The Free Software Foundation is mobilizing against Windows 7 with a campaign to dissuade IT decision makers from installing the operating system.
The group's sent letters to 499 of the top Fortune 500 organizations, warning that a move to Windows 7 will increase their dependence on Microsoft and encouraging the use of GNU/Linux on PCs instead. The missing letter recipient was Microsoft.[
The FSF is asking for donations to fund a further round of letters and has created a web site - Windows7sins.org - that states its case against using the proprietary Windows 7.
bla bla bla bla bla
I... najjaci deo:
Citat:
"Replacing all your desktop systems with GNU/Linux will give you independence from Microsoft, access to thousands of free software applications, and help break the social ill of proprietary software. Thousands of organizations have already moved to free software. What's your organization's plan?
Hahahahhaaaaa HAHAHAHAHHA .... "SOCIAL ILL" of proprietary software - digitalne Che Guevare :)
LOOOL - pa ovo je stvarno ubitacno :) FSF se protiv konkurencije bori proglasima i masovnim spam-om za koji naravno... traze pare! :)
Citat:
A donation of $25 will support 50 letters, and $100 will mean 200 letters get sent to decision makers. The group's also asked people to submit details of potential recipients.
:)
[ Tyler Durden @ 26.08.2009. 20:49 ] @
LOL, "Centralni komitet"....
Kako si los Dimkovicu.... :)
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2009. 20:54 ] @
Pa pazi, oni pravi komunisti - su bar imali Trabanta, Ladu, Polonez... koliko god ogavni, slabi, nekomforni itd... ti automobili bili - bar su isli po putevima.
FSF ima sta? HURD kernel... jel to radi uopste? :)
Ali zato znaju da pisu pisma i proglase - tu su vrlo slicni sa originalnim "klasnim borcima" :)
[ musicmaster @ 26.08.2009. 21:52 ] @
Ma, ovo je garant neko iz glavnog uredništva svetskih teorija zavera
došao na ideju da se pozabavi sa Linuxom i da proba da zaradi malo.
U slučaju da je zaista ozbiljna (kako ovo precenjeno zvuči) stvar u pitanju...
Pa, ja bih rekao da će malo da se ččččččvrssstooo da se pomuče dok odvrate sve ljude od sedmice.
Za jedno 30-35 godina (100% sam siguran u to, 'verujte mi' ja sam prorok! ) kada Win7 bude bio besplatan - možda.
Jel' može da se emulira Win7 kernel pod slackom ili sa Ubuntu, ma koji god... ?
Čim vidim takvu distribuciju, odmah me ubeđuju.
Al' pazi, ta emulacija treba i da radi.
Ono, namestiš jednom i ne diraš više.
Tu se, naravno, podrazumeva i emuliranje directX-a
i svih neobaveznih programa koji imaju potrebu za DX...
Poor fellas....
[ ventura @ 26.08.2009. 22:08 ] @
E, al poslati pisma na adrese korporacija iz Fortune 500, u kojima se spominje "social ill"/borba protiv kapitalizma, se graniči sa retardiranošću...
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2009. 22:37 ] @
Ne bi me cudilo i da su Microsoftu postali tu poruku :)
Kakav pateticni "marketing" - gori nego marketinska kampanja za Yugo u USA :)
[ nkrgovic @ 26.08.2009. 22:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: FSF ima sta? HURD kernel... jel to radi uopste? :)
GCC ?
Delimicno offtopic, sad razmisljam sta tacno ima da koristim da je GNU. Valjda je bash, mada mogu i bez njega...
Da imaju i Emacs OS :D .
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 05:58 ] @
Da, gcc jeste naslednik egcs-a, ali je danas deo GNU projekta. Takodje, ceo GNOME je deo GNU projekta.
Nego, Dimke, šta ti imaš preotiv Čea? Možda preferiraš Batistu i cpanja američkih kolonijalista? Da se razumemo, na Kubi se posle revolucije žćivelo kudikamo bolje nego pre, a američki napori nisu bili nikako dobronamerni, već isključivo eksploatatorski.
Takođe, valjda se očekivalo da će FSF pokrenuti kampanju protiv novog Windows-a. Šta je čudno u tome što neko širi svoje ideje?
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 06:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa pazi, oni pravi komunisti - su bar imali Trabanta, Ladu, Polonez... koliko god ogavni, slabi, nekomforni itd... ti automobili bili - bar su isli po putevima.
Prvi put čujem da neko ovako pljuje po Ladi. Trabantov motor je bio idealan za gradnju ultralakih letelica, kao izuzetno lagan. Jeste bio ekološka katastrofa zbog dvotaktnog motora, ali je zato mogao da "leti".
Hajde, ne zezaj, GNU ima mnogo softvera.
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 06:40 ] @
Citat:
nkrgovic: Delimicno offtopic, sad razmisljam sta tacno ima da koristim da je GNU. Valjda je bash, mada mogu i bez njega...
Možeš bez bash-a? Baš čudno. Da li bi bez njega radili svi GUI frontendovi koje koristiš? Koji internet čitač koristiš? FireFox se oslanja na GTK+. GIMP je GNU Image Manipulation Program.
[ combuster @ 27.08.2009. 07:25 ] @
Ja probah juce taj Windows 7, jes' lep majku mu al je opstao na masini 30min :D
Za tih 30min puko je IE 2x i nije hteo da mi instalira motorola software updater (to i nije greska W7).
Prednosti su da je stvarno zivlji od viste i da jede manje cpu-a i ram-a i da mi je sve drivere sam update-ovao i prepoznao i cini mi se da ste konacno dobili relativno dobar os. A yes fancy da ti muka pripadne :) Cak imate i nesto slicno plymouth-u (bedno ali slicno :))
Nemam pojma, mozda smo se malo uplasili pa poceli da spam-ujemo :) Sve u svemu dobro je imati alternativu ms office-u ako vec ne mozes da ga kupis :P
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 08:00 ] @
Citat:
Nedeljko
Prvi put čujem da neko ovako pljuje po Ladi.
[ pri3rak @ 27.08.2009. 10:14 ] @
Citat:
ventura: E, al poslati pisma na adrese korporacija iz Fortune 500, u kojima se spominje "social ill"/borba protiv kapitalizma, se graniči sa retardiranošću...
To se ne granici sa retardiranoscu, to jeste manifestacija ciste retardiranosti, ili mozda sizofrenije bem li ga
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 12:53 ] @
Pa sad...
Her Dimkovic je dao par citata, ali u ostatku teksta ima dosta ozbiljnih momenata koji bi morali da nateraju coveka na razmisljanje.
Sto se tice same akcije, ona mene podseca na onu akciju Mozille za popularizaciju Firefoxa. Medjutim, tamo je ciljna grupa bila individualni korisnici, do kojih je lakse dopreti. FSF je ovim gadjao krupne zverke, a to bas ne mirise na ozbiljan uspeh.
Ma koliko ne volim M$ Windows i sklon sam koriscenju Linuxa, moram da primetim da bi bilo daleko zdravije raditi na unapredjenju Linux distribuciju u pravcu lakoce upotrebe na idiot-proof nivou. To je ono cime se odlikuje Windows, to je ono sto nedostaje Linuxu. Istina je da je u zadnjih nekoliko godina kod major Linux distroa ucinjen znacajan napredak u ovom pravcu, ali i dalje postoje problemi koje korisnik mora da resava sam, a za koje mu je ipak potrebno malo znanja.
Realno, ako M$ sa Windows 7 ne prevazidje iskustvo kakvo smo imali sa XP, Linux distribucije ce imati dovoljno vremena da se nametnu kao daleko bolji izbor i tek tada bi bilo pravo vreme za neki ozbiljan "napad" FSF protiv M$ OS koji tada bude bio aktuelan. Takodje, mislim da bi im daleko veci uspeh moglo doneti kada bi kampanju usmerili na obican svet, Ako se neko odluci da kuci ima Linux distro, i upozna se sa radom na njemu u onome sto ima i da radi u kancelariji, onda firme nece morati da daju pare na obuku - sto je btw. jedna od stavki u analizama kada se desi ta retka okolnost da neka institucija/kompanija, razmislja o prelasku na Linux.
Vec sada bi to bilo do neke tacke moguce samo kada bi vec jednom prestali problemi sa media playerima, IM ovima i slicnim softwareom najsire upotrebe, koji prsnu kada dodje do nekog automatskog update-a... Takve gluposti ljude odbijaju. Resenje da se koriste komercijalni distroi tesko da ce kod privatnih lica biti popularno, jer se placaju - manje nego Windows, ali se placaju.
Jbg. M$ je zajahao onda kada su se ostali pravili pametni, pa ga je sada tesko skinuti sa trona.
[ newtesla @ 27.08.2009. 12:58 ] @
Slušaj, ima nešto u tome svemu...
...deo prihoda ostvarujem i tako što *pučanstvu* instaliram i reinstaliram njihove kućne nove i polovne makine... elem, problemi :
-ripuju muziku u WMP-u, koji doda DRM, kada sačuvaju te pesme na nekoj drugoj particiji, posle reinstalacije, pesme se ne mogu slušati??? ...a šta ćemo ako je disk bio LEGALNO kupljen, pa ti je dete LEGALNO odralo disk o patos, a ti bio UVEREN da imaš bekap, koji će da radi UVEK ??? Još ako pređeš na Linux, te pesme nećeš NIKADA više slušati. ...da, ako neko spomene bekapovanje licenci pre reinstalacije, napredne alate tipa EAC/FLAC, samo ću reći: Your Average Joe to ne koristi.
Ovde je problem što Microsoft NAMEĆE upotrebu DRM-a. A onda te tera da koristiš njihovo rešenje do kraja života.
