[ arnel89 @ 25.08.2009. 11:50 ] @
Pozdrav svima. Imam jedan mali problemcic sa zadatkom iz Fizike. Naime pripremam ispit iz istog ali nikako ne mogu da rijesim jedan zadatak koji mi je jako zapao za oko,pa molim sve koji fiziku znaju ili poznaju,da mi, ako naravno mogu, pomognu. zadatak glasi ovako. Teg mase M = 2kg visi o savitljivom neistegljivom užetu,zanemarljive mase,tako da mu je ravnotežni položaj na visini h = 2.5 m od horizontalnog tla. U horizontalnom pravcu u teg udari lopta mase m= 1kg, bačena sa tla. Sudar je čeoni i potpuno elastičan i teg se usljed njega popne za h1 = 20 cm iznad ravnotežnog položaja. a) Odredi rastojanje sa kojeg je lopta bačena b) Na kojem rastojanju od tačke A će pasti lopta na tlo nakon sudara? Otpor vazduha zanemariti (tačka A je tačka bacanja lopte sa tla) rjesenja zadatka su a) 2,12m b) 1,06 m Ja sam poušavao uraditi zadatak,ostavio sam cijeli dan ali najbliže što sam dobio je 2,42 m, naime rješavao sam ga primjenama zakona o održavnju energije i zakona o održanju količine kretanja i to na sljedeci način mV1 = -mV2 + MV3 (prva jednačina) druga jednačina je (mV1*V1)/2 = (mV2*V2)/2 + (MV3*V3)/2 (za kinetičke energije) brzina V1 je brzina kojom je lopta bačena, V2 brzina kojom se odbije od tega, dok je V3 brzina tega neposredno nakon udara. Brzinu V3 ja odredim primjenom zakona o održanju energije i to na način da je kinetička energija tega neposredno nakon udara jednaka potencijalnoj energiji na visini h1 pa iz te jednačine izrazim V3,uvrstim je gore i riješim sistem i dobijem da je brzina V2 = 0,99 m/s. Medjutim ne znam šta dalje, posmatrao sam kretanje lopte kao horizontalni hitac jer imam visinu h i brzinu te lopte posle udara, tako bih mogao odrediti njen domet tj mjesto gdje ce pasti na tlo i to iznosi 2.42 ali dalje nista ne mogu da riješim. Molim sve one koji vide grešku ili znaju kako da nastavim da mi ponude neki Hint... Hvala unaprijed :) |