nekoliko sati!

Pokazite log (zapakujte u ".rar" arhivu i upload-ujte) CureIt!-a koji se nalazi u C:\Documents and Settings\USERNAME\DoctorWeb\
[ rosevski @ 24.08.2009. 14:36 ] @
druze i ja sam imao problemi sa tim virusom,lek mu je nod32 antivirus(licenciran),ako nece da se instalira neki antivirus pokusaj prvo sa dr.web pa onda instaliraj nod32,inace virus je vrlo dosadan i se mnogo razmnozava tako da najverovatno pri formatiranjem bi trebao da formatiras sve particije,pozzz
[ pl4stik @ 24.08.2009. 16:10 ] @
NISI NAPISAO KOJI OPERATIVNI SISTEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Al ajde

Prvi nacin (moze da ne uspe ako je viiri master piece)

Obrisi samo foldere "System Volume Information" i "RECYCLER" sa svih ostalih drajvova posto C (verovatno je taj sistemski) ces da formatirash kad krenes instalaciju. Ni jedan ni drugi se po defaultu ne vide (hiden) vidi dole sta treba da uradis, a i direktorijum System Volume Information moze da cita/pise samo system korisnik tako da uradi sledece:

Otvori MyComputer->Tools->Folder Options->View pa povuci klizac sa strane skroz dole i podesi kao na slici koju sam zakacio

Sad vidis "System Volume Information" i "RECYCLER" pa desni click na "System Volume Information"->Properties->Security->Add...->Advanced->Find now->Obelezi svoj korisnicki nalog->OK->Stikliraj sve ispod Allow->OK
Ovo uradi na svakom driveu (D, E, ...)

Nakon toga pobrisi kolko mozes po mogutjstvu sve, mozes i da pokrenes komp u safe modu vise ces moci da obrises i instaliraj Win ko covek. Moze da se desi da je virus pokrenut sa system privilegijama i onda neces moci da ga obrises al ovo je radnja bez dodatnih alatki, a ja se ko MCSA palim na te nacine.

Drugi nacin

Pokrenes Hirens 9.8 ili 9.9 (imaju podrsku za SATA), pokrenes Mini Win XP, obrises sa svih drive-ova "System Volume Information" i "RECYCLER" i instalirash klasicno Win.

Have fun

[Ovu poruku je menjao pl4stik dana 24.08.2009. u 17:24 GMT+1]
[ riverside @ 24.08.2009. 19:40 ] @
E ljudi evo sta sam radio.odma da kazem da imam xp.posle rusenja sistema vidim da nesto ne valja opet ga ima negde,pa ga nod nadje u D:,virus po imenu win32/virut/nbp.al ne moze da ga se resi,kada sa nod ocu da ga izbrisem on mu svaki put pobegne pa ga pronadje u nekom drugom fajlu pa opet.nekako skinem web cure pa u safe mode sve lepo odradim nadje mi neka 3 win32 ponovim opet ne nadje nista.zatim skeniram sa malwarebytes i nista ne pronadje.onda skinem aviru pa skeniram i on nadje par stvari isto neki win 32 i ukloni ih.i radilo mi sve lepo jedno dva sata kad opet nesto internet poceo da koci pa reko da se nije opet vratio nekako taj virus,uzmem i skeniram sa avirom i nista ne nadje.nisam bas siguran da sam ga se resio
[ riverside @ 24.08.2009. 19:40 ] @
Kako bi mogao da proverim dal je i dalje tu negde?
[ magna86 @ 24.08.2009. 19:59 ] @
najbolje da odradis skeniranje sa Dr.Web-om po uputstvu koji je dao moderator...

a za AntiVirus ti preporucujem avast! samo zbog njegovog odlicnog doot scan-a
(a avast! ima definicije za tu infekciju)
...ili neki AntiVirus - CD rescue ( kaspersky nap.)
inace ... Virut je File Infektor (sve pomalo: trojan horse,worm,virus,rootkit...) koji inficira (izmedju ostalog) .exe i .scr fajlove.
znaci..ako imas neke programe na drugoj particiji,dovoljan je dvoklik na zarazen fajl i infekcija ce ti se verovatno vratiti.
smes becupovati samo slike,tekstualna dokumenta,filmove...a programe i instalacije nikako
baci pogled na ovaj link:
http://www.bleepingcomputer.com/forums/topic237519.html

moj savet: Becup podataka (za svaki slucaj), Dr.Web...pa Avast ( boot scan )