Možda je ovako lakše za shvatanje: Uđeš u prodavnicu, kupiš hleb i jogurt. Pojedeš. Posle klope, malo ti dosadno, pa čitaš sitna slova na jogurtu, a ono piše: Da biste nastavili da živite i dalje, od sada smete da pijete SAMO NAŠ JOGURT, inače ćete doživeti AMNEZIJU, i zaboraviti sva sećanja koja ste godinama skupljali....
Zar smo dotle stigli ???
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 13:03 ] @
Citat:
Ma koliko ne volim M$ Windows i sklon sam koriscenju Linuxa, moram da primetim da bi bilo daleko zdravije raditi na unapredjenju Linux distribuciju u pravcu lakoce upotrebe na idiot-proof nivou. To je ono cime se odlikuje Windows, to je ono sto nedostaje Linuxu. Istina je da je u zadnjih nekoliko godina kod major Linux distroa ucinjen znacajan napredak u ovom pravcu, ali i dalje postoje problemi koje korisnik mora da resava sam, a za koje mu je ipak potrebno malo znanja.
Onda ces dobiti nesto previse nalik na Windows. Ako je nesto idiot-proof onda je i teze za koriscenje naprednijim korisnicima. Primer: Group policy editor nije u administrative tools kada ja postavim da se prikazuju administrative tools neko preko run dijaloga moram da pokrecem group policy editor. Sve da obican korisnik ne bi mogao da promeni nesto u njemu sto nece znati i da vrati na prethodno podesavanje. Toliko idiot proof nista ne sme da bude.
Citat:
Realno, ako M$ sa Windows 7 ne prevazidje iskustvo kakvo smo imali sa XP, Linux distribucije ce imati dovoljno vremena da se nametnu kao daleko bolji izbor i tek tada bi bilo pravo vreme za neki ozbiljan "napad" FSF protiv M$ OS koji tada bude bio aktuelan. Takodje, mislim da bi im daleko veci uspeh moglo doneti kada bi kampanju usmerili na obican svet, Ako se neko odluci da kuci ima Linux distro, i upozna se sa radom na njemu u onome sto ima i da radi u kancelariji, onda firme nece morati da daju pare na obuku - sto je btw. jedna od stavki u analizama kada se desi ta retka okolnost da neka institucija/kompanija, razmislja o prelasku na Linux.
I Vista je mnogo bolja od XP. Nego nisi u pravu jer gamer koji potrosi ko zna koliko na kompjuter nece u linuxu moci da ga iskoristi. To prosecan korisnik zeli, igrice, a njih na linuxu nema.
Citat:
Vec sada bi to bilo do neke tacke moguce samo kada bi vec jednom prestali problemi sa media playerima, IM ovima i slicnim softwareom najsire upotrebe, koji prsnu kada dodje do nekog automatskog update-a... Takve gluposti ljude odbijaju. Resenje da se koriste komercijalni distroi tesko da ce kod privatnih lica biti popularno, jer se placaju - manje nego Windows, ali se placaju.
neces da placas a ocekujes nekakav kvalitet? Od koga ocekujes da ti ga besplatno obezbedi?
[ combuster @ 27.08.2009. 13:03 ] @
dotakli smo rock bottom odavno ;-)
@bojan
Citat:
I Vista je mnogo bolja od XP. Nego nisi u pravu jer gamer koji potrosi ko zna koliko na kompjuter nece u linuxu moci da ga iskoristi. To prosecan korisnik zeli, igrice, a njih na linuxu nema.
Odakle tebi ideja da prosecan korisnik zeli igrice?
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 13:11 ] @
Pogledaj post musicmastera gore, to ti je prosecan korisnik. I razmisli koliko je industrija igara bitna, jer vise od integrisane graficke kartice nije uopste potrebno za rad, dakle cela proizvodnja grafickih kartica je iskljucivo namenjena igracima. I ko ne koristi PC za igru, najverovatnije ima dete.
Citat:
Ma, ovo je garant neko iz glavnog uredništva svetskih teorija zavera
došao na ideju da se pozabavi sa Linuxom i da proba da zaradi malo.
U slučaju da je zaista ozbiljna (kako ovo precenjeno zvuči) stvar u pitanju...
Pa, ja bih rekao da će malo da se ččččččvrssstooo da se pomuče dok odvrate sve ljude od sedmice.
Za jedno 30-35 godina (100% sam siguran u to, 'verujte mi' ja sam prorok! ) kada Win7 bude bio besplatan - možda.
Jel' može da se emulira Win7 kernel pod slackom ili sa Ubuntu, ma koji god... ?
Čim vidim takvu distribuciju, odmah me ubeđuju.
Al' pazi, ta emulacija treba i da radi.
Ono, namestiš jednom i ne diraš više.
Tu se, naravno, podrazumeva i emuliranje directX-a
i svih neobaveznih programa koji imaju potrebu za DX...
Poor fellas....
Sad ti meni odgovori zasto njemu treba DirectX u emulaciji windowsa?
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 13:15 ] @
Citat:
-ripuju muziku u WMP-u, koji doda DRM, kada sačuvaju te pesme na nekoj drugoj particiji, posle reinstalacije, pesme se ne mogu slušati??? ...a šta ćemo ako je disk bio LEGALNO kupljen, pa ti je dete LEGALNO odralo disk o patos, a ti bio UVEREN da imaš bekap, koji će da radi UVEK ??? Još ako pređeš na Linux, te pesme nećeš NIKADA više slušati. ...da, ako neko spomene bekapovanje licenci pre reinstalacije, napredne alate tipa EAC/FLAC, samo ću reći: Your Average Joe to ne koristi.
Ovde je problem što Microsoft NAMEĆE upotrebu DRM-a. A onda te tera da koristiš njihovo rešenje do kraja života.
???
Sta pricas ti - WMP podrzava ripovanje u MP3, MP3 nema nikakav hebeni DRM.
Takodje, i WMA fajlovi ne moraju biti zasticeni ako uradis ovo:
Clear the Copy protect music check box. Files that you rip in the future will not be copy-protected.
I sta onda Microsoft "NAMECE" ?
Jel mozes da iskljucis ovo? Mozes.
Jel mozes da ripujes u MP3? Mozes.
Jeste da je idiotski sto Microsoft drzi ovu opciju "ON" po defaultu, ali opet - to nije nikakvo nametanje ako moze da se iskljuci, a moze i to bez nekog preteranog napora.
Uostalom onaj ko ripuje u WMA i treba da izgubi svoju muziku :)
[ combuster @ 27.08.2009. 13:28 ] @
@bojan
lol, musicmaster nije prosecan korisnik, ko zna sta sve on koristi ;-)
opet se vracamo na to da li je linux spreman za desktop upotrebu (home useri) i po meni je savrsen za tu namenu: multimedia+internet (da ne spominjemo sta sve jos moze :)) da je za igrice - nije mada i mi kad hocemo da razbijemo dosadu imamo plejadu naslova za linux, naravno ni priblizno onakvu kakav imaju za win...
ja vise desktop racunar ne bih kupovao ni u loodilu (osim ako mi u buducnosti klinci budu neki hard core gameri)...
[ musicmaster @ 27.08.2009. 13:38 ] @
@bojan_bozovic
Hehe, kao što combuster napisa, pa.. i ja bih rekao da sam malo više od prosečnog korisnika, ali, nećemo o tome.
DirectX je potreban i za mnoge druge stvari. Ne samo za igrice.
Jeste da je idiotski sto Microsoft drzi ovu opciju "ON" po defaultu, ali opet - to nije nikakvo nametanje ako moze da se iskljuci, a moze i to bez nekog preteranog napora.
Nameće je, čim je drži uključenu po difoltu.
Ili ovako: Ja te vežem za stolicu, a dam ti ključ u neposrednoj blizini...
Jel možeš da se otključaš? ...možeš...
SVE što te zaključava, oduzima ti neka prava po DIFOLTU, a NE OBAVESTI TE PRETHODNO O TOME JASNO I GLASNO, jeste samo i isključivo NAMETANJE.
..za ono, ko ripuje u WMA, i treba da gubi muziku... hehe, slažem se, ali postoji i WMA loosless, tako da opet nisi u pravu.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 14:24 ] @
Evo UPRAVO sam startovao WMP po prvi put na ovom sistemu - i evo sta kaze:
NAPOMENA: nista nisam menjao - dakle, ocigledno je Rip opcija OFF po defaultu u Win7 - za Vistu ne znam, moze neko reci ko je ima posto je na ovom kompu nemam.
Mozda je to bilo ON po defaultu u XP-u.
[ nkrgovic @ 27.08.2009. 14:32 ] @
@nedeljko:
Kakvi front-endovi? Ako nemam bash, moze zsh, moze ksh, moze csh a moze, ako mora i sh. :D Nije problem. Koristim bash na Linux-u jer je svuda default. Kad sednem na solaris ne smeta mi ni sh. Browsera bas ima... Mogu da zivim sa npr. Safarijem bez imalo muke.
Slazem se za gcc. Osim toga... Jako malo toga mi je neophodno. A cuj, i gcc se da zameniti komercijalnim kompajlerom, uz bolje rezultate, samo sto se malo plati...
Sve u svemu - svet moze da zivi bez ijednog GNU softvera ako bas mora. Ne bi bilo prijatno, ali nista strasno se ne bi desilo.
P.S. Ja inace ne koristim Windows desktop vec godinama. Mac moze, *nix moze, Windows mi ne prija. Stvar licnog ukusa i navike. :D Samo sam realan i nisam u RMS sekti...
[ z@re @ 27.08.2009. 14:32 ] @
When it all comes down the line
And the lights they turn to greed
And you race off with your tyres screaming
Rolling thunder
And the people choke with poison
Children cry in fear
But you've got your fast bullet
One way ticket outta here
[ newtesla @ 27.08.2009. 15:10 ] @
@Ivan Dimković:
...Da, u XP-u je bila uključena po difoltu. I šta ćemo onda kad kupiš nov komp, sa sve windozom Sedam, preneseš sve podatke, a ne preneseš licence? ...koje, btw, običan smrtnik-korisnik ne bi ni trebalo da zna kako da bekapuje.
