[ mirjanagb @ 26.08.2009. 19:31 ] @
dakle sad treba da trazim broj ne samo u jednoj koloni, vec 4 i da se izjednaci sa kolonom 5 .

ja sad trazim -1.79% u ovoj tabeli i izjednacavam je sa b5

[ Jpeca @ 27.08.2009. 14:16 ] @
Ajde objasni kako tražiš i šta treba da dobiješ za rezultat - jednu vrednost ili više vrednosti? Vidim da postoji preklapanje između kolona pa mi nije jasno na koji način se utvrđuje rezultat.
[ mirjanagb @ 27.08.2009. 17:28 ] @
pa ovako:

evo primer jednog broja koji se menja nedeljno:
-1,71%

s druge strane imam klase. jedna koja mora da stoji, fiksirana i ona iznosi 1 i pomocu koje odredjujem da li je u redu ili postoji odstupanje.

tezi deo je ova slika, tabela.

imam 5 kolona. prva kolona je 0%, druga je -1,64%, treca -2,6%, cetvrta -4,27% i 5 -15,31%

kad te brojeve pomnozim sa 0,9 i 1,1 dobijam ovu tabelu.

kao sto je u excelu uradjeno.

e sad ne znam ni ja kako da trazim i pomocu koje formule. po klasama, sa if formulom ako je fiksirana klasa 3, da je trazi i tabele na kraju (od 1-5) pa onda vrednost izmedju bb1 i bb4

ili pomocu broja npr -1,70% pa u tabeli izmedju bb1 - bb4 pa onda aktuelnu klasu.

i onda ako je aktuelna veca ili manja da napise ok ili ne ok.

e sad za ovo preklapanje brojeva nisam ni ja sigurna, al npr nek bude bb1 1 klasa bb2 druga klasa i vece od bb5 peta klasa.

[ Jpeca @ 28.08.2009. 07:46 ] @
Nisam baš siguran ali ovako kako si objasnila rešenje je prilično jednostavno uz korišćenje pomoćne kolone.
U pomoćnoj koloni, pored liste klase iz tvoje tabele (kolona Q), za klasu 2 upiši forumulu koja će za tu klasu proveriti da li je traženi broj izmedju vrednosti bb1..bb4
Code:
=IF(AND(TrazeniBr>=MIN(M6:P6);TrazeniBr<=MAX(M6:P6));"OK";"Nije OK")

Kopiraj formulu za klase 3 i 4. Za klase 1 i 5 pretpostavljam da formula mora da bude drugačija, pa je sastavi prema tvom primeru.

Sada u rezultat za zadatu klasu možeš da dobiješ preko VLOOKUP
Code:
=VLOOKUP(ZadataKlasa;Q5:R9;2;FALSE)

Naravno moguće je napraviti formulu koja bi zaobišla korišćenje pomoćne kolone, ali bi ona bila dosta komplikovanija, a iz tvog primera čini mi se da je provera korektnosti rezultata mnogo jednostavnija uz pomoćnu kolonu.
[ mirjanagb @ 28.08.2009. 12:53 ] @
ovo mi treba.

ali, ovo je perfektno uradjeno za jedan broj. a ja imam kolonu od oko 120 brojeva.

[ Jpeca @ 30.08.2009. 20:49 ] @
U tom slučaju rešenje sa pomoćnom kolonom nema smisla.
Kako si već dosta radila sa korisničkim funkcijama, jedna mogućnost je da napraviš korisničku funkciju koja bi uzimala parametre: tražena vrednost, klasa i tabela sa granicma (kao range) i kao rezultat davala string "OK" ili "Nije OK".

Rešenje je moguće i bez korisničke funkcije npr.
1/ Formiraj tabelu u kojoj će svaka klasa imati tačno dve vrednosti: donju i gornju granicu. Ovde se pojavljuje problem klasa 1 i 5 gde se moraju uzeti donja odnosno gornja granica tako da budu manje/veće od ma koje vrednosti koja se zada.
2/ Iz takve tabel gornju i donju granicu za određenu klasu dobijaš pomoću VLOOKUP
3/ Sada na osnovu prethodne formule za pomoćnu kolonu možeš napraviti konaćnu formulu bez korišćenja pomoćne kolone:

Code:
=IF(AND(D18>=VLOOKUP($E$15;$Q$5:$S$9;2;FALSE);D18<=VLOOKUP($E$15;$Q$5:$S$9;3;FALSE));"OK";"Nije OK")
[ mirjanagb @ 31.08.2009. 11:46 ] @
e ovo je ono sto trebam.

ono sto sam uradila jeste transponovala tabelu i ubacila tvoje formule.

resenje koje se dobija je tacno.

ono sto mi jos treba jeste:

moze li se uz ovu formulu staviti uslov ako je:

npr imam klasu 4, broj koji trazim je -2,9% (sto je pomocu tvoje formule klasa 3 npr)

i ispadne mi da "nije ok".

e moze li se postaviti uslov uz ovu formulu da je "ok"?. jer ne prelazi granice od klase 4.

[ mirjanagb @ 02.09.2009. 13:02 ] @
eeeeeee ovo je reseno.

jpeca, hvala na velikoj pomoci:

nego da ne otvaram novu temu pitanje:

G4=IF(ISERROR(IF(C4<=E4;"Nije OK";"OK"));"";IF(C4<=E4;"Nije OK";"OK"))

sa iserror formulom hocu da ako u koloni E nije nista ili znak "-" da je celija G prazna.

ali nikako mi se ne poklapa.
[ mirjanagb @ 04.09.2009. 08:47 ] @
e i ovo je reseno :)