[ Pali zari @ 29.08.2009. 17:30 ] @
Zbog cega su apple laptopovi tako skupi? Znam da oni proizvode svoj hardware i software ali zbog cega tolika cena? Ako je neko prosecan korisnik kome treba laptope za ms office , surf , da pogleda mozda neki film,slusa muziku i da odigra neku obicnu igru(ne neku budzotinu) zasto da uzme apple a ne neki drugi laptop?
[ calimero @ 29.08.2009. 18:28 ] @
jel se menito cini ili su postovi trolova iz advocacyja poceli da se prilivaju ovde... ???

glavna razlika je u operativnom sistemu i pratecim aplikacijama.

razlika u operativnom sistemu za posledicu ima:
1. da nema virusa
2. da je mnogo laksi za koriscenje ako neko prvi put seda za rucanar
3. da se manje vremena trosi na "bavljenje" operativnim sistemom (driveri, instalacija aplikacija, random problemi da nesto ne radi sa necim...)
4. kupuje se jedna zaokruzena celina gde sve radi out of box
5. i kvalitetnije su napravljeni nego laptopovi od 500e.
[ musicmaster @ 29.08.2009. 20:19 ] @
Citat:
Zbog cega su apple laptopovi tako skupi? Znam da oni proizvode svoj hardware i software ali zbog cega tolika cena?

Samo zbog dizajna.
[ Pali zari @ 29.08.2009. 20:33 ] @
Citat:
calimero: jel se menito cini ili su postovi trolova iz advocacyja poceli da se prilivaju ovde... ???

a po cemu sam ja trol? samo sam pitao da mi neko objasni razliku , nije mi namera bila da trolujem ili pocinjem flejm.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 29.08.2009. 20:40 ] @
Citat:
musicmaster: Samo zbog dizajna.

Pa i Sony je lep, pa ne košta toliko? :) Mora da si se prevario :)
A pa ti pišeš sa Win 7...a da, onda je definitivno samo zbog šminkeraja :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 20:44 ] @
Citat:

Pa i Sony je lep, pa ne košta toliko? :)

Bogme Sony laptopi su sve samo ne jeftini :)
[ degojs @ 29.08.2009. 21:57 ] @
Citat:
Pa i Sony je lep, pa ne košta toliko? :) Mora da si se prevario :)
A pa ti pišeš sa Win 7...a da, onda je definitivno samo zbog šminkeraja :)

Mogu ja da ti prodam taj Mac ili neki PC i za npr. $10,000 ako hoćeš. Nije problem, samo pokaži lovu.
[ Stator @ 29.08.2009. 22:25 ] @
Citat:
Pali zari: Zbog cega su apple laptopovi tako skupi?

Zato sto su njihovi korisnici spremni da plate takvu cenu.
[ combuster @ 29.08.2009. 22:59 ] @
I kad je jednom plate zivi nikad nece reci da su ih potrosili nepotrebno :D
[ maksvel @ 29.08.2009. 23:13 ] @
E, kad smo već kod toga, je l' u USA stvarno ima toliko Macova, ili je neki marketing što u gotovo svakom filmu/seriji junaci koriste Mac??
"Pali Žari nije hteo da otpočne flejm." Nešto ne štima u ovoj rečenici
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 23:17 ] @
Ima dosta Macova u USA - stavise po glavi stanovnika tamo ih ima najvise na svetu.

Apple je lider u kategoriji >$1000 laptopova - a u USA takvih laptopova ima najvise :-)

Btw, MacBook Pro je vrlo kvalitetan laptop. Sto se cene tice, nisam bas siguran oko toga - u Evropi mozda jesu skupi, a u USA... sta znam, cini mi se da im je cena uporediva sa uporedivom konkurencijom.

Mislim ako pogledas Sony Vaio Z, koji je uporediv sa MBP-om od 13 inca, nije bas da je Sony jeftin.

