[ Ivan Kečina @ 05.09.2009. 15:48 ] @
Načelno mi je jasna razlika između Glavnog projekta elektroenergetskih instalacija i Projekta izvedenog stanja istih, ali me interesuje da li se tekstualni dio mijenja i koliko (pritom mislim na krupne stvari - prijektni zadatak, moraju li se svi proračuni raditi kao za glavni i sl.).

I uzgred, kakve su šanse da ova oblast (Jake struje :) ) dobije svoj podforum.

Hvala unaprijed.
[ veselinovic @ 05.09.2009. 21:47 ] @
Ajmo redom.
Projekat izvedenog stanja, sto se tice elektrike, bi trebao dokazati da su ispunjeni uslovi zastite od napona dodira, pada napona i da su zastite odabrane tako da nece doci do pozara. Prema tome ne bi trebalo da ima neke sustinske razlike izmedju projekta izvedenog stanja i izvodjackog projekta.
Licno mislim da za sada nema potrebe za posebnim podforumom, ali ako se ukaze potreba...
Pogledaj malo na instalacije otpada mozda 1% postova, a i onda se cesto " zabaza " i dijele savjeti koji nemaju veze sa logikom i propisima.
[ paga @ 06.09.2009. 11:57 ] @
Prema Zakonu o planiranju i izgradnji (Sl.gl.RS 34 / 06)
Projekat izvedenog stanja predstavlja tekstualne,grafičke i numeričke delove i odgovara sadržini glavnog projekta .

Tekstualni deo projekta izvedenog stanja obuhvata:
1. tehničko-tehnološka rešenja za izgradnju ili rekonstrukciju
električne mreže ili električne opreme sa naznačenim odstupanjima u odnosu na glavni projekat;

2. izveštaje o atestima, kontrolama, istraživanjima i studijama za električne mreže i električnu opremu, izvršenim tokom izvođenja radova.

Uslovi za numerički deo projekta izvedenog stanja

Numerički deo projekta izvedenog stanja obuhvata relevantne proračune i tabele.

Uslovi za grafički deo projekta izvedenog stanja

Grafički deo projekta izvedenog stanja obuhvata odgovarajuće priloge glavnogprojekta koji služe za registrovanje promena
nastalih tokom građenja.
[ Ivan Kečina @ 06.09.2009. 12:47 ] @
Prvo, hvala na odgovorima.

U principu, to je ono što sam očekivao i sa čim sam se sretao ali mi ostaje nedoumica oko definisanja projektnog zadatka.

Kad je isti u pitanju, dosad sam imao priliku da vidim, kod nekoliko inženjera, sitno modifikovanu verziju projektnog zadatka Glavnog projekta. E sad, ako dobro razmišljam, u tom zadatku bi trebalo da stoji iste smjernice kao u glavnom projektu: koliko čega, gdje, koje zaštite i onda elaborirati da li je to ispoštovano u daljem dijelu i proračunima.

Pri čemu ovo znači da se onaj ko radi izvedeno stanje mora oslanjati na glavni projekat.

Jesam skapirao dobro?

[ paga @ 06.09.2009. 13:50 ] @
Upravo tako .
u projektnom zadatku ćeš navesti sve isto kao i u glavnom projektu .

Da ti pojasnim :
vidim da si iz CG i ja ne znam da li tamo važe isti zakoni kao i kod nas , znači distanciram se od zakona CG .

Glavni projekat predstavlja nastavak na idejni projekat , a razlikuje se od idejnog po tome što se u Glavnom projektu povezuju svi elementi odgovarajućim strujnim kolima i daju se potrebni crteži detalja za izvođenje instalacija . Dakle , prema Glavnom projektu se vrši izvođenje instalacija .

Bitno je razumeti proceduru :

1.podnošenje zahteva opštini za izlazak na teren urbanista i snimanje lokacije (pretpostavka da su papiri o vlasništu uredni)
2.urbanisti donose Rešenje o ispunjenim urbanističkim uslovima i daju iznose za takse
3.sa uplaćenim taksama , ovim Rešenjem i Idejnim projektom , traži se Građevinska dozvola (od Direkcije za gradsko građevinsko)
4.sa prihvatanjem i izdavanjem Građ.doz. od direkcije , pristupa se izradi Glavnih projekata (građevinski , električni , telekom itd.)
5.sa predajom Glavnih projekata podnosi se i zahtev za odobrenje gradnje tj. izvođenja radova
6.po dobijanju Rešenja za izvođenje radova (nakon prijeave početka radova od investitora i izvođača) pristupa se izradi objekta

Odavde idu dva putića :

1.instalacija izvedena po GP = prijava završetka radova pa Tehnički prijem objekta i Rešenje o upotrebnoj dozvoli (dakle,sve po propisima)

2.instalacija drugačije izvedena , mimo GP = prijava izmene elek.instal. - izrada Projekta izvedenog stanja (identičan kao GP sa deklarativnim napomenama o izvršenim izmenama , tipa ovako je po GP a izvedeno je ovako) - Tehnički prijem pa Upotrebna dozvola . (ako je sve po propisima)

U slučaju rekonstrukcije objekta , Projekat izvedenog stanja se radu u slučaju da je moguće pronaći GP . Ako se ne pronađe , recimo izgubljen , radi se novi GP.

Bitne napomene : ako već moraš da radiš Projekat izvedenog stanja gledaj da izmene koje su obuhvaćene ne vrše izmene građevinskih karakteristika objekta , da ne bi morali i Građevinski projekat da menjate . Konkretno , ako se vrše novi prodori kroz zidove,stubove,serklaže ili ankere , a ovime se remeti statika objekta , mora se vršiti izmena Građevinskog projekta , odnosno , izrada Građevinskog projekta sa izvedenim stanjem .