[ mileceto44 @ 04.09.2009. 10:53 ] @
Imam maticnu plocu ''ASUS P5KPL/1600'' kako da aktiviram integrisanu zvucnu jer je iskljucena, probao sam sa instalacijom i reinstalacijom drajvera nekoliko puta ali nista, kad zavrsi instalaciju pise da ne moze da pronadje zvucnu, kao da je nema, pa kapiram da nije ukljucena, e sad da li neko moze da mi objasni kako da je ukljucim, jel se to radi preko BIOS-a i kako? Ili drugacije?
[ Miroslav Cvejić @ 04.09.2009. 11:05 ] @
U BIOSu se uključuje.

Nekad se to nalazilo u Integrated Peripherals koloni.
[ Take 5 @ 04.09.2009. 14:44 ] @
Novije integrisane audio kartice zahtevaju da nešto bude stvarno priključeno na izlazni konektor (zvučnici ili slučalice) pa ih tek onda Windows detektuje kao aktivne...
[ mileceto44 @ 04.09.2009. 16:58 ] @
Nece nikako, stvarno mi nije jasno, cackao sam po BIOS-u al nema nigde, znam pre na staroj ploci je bilo tu u koloni ''Integrated Peripherals'' ali sad nema vise te kolone, i porbao sam i da prikljucim i zvucnike na nju al kad god reinstaliram tj. akd zapocnem instalaciju izbaci '' Error: We can’t find HD audio device'' ne znam u cemu je problem...
[ mileceto44 @ 04.09.2009. 17:03 ] @
Znaci uvek mi izbaci to, cim krene instalacija ''Error: We can’t find HD audio device'' i ja kliknem Ok i on kao nastavi sa instalacijom i na kraju finish i onda opet izbaci '' Error We can’t find HD audio device''
[ dulle2009 @ 04.09.2009. 18:31 ] @
Otvori Device manager, klikni na + kraj "System devices", napravi screenshot (Alt+PrintScreen dugme) i postavi ovde. Možda imam rešenje. :)
Btw, koji Service Pack imaš na tom XP-u?
[ calexx @ 04.09.2009. 19:05 ] @
Da li u Biosu imaš nešto pod Advanced/Chipset/South Bridge Configuration?
[ mileceto44 @ 04.09.2009. 20:49 ] @
Imam Service Pack 2. Nece da napravi screenshot ne znam zasto, al pokusacu pa cu da postavim ako uspem da uradim screenshot, ima u BIOS-u ''Advanced/Chipset/South Bridge Configuration'' ali ne znam sta tu da uradim?

[ calexx @ 04.09.2009. 20:53 ] @
Pa da proveriš šta ima pod tom stavkom, tu bi trebalo da se uključuje integrisana zvučna.
[ dulle2009 @ 04.09.2009. 21:08 ] @
Ok, probaj ovo što ti calexx kaže, da enable-uješ zvučnu u BIOSu, pa ako ne bude dovoljno, i ja ću ti predložiti nešto.
[ mileceto44 @ 04.09.2009. 21:13 ] @
E ljudi resio sam problem, vratio sam sistem u ranije vreme i ponovo sve instalirao i sad radi, jer od kad sam doneo komp iz servisa ona je bila instalirana ali kao da je nije bilo, ne znam ucemu je bio problem, mozda su oni u servisu nesto zeznuli sa instalacijom, ko zna, al vazno je da radi sad. I hvala vam svima na odgovorima u svakom slucaju...
[ dulle2009 @ 04.09.2009. 21:17 ] @
Nema na čemu. Anytime.
Mada, ja se baš spremio da budem pametan. Garant bi proradilo, kladim se!

Al nema veze, doć'eš ti nama opet.
[ zderavko @ 05.09.2009. 11:16 ] @
Citat:
mileceto44: E ljudi resio sam problem, vratio sam sistem u ranije vreme i ponovo sve instalirao...

Back to the Future 4 ;)

Sad lepo idi u servis i traži da ti to refundiraju i da ti zahvale što si im ukazao na problem i spasao ih gomile nezadovoljnih korisnika!
[ mileceto44 @ 05.09.2009. 14:19 ] @
He, he...ne sumnjam, proradilo bi sigurno... :) Ma ja budem srecan samo da izvucem ziv komp iz servisa :) Oni su nesto zeznuli garant, nije im to prvi put...
[ okram_ca @ 05.09.2009. 20:43 ] @
@dulle2009
Hajde izlozi resenje ziv se pojedoh?
[ dulle2009 @ 05.09.2009. 21:11 ] @
Poznat je slučaj da na nekim pločama Microsoftov "Universal Audio Architecture (UAA) High Definition Audio class" drajver ometa instalaciju drajvera koji se pokušava naknadno instalirati.

U tom slučaju, u Win XP SP2 treba primeniti HD UAA patch, a zatim u Device Manageru treba pronaći Microsoft UAA HD Audio driver, prvo ga disable-ovati, a onda i uninstall-irati. Zatim se restartuje mašina i instalira drajver s CD-a koji je došao uz ploču.

Eto, to je ta nezapamćena pamet kojom sam ga nameravao da zapljusnem.
[ okram_ca @ 06.09.2009. 09:08 ] @
Svakako zvuci pametno i dosta si fenci reci upotrebio.
:)
I dobro je sto si postavio resenje jer mozda ce nekome i srediti problem u buduce.
Inace ja imam tu plocu i hoce da zezaju drajveri nekad.