Naravno, ako hoces da kupis neki plastikaner laptop sa nizom rezolucijom ekrana, slabijim hardverom itd... - onda sigurno mozes pristedeti :)
[ combuster @ 29.08.2009. 23:21 ] @
Pa ja sam jos odaaaaaavno cuo da MAC ruleZ 4 DTP, sound and graphics a kako su u serijama obicno glavni junaci neka bedna piskarala nije ni cudo sto koriste mac za te namene :)

Moram reci da sam mac video samo jednom uzivo a to je kada su iz muzicke skole u Kraljevu doneli mac da im umrezim sa Windows-om 2000, cini mi se da mi je PC McLAN resio problem... Elem tada sam malko prckao po osx-u i video da stvarno imaju neke bad ass audio sw-e (ne secam se sad kako se zvao bilo to 2002-ge)...
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 23:27 ] @
A da jos jedna stvar - Apple cesto daje velike popuste za studente, ortak koji je studirao muzicku produkciju u UK je tako kupovao te laptopove za male pare.
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 11:58 ] @
Dakle,

Otici cu u prodavnicu i kupiti MacBook Pro od 13" #*)&@#)*

Znaci, Sony Vaio Z koji posedujem je tako genijalno ogranicen... iako graficka kartica u Sony-ju podrzava Dual-Link DVI, i rezoluciju od 2560x1600 - ingeniozni Sony inzenjeri su odlucili da DVI izlaz na docking stanici izvedu preko HDMI porta na Nvidia grafickoj #$@*()@#@#

Sta to znaci?

- Da je maksimalna rezolucija ogranicena na 1920x1200, znaci 30" monitor mogu da zaboravim iako sam hteo da ga kupim danas
- Da ako vas monitor nema HDCP, iako nemate veze sa piraterijom / filmovima, max. rezolucija ce biti 1200x800

Prva stvar je verovatno zbog sece troskova (napomena: Vaio Z je sve samo ne budzetski laptop) - a druga, verovatno zato sto je Sony takodje i filmska kompanija #*(&@(#*@#

Kriminal...

Onda tu je onaj cuveni problem sa iskljucenom hardverskom virtualizacijom (ne samo iskljucenom, vec zakljucanom na OFF), koji sam ja resio kupovinom inzenjerskog sempla X9100 procesora sa VT-x opcijom zakljucanom na ON... ali takav bezobrazluk, iskljuciti sasvim validnu CPU opciju jer je neki imbecil u Sony-ju umislio da je to "security hole" #@)*&@#

U svakom slucaju... moja poenta: MBP Pro od 13" je izuzetno dobra kupovina, i cena je odlicna - mozda je malo manje "cool" izgledajuci od Vaio Z modela, ali sa njim bez problema mozete drajvovati 30" monitor + Apple nije toliki retard da ogranicavaju procesorske mogucnosti.

--

Btw, Vaio Z VT-x problem je takodje od skoro resiv hakovanjem EFI-ja - menjanjem jednog bajta u EFI-ju se otvara Advanced konfiguracija u EFI konfiguraciji, koja vam omogucava da ukljucite/iskljucite VT-x / VT-d kao i razne napredne opcije sistema.
[ MladenIsakovic @ 30.08.2009. 13:17 ] @
Citat:
musicmaster
Samo zbog dizajna.

I zbog brenda.
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 13:35 ] @
Pa da li je tako?

- MacBook Pro od 13" sa 2.53 GHz Core 2 Duo procesorom, 4 GB memorije, 9400M grafikom i 250 GB diskom: $1499
- Sony Vaio Z sa 13" ekranom, 2.53 GHz C2D procesorom, 4 GB memorije, 9300M/GM45 grafikom i 320 GB diskom: $1849

^ obe cene su sa zvanicnih Apple/Sony sajtova.

Sony ima vecu rezoluciju ekrana 1600x900 vs. 1200x800, sto jeste veca mana MBP-a, kao i veci disk u Sony-ju - ali MBP ima bolju grafiku i mogucnost izlaza na 30" ekran (sto Sony nema)

U svakom slucaju, Sony je $1849, Apple 13" MBP je $1499

Dakle, nece bas biti da je Apple specijalno skup - u odnosu na druge. Ako se maksimalno konfigurise, Sony jeste mnogo mocnija masina hardverski - ali ce Sony to naplatiti ko sv. Petra kajganu.

Naravno ovo vazi ako Apple poredimo sa masinama u istom segmentu na PC trzistu. Naravno ko moze da tolerise vecu masu, deblji laptop i plasticniji izgled uvek moze da kupi nesto od ACER-a, MSI-ja i slicnih, i oni sigurno jesu jeftiniji od Apple-a, ali i od Lenovo-a i Sony-ja.
[ combuster @ 30.08.2009. 13:58 ] @
1280x800 je za 13" ekran sasvim dovoljna rezolucija, meni se cini da bih se istripovao gadno sa 1600x900 :)

Pricam ti iz razloga zato sto imam 13" dell...
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 13:59 ] @
Sta znam, ja od kada sam presao na 1600x900 na 13" ekranu ne mogu da se vratim na manje :-)

U svakom slucaju - poenta nije bila to, poenta je bila da relativno slicna konfiguracija u istom segmentu - Apple kosta solidno manje od Sony-ja.

