[ Shavgan @ 08.09.2009. 16:35 ] @
Potrebna mi je pomoc oko pravljenja programa koji ce na osnovu matematicke funkcije, u applet prozoru tu funkciju predstaviti graficki!! Funkcija moze biti npr. sin ..cos.. itd..Hvala VELIKO!!! |
[ Shavgan @ 08.09.2009. 16:35 ] @
[ del-boy @ 09.09.2009. 00:48 ] @
Nisam nikad pravio aplete, ali ako te zanima samo kako nacrtati funkciju onda možeš upotrebiti fazon koji se stalno koristi u matlabu. Ako imaš funkciju sin(x) napraviš niz sa vrednostima od x0 do x1 u sa dovoljnim brojem vrednosti da prikažeš funkciju u željenoj rezoluciji (veći broj vrednosti funkcija će biti manje "izlomljena"), zatim izračunaš novi niz u koji ćeš staviti vrednosti funkcije za svaku vrednosti iz prvog niza i time imaš koordinate. Posle samo treba da prođeš kroz oba niza, sekvencijalno uzimaš vrednosti i crtaš linije između parova tačaka...
Ako ovo već znaš, izvini na smaranju, ali oko samog koda ti ne mogu pomoći... Mogu eventualno neku desktop varijantu da sastavim i to kad budem imao vremena, jer applete nisam nikad pisao i ne znam kakva su ograničenja... [ Shavgan @ 09.09.2009. 09:17 ] @
Bio si korektan pa si naglasio "ako ovo vec znas"..da, znam algoritam kako bi to trebalo da izgleda ..ali u javi pomocu appleta ne znam jer kao i ti nisam nikad radio!!!Nesto sam pokusavao ..ali nazalost neuspjesno!!
Ipak, hvala ti punoo...stay cool!! [ Dejan Lozanovic @ 09.09.2009. 09:45 ] @
Generalno tvoj problem mozes da razdvojis na dva dela, prvi problem jeste crtanje niza tacaka koji ces dobiti za dati interval gde je svaka tacka (x,f(x)) i drugi onaj zeznutiji samo parsiranje funkcije.
E sad za samo crtanje , treba implementirati paint(Graphics) metod i stvar je resena , sve sto ti za crtanje treba imas u graphics klasi http://java.sun.com/javase/6/docs/api/java/awt/Graphics.html Dok ovaj drugi problem parsiranja jeste zapravo malo veca kvaka :) jer ako uzmes funkcije tipa sin(x+2*x*x) bice to veselo za parsiranje. Ako ne koristite neki gotov parser predlazem ti da pogledas ovu biblioteku http://www.antlr.org/ imas i dzabe pdf knjigu na tom sajtu pa verujem da moze da pomogne. [ Shavgan @ 10.09.2009. 09:38 ] @
Hvala Dejane..
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|