Kao što si sam rekao za mobilni telefon - želiš jednostavnost u radu, i tačka.
Isto tako, obični korisnici kompa žele jednostavnost u puštanju muzike, i premeštanja iste na svoj novi komp.
...Da, u XP-u je bila uključena po difoltu. I šta ćemo onda kad kupiš nov komp, sa sve windozom Sedam, preneseš sve podatke, a ne preneseš licence? ...koje, btw, običan smrtnik-korisnik ne bi ni trebalo da zna kako da bekapuje.
Kao što si sam rekao za mobilni telefon - želiš jednostavnost u radu, i tačka.
Pravo da ti kazem, u vreme Windowsa XP ako je neko koristio WMP ko ripper on je stvarno bio egzibicionista - taj WMP je postao kako-tako OK resenje tek vise godina kasnije.
U doba XP-a je vecina ljudi koristila onaj MusicMatch Jukebox i sl...
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 16:05 ] @
@bojan_bozovic
Citat:
Da je Vista mnogo bolja od XP-a, ne mogu da sudim jer je nikada nisam koristio. Jedino sam po netu citao da je jako lose prosla i da su mnogi korisnici Viste reinstalirali XP.
Sto se tice prosecnog korisnika, moram reci da se ne slazem da je prosecan korisnik gamer koji trese najnovije naslove, a koji se mogu naci samo za Windows na PC. Ako malo razmislis, sam ces doci do toga da prosecan korisnik dolazi iz sasvim druge grupacije.
Citat:
neces da placas a ocekujes nekakav kvalitet? Od koga ocekujes da ti ga besplatno obezbedi?
Ma koliko se neko ne slagao samnom, ja mnogo vise kvaliteta nalazim u besplatnim distroima sa sve pratecim softwareom, kao sto je ovaj OpenSuse na kom sam trenutno, nego sto sam ga ikada nasao u XP-u u pratnji M$ Office itd. Razumem da se samnom mnogi nece sloziti, no... Ali ako i generalno govorimo o tome da li besplatan software moze da bude kvalitetniji od komercijalnog, odgovor je da moze. Verujem i da postoje primeri koje bi mogli navesti upuceniji od mene.
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 16:16 ] @
Citat:
Da je Vista mnogo bolja od XP-a, ne mogu da sudim jer je nikada nisam koristio. Jedino sam po netu citao da je jako lose prosla i da su mnogi korisnici Viste reinstalirali XP.
Sto se tice prosecnog korisnika, moram reci da se ne slazem da je prosecan korisnik gamer koji trese najnovije naslove, a koji se mogu naci samo za Windows na PC. Ako malo razmislis, sam ces doci do toga da prosecan korisnik dolazi iz sasvim druge grupacije.
Aha, korisnicima treba, kazes, samo browser, email klijent i office paket? Kada je tako zasto Windows i dalje koristi 90% korisnika, jer je linux besplatan? Zasto ne koriste taj besplatan OS? Sta je to u windowsu sto im treba tako da ga koriste i jos i placaju pride?
Citat:
Ma koliko se neko ne slagao samnom, ja mnogo vise kvaliteta nalazim u besplatnim distroima sa sve pratecim softwareom, kao sto je ovaj OpenSuse na kom sam trenutno, nego sto sam ga ikada nasao u XP-u u pratnji M$ Office itd. Razumem da se samnom mnogi nece sloziti, no... Ali ako i generalno govorimo o tome da li besplatan software moze da bude kvalitetniji od komercijalnog, odgovor je da moze. Verujem i da postoje primeri koje bi mogli navesti upuceniji od mene.
Sasvim je moguce da ces naci kvalitetan sw na linuxu za posao koji obavljas. Ali je moguce i da neces. S obzirom da softver ne placas developeri nemaju nikakvu obavezu prema tebi, i moguce je da ce se usresrediti na nesto sto tebi nije potrebno, ne mozes uticati na njih.
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 16:34 ] @
@bojan_bozovic
Pa ono sto nalaze u WIndowsu je obecana tehnicka podrska (hmmm...) i idiot-proof upotreba. Bar meni tako izgleda, mozda neko zna nesto vise.
Istina je i da developeri nemaju nikakvu obavezu prema meni kod besplatnog software-a, ali nisu ni kod komercijalnog. Naime, u svakom licence agreementu stoji da nisu odgovorni ako se desi neki rusvaj na sistemu... Ili su se promenili ti agreementi u zadnje vreme, posto ih nisam citao vec jako dugo... :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 16:38 ] @
Taj "license agreement" nije "agreement" u dosta drzava.
Kao drugo, fakat da iza nekog proizvoda stoji PRAVNO LICE ti daje mogucnost da tuzis ako postoji potreba - mada ovo je vise bitno za firme a ne za same korisnike.
Kucnim korisnicima je najvise bitno da im stvari koje koriste - rade... znaci, net, muzika, igrice, eventualno program za vodjenje finansija, hardver koji kupe u omiljenom hipermarketu i sl... I to sve lepo 100% savrseno radi na Windowsu.
Ako se negde zaglave, uvek mogu da pozovu pametnog komsiju ili rodjaka da to sredi... ako to ne pomogne, tu je tehnicka podrska koja, opet, postoji - imas adresu kome da se zalis.
To >NE RADI< savrseno na Linuxu, a o "GNU OS-u" i da ne pricamo... GNU OS :) Mozes misliti, obicnog korisnika i HURD :)
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 17:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Kucnim korisnicima je najvise bitno da im stvari koje koriste - rade... znaci, net, muzika, igrice, eventualno program za vodjenje finansija, hardver koji kupe u omiljenom hipermarketu i sl... I to sve lepo 100% savrseno radi na Windowsu.
Ako se negde zaglave, uvek mogu da pozovu pametnog komsiju ili rodjaka da to sredi... ako to ne pomogne, tu je tehnicka podrska koja, opet, postoji - imas adresu kome da se zalis.
To >NE RADI< savrseno na Linuxu, a o "GNU OS-u" i da ne pricamo... GNU OS :) Mozes misliti, obicnog korisnika i HURD :)
Upravo tako. Umesto sto FSF trosi sredstva i energiju na slanje onih pisama, bolje je da se uvede nekakav zdraviji standard za besplatne distroe koji ce korisnicima pruziti pouzdanost u smislu osnovnih, odnosno najsire koriscenih funkcionalnosti. Kada to postignu, onda mogu da napadaju Windows, jer ce imati sa cim da izadju pred najsiru javnost.
Trenutno stanje glavnih distroa je da je sama instalacija dostigla nivo lakoce slicno kao kod Windowsa, ali nepouzdanost gore navedenih aplikacija i dalje cini da Linux distroi ne mogu da pridju Windowsu u smislu prijemcivosti prosecnom korisniku.
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 17:53 ] @
Citat:
Upravo tako. Umesto sto FSF trosi sredstva i energiju na slanje onih pisama, bolje je da se uvede nekakav zdraviji standard za besplatne distroe koji ce korisnicima pruziti pouzdanost u smislu osnovnih, odnosno najsire koriscenih funkcionalnosti. Kada to postignu, onda mogu da napadaju Windows, jer ce imati sa cim da izadju pred najsiru javnost.
A ako FSF ne moze nista bolje da uradi? Inace, vec 25 godina cekamo taj HURD.
Citat:
Trenutno stanje glavnih distroa je da je sama instalacija dostigla nivo lakoce slicno kao kod Windowsa, ali nepouzdanost gore navedenih aplikacija i dalje cini da Linux distroi ne mogu da pridju Windowsu u smislu prijemcivosti prosecnom korisniku.
E linux i standardizacija... Probaj to da linux developerima predstavis, pa ces videti da nikoga ne zanima standardizacija i svako vuce na svoju stranu.
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 17:59 ] @
Dimke, sa onim klipom se predstavljaš kao oličenje FUD-a, što mislim da ne priliči tvom intelektualnom nivou.
Na snimku se ne vide nikakvi nedostaci Lade (isključi ton), tako da je problem samo u procepavanju dotičnog. Da, znam da Amerikancima slabo leži taj menjač - komplikovano za upotrebu u pi3dy materinu. Zbog toga ni "ajkula" ni bilo šta drugo iz Evrope nije moglo u Americi da se proda. A i o potrošnji se inače u svetu mnogo brinulo pre prve naftne krize. Pretpostavljam da se Lada zapalila sama od sebe, ugašena, bez ičije pomoći i bez kapi benzina. Znaš, takav film je moguće snimiti sa svakim kolima. U stvarnosti su se zapadni avioni palili prilikom sletanja (zbog guma), što se završavalo bez preživelih - i to u XXI veku.
Znaš, ljudi su masovno kupovali tu Ladu i vozili je i nisam čuo za ovakve pritužbe, ali šta ćeš kad Indijana Džons preživljava i atomski napad. Lada to ipak ne može.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 18:03 ] @
Ovaj u pitanju je Englez a ne Amerikanac :)
Sto se Lade tice... hahahaha, znas - kada nove Che-Guevare pricaju o softveru to jos izgleda i uverljivo jer masa ljudi nema pojma sta ti likovi pricaju a zvuce kao da znaju nesto o tome o cemu pricaju (sto obicno nije slucaj)... ali kada bi neko rekao, recimo, da je Lada dobar auto onda.. HAHAHAH, onda svi mogu da vide da je na nekim teskim drogama :)
Znaci - "HURD je dobar otvoreni kernel, bla bla" - OK, whatever :)
a "Lada je dobar auto" HAHAHAHHAHAH "si lud ti?"
:)
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 18:33 ] @
Ta je Lada prodavana na hiljade. A ono sto nije moglo da se proda je npr. Bricklin SV-1
kao i DeLorean DMC-12
.
nego da ne idemo u off topic.
