[ slavko music @ 31.08.2009. 00:40 ] @
mene interesuje dali na jedan vokal koji je snimljen od preamp koji ima compressor expander gate de esser i neki dr parametri pitanje je :dali ovaj vokal ovako snimljen potrebno je posle dodavati nahnadno neke pluginove kako comressor i drugi plagini za obrada vokala ili prakticno je samo eq da dodamo poshto ja nikad ne snimam so eq poshto ako nekad pozelish neki deo otsnimati posle sve nema da znash kako si podesio ako zna neko oko ova nek mi pise pozdrav svima
[ wujaymarkoff @ 31.08.2009. 11:45 ] @
Hm, da li na vokal zelis da budzis efekte radi stelovanja ili zbog samog uklapanja sa miksom?
Ne znam kakav mikrofon koristis, koji preamp, kakvu akustiku i interfejs koristis pri snimanju, od toga dosta zavisi. Okaci pa da cujemo.
Pobrojani efekti su iskljucivo korektivne prirode i nuzno su zlo. Meni je logicno da eventualno imas ukljucen neki kompresor pri snimanju kako bi dobio odgovarajucu dinamiku vokala, a posle pri miksu to obradjivati malo sa eq + naravno neki efekat tipa reverb ili delay, malo da se to ulepsa.
Javice ti se aca mod, on ti je strucnjak za vokale i mikrofone, mada ne bi bilo lose i da nabrojis sa cime radis, kako bi imao uvid u celinu stvari.

Pozdrav!
[ slavko music @ 31.08.2009. 15:01 ] @
imam preamp DBX 286A microfon imam AKG perception 220 zvucna terratec phase 28 normalno izolirana prostorija kako sto treba za vokal i za instrumente na cubase snimam
[ acaradio @ 31.08.2009. 21:50 ] @
Citat:
wujaymarkoff
Javice ti se aca mod, on ti je strucnjak za vokale i mikrofone

Aca ce samo na brzaka, posto je na odmoru, daleko od kuce

Dakle, ulazna kompresija (ona koju hoces da namestis na preampu) ne sme da bude i konacna. Ona je tu da smiri vokal i odrzava ga u jednom pristojnom okviru. De-esser na preampu isto tako treba samo da koriguje grube skokove sibilanata...frekvencija de-essovanja i njegov treshold zavise od pevaca/pevacice (najvise) i mikrofona koji koristis. Expander-gate mozes i da preskocis ako imas dobro izolovanu sobu za snimanje vokala. Eventualno mozes da ga namestis na jako mali nivo, ispod -50 dB, samo da ukloni sum opreme.

A prava dinamicka obrada se radi nakon snimanja, u kanalu gde si smestio vokal, za sta ces koristiti neki od svojih omiljenih dinamickih pluginova. U zavisnosti od tipa muzike, interpretacije, dinamickih skokova, tempa vokala i ostalih cinilaca, treba birati parametre kompresije da bi se postigao zeljeni finalni "sound" koji ce da lepo "sedne" u mix.