Ako izuzmemo one fashion-laptopove tima MacBook Air koji su vise style nego substance (mada, Sony TZ je isto tako bio fashion-laptop i kostao boga oca za ono sto nudi), Apple nudi prilicno robustne i jake sprave za OK lovu.

Mislim da ljudi sticu pogresnu sliku poredeci Apple laptopove sa PC laptopovima u sasvim drugoj kategoriji. Mislim ne moze se porediti Apple MacBook Pro sa nekim MSI plastikanerom - mozda MSI nakljukate da ima isti CPU i istu kolicinu memorije / disk, ali ce taj MSI i dalje biti daleko tezi, daleko deblji i baterija ce mu trajati krace.
[ combuster @ 30.08.2009. 14:08 ] @
Pa ako izuzmemo Sony i Apple jos uvek je moguce naci dobru soluciju u vidu Lenovo N500 - odlican build i ok mainstream konfiguracija, mada ako idemo logikom da laptop treba da bude portabilan a izuzmemo netbook-ove zaista je tesko naci pristojan a relativno jeftin 13" laptop...

A za rezoluciju te razumem, kada pogledam ovaj moj lap pa kada krenem da radim na nekoj 15-tici sa istom rezolucijom samo pomislim da ne bi bilo sanse da se naviknem, ako bih uzimao 15" morao bi da bude sa WXGA+ rezolucijom :)
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 14:19 ] @
Yep, ima jeftinih Lenovo modela koji su dobri.

Mada, Apple iskreno i ne ucestvuje u tom segmentu uopste - opet, Lenovo kompovi koji su u tom profi/biznis segmentu se opet penju na solidne cifre.

Ako pokusam da opremim X200 (koji ima manji ekran od MBP Pro) kako treba, opet dolazim do cifre od $1319 koja je vrlo slicna Apple-u.

Doduse 15" modeli su im znacajno jeftiniji - tacno se vidi da 15" form-factor postaje daleko manje bitan biznis korisnicima koji su spremni da odrese kesu :)
[ combuster @ 30.08.2009. 14:37 ] @
Jednostavno poslovni ljudi ne zele da nose sa sobom 3+kg a u pravu si za lenovo, kada nabudzis x200 ili x300 dodjes do cifre mbp-a a sl300 mozes da nadjes nesto jeftinije...

Anyway samo moras da vodis racuna da ti jabucica negde ne eksplodira ili te ne opece u najboljem slucaju :D
[ Nedeljko @ 30.08.2009. 16:03 ] @
Je li Dimke,

a odakle tebi da su te licencne klauzule o izvršavanju samo na njihovom hardveru nevažeće u EU? Koliko znam, kopirajt se bavi kopiranjem, a izvršavanje programa je jedan od oblika kopiranja.
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 16:06 ] @
EULA nije ugovor u nekm zemljama - znaci ako sam ja kupio CD/DVD u prodavnici, naknadni zapakovani "ugovori" jednostavno nisu ugovori jer se meni kao kupcu postavljaju dodatni uslovi koje nisam prihvatio prilikom akta kupovine.

To jednostavno krsi prava kupca koja postoje daleko duze nego softver.

Takodje - USA iskustvo, cak ni tamo nije crno-belo:

http://en.wikipedia.org/wiki/First-sale_doctrine

Citat:

The first-sale doctrine as it relates to computer software is an area of legal confusion. Software publishers claim in their End User License Agreements (EULA) that their software is licensed, not sold, thus the first-sale doctrine does not apply to their works. Courts have contradicted. Bauer & Cie. v. O'Donnell and Bobbs-Merrill Co. v. Straus are two related U.S. Supreme Court cases.

Washington District Court in Timothy S. Vernor v. Autodesk Inc. the court followed United States v. Wise[1], in which films distributed by a studio that were not expected to be returned were deemed sold, and ruled that Autodesk software was sold, and thus eligible for the first-sale doctrine.[2][3]

Federal district courts in California and Texas have issued decisions applying the doctrine of first sale for bundled computer software in Softman v. Adobe (2001) and Novell, Inc. v. CPU Distrib., Inc. (2000) even if the software contains an EULA prohibiting resale. In the Softman case, after purchasing bundled software (a box containing many programs that are also available individually) from Adobe Systems, Softman unbundled it and then resold the component programs. The court ruled that Softman could resell the bundled software, no matter what the EULA stipulates, because Softman had never assented to the EULA. Specifically, the ruling decreed that software purchases be treated as sales transactions, rather than explicit license agreements. In other words, the court ruled that California consumers should have the same rights they would enjoy under existing copyright legislation when buying a CD or a book.

In a more recent case involving software EULA's and first-sale rights Davidson & Associates v. Internet Gateway Inc (2004)[1], the first sale reasoning of the Softman court was challenged, with the court ruling "The first sale doctrine is only triggered by an actual sale. Accordingly, a copyright owner does not forfeit his right of distribution by entering into a licensing agreement." However, the point was moot as the court found the plaintiff's EULA, which prohibited resale, was binding on the defendants because "The defendants .. expressly consented to the terms of the EULA and Terms of Use by clicking 'I Agree' and 'Agree.'"

[ Zoran Milovanovic @ 30.08.2009. 16:31 ] @
Nisi racunao cenu OS-a?
[ mulaz @ 30.08.2009. 16:50 ] @
Cena OS-a na novom kompjuteru je dvocifarna brojka. Znaci nista znacajno.

Inace izmedju MBP-a, ili Aira i Lenovo x300/301, odmah biram Lenovo.
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 17:38 ] @
Pa nije bas da su MBP i x301 uporedivi - x301 ima ULV procesor koji radi na max. 1.6 GHz.

x301 je pre uporediviji sa Air-om - to je ta klasa po mogucnostima.
[ Nedeljko @ 30.08.2009. 18:00 ] @
Izvini Dimke,

Ovde očigledno neko od nas dvojice ne razume neke stvari. Dakle, kopirajt bi u svetu trebao da funkcioniše ovako: Zemlje koje potpišu univerzalnu konvenciju o kopirajtu se obavezuju na usklađivanje lokalnih zakona sa konvencijom i njihovo primenjivanje na svojoj teritoriji. Kopirajt zabranjuje određene radnje nad delom (ovde kodom) bez izričite pismene saglasnosti vlasnika dela. Softverska licenca daje ograničena prava na neke od tih radnji. Znači, pošto licencu nisi potpisao, zaista je ne moraš ni prihvatiti, ali onda si kratak za prava koja iz nje proističu.

Čekaj, to što EULA nije ugovor u EU znači da možeš neograničeno da umnožavaš softver pod njom i da ga distribuiraš i instaliraš?
[ Nedeljko @ 30.08.2009. 18:16 ] @
Ivane,

Tu dotrinu o kojoj pričaš ja mogu da shvatim ovako: Kupio sam laptop sa OEM licencom za Vistu Home Premium. Ako hoću, ja svakako mogu prodati ceo računar, zajedno sa softverom na njemu. Sa druge strane, ja nikad ne mogu OEM instalirati na drugoj mašini. čak i ako prvu mašinu bacim ili uklonim softver sa nje (ovo drugo nema veze sa doktrinom, nego sa OEM-om).
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 18:43 ] @
Nedeljko,

Ovde imamo nekoliko nivoa stvari - sama EULA kao takva, kao sto rekoh, u nekim zemljama NIJE ugovor. Niti moze biti ugovor jer si ti de-facto primoran da prihvatas uslove POSLE izvrsene prodaje - prema tome, takva primoravanja su u suprotnosti sa generalnim zakonima trgovine koji su daleko stariji od IT industrije. Hvala bogu, bilo je genijalaca i ranije - ali su drzave generalno stajale u zastitu svojih gradjana.

Dalje, da - kopirajt ti daje pravo da ogranicis kopiranje materijala, medjutim ako si ti nekom, kao vlasnik sadrzaja, prodao fizicku kopiju na CD-u, postoje minimalna prava koje ta osoba ima i ona variraju od zemlje do zemlje, ali svakako nisu nesto sto ti mozes da ogranicis. Zamisli da ti neko proda knjigu i na prvoj strani te knjige pise:

a) Ova knjiga vam nije prodata vec licencirana
b) Ovu knjigu ne mozete citati osim ako nemate Apple naocare

Kao, npr, da isti CD proda - kao fizicko dobro, jer ga je kupio - u USA se to zove "first sale doctrine". Moze EULA da kaze da je "software licensed, not sold" i slicne gluposti - ali prost fakt je da ja fizicko dobro koje sam kupio imam pravo da prodam i to pravo je garantovano zakonom.