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 21:00 ] @
Dimke,
Imaš malo ozbiljnije izvore informacija o Ladi od onog cpanja, pa možeš da brojiš zemlje u koje se izvozila. Primeti da nema Juge. Znači, nisu sve zemlje nabrojane.
Imaš malo ozbiljnije izvore informacija o Ladi od onog cpanja, pa možeš da brojiš zemlje u koje se izvozila. Primeti da nema Juge. Znači, nisu sve zemlje nabrojane.
Po kojoj to logici Lada nije krs od autombila? Evo iz licnih iskustava, svaki put kada sam usao u to g. od auta sam zazalio sto sto se vozim. Prosto su sinonim, za spor, neudoban, bucan, neekonomican jednom recuju katastrofalan auto :)
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 21:19 ] @
OK, to su tvoja iskustva. To mogu da poštujem. Međutim, ja isto tako mogu da napljujem Windows i bilo šta drugo, ali je činjenica da je tu Ladu kupovala i vozila gomila ljudi. Ja zaista nemam iskustava sa ruskim kolima, ali ono što lik cepe - pogrešan motor, pogrešni farovi, pogrešni žmigavci i na kraju Lada koja eksplodira od tegljenja, ma daj - običan spin.
[ pri3rak @ 27.08.2009. 21:29 ] @
Taj lik generalo pljuje (skoro) sve sto 1. nije sa ostrva 2. sve sto stize istocnije od kontinenta. Precesto k**ja ko foka,donosi poptuno imbecilne zakljucke, to sve zacini isilovanom varijantom british humora, pa ga vise vredi posmatrati kao "zabavljaca" u svetu auto novinarstva nego kao reper za bilo sta konkretno. Sto se Lade tice imam dovoljno iskustva da ovo sto sam rekao mogu da obrazlozim.
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 21:38 ] @
Taj lik je Dimketov guru.
[ pri3rak @ 27.08.2009. 21:57 ] @
Jbg moj nije :)
[ Srđan Pavlović @ 27.08.2009. 22:01 ] @
Citat:
When it all comes down the line
And the lights they turn to greed
And you race off with your tyres screaming
Rolling thunder
And the people choke with poison
Children cry in fear
But you've got your fast bullet
One way ticket outta here
Taj lik generalo pljuje (skoro) sve sto 1. nije sa ostrva 2. sve sto stize istocnije od kontinenta. Precesto k**ja ko foka,donosi poptuno imbecilne zakljucke, to sve zacini isilovanom varijantom british humora, pa ga vise vredi posmatrati kao "zabavljaca" u svetu auto novinarstva nego kao reper za bilo sta konkretno. Sto se Lade tice imam dovoljno iskustva da ovo sto sam rekao mogu da obrazlozim.
Jeremy? Hm, pljuje britansku vladu, Gordona Brauna, britansku industriju generalno (osim Aston Martin-a mada i njih nekad zapljune), vozace kamiona, itd... i USA automobile koji zaista jesu ocajni.
Covek je jednostavno.. u pravu :)
Sto se Lade tice, zao mi je ako se neko nasao pogodjenim - ali fakat da se Lada vozila kod nas >iskljucivo iz ekonomskih< razloga uopste ne znaci da je to dobar auto - naprotiv: odvratan je. I moj prvi PC je imao Cyrix procesor, jer nisam imao kintu za Intel - pa opet ne bih Cyrix nazvao dobrim CPU-om niti bih se nasao licno prozvanim ako ga neko nazove pravim imenom - djubretom :)
[ pri3rak @ 27.08.2009. 23:18 ] @
Citat:
Jeremy? Hm, pljuje britansku vladu, Gordona Brauna, britansku industriju generalno (osim Aston Martin-a mada i njih nekad zapljune), vozace kamiona, itd... i USA automobile koji zaista jesu ocajni.
Naravno treba imati u vidu da je jako malo toga sto dolazi sa ostrva u danasnje doba,a da je u ostrvljanskom vlasnistvu :)
Inace biva i istina kako auto koji po posmatranim tehnickim parametrima (i cenom) bude ugazen od odgovarajuceg japanca i to na testu kojim on sam rukovodi, opet biva isfavorizovan na kraju jer je jbg golf u pitanju.I to cak wannabe varijatna poznatija kao gti :)
Pored toga ima nenormalnu kolicini lupetanja poput direktne veze izmedju kvaliteta novog gti golfa i ekoloske buducnosti planete.Sad naravno vidi se da je zezanje u pitanju, ali ta prica toliko dugo traje da jednostavno smori.
[ combuster @ 27.08.2009. 23:19 ] @
E nemoj mi tako za cyrix-a, jeste da se grejao kao ringla ali je radio, cak je imao i mmx instrukcije :P Hvala nebesima pa nikad nisam posedovao taj shit, samo sam servisirao silu masina sa njim i onom tx pro II plocom :(
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 23:28 ] @
Citat:
Inace biva i istina kako auto koji po posmatranim tehnickim parametrima (i cenom) bude ugazen od odgovarajuceg japanca i to na testu kojim on sam rukovodi, opet biva isfavorizovan na kraju jer je jbg golf u pitanju.I to cak wannabe varijatna poznatija kao gti :)
Ne zaboravi da su mu jako dobar utisak ostavili Mitsubishi Evo kao i Nissan GT-R, ne secam se da je ista lose rekao o njima (osim da imaju previse lampica i kontrola :) A VW - onaj Shirocco TDI su ocrnili sa onim pravljenjem reklame :)
A da i cuvena Toyota Hilux - sa kojom su cak dospeli i do severnog magnetnog pola (prvi na svetu sa autom), bacali je sa zgrade itd... i koja je prezivljavala sve :-)
Posle su pokusali isto sa istocno-evropskom kreacijom... i raspala se skroz :)
kao i Nissan GT-R, ne secam se da je ista lose rekao o njima (osim da imaju previse lampica i kontrola :)
Ako se ne varam pomenutom je falilo i stila koji ima jedan ferrari (ili nesto iz te fele) ... Sad na stranu sto mu je cena mnogo manja od najjeftinijeg ferrarija, a performanse u rangu najskupljeg :) Opet bilo je i neko ismevanje instrumenata na centralnoj konzoli.Nije da merenje bocne g sile svakom treba, ali onaj kome treba dobije i taj podatak :)
Inace slabo kapiram cemu testiranje bilo kog istocno-evropskog automobila, sem za teranje sprdnje sa istim.Jbg Sunce izlazi i zalazi, lade, i sl. marke su bile i ostale g. ...
[ Nedeljko @ 27.08.2009. 23:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Jeremy? Hm, pljuje britansku vladu, Gordona Brauna, britansku industriju generalno (osim Aston Martin-a mada i njih nekad zapljune), vozace kamiona, itd... i USA automobile koji zaista jesu ocajni.
Covek je jednostavno.. u pravu :)
Sto se Lade tice, zao mi je ako se neko nasao pogodjenim - ali fakat da se Lada vozila kod nas >iskljucivo iz ekonomskih< razloga uopste ne znaci da je to dobar auto - naprotiv: odvratan je. I moj prvi PC je imao Cyrix procesor, jer nisam imao kintu za Intel - pa opet ne bih Cyrix nazvao dobrim CPU-om niti bih se nasao licno prozvanim ako ga neko nazove pravim imenom - djubretom :)
A za šta je u pravu? Lada je imala pogrešne žmigavce? Nije mogla da ide preko 25 na sat? Eksplodira od tegljenja? Ja ne znam ko je njegova publika, ali ja nisam.
A što se ekonomskih razloga tiče, pa dobro, i jeftina roba ima svoje mesto na tržištu. Druga bi stvar bila da si po toj ceni mogao da kupiš značajno bolja kola. Onda Lada ne bi bila konkurentna, a ovako je jednostavno pokrivala jedan deo tržišta.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 23:52 ] @
Za pocetak bio je u pravu oko izgleda - jednostavno... taj auto je... pogresan :)
Citat:
A što se ekonomskih razloga tiče, pa dobro, i jeftina roba ima svoje mesto na tržištu. Druga bi stvar bila da si po toj ceni mogao da kupiš značajno bolja kola. Onda Lada ne bi bila konkurentna, a ovako je jednostavno pokrivala jedan deo tržišta.
Ta Lada uopste nije bila tako jeftina, ali su je carine i zasticeno trziste ucinile jeftinom u odnosu na uvozna vozila. Sve sto su komunjare znale je da uzmu neki Fiat i to iz par generacija iz proslosti, i da ga urnisu u svakom pogledu, da mu smanje kocnice, osakate dizajn, izbace sve sto je previse komplikovano za njihovo pojmanje auto tehnologije - sto se cene tice, nisu bili puno bolji.
A back on topic - moja poenta je bila da je cak i takav auto kakav je bila Lada bio OK - radio je posao, mogao si da se vozis i obicnom radnom svetu je mogao da sluzi OK.
A sta nudi FSF - mislim BAS FSF, ne Linux na koga se keshu kada im politicki odgovara?
GNU HURD + Emacs? A da + GCC, koji je - je li, vrlo bitan u Windows 7 prici...
Pa to nije cak ni Lada - to je kao da dobijete bregastu i 2 tocka od Lade i kazu vam, eto - to vam je zamena za Mercedes E klasu. Molimo vas da razmislite, jer je koriscenje Mercedes E klase "social ill"... Jebote koliko pecurki trebas da ingestiras da onako nesto posaljes Fortune 500 kompanijama :)
Citat:
Ako se ne varam pomenutom je falilo i stila koji ima jedan ferrari (ili nesto iz te fele) ... Sad na stranu sto mu je cena mnogo manja od najjeftinijeg ferrarija, a performanse u rangu najskupljeg :) Opet bilo je i neko ismevanje instrumenata na centralnoj konzoli.Nije da merenje bocne g sile svakom treba, ali onaj kome treba dobije i taj podatak :)
Inace slabo kapiram cemu testiranje bilo kog istocno-evropskog automobila, sem za teranje sprdnje sa istim.Jbg Sunce izlazi i zalazi, lade, i sl. marke su bile i ostale g.
