[ sanjica84 @ 10.09.2009. 10:43 ] @
Da li je neko koristio NextDBGrid? Interesuje me kako da postavim samo odredjene kolone iz ADO kontrole. Ako izbrisem neke kolone u samom grid editoru, nakon kompajliranja on mi postavi sve kolone iz ADO kontrole a ja ne bi zelela da mi prikazuje neke kolone kao sto je napr ID.
[ nikomak @ 10.09.2009. 20:48 ] @
Kolone se ne definisu u grid editoru, vec u komponenti koja je linkovana kao datasource (pretpostavljam da je to ADOTable/Query ili ADODataSet). Znaci desni klik na ADO komponentu, iz menija se bira Fields editor, pa ponovo desni klik u Fields editoru za dodavanje potrebnih polja.

Inace (for the record ), NextSuite je delo domaceg programera, koji poseduje definitnivno najbolju Delphi grid kontrolu, NextGrid.
[ captPicard @ 10.09.2009. 22:32 ] @
Pogledao sam demo verzije i mogu reći, svaka čast!
[ sanjica84 @ 11.09.2009. 10:49 ] @
Da, ali ako izbacim id kolonu onda ne mogu selektovati grid po id-u... A ne zelim da mi se id kolona prikazuje u gridu.
[ sanjica84 @ 11.09.2009. 10:53 ] @
Pronasla sam... Potrebno je samo dodeliti visible false i onda je kolona nevidljiva
[ sanjica84 @ 11.09.2009. 10:57 ] @
Kakko da postavim checkbox u grid. Ako postavim da mi je kolona tipa checkbox onda nakon komajliranja mi daje samo check kolonu u gridu i nista sem nje...
[ nikomak @ 11.09.2009. 18:07 ] @
Citat:
sanjica84: Pronasla sam... Potrebno je samo dodeliti visible false i onda je kolona nevidljiva

Da, ali tokom runtime-a, zar ne? Ovaj postupak tokom design time-a nema smisla, mada se i ovako gubi osnovna ideja upotrebe nextdbgrid kontrole, zasto onda ne koristiti obicnu nextgrid kontrolu?

Citat:
sanjