[ nebek @ 30.08.2009. 15:46 ] @
Imam Huawei HG510 i na njemu su 2 PC-ja, radi se o žičanoj mreži naravno.
Pre neki dan kupio sam Acer laptop i sada bih njega "okačio" na HG510 ali kako ?
Ne bih ništa menjao ako ne moram, samo bih laptop da bežično povežem sa ruterom.
Muče me sledeća pitanja:
1. Kućni desktopovi su na lan1 i lan4 (pema uputstvu), dakle ostaju mi lan2 i lan3, čuo sam da oni u stvari ne mogu da prime PC-je nego se prvo moraju izhakovati-otključati za tu namenu?
2. Da li treba da u ruter ubacim malu antenicu koja bi videla laptop da konekcija ne bi bila žičana?
3. Ako sam u pravu za stav pod 2). kako se zove to "govance", jel' to neki odašiljač-primač wireless signala?
4. Takođe, čuo sam da ni ruter nije moguće promeniti bez dozvole Telekoma, da li je ovo tačno?
[ Slobodan Milivojevic @ 30.08.2009. 18:48 ] @
Postoji nekoliko mogucnosti:
Da promenis konfiguraciju LAN2 i LAN3 porta na HG510 i da nakon toga ukljucis laptop LAN kablom u neki od tih portova, potrazi po forumu ima kako da konfigurises HG510 za to.

Druga varijanta je da kupis naj obicniji bilo koji switch, da ga povezes kablom sa ruterom u port 1 ili 4 i da u njega ukljucis racunare.

Treca varijanta je da kupis wireless router/ap (po mogucstvu sa 4 lan porta, imas ih vec oko 2200din), da jedan od LAN portova na tom wireless ruteru povezes kablom sa HG510, u ostala 3 porta mozes kablom kaciti racunare, a laptop mozes i bezicnom vezom povezati sa tim wireless router/ap-om.

Ako ti trebaju konkretni predlozi, obrati mi se putem privatne poruke.
[ nebek @ 31.08.2009. 07:07 ] @
novi momenat:
sledeći uputstva sa ovog foruma uspeo sam da otključam port2 i port3 na routeru, povezao sam žičano laptop i sve radi.
Da li sada mogu u jedan od portova rutera da ubacim neki odašiljač(jer sam čuo da Huawei 510 nema podršku za wireless) i da ga laptop vidi(a i router da vidi laptopa)?
[ Markoxxx @ 01.09.2009. 23:27 ] @
za te odasiljace ja nisam cuo :)

nego, probaj nekako da sprzis taj router i telekom ce ti verovatno dati 520S koji vec ima wireless i resio si problem :)
[ mast3r @ 05.09.2009. 08:36 ] @
Citat:
Markoxxx: za te odasiljace ja nisam cuo :)

nego, probaj nekako da sprzis taj router i telekom ce ti verovatno dati 520S koji vec ima wireless i resio si problem :)

Bojim se da nece... nesto ih nema na lageru
:D
[ teuff @ 28.09.2009. 23:20 ] @
jel moze neko da da link ka ovom uputsvu za otkljucavanje sva lan2,3 ulaza posto bi trebao da povezem 4 kompa na ovaj ruter, hvala unapred
[ ZZIKA @ 06.10.2009. 14:28 ] @

To što ti nazivaš odašiljačem je u stvari bilo kakav AcessPoint podešen da radi u AP modu.

Ja sam tako na port 3 povezao svoj stari AP koji sam koristio za Wireless i napravio LINK ka drugoj lokaciji (udaljenoj 300m) gde radim. Odatle evo i sada kucam ovu poruku.

Važno je samo da dobro podesiš AP i ne zaboraviš da se obezbediš ( WEP KEY, filtriranje MAC adrese, dozvola samo jedne ili par konekcija itd...) da ne bi neki padobranci koristili tvoj NET.

Za kućne uslove - ne moraš ovoliko da komplikuješ. Dovoljna je i antenica koju dobijaš sa AP-om.

Ipak ... mislim da ti je daleko jednostavnije da od Telekoma tražiš zamenu rutera za (HG520) model sa Wirelessom.