Varas se, posto sam bas juce gledao tu epizodu tj. dve ponovo :) GT-R je toliko "opljuvao" da je odlucio da ga ponese sa sobom nazad iz Japana na voznju :) Elem, GT-R je dobio odlicne preporuke i napomenuli su da je brz na stazi koliko i duplo skuplji auto (Ferari).
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 00:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Za pocetak bio je u pravu oko izgleda - jednostavno... taj auto je... pogresan :)
Je li pokušavaš od sebe da praviš budalu ili ima neki fazon u vezi sa ovim?
Citat:
Ivan Dimkovic: Ta Lada uopste nije bila tako jeftina, ali su je carine i zasticeno trziste ucinile jeftinom u odnosu na uvozna vozila. Sve sto su komunjare znale je da uzmu neki Fiat i to iz par generacija iz proslosti, i da ga urnisu u svakom pogledu, da mu smanje kocnice, osakate dizajn, izbace sve sto je previse komplikovano za njihovo pojmanje auto tehnologije - sto se cene tice, nisu bili puno bolji.
Gde? U Turskoj, Engleskoj, Irskoj, Finskoj... ?
Da se razumemo, ja za onog lika ne mislim da je budala zato što prodaje ona govvna, već takvim smatram onoga ko ih kupi.
I onda pljuješ po "social ill" kampanjama koje su kudikamo više neostrašćene i u skladu sa logikom od ovog ceponje. Dakle, da naglasim - u poređenju sa njim.
Od FSF-a trenutno na Windows-u imam GTK+ unutar FireFox-a, MinGW i gmp. Što se gcc-a tiče, OK. To je uporedivo sa dva točka od kola. Nikada nisi znao da napišeš ni dve linije koda ili si se u međuvremenu resetovao, pa u tome vidiš toliku upotrebnu vrednost. Čisto da znam sa kim razgovaram, pa da te polako edukujem. Koje te oblasti programiranja zanimaju, da ti bacim neke početničke linkove?
[ pri3rak @ 28.08.2009. 00:31 ] @
Citat:
Varas se, posto sam bas juce gledao tu epizodu tj. dve ponovo :) GT-R je toliko "opljuvao" da je odlucio da ga ponese sa sobom nazad iz Japana na voznju :) Elem, GT-R je dobio odlicne preporuke i napomenuli su da je brz na stazi koliko i duplo skuplji auto (Ferari).
Moguce, nisam ga bas juce gledao, u svakom slucaju pojuricu na ponovnu sesiju gledanja :D
BTW kad vec pomenu cenu Lade.U slobodarskoj zemlji komunisticke idile Kubi lada riva kosta osetno vise od novog peugeot-a partner-a.OK kola nisu uporediva po segmentu, ali svejedno takav defekt u ceni postoji samo medju slobodnim komunistima zemlje Kube.
Sad racionalan razlog postoji, ladu je lako i jeftino odrzavati, na Kubi prave sve od blokova motora pa na dalje, dok za peugeot moraju da uvoze.BTW pomenuta lada tamo kosta od 10000e pa ide cak i do 15000e :)
Sad ta lada je ovo
Potlaceni robovi kapitalistickog sistema za te pare mogu da voze recimo neku varijantu ovoga
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 07:59 ] @
Pa, dobro, ko hoće danas da kupi kola matora 27 godina, njegova stvar, ali obrati pažnju na ovo
Pa pazi, i niva je pocetkom 80tih bila pravi hit medju terencima cak i u zapadnoj Evropu, ali svejedno i niva i riva su bile procentualno mizerno zastupljene na tim trzistima, vise su bile raritet nego ucestala pojava kao u jelte slobodarskim zemljama :)
[ pri3rak @ 28.08.2009. 09:08 ] @
Nego da se vratimo na originalnu temu.
Elem 7 (smrtnih) grehova windows-a 7
Citat:
1. Poisoning education: Today, most children whose education involves computers are being taught to use one company's product: Microsoft's. Microsoft spends large sums on lobbyists and marketing to corrupt educational departments. An education using the power of computers should be a means to freedom and empowerment, not an avenue for one corporation to instill its monopoly.
2. Invading privacy: Microsoft uses software with backward names like Windows Genuine Advantage to inspect the contents of users' hard drives. The licensing agreement users are required to accept before using Windows warns that Microsoft claims the right to do this without warning.
3. Monopoly behavior: Nearly every computer purchased has Windows pre-installed -- but not by choice. Microsoft dictates requirements to hardware vendors, who will not offer PCs without Windows installed on them, despite many people asking for them. Even computers available with other operating systems like GNU/Linux pre-installed often had Windows on them first.
4. Lock-in: Microsoft regularly attempts to force updates on its users, by removing support for older versions of Windows and Office, and by inflating hardware requirements. For many people, this means having to throw away working computers just because they don't meet the unnecessary requirements for the new Windows versions.
5. Abusing standards: Microsoft has attempted to block free standardization of document formats, because standards like OpenDocument Format would threaten the control they have now over users via proprietary Word formats. They have engaged in underhanded behavior, including bribing officials, in an attempt to stop such efforts.
6. Enforcing Digital Restrictions Management (DRM): With Windows Media Player, Microsoft works in collusion with the big media companies to build restrictions on copying and playing media into their operating system. For example, at the request of NBC, Microsoft was able to prevent Windows users from recording television shows that they have the legal right to record.
7. Threatening user security: Windows has a long history of security vulnerabilities, enabling the spread of viruses and allowing remote users to take over people's computers for use in spam-sending botnets. Because the software is secret, all users are dependent on Microsoft to fix these problems -- but Microsoft has its own security interests at heart, not those of its users.
E da i oko Nedeljkovog komentara - i u Britaniji je bilo dosta clanova komunisticke partije - ali Jeremija iz Top Gear-a ih je lepo u onoj epizodi opisao - za razliku od njihovih komrada u istocnom bloku, commie ekipa u UK se mahom bavila... neradom i strajkovima :-)
Btw, nesto mi govori da su upravo oni i bili kupci Lade u UK - samo teska ljubav prema sovjetima je mogla da opravda kupovinu tog auta tamo :)
@pri3rak HAHAHAHAH - ovo je tako u klasicnom americkom fazonu, smoke & mirrors :)
Nego, da... Komradi iz FSF kazu da su poslali pisma na 499 od 500 adresa Fortune 500 kompanija... Pretpostavljam da je #500 zapravo Microsoft :-)
Nego... da li to znaci da su oni poslali pismo i RedHat-u - jos jednoj od Fortune 500 kompanija? hahahhaha zamislite reakciju ljudi u RedHat-u :)
[ pri3rak @ 28.08.2009. 09:22 ] @
Cenim da oko 500te kompanije odlicno pretpostavljas
Citat:
The group's sent letters to 499 of the top Fortune 500 organizations, warning that a move to Windows 7 will increase their dependence on Microsoft and encouraging the use of GNU/Linux on PCs instead. The missing letter recipient was Microsoft.
Samo ne bi me cudilo da su i njima poslali brizno pismance,ali ih sada blam da priznaju da su trazili lovu od gejtsa :)
[ Take 5 @ 28.08.2009. 10:39 ] @
Glavni neprijatelji "Centralog Komiteta"
[att_img]
[ newtesla @ 28.08.2009. 12:04 ] @
...hahaha, harmonika mi je hit!
Elem, malo ozbiljnije:
-Kad kupiš laptop, dobiješ na njemu preinstaliran Windouz, koji je najčešće bloat-ovan do besvesti, i još ti naravno niko ne skriva činjenicu da si taj vindouz platio, mada možda nisi hteo.
A pazi sad:
-kad kupiš jogurt, ne piše nigde koji 'lebac u njega treba i mora da umačeš
-kad kupiš Fairy, niko te ne tera da koristiš Vileda sunđere, a ako slučajno i dobiješ neki sunđer uz Fairy, potrude se da nalepnica na njemu bude GRATIS, velika ko vrata...
-kad kupiš auto, piše preporučeno ulje marke "Te-i-te", ali niko te ne primorava da kupuješ - ili te natera da kupiš doživotnu zalihu - u startu. Isto važi i za benzin, koji je osnova za rad automobilu.
-kad kupiš Nes kafu, nigde ne piše da mleko mora da bude Alpsko (ali nije loše ako jeste :)
-kad kupiš Fotošop, nigde ne piše na kom monitoru smeš da ga teraš, niti te primoravaju da kupiš BAŠ TAJ neki-i-neki monitor...
-kad kupiš BD-RE/DVDRW/CDRW, uz njega dobiješ ponekad Nera, ponekad nešto drugo, ali uvek piše da je BESPLATNO. A ako nije besplatno, onda UVEK postoji opcija bez software-a.
-kad kupiš štampač bilo koje marke, uz njega uvek dobiješ neki softver za nekakvu obradu slika, ali uvek za DŽABE
...zašto su stvari drugačije SAMO i ISKLJUČIVO kada je MaleniMekani u pitanju??? Zašto se SAMO TADA ne nudi izbor???
...sećam se teze tada nekog glavonje iz majkrosofta, koji je izjavio da ne žele da dozvole prodaju laptopova bez windouz operativnog sistema, jer to samo i isključivo znači da će korisnici onda na dotični stavljati piratski windouz ????? ....mater im baš, pa otkad su oni JEDINI ??????
Dakle, da se ja pitam:
Uđeš u radnju, vidiš laptop koji želiš, tražiš da kupiš, a prodavac ti ponudi :
-prazan laptop (samo disk sa drajverima, za sve OS-ove) - NAJNIŽA CENA - sam posle instaliraš, kod kuće, ili kod komšinice ;)
-ili, po želji instalacija OS-a, a u ponudi SVAKI postojeći OS (jeste, i freeBSD, i reactOS ;)
-cena instaliranja OS-a - pristupačna, a u slučaju Win-a, RedHat-a, Linspire-a, i sličnih, uvećana za cenu tog OS-a
-proivođači OS-ova bi se trudili da njihova distribucija bude laka za instaliranje na dotični laptop... par klikova, jasnih uputstava i na domaćem jeziku
...tako definitivno ne bismo došli do situacije da besplatni Ubuntu ima bolje preveden korisnički interfejs i dokumenta za pomoć, od Win-a, koji SE PLAĆA !!!
