[ pgavrilo @ 25.08.2009. 12:25 ] @
Pitanje je jasno. Skontao sam da je to neki grafički engine. Ali bi volio da mi malo šire neko objasni šta je to WPF i Sliverlight i dadne praktične primjere gdje se koristi WPF i SL kao "Lopata se koristi kad se kopa kanal", al' malo opširnije. HVALA UNAPRED!
POZDRAV!
[ logic_rabbit @ 25.08.2009. 12:52 ] @
WPF je ustvari zamjena za Windows Forms. Koristi se za izradu rich(bogatih) desktop baziranih aplikacija. Osnovna prednost je razdvajanje prezentacionog sloja od koda. Graficke mogucnosti kao npr. gradient efekat, razne transformacije, rotiranja, pomjeranja elemenata na formi, 3D efekte je u WPF-u mnogo jednostavnije napraviti nego u Windows Forms-u.
Silverlight je jako slican WPF-u samo se koristi za izradu rich web aplikacija. Prezentacioni kod je u vecini slucajeva slican ili isti kao u WPF-u.
Silverlight je hostovan u okviru aspx odnosno html web stranice. U osnovi je jako slican Flash-u odnosno Flex-u. Zasniva se na instalaciji plug-ina na klijentskoj strani koji sluzi za izvrsavanje koda na klijentu.
Silverlight se moze koristiti kao zamjena za klasicne aspx web stranice ili da se odredjena silverlight user kontrola ugradi u postojecu web stranicu. Takodje se moze koristiti i sa Php-om.
Prednosti Silverlight-a u odnosu na Aspx ili Php su sledece :
1) Ljepsi, bogatiji i mocniji user interface prepun efekata koji zalede korisnika
2) Asinhroni programski model (AJAX). Sve se radi asinhrono.
3) Mogucnost harverskog renderovanja grafike na klijentu
4) Mnogo pogodniji za pravljenje poslovnih aplikacija na web-u od aspx-a.
5) Mogucnost instalacije na klijentski racunar i offline rada.
6) Velike mogucnosti za prikazivanje videa i zvuka u web stranici (podrzava full HD format bez potrebe za licenciranjem ikakvih codeca)
...

Mane :
1) Ne podrzava stampac, mikrofon i kameru.
2) Koristenje Isolated storage-a za snimanje na klijentu je ograniceno.
3) Ne podrzava Linux, Windows Mobile, Symbian, Android ali ce uskoro po najavi podrzavati.
4) Nema toliko bogat programski model kao WPF. (npr. nema triggera)
5) Nema jos uvijek veliki broj instalacija plug-ina.
...
[ pgavrilo @ 28.08.2009. 21:30 ] @
Imam 13 godina. Da li da učim WPF i da li je puno različit od Windows Forms-a? Da li se može naučiti bez literature, nego onako samo vežbanjem i rađenjem, odnosno da li je komplikovan?
[ logic_rabbit @ 29.08.2009. 02:39 ] @
Citat:
pgavrilo: Imam 13 godina. Da li da učim WPF i da li je puno različit od Windows Forms-a? Da li se može naučiti bez literature, nego onako samo vežbanjem i rađenjem, odnosno da li je komplikovan?


WPF je drugaciji koncept od Windows Forms-a. Ako nisi nikada programirao WPF ti moze biti i lakse nauciti nego Windows Forms.
Ucenje bez ikakve literature (blogovi, clanci, knjige i sl.) ne preporucujem.
WPF se isplati uciti ako si vec dobro savladao C# ili neki drugi srodan jezik.

[ pgavrilo @ 29.08.2009. 15:16 ] @
Kad sam rekao učenje bez literaturw mislio sam na knjige od 200 stranica. Šta ja znam savaladao sam dobro VB.NET, ali ima vremena za WPF jošđ sam mlad .
[ Shadowed @ 29.08.2009. 15:25 ] @
Iz tih od 200 strana i ne treba da ucis :)
[ kokodudldu @ 07.10.2009. 23:19 ] @
E da sam ja krenuo da programiram sa 13 godina, dje bi mi bio kraj... :)