Sto se Apple-a tice, njhov uslovljavanja sa EULA-om u zemljama gde EULA nema snagu ugovora ocigledno nemaju pravnu tezinu. I sam Apple to jako dobro zna, i zato rade proveru EFI-ja - hakovanje toga je vec krsenje zakona o kopirajtu.

--

Sto se tvoje druge poruke tice - primeti da sa OEM licencom obicno ne dobijas instalacioni CD, ili je taj instalacioni CD hardverski vezan za model racunara koji koristis. Bas kao sto i "Upgrade" verzije proveravaju da li postoji stara verzija na disku.

[ Pali zari @ 30.08.2009. 18:52 ] @
a kako Mac OS stoji sa virusimai ostalim stetocinama? Jer isto moras da imas 3-5 programa za zastitu ?
[ pri3rak @ 30.08.2009. 19:27 ] @
3 do 5 programa za zastitu ne moras ni na jednom os-u da imas, pa ni na OS-X ... Virusa ima mnogo manje/nema, sto je sasvim logicno imajuci u vidu manji maket share ... Opet ako ti je to neko merilo imas i besplatne (verujuci vole da kazu slobodne) operativne sisteme koji imaju slican virus count ...
[ Nedeljko @ 30.08.2009. 20:58 ] @
Nije mi jasno šta neko može da ima protiv virusa, kad su ionako besplatni. Bar ih nisi platio.

Citat:
Ivan Dimkovic: Nedeljko,

Ovde imamo nekoliko nivoa stvari - sama EULA kao takva, kao sto rekoh, u nekim zemljama NIJE ugovor. Niti moze biti ugovor jer si ti de-facto primoran da prihvatas uslove POSLE izvrsene prodaje - prema tome, takva primoravanja su u suprotnosti sa generalnim zakonima trgovine koji su daleko stariji od IT industrije. Hvala bogu, bilo je genijalaca i ranije - ali su drzave generalno stajale u zastitu svojih gradjana.

Pa, čekaj bre i zato ima leka.

Citat:
Softver možete koristiti pos sledećim uslovima:
...
Ako sa ovim uslovima niste saglasni, možete vratiti softver na mestu odakle ste ga dobili uz punu nadoknadu.

Transakcija poništena. Dakle,

Citat:
na prvoj strani te knjige pise:

a) Ova knjiga vam nije prodata vec licencirana
b) Ovu knjigu ne mozete citati osim ako nemate Apple naocare
c) Ako sa ovim niste saglasni, knjigu možete vratiti na mestu gde ste je kupili uz punu nadoknadu.
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2009. 21:01 ] @
Ne.

Ti si kupio robu - i to je to. Ako nisi potpisao ugovor prilikom kupovine robe, ne moze neko da te uslovljava posle. EULA jednostavno nije ugovor svuda.

Tj. u USA je situacija siva - kao sto vidis, ima presuda i u korist kupaca i u korist prodavca. To je nezgodno.

Zamisli da kupis auto, i onda kad ga platis, udjes u njega - izadje ti natpis da moras da ga vozis iskljucivo na tom i tom putu. Kako da ne.
[ Nedeljko @ 31.08.2009. 10:35 ] @
Evo, ja sam kupio disk sa Vistom u EU, ali mi je onda kući iskočio natpis da ne mogu baš da je umnožavam i distribuiram dalje u svrhu instalacije i izvršavanja. No, ja tako nešto pilikom kupovine nisam potpisao. Dakle...
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 10:40 ] @
Nedeljko,

Ti u svojoj kuci mozes da umnozavas sta hoces i koliko hoces - niko ti to ne moze zabraniti. Vecina zakona o kopirajtu kaze da imas pravo da backupujes (iz ove price namerno izuzimam "zasticene" sadrzaje, to je vec druga prica koja je posledica najveceg lobiranja u istoriji EU od strane muzicke/filmske/softverske industrije i koja je de-facto narusila prava kupca)

Medjutim ako to nudis drugom licu, koje nije kupilo disk - ti onda krsis copyright. Za to nije potrebna nikakva EULA - vec obican copyright zakon.