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 12:22 ] @
@newtesla,
Postoji jedan ogroman problem u tvom rezonovanju. Vidis, prodavci obicno prodaju ono sto kupci traze, ali ne svi kupci vec reprezentativna vecina koja njima omogucava profit - tacno je da mozes kupiti gomilu jogurta u prodavnici, ali svakako ces tesko naci celo prase u nekom supermarketu, recimo, ili polufabrikate za pravljenje automobila u auto salonu.
Vidis, to sto TI i neki mizeran broj ljudi ispod 1% traze laptope bez Windowsa je zaista za postovanje, i ja isto obrisem default Windows sa laptopom i instaliram nesto svoje - medjutim vi, tj. mi smo potpuno nebitni i neinteresantni industriji laptopova - tu i tamo se ponudi neki sa Linuxom i to je to.
Jednostavno - nema vas dovoljno, i to sto vi hocete zahteva napore koji kostaju - a kako vas ima malo, ti napori ne opravdavaju nikakvo ulaganje.
Zao mi je - i ja bih hteo da kupim Mercedes sa CGI motorom i 2 turbo-chargera, ali Mercedes to ne pravi... takodje bih hteo Mercedes CLS sa ozvucenjem koje ja hocu - ali ne moze, imas ili neko obicno smesno ili Harman Kardon - i to je to :)
Sta da radim :)
Citat:
...sećam se teze tada nekog glavonje iz majkrosofta, koji je izjavio da ne žele da dozvole prodaju laptopova bez windouz operativnog sistema, jer to samo i isključivo znači da će korisnici onda na dotični stavljati piratski windouz ????? ....mater im baš, pa otkad su oni JEDINI ??????
Sta pricas ti, od kad to Microsoft proizvodi laptopove pa da se pita sta ide u njih?
Eno ti ASUS - pokusali sa Linuxom u onim njihovim EEEEeeee laptopicima - pa su maestralno pukli, i odlucili da se vrate na Windows.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 13:51 ] @
Dimke,
To što si napisao za Ladu Rivu da je inicijalno bila dobro prodavana, a da je onda prodaja opala je OK. Ne kažem ja da je ona bila takmac Renou, ali da je bila totalno nekonkurentna na tržištu, nije tačno. Ako se dobro sećam, Samaru su nešto po novinama hvalili kao moderan automobil tog vremena, mada ne znam, nisam se vozio u njoj. Mogao bi neko da prenese svoja iskustva.
Citat:
Ivan Dimkovic: Zao mi je - i ja bih hteo da kupim Mercedes sa CGI motorom i 2 turbo-chargera, ali Mercedes to ne pravi... takodje bih hteo Mercedes CLS sa ozvucenjem koje ja hocu - ali ne moze, imas ili neko obicno smesno ili Harman Kardon - i to je to :)
Sta da radim :)
Vidiš, ako ti se ne sviđa ozvučenje, onda promeni kola, tj. uzmi druga sa boljim ozvučenjem. Šalu na stranu, ako ti se ide na letovanje u Španiju, Italiju ili Grčku, stićićeš tamo svakim kolima. Sa druge strane, bankari nam nameću MS. Ne kažem da je kriv MS - krivi su bankari, ali mi trenutno ne pada na pamet nijedno rešenje tog problema.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 13:57 ] @
Ma ko ti sta namece?
Prica za malu decu - Jel ASUS priznao da im je Linux ideja sa EEE PC-jem bila propast i da se zavrsila ogromnim brojem vracenih racunra?
Jel istina bila da je Windows bio na mizernih 10% kada je pocela prodaja netboookova, i da se na kraju popeo na svojih standardnih 90%?
Jebi ga, Nedeljko, izgleda digitalni komunisti nisu bas neko veliko trziste pa se ni Asus-u to nije isplatilo.
Nema tu nikakve zavere - vec jednostavno, nema para.
Sto se bankara tice - Srbija je apsolutno irelevantna zemlja za bilo kakav IT trend - to sto banke u Srbiji ne podrzavaju nista sto nije Microsoft je potpuno smesno, ko da bi Asus ili neko drugi poceo da menja poslovnu strategiju zbog Srbije. Na kraju krajeva, sirom EU - koja je trziste sa 500 miliona stanovnika, banke nemaju takva ogranicenja, pa opet - neces u prodavnicama naci puno laptopova sa Linuxom - jer je broj ljudi koji to traze zanemarljiv.
Citat:
To što si napisao za Ladu Rivu da je inicijalno bila dobro prodavana, a da je onda prodaja opala je OK. Ne kažem ja da je ona bila takmac Renou, ali da je bila totalno nekonkurentna na tržištu, nije tačno. Ako se dobro sećam, Samaru su nešto po novinama hvalili kao moderan automobil tog vremena, mada ne znam, nisam se vozio u njoj. Mogao bi neko da prenese svoja iskustva.
Moja poenta je da je Lada, koliko god grozan auto bio, RADILA POSAO - za razliku od FSF-a koji se u poslednjih N godina ne bavi izradom softvera vec pisanjem proglasa punih gluposti kao sto je ovaj poslednji.
Onaj HURD je tipicna kreacija takve ekipe. Od samog imena je pogresan - rimuje se lepo sa TURD, iliti sranjetom :)
[ pri3rak @ 28.08.2009. 15:35 ] @
Sto se samare tice, u doba kada je izlasla daklem negde polovnom 80tih je licila na relativno pristojan auto (za te pare naravno).Ona je u prilicnoj meri rip-off golfa 1, ali kao sto je receno radla je posao, i sa redovnim odrzavanjem je mogla da predje cak i preko 200000km pre genererlke.Sad sa druge strane, mala cena je donela plastiku koja svira kao simfonijski orkestar na svakoj kaldrmi i losijem putu, uzasno tvrdo zadnje vesanje, isto tako uzasno neudobnu zadnju klupu, ceste kvarove na periferijskim sklopovima poput motora za brisace, pumpe za brizgaljke brisaca, cesta pucanja membrana pumpe za benzin, probleme sa alanserom i alternatorom, gubitak kompletne zadnje signalizacije, ocajne ruske gume na novim vozilima (tvrde/klizave) i generalno zezanje sa malih milion sitnica.Isto tako svako ko je seo za volan nove samara imao je posteno nabildovati desanku zbog neopevano teske promene brzina.Jbg koliko para toliko muzike, tj ne biva nista dobro za malo love, eventualno zavrsi posao i to je sve ....
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 15:43 ] @
Nego mene zanima druga stvar:
Zasto je po ovim, digitalnim komunistima, "proprietary" softver "SOCIAL ILL" ? Ako kupim auto, necu traziti tehnicku dokumentaciju za pravljenje tog auta... ako kupim kompjuter, necu traziti seme za maticnu plocu i fajlove koji sadrze layout komponenti na procesoru... sto bi softver bio drugaciji, ako meni radi posao bas onakav kakav je?
Ali zanimljivo je da su se uzjogunili sada - izgleda da ih je Windows 7 nesto zaplasio :)
Cak i moroni iz Microsofta koji su se namnozili u poslednjih 10-tak godina su ukapirali da su zasrali sa bloatovanjem i odlucili da optimizuju brzinu i performanse - i sad ce opet biti tesko naci neke ocigledne mane :)
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 16:01 ] @
Dimke,
Ja ne kažem da bankari treba web aplikacije da pišu specijalno za Linux, ali čemu sve te ActiveX kontrole? Brdo banaka je dokazalo da se moža sasvim lepo i bez njih.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 16:04 ] @
Čekaj, to što HURD ne valja znači da nijedan GNU program ne valja (rekoh već šta imam na Windows-u od GNU-a).
Pa, ti koristiš FireFox, koji se oslanja na GTK+. Je li to nije GNU?
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 16:12 ] @
Citat:
Nedeljko
Ja ne kažem da bankari treba web aplikacije da pišu specijalno za Linux, ali čemu sve te ActiveX kontrole? Brdo banaka je dokazalo da se moža sasvim lepo i bez njih.
Pa kakve to veze ima sa Microsoftom - sto banke u nekim banana zemljama placaju neke kokosare da im za 2 nedelje odrade e-banking? Koriscenje ActiveX kontrola za e-banking je cista besmislica jer nepotrebno izlaze kod koji procesira zahteve na racunare van banke + predstavlja potencijalni problem za podrsku i kompatibilnost. Svako ko odluci da e-banking sistem uradi u ActiveX-u je idiot i treba ga poslati na eutanaziju.
Promenih nekoliko banaka ovde gde zivim i nikad ne videh ni jednu ActiveX kontrolu, takodje imam i USA e-banking, i tamo isto ta banka (Wachovia / Wells Fargo) nema nikakve ActiveX kontrole i radi na FF-u - stavise, na kompu nemam ama bas ni jednu ActiveX kontrolu sa neta - jer IE i ne koristim, a i da ga koristim jedina AX kontrola bi bila Adobe Flash mozda.
Citat:
Čekaj, to što HURD ne valja znači da nijedan GNU program ne valja (rekoh već šta imam na Windows-u od GNU-a).
Ako nisi primetio, ove idiotske proglase pise ekipica koja se zove FSF - iliti tzv. "fondacija" koja sluzi kao igraliste debelom digitalnom komunisti koji je odavno prestao da biva koristan za drustvo kao developer, i koja pokusava da svojata tudj rad (plasenjem i prevarom ljudi da pripisu svoj rad FSF-u). Linux, recimo, nema blage veze sa tim niti mogu da zamislim Linusa sa tako kretenskim stavovima.
