[ mile.m @ 06.09.2009. 18:51 ] @
Moze li mala pomoc i savet. Konfiguracija mog PC je :maticna Gigabyte M56S-S3,procesor AMD 5200+, 2GbRAM, grafika Gigabyte Geforce9600 GT 512 Mb(GV-NX96T512H). Zadnjih mesec dva prilikom igre u nekoj malo zahtevnijoj igrici posle nekog vremena javlja mi se alarm koji je opisan kao continuous long beeps : Graphics card not inserted properly. Mada unazad 7-8 meseci sa istim igricama nije bilo problema. Bip se prekida cim minimizujem igricu i kad proverim temperature maticne ploce i grafike su povisene. Za maticnu pokazuje do 75 stepeni a za grafiku ide oko 80 stepeni.U normalnom radu van igrica temperature su oko 50 step. Graficka je dobro postavljena i kuler je cist i to nije problem . Najgore od svega je to sto pre nego se resim da odnesem PC u servis (jos je u garanciji) onda se danima ne pojavi alarm pa onda opet posle nekog vremena pocne isti problem ,tada je dovoljno samo da je ukljucena igra i temperature skoce i pojavi se alarm, koji se gubi izlaskom iz igre. Da li je u pitanju graficka kartica ili maticna ploca,ima li neko iskustva sa ovakvim problemom,jer mi je PC potreban i ne ostavlja mi se kod servisera na duze vreme dok se ne manifestuje to i kod njih.

[Ovu poruku je menjao mile.m dana 06.09.2009. u 20:02 GMT+1]
[ Ha-Nocri @ 06.09.2009. 19:50 ] @
Probaj očistiti PCI-E slot u kojem je grafička nekom četkicom, za vodene boje bi bila odlična recimo. Isto i za kontakte na grafičkoj. Pa vidi da li će to rešiti problem.

Kojim programom očitavaš temperature? Ako rukom pipneš hladnjak čipseta da li je vruć? Kakvo ti je strujanje vazduha u kućištu? Temperature svih komponenti možeš da smanjiš dodavanjem jednog ili dva izduvna 120mm ventilatora i tako napraviš strujanje vazduha u kućištu. Dobro bi došlo i srediti kablove od napajanja da još dodatno utičeš na bolji protok vazduha. Naravno, postoji i opcija da ugradiš manji ventilator na hladnjak čipset da duva direktno u njega...
[ mile.m @ 06.09.2009. 20:15 ] @
Dear Nocri ,hvala na ovako brzom predlogu,vec sam pomislio da tako nesto uradim ,naime spremio sam jedan manji ventilator koji bi uduvavao vazduh preko postojeceg kulera za grafiku i jedan da izduvava iz kucista.Samo me sprecavalo to sto je PC jos u garanciji i to sto mu ranije nista nije smetalo.Pitao sam u servisu sta bi moglo biti i oni pretpostavljaju da se pregreva GPU procesor i da im ga odnesem pa da bude kod njih sve dok se ne pojavi alarm ,a vec sam opisao baksuz da se onda desi da danima nista ne alarmira. U savakom slucaju vredelo bi da pokusam da postavim dodatne ventilatore.Samo jedno pitanje na maticnoj ploci ima samo jedan prikljucak za SIS fan ,kako da postavim da oba imaju napajanje ,mogu li oba biti povezana na taj jedan prikljucak.
I jos nesto da li je visoka temperatura na ploci TMPIN 1 75 stepeni,ima li tu smetnje.
Ocitavanja vrsim preko programa HWMonitor ,cistio sam slot i kontakte i jeste vruc cipset pa i deo ploce
[ Ha-Nocri @ 06.09.2009. 22:19 ] @
I meni je bio hladnjak čipseta baš vruć na dodir pa sam postavio jedan 120mm vent da delom duva direktno u njega, a delom u grafičku i evo trenutno je hladan, oko 20 stepeni. Kada su i procesor i grafička opterećeni ne pređe 50c. Inače ploča je slična tvojoj. Definitivno bi ti preporučio da to aktivno hladiš ventilatorom.

Možeš otvoriti kućište i u njega uperiti sobni ventilator. On će sigurno dobro hladiti komponente i ako ti se za vreme igranja isti problem ne bude dešavao znaćeš da je pregrevanje problem.
A koje napajanje imaš?
[ mile.m @ 07.09.2009. 15:46 ] @
Slazem se stobom i pokusacu da odradim tako ,sa vecim ventilatorom ali da li moze da se postavi i jedan manji koje ce izbacivati vazduh iz kucista i kako da ih oba prikljucim na napajanje kada ima na ploci mesta za samo 1 SIS fan. Napajanje je MSI 550 vati
[ Ha-Nocri @ 07.09.2009. 20:07 ] @
Da, vidim sada da ti ploča ima jedan 4-pinski konektor (tu se obično utakne ventilator od CPU hladnjak) i samo jedan 3-pinski. Ali većina 120mm ventilatora dolazi sa priključkom za 4-pinski molex konektor diraktno na napajanje, a mogu da se nađu za 300 dinara...

[ mile.m @ 08.09.2009. 21:41 ] @
Hvala , Ha-Nocri. Potrudicu se da kupim ventilator od 120 koji moze da se poveze na kable od napajanja i da na tropinski kon. povezem manji ventilator koji ce izbacivti vazduh iz kucista. A evo klinci gnjave PC igricama i sad ne dize T,a pre 4-5 dana je pistao.Jos jednom hvala sto si pokusao da podelis sa mnom moj problem i cim budem odradio ovo javicu ti . Poz.