[ banjo88e @ 25.08.2009. 13:11 ] @
Hocu da odjavim radnju na 3 meseca,e sad imam knjigovodju koji me je pre ovoga par puta "nasamario" svojim ne znanjem i nisam siguran u njegovu izjavu: da sam obavezan placati socijalno,penziono i plate iako mi radnja bude odjavljena na 3 meseca,pa se pitam cemu svrha ove mogucnosti.
[ S A J A @ 25.08.2009. 14:12 ] @
ZAKON O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE

Član 50
Preduzetniku koji privremeno odjavi obavljanje delatnosti, u skladu sa zakonom, za taj period miruje obaveza plaćanja doprinosa, osim ako podnese zahtev Poreskoj upravi za plaćanje doprinosa u tom periodu. Preduzetnik može podneti zahtev iz stava 1. ovog člana nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave u roku od 30 dana od dana privremene odjave obavljanja delatnosti.


Ako imas zaposlene radnike:

Član 48
Za vreme mirovanja radnog odnosa koje je zaposlenom odobreno u skladu sa zakonom koji uređuje radne odnose, miruje obaveza plaćanja doprinosa, osim ako zakonom nije drukčije određeno.
[ websurfer @ 08.03.2010. 15:57 ] @
Citat:
banjo88e: Hocu da odjavim radnju na 3 meseca,e sad imam knjigovodju koji me je pre ovoga par puta "nasamario" svojim ne znanjem i nisam siguran u njegovu izjavu: da sam obavezan placati socijalno,penziono i plate iako mi radnja bude odjavljena na 3 meseca,pa se pitam cemu svrha ove mogucnosti.


Da li si promenio tog knjigovodju koji ti daje takve dezinformacije?
[ anakin14 @ 08.03.2010. 19:40 ] @
ja iz iskustva znam da je strasno ko sve otvara knjigovodstvene agencije kod nas u zemlji... a sa obzirom da knjigovodja treba u isto vreme da ti bude i konsultant da nemam odlicnog knjigovodju koji to jeste za 50e platio bih i 100e mesecno samo da dobijam prave informacije i da me edukuje na pravi nacin vremenom. sta sve ima to je neverovatno i smesno...
[ Nabukodonosor @ 08.03.2010. 22:25 ] @
I da li za vreme dok ti je firma u mirovanju ili kako se vec to zove mozes bilo sta sa njom da radis?
[ websurfer @ 09.03.2010. 20:40 ] @
Naravno da ne može tad da ti firma normalno funkcioniše - zato je valjda i odjavljuješ jer ne želiš tad da radiš. Možeš samo da naplatiš ono što od ranije duguju tvojoj firmi.
[ btamara @ 01.05.2010. 08:33 ] @
Kako mogu da znaju da li mi radnja radi ako ja radim na terenu ili u stanu?

Ja sam morala privremeno da odjavim radnju kako mi se ne bi gomilale dažbine jer u jednom periodu nisam imala posla pa nisam mogla da zaradim i da platim Porez i Doprinose. Radila sam nekoliko meseci kao privremeno odjavljena i kad sam sakupila novac ponovo prijavila radnju, uplatila dažbine kako bi mogla da overim Zdravstvenu knjižicu.

Izgleda da ću morati tako povremeno da činim jer imam periode kad nemam posla i ne mogu da sakupim pare za Doprinose.