Osim GNU/TURD resenja, nisam cuo da je FSF ponudio nesto drugo sto se moze nazvati operativnim sistemom.
Primeti da oni napadaju Windows 7 - tako da, pretpostavljam, ne zelis da zamenis svoj Windows 7 sa GIMP-om ili sa GCC-om, vec ti treba operativni sistem. FSF ce ti tu ponuditi HURD - nema veze sto je to milion puta gore od Lade u svojoj kategoriji - bitno je da ne koristis tzv. "social ill"
Citat:
Pa, ti koristiš FireFox, koji se oslanja na GTK+. Je li to nije GNU?
1. GTK nije pisao FSF
2. Firefox nije pisao FSF
3. Iskreno me apsolutno bas briga da li Firefox koristi ili ne koristi neki GNU paket, jer Firefox koristim ne zato sto je IE "Social Ill" vec zato sto mi Firefox daleko bolje radi posao od IE-a - ima odlican blokator reklama za pocetak.
Uvidjas razliku? :) Nije bilo potrebe da mi neki debeli dugokosi hipi napise e-mail da mi objasni da je IE "social ill" - vec je bilo samo potrebno napraviti BOLJI proizvod - ne bolji polufabrikat, ne gori proizvod, ne gori polufabrikat - vec bolji proizvod. As simple as that.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 28.08.2009. u 17:23 GMT+1]
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 18:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa kakve to veze ima sa Microsoftom - sto banke u nekim banana zemljama placaju neke kokosare da im za 2 nedelje odrade e-banking? Koriscenje ActiveX kontrola za e-banking je cista besmislica jer nepotrebno izlaze kod koji procesira zahteve na racunare van banke + predstavlja potencijalni problem za podrsku i kompatibilnost. Svako ko odluci da e-banking sistem uradi u ActiveX-u je idiot i treba ga poslati na eutanaziju.
Alo, o čemu ja pričam?
Citat:
Nedeljko: Ne kažem da je kriv MS - krivi su bankari, ali mi trenutno ne pada na pamet nijedno rešenje tog problema.
Kad moram samog sebe da citiram. Kapito ili treba još objašnjenja?
Citat:
Ivan Dimkovic: Ako nisi primetio, ove idiotske proglase pise ekipica koja se zove FSF - iliti tzv. "fondacija" koja sluzi kao igraliste debelom digitalnom komunisti koji je odavno prestao da biva koristan za drustvo kao developer, i koja pokusava da svojata tudj rad (plasenjem i prevarom ljudi da pripisu svoj rad FSF-u). Linux, recimo, nema blage veze sa tim niti mogu da zamislim Linusa sa tako kretenskim stavovima.
Osim GNU/TURD resenja, nisam cuo da je FSF ponudio nesto drugo sto se moze nazvati operativnim sistemom.
Primeti da oni napadaju Windows 7 - tako da, pretpostavljam, ne zelis da zamenis svoj Windows 7 sa GIMP-om ili sa GCC-om, vec ti treba operativni sistem. FSF ce ti tu ponuditi HURD - nema veze sto je to milion puta gore od Lade u svojoj kategoriji - bitno je da ne koristis tzv. "social ill"
FSF je tesno povezana sa GNU-om i ne, neće ti prepisati GNU/HURD kao terapiju, već GNU/Linux / BSD / OpenSolaris... Šta misliš, ko objavljuje tvoju "omiljenu" licencu?
Citat:
This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or (at your option) any later version.
Dakle, ti ipak koristiš plodove debelog digitalnog komuiniste, koliko god ti to saznanje bolno bilo.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 18:51 ] @
Ma nemoj?
Nisam bas primetio da autori Linuxa i BSD-a izigravaju trolove i napadaju industriju proprietary softvera. BSD stavise dozvoljava da se koristi i u proprietary okruzenju bez IKAKVIH okruzenja.
Debeli digitalni komunista je vise puta napadao kako Linux tako i BSD licence jer ne odgovaraju njegovoj uvrnutoj slici "slobodnog sveta".
Prema tome, digitalno-komunisticki bradonja se samo piggybackuje na popularnost necega sto on NIJE stvorio, a kada se ogoli na njegove stavove vidi se da mu ni Linux ni BSD nisu po meri.
Citat:
Dakle, ti ipak koristiš plodove debelog digitalnog komuiniste, koliko god ti to saznanje bolno bilo.
HAHAHAHHAHA
Kako da ne, to sto je debeli bradati hipi napisao neku >licencu< to implicira da je on nekako zasluzan za to sto postoji Linux ili Mozilla Firefox :-) Ahahahaha :)
Pa eto BSD uopste i ne koristi FSF licence vec ima svoju BSD licencu koja ljudima daje daleko veca prava nego GPL. Mozilla ima svoj MPL, isto permisivniji od GPL-a - Linux koristi GPL v2 iz prostog razloga sto je Linusa ocigledno mrzelo da pise svoju i sto je GPL v2 zavrsavao posao - kada je poludeli hipi konacno ubacio previse kool-aida u GPL v3, i Linus mu je okrenuo ledja.
I tu se sva "zasluga" FSF-a zavrsava.
Lepo kazem ja - attention freak taj Stallman koji uzima kredit za nesto sa cime nema puno veze.
Da ne pricamo o sramnom ispiranju mozgova mladih ljudi koji nemaju pojma sta je copyright, i gde ih FSF "motivise" da prepisu copyright na ime FSF-a. Sramota.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 19:08 ] @
Kroz FireFox koristiš GNU biblioteku. Šta misle BSD-ovci, Linuxovsi i Solaraši, nebitno je - FSF preporučuje upotrebu svakog slobodnog softvera, ko god da ga pravi.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 19:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: BSD stavise dozvoljava da se koristi i u proprietary okruzenju bez IKAKVIH okruzenja.
Prouči malo bolje BSD licence. To što si napisao važi za Public Domain i MIT.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 19:20 ] @
Molim?
BSD savrseno dozvoljava integraciju u proprietary okruzenja - jedino ogranicenje je, i to samo u jednoj verziji BSD licence, da moras da u dokumentaciji navedes autora - i da, naravno, ne smes da koristis ime autora / organizacije u promociji bilo cega sto si ti napravio od toga.
I to je sve.
Evo ti BSD licenca:
Citat:
Copyright (c) <year>, <copyright holder>
All rights reserved.
Redistribution and use in source and binary forms, with or without
modification, are permitted provided that the following conditions are met:
* Redistributions of source code must retain the above copyright
notice, this list of conditions and the following disclaimer.
* Redistributions in binary form must reproduce the above copyright
notice, this list of conditions and the following disclaimer in the
documentation and/or other materials provided with the distribution.
* Neither the name of the <organization> nor the
names of its contributors may be used to endorse or promote products
derived from this software without specific prior written permission.
THIS SOFTWARE IS PROVIDED BY <copyright holder> ''AS IS'' AND ANY
EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED
WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE ARE
DISCLAIMED. IN NO EVENT SHALL <copyright holder> BE LIABLE FOR ANY
DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL, EXEMPLARY, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES
(INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PROCUREMENT OF SUBSTITUTE GOODS OR SERVICES;
LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION) HOWEVER CAUSED AND
ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT
(INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS
SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.
Kao sto vidis, nikakva digitalno-komunisticka ogranicenja koja mozes naci u GPL licenci (pogotovu u GPL v3) i nikakve budalastine.
The BSD License allows proprietary use, and for the software released under the license to be incorporated into proprietary products. Works based on the material may be released under a proprietary license or as closed source software. This is the reason for widespread use of the BSD code in proprietary products, ranging from Juniper Networks routers to Mac OS X.
Dakle, you're dead flat wrong.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 20:14 ] @
U originalnoj BSD licenci se zahtevala duboka zahvalnost vlasnicima koda do zemlje.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 20:53 ] @
Wow!!!
Evo je:
Citat:
All advertising materials mentioning features or use of this software
must display the following acknowledgement:
This product includes software developed by the University of
California, Berkeley and its contributors.
Na stranu to sto NIKO van BSD ekipe nikad nije ni koristio ovu verziju licence... :)
U svakom slucaju, BSD licenca je, Nedeljko, vrlo vrlo permisivna - najpermisivnija posle Public Domain-a.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 21:28 ] @
Ne bih se složio. MIT je još liberalnija.
Citat:
Copyright (c) <year> <copyright holders>
Permission is hereby granted, free of charge, to any person
obtaining a copy of this software and associated documentation
files (the "Software"), to deal in the Software without
restriction, including without limitation the rights to use,
copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell
copies of the Software, and to permit persons to whom the
Software is furnished to do so, subject to the following
conditions:
The above copyright notice and this permission notice shall be
included in all copies or substantial portions of the Software.
THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND,
EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE WARRANTIES
OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND
NONINFRINGEMENT. IN NO EVENT SHALL THE AUTHORS OR COPYRIGHT
HOLDERS BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR OTHER LIABILITY,
WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, ARISING
FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR
OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE.
The MIT License is similar to the 3-clause "modified" BSD license, except that the BSD license contains a notice prohibiting the use of the name of the copyright holder in promotion. This is sometimes present in versions of the MIT License, as noted above.
The original BSD license also includes a clause requiring all advertising of the software to display a notice crediting its authors. This "advertising clause" (since disavowed by UC Berkeley[6]) is only present in the modified MIT License used by XFree86.
The MIT License states more explicitly the rights given to the end-user, including the right to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell the software.
A 2-clause BSD-style license used by FreeBSD (and preferred for NetBSD) is essentially identical to the MIT License, as it contains neither an advertising clause, nor a promotional use of copyright holder's name prohibition.
Also similar in terms is the ISC license, which has a simpler language.