Osim toga, ako nisi primetio - Windows sada radi kao trial ako nisi uneo serijski broj, tako da Microsoft verovatno nema nista protiv sirenju ISO kopija svog OS-a :)

Evo recimo ovde mozes da skines trial verziju servera koja je identicna komercijalnoj verziji - samo treba da se unese serijski kako bi ona postala komercijalna:

http://www.microsoft.com/windo...2008/en/us/trial-software.aspx
[ Catch 22 @ 31.08.2009. 11:41 ] @
Citat:
Pali zari: a kako Mac OS stoji sa virusimai ostalim stetocinama? Jer isto moras da imas 3-5 programa za zastitu ?

'Macs don't get viruses' myth dissolves before public's eyes

LOL, ovaj video je super...
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 11:43 ] @
Ne ne ne ne ne @Catch 22 , to sto ti linkujes nisu virusi - nego trojani... znas, korisnik mora da instalira program da fasuje trojan :-)

[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 11:51 ] @
@Nedeljko,

Ako ti se ne svidjaju fontovi:

http://www.microsoft.com/typography/ClearTypePowerToy.mspx

(ne vazi za Windows 7, koji ima ugradjen ClearType Tuner u control panel)
[ Catch 22 @ 31.08.2009. 12:02 ] @
Postoji Clear Type Tuner kao poseban download za Vistu, opciono moze i online (ukljuciv i XP) Windows Clear Type Tuner

Download Clear Type Tuner PowerToy for Windows XP
[ Nedeljko @ 31.08.2009. 14:01 ] @
Da, kad isključim ClearType, utanji mi slova, tako da ne mogu ništa da pročitam. Jeste da nema slova, ali se bar ne prelivaju. Bljak! Još gore.
[ icobh @ 31.08.2009. 15:17 ] @
^Ne, nećeš isključivati, nego samo pgledaj da li imaš wizard za podešavanje, pa podesi onako kako tebi najviše odgovara.

Evo kako se to bira na XP-u. Ono što sam ja izabrao, to je uokvireno crnom bojom. Znači, next, next, finish...

[ zemun88 @ 31.08.2009. 17:46 ] @
Jeste kvalitet i sve to stoji, ali poznato je pravilo u marketingu da brend prodaje proizvod, tj. ucestvuje u ceni u velikom procentu pa nekad i 50% pa zato i apple toliko kosta. Znaci placa se ime

To je cela mudrost ove teme

Ja bi ga rado kupio, ali je skup za nas standard, i preuvelicana mu je cena
[ Srđan Pavlović @ 31.08.2009. 17:55 ] @
Onda das oglas u novine:

"Primio bih na poklon jedan neotpakovan MacBook Pro."

:)
[ zemun88 @ 31.08.2009. 21:47 ] @
E Srdjane, to ti je pametno. Eto apple ako delite besplatne laptop racunare javie nam. I ja se pridruzujem Srdjanovom predlogu
[ Nedeljko @ 31.08.2009. 21:51 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nedeljko,

Ti u svojoj kuci mozes da umnozavas sta hoces i koliko hoces - niko ti to ne moze zabraniti. Vecina zakona o kopirajtu kaze da imas pravo da backupujes (iz ove price namerno izuzimam "zasticene" sadrzaje, to je vec druga prica koja je posledica najveceg lobiranja u istoriji EU od strane muzicke/filmske/softverske industrije i koja je de-facto narusila prava kupca)

Medjutim ako to nudis drugom licu, koje nije kupilo disk - ti onda krsis copyright. Za to nije potrebna nikakva EULA - vec obican copyright zakon.

Osim toga, ako nisi primetio - Windows sada radi kao trial ako nisi uneo serijski broj, tako da Microsoft verovatno nema nista protiv sirenju ISO kopija svog OS-a :)

Evo recimo ovde mozes da skines trial verziju servera koja je identicna komercijalnoj verziji - samo treba da se unese serijski kako bi ona postala komercijalna:

http://www.microsoft.com/windo...2008/en/us/trial-software.aspx

Čekaj, kopirajt je obavezujući ako delim kopije drugima, ali nije ako izvršavam program na VM. Po čemu sam se ja prilikom kupovine obavezao da neću vršiti redistribuciju? U čemu je razlika? Čas je licenca ugovor, čas nije ugovor.
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 21:53 ] @
Razlika je u tome da ti zakon dozvoljava odredjena prava - ta prava nisu da distribuiras, vec iskljucivo da pravis kopije za backup.