Šta se dešava ako Overim zdravstvenu knjižicu recimo na 6 meseci, pa sledećeg meseca privremeno odjavim radnju - da li će mi tražiti Zdravstvenu knjižicu da mi ponište overu dok mi je radnja odjavljena?
[ nickolica @ 18.07.2010. 09:49 ] @
Moze li mi neko odgovoriti na sledece pitanje: pausalac sam i odjavio bi radnju na dva meseca, naravno jasan mi je postupak prvo odjava kod APR i resenje o privremenoj odjavi radnje a zatim to resenje nosim u poresku upravu kako bi mi oni utvrdili novo resenje o porezu na pausalno odredjeni dohodak od pocetka godine do datuma prekida delatnosti. Nije mi medjutim jasno ako se izjasnim da za vreme prekida delatnosti ne zelim da placam doprinose za obavezno socijalno osiguranje da li moram o tome da obavestim i resenje APR odnesem i u PIO osiguranje, ili ce posto sam pausalac biti dovoljno da to uz zahtev predam samo poreskoj upravi?
[ sinisa69 @ 25.08.2010. 21:38 ] @
Ne moras nikako da se izjasnjavas to se podrazumeva da ne zelis da placas doprinose. Podnosis zahtev kod APR i kad ga dobijes odnosis primerak u poresku i u lokalnu samoupravu da ti umanje porez za taj period privremenog stopiranja
[ glackop @ 25.08.2010. 21:56 ] @
Ja sam od nove godine privremeno odjavio SMR,ali mi je pre par meseci stiglo resenje takse za isticanje firme za 2010,doduse ni knjigovodja nije siguran da li to ide dok je radnja u stand by pa me uputio da odem u poresko i licno se konsultujem-kako me je mrzelo nisam ni isao a ni platio,sta mislite jel to ide ili ne?
[ S A J A @ 25.08.2010. 22:22 ] @
Mislim da moraš da odeš da se odjaviš sa doprinosa (u PIO, RZZO i NSZ) a postom i prijaviš kad nastaviš obavljanje delatnosti. Reko bih da to ne ide po automatizmu.

Što se tiče firmarine po meni je najlošija varijanta praviti se lud. Bolje idi kod njih i reci da si privremeno prekinuo obavljanje delatnosti (i pokaži odjavu iz APR) i traži da ti izdaju novo (umanjeno) rešenje.
[ Onaj @ 26.08.2010. 19:09 ] @
Citat:
S A J A:
Što se tiče firmarine po meni je najlošija varijanta praviti se lud. Bolje idi kod njih i reci da si privremeno prekinuo obavljanje delatnosti (i pokaži odjavu iz APR) i traži da ti izdaju novo (umanjeno) rešenje.


Džabe, firmarina (taksa za isticanje firme) se plaća i dok je privremeno prekinuto obavljanje delatnosti (i za period kad firma privremeno ne radi iznos je isti). Obaveza prestaje samo kod trajnog prekida tj kod zatvaranja firme. To je još jedna od gluposti ali na žalost tako je.
[ sinisa69 @ 27.08.2010. 13:07 ] @
Mislim da se ni taksa za isticanje firme ne placa ali je postupak drugaciji poreska smanji firmarinu za period koji ste bili zatvoreni na godisnjem nivou pa to podele na mesece tako da se firmarina placa svaki mesec ali umanjena za period koji ste bili stopirani. Bar ja imam takva iskustva
[ Okmijun @ 06.02.2013. 19:10 ] @
kad bi ovo neko lepo sazeo sve, bilo bi super...sta se sve sme, sta ne sme, sta moze, sta ne moze, itd...
[ mladja-denca @ 07.11.2013. 22:02 ] @
Zdravo svima..Ne znam koliko Vas prati ovu temu?
Mene zanima, hteo bih da odjavim firmu (firma se vodi na kosovu, ne placam poreze, samo doprinose samom sebi, i otvorio sam racun za firmu u komercijalnoj), i zanima me koja je procedura sve od odlaska u APR po obrasce, uplate?........Kad se odlazi u poresko po potrebna dokumenta? kad se ide u banku za odjavu tog racuna? I jel cu primati neka novcana sredstva iz biroa, jer sam imao firmu vise od 6 meseci? i koja je tu procedura za prijavu? Da naglasim samo da sam sve redovno doprinose placao..
Hvala Vam unapred
[ Mimica06 @ 21.01.2014. 08:23 ] @
Potrebno mi je upustvo:

BRISANJE/ZATVARANJE preduzetničke radnje.

Treba mi ovo po koracima:

1. APR - popunjavanje obrasca "Registraciona prijava brisanja preduzetnika upisanog u registar privrednih subjekata", na poslednjoj strani označavam samo "dokaz o uplati takse"?
2. PORESKA UPRAVA - taj deo mi nije najjasniji. Kada dobijem rešenje od APR-a koji su dalji koraci? Idem u poresku sa tim i tražim šta? Moram li da izmirim sve obaveze odmah ili kasnije (i porez i doprinose u celosti, i sa kojim datumom to važi) da bi ih "skinula sa grbače"?

Može li neko, molim vas, po stavkama da ispiše sve ovo jer u totalnom sam haosu od čitanja, davanja raznih odgovora, itd.