The University of Illinois/NCSA Open Source License combines text from both the MIT and BSD licenses; the license grant and disclaimer are taken from the MIT License.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 21:31 ] @
Po GPL bar ne moraš nikome da ližeš dype.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 22:13 ] @
A kome moras da lizes dupe sa BSD licencom koja se koristi svuda danas? Ta "originalna" BSD licenca je potpuno irelevantna i odnosila se na... BSD, ne na nesto sto bi ti pravio.
Nesto ti ne ide fundamentalno razumevanje tih licenci ;-)
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 22:53 ] @
Ma nemoj. Ja pričam o BSD licenci kakva jeste, ili bar njenoj originalnoj verziji. Niko nikome ne brani da je danas primeni na svoj kod. Možda baš ja želim da mi ližu dype.
Vidim kako stojiš sa licencama, kad BSD ispade liberalnija od MIT.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 23:00 ] @
Citat:
Nedeljko
Ma nemoj. Ja pričam o BSD licenci kakva jeste, ili bar njenoj originalnoj verziji. Niko nikome ne brani da je danas primeni na svoj kod. Možda baš ja želim da mi ližu dype.
Ti pricas o arhaicnoj verziji BSD licence - ona verzija koja se danas mahom koristi ne zahteva nikakvo lizanje du****.
Citat:
The original license is now sometimes called "BSD-old" or "4-clause BSD", while the current revision of the BSD license is sometimes referred to by names including "BSD-new", "revised BSD", or "3-clause BSD".
Citat:
Vidim kako stojiš sa licencama, kad BSD ispade liberalnija od MIT.
MIT licenca je prakticno ekvivalentna novoj BSD licenci - jedina razlika je u ogranicenju BSD licence da ne mozes koristiti ime originalnog autora za promociju bez dozvole, sto se inace moze naci i u nekim verzijama MIT licence - a to ogranicenje je prakticno irelevantno jer nema ama bas nikakve veze sa samim kodom.
[ nkrgovic @ 28.08.2009. 23:09 ] @
Nedeljko,
ajde bez spina: sta od softvera koji je GNU, koji je pisao FSF, treba prosecnom korisniku? Ne verujem da je to licenca, ne verujem da je prosecni korisnik nesto preterano srecan zato sto softver ima GPL, LGPL, New BSD ili CDDL.
Znaci, sta to prosecnom korisniku treba/znaci od softvera koji je razvila FSF ? Svi smo svesni da bez GCC-a mozemo, tj. da bi nam jedina "muka" bila ta da profesionalni developeti moraju da daju par stotina dolara za kompajler...
[ bojan_bozovic @ 29.08.2009. 00:39 ] @
@nkrgovic
Ako je potreban kroskompajler za neku embedded arhitekturu, npr. PowerPC, cena bi bila mnogo vise od par stotina dolara ili evra.
Dalje, pises da obican korisnik moze bez GCC, a moze li bez auta, jer isti najverovatnije koristi softver pisan sa GCC?
Nego, cim neki fakt ne odgovara, ovde se izostavlja, pa diskusija ima vrlo malo svrhe.
[ Nedeljko @ 29.08.2009. 07:46 ] @
Dimke,
1. Ja sam govorio o originalnoj BSD, koja se takva kakva jeste, može primeniti i na programe koji se pišu danas, ako vlasnici koda tako odluče. Možda sam baš ja taj koji želim da mi se liže dype.
2. MIT je liberalnija i od one varijante BSD koju si ti citirao, koliko-toliko. Da, upravo iz razloga koje si pomenuo. Znači, svakako se ne može reći da je BSD liberalnija od MIT, pa tvoj stav da je BSD najliberalnija posle Public Domain ne stoji, jer je MIT liberalnija od BSD.
3. Nemoj mi sada samo imputirati da sam napisao da je Public Domain nekakva licenca, kada to nisam napisao. Da, znam, Public Domain je zapravo odsustvo licence i kopirajta.
Evo ti varijante BSD-a, koja je suštinski ista kao MIT
Copyright 1994-2009 The FreeBSD Project. All rights reserved.
Redistribution and use in source and binary forms, with or without modification, are permitted provided that the following conditions are met:
1. Redistributions of source code must retain the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer.
2. Redistributions in binary form must reproduce the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer in the documentation and/or other materials provided with the distribution.
THIS SOFTWARE IS PROVIDED BY THE FREEBSD PROJECT ``AS IS'' AND ANY EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE ARE DISCLAIMED. IN NO EVENT SHALL THE FREEBSD PROJECT OR CONTRIBUTORS BE LIABLE FOR ANY DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL, EXEMPLARY, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PROCUREMENT OF SUBSTITUTE GOODS OR SERVICES; LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION) HOWEVER CAUSED AND ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.
The views and conclusions contained in the software and documentation are those of the authors and should not be interpreted as representing official policies, either expressed or implied, of the FreeBSD Project.
ajde bez spina: sta od softvera koji je GNU, koji je pisao FSF, treba prosecnom korisniku? Ne verujem da je to licenca, ne verujem da je prosecni korisnik nesto preterano srecan zato sto softver ima GPL, LGPL, New BSD ili CDDL.
Znaci, sta to prosecnom korisniku treba/znaci od softvera koji je razvila FSF ? Svi smo svesni da bez GCC-a mozemo, tj. da bi nam jedina "muka" bila ta da profesionalni developeti moraju da daju par stotina dolara za kompajler...
Ako je kontekst pitanja da li prosečan korisnik može bez ijednog parčeta GNU koda i bez ijednog sftvera razvijenog GNU alatima, odgovor je (verovatno) pozitivan.
Da, prosečan korisnik može bez GNU-a, kao i bez MS-a. Prosečnom korisniku je sasvim dovoljan dobro namešten Linux (sa vlasničkim plag-inovima i dodacima), bez ijednog parčeta MS-koda.
U stvarnosti, Wolfram-ov paket Mathematica koristi gmp, FireFox koristi GTK+ i da ne nabrajam dalje. Takođe, smatram da su prosečni korisnici zapravo u manjini. Retko ko ne koristi ništa specifično. Ne znam ko koristi računar samo kao multimedijalni internet uređaj (a upravo je to definicija prosečnog korisnika). Ako koristiš na primer OCR, to već nije iz te fele.
To je jedan od problema u probijanju Linux-a na desktop - nije dovoljno udovoljiti prosečnom korisniku, jer je takvih jako malo. Ko ne razume o čemu pričam, neka prouči pojam disperzije.
[ Nedeljko @ 29.08.2009. 12:51 ] @
Zanimljivo pitanje je šta je to prosečan korisnik. Je li to gospodin Petar Petrović, koji računar koristi samo za web, chat, mail, multimediju.
1. Da li prosečan korisnik opiči nekad neku ozbiljniju igru?
2. Da li prosečan korisnik koristi tekst procesor? Šta će mu?
Dakle, koliko ljudi iz okruženja znate da ne koriste ama baš ništa van internet+multimaedia (opciono +teskt procesor+gaming)? Dakle, nema ni OCR, ni CAD, ni development, ni photoshop, ni excel, ni arhivere van OS-a, ni total commander, ni PhotoShop, ni Matlab... Drugim rečima, koliko ljudi koristi samo onaj softver koji troši bar 50% ljudi i nijedan drugi (da kažemo da je svaki drugi softver nešto specifično)? Cenim da ih ima do 1%.
[ combuster @ 29.08.2009. 13:28 ] @
Ja cenim da ih ima mnogo mnogo vise...
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 13:28 ] @
Nedeljko,
Tvoje hipoteze su bile proverene ASUS-ovim eksperimentom - kada su na pocetku prodaje Netbookova gurali Linux.
Ispostavilo se da prosecni korisnici, ipak, traze nesto sto nisu mogli da nadju u Linuxu... ostatak price, svi znamo :-)
[ Nedeljko @ 29.08.2009. 13:32 ] @
Ja tvrdim da ti koji traže nešto više nisu prosečni korisnici. Prosečnih korisnika ima <1%.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 13:33 ] @
Po cemu su to onda "prosecni" korisnici ako ih ima <1% ?!?!?
Ako uzmem Linuxasku definiciju "prosecnog korisnika" jos malo pa ce moja ves masina moci da zadovolji te potrebe.
[ Nedeljko @ 29.08.2009. 13:40 ] @
Pitanje je šta su to tražili osim da bude Windows. Ja mislim da su to specifične namene, a da 99% posto korisnika ima bar jednu specifičnu potrebu.
[ Nedeljko @ 29.08.2009. 13:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Po cemu su to onda "prosecni" korisnici ako ih ima <1% ?!?!?
Dakle, ako softver razmatramo po segmentima (razvoj, obrada slika, CAD), a ne po proizvodima (znači, GIMP i PhotoShop spadaju u isti segment), onda ako prihvatimo kao definiciju prosečnog korisnika onoga ko koristi softver samo u segmentima koji pojedinačno pokrivaju bar 50% tržišta (znači, korisnik bez specifičnih potreba), onda tako ispada.
Šta ćeš, najveći broj korisnika ima bar jedan od programa CorelDraw!, PhotoShop, DreamWeaver, VisualStudio, Matlab, Mathematica, Maple, AutoCAD, SolidWorks, Excel, neki data base... da ne nabrajam dalje, od kojih nijedan ponaosob ne spada u nešto tipično.
Moje mišljenje je da je disperzija softverskih segmenata u upotrebi ogromna.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 13:56 ] @
Aha
A kako je onda Apple sa Mac OS X-om i apple laptopovima uspeo da uzme 10% trzista za par godina?
[ Nedeljko @ 29.08.2009. 14:33 ] @
Tako što je podmirio potrebe još nekih korisnika osim "običnih". Nemoj mi samo reći da na tim laptopovima ne može ama baš ništa da se radi sem interneta, multimedije, obrade teksta i pomalo igranja.
Imam jedan zadatak za tebe.
X je slučajna promenljiva koja uzima vrednosti 1 i -1 sa verovatnoćama 1/2.