[Ovu poruku je menjao magna86 dana 24.08.2009. u 21:11 GMT+1]
[ riverside @ 24.08.2009. 21:10 ] @
OK!videcu jos malo.opet cu skenirati sa dr web pa da vidim dal ce nesto naci onda cu avast da skinem a aviru da izbrisem.pa valda ce valjati...
[ valjan @ 25.08.2009. 07:19 ] @
Virut je veoma agresivan, tako da zarazi bas svaki exe koji je pokrenut, i onda i svaki rezidentni AV program odmah popije svoju dozu pa cesto i on bude izvor dalje zaraze. Zbog toga su idealni ovakvi "diverzantski" AV programi poput Dr. Weba koga samo ubacis iza neprijateljskih linija i on odmah krene da koka - nema instalacije, nema restarta, samo point & shoot. Najbolje je odraditi skeniranje njime u safe modu, da sto manje potencijalnih izvora zaraze i novih zrtava bude aktivno u pozadini, i odmah po zavrsetku skeniranja obrisati launch.exe, posto je i on verovatno u toku akcije pazario ovog druskana, pa ubaciti nov & svez za dodatne provere. Naravno, najbolje je skinuti ceo hard i skenirati ga na drugoj, cistoj masini. E sad, neke verzije Viruta imaju bug pa ne upisu svoj kod u fajl-domacina na cist nacin, tako da je takav fajl nemoguce dezinfikovati i on je posle zaraze neupotrebljiv, pa je potrebno odraditi zamenu fajla, tako da ponekad SFC odradi posao, a nekad je ipak potreban Repair Windows instalacije.
[ Catch 22 @ 25.08.2009. 12:30 ] @
Symantec nudi besplatno samostalni W32.Virut Removal Tool (detaljno uputstvo na linku - kako da uklonite W32.Virut.CF)
[ valjan @ 25.08.2009. 13:19 ] @
Citat:
Catch 22: Symantec nudi besplatno samostalni W32.Virut Removal Tool (detaljno uputstvo na linku - kako da uklonite W32.Virut.CF)

Pa lepo je covek napisao da ima NBP a ne CF varijantu viruta. Sad sam na brzinu bacio pogled na par foruma, ali ne vidim nigde cleaner za NBP varijantu, medjutim izgleda da ga Subeltov Vipre pronalazi i uklanja (spominjao sam ga u temi http://www.elitesecurity.org/t...platni-AV-skeneri-repair-alati). Problem sa ovom varijantom je sto inficira boot sektor hard diska, pa se zato opet pojavio posle reinstalacije - ako se opet bude islo na format & reinstall varijantu, mora se i MBR temeljno ocistiti.

Naleteo sam i na film od 45 minuta na temu "kako ocisiti racunar od viruta" bez formatiranja i reinstalacije Windowsa, pa ko ima vremena i dobar link moze da odgleda i preprica nam (imam ovo drugo, ali nemam ono prvo):

http://remove-malware.com/anti...hing-virus-w32virut-w32sality/
[ Entropio @ 02.11.2009. 02:41 ] @
Meni je upravo usao ovaj virut,tacnije w32 virut.cf
Sta sam sve procitao na netu o njemu panika me hvata.Kazu da ga je skoro nemoguce odstraniti,cak inficira i boot
Uzas ne znam sta cu da radim......
[ Nevena79 @ 02.11.2009. 05:35 ] @
Meni je od toga sto ste se vi zarazili mnooogo vise cudo kako se uopste zarazite. Zar svaki normalni Av ne bi trebao da sadrzi definicije jednog tako mocnog virusa i da ga spreci pre nego sto se odomaci u racunaru?
[ AmoK @ 14.11.2009. 17:05 ] @
Skinite Dr.Web LiveCD.
Ubacite WindowsXP/Vista CD, recovery console: fixboot, fixbmr.
Ubacite Dr.Web LiveCD.
Restart
Ostaviti da skenira svaki fajl (2-3 puta).

To je to... vec sam ga se 6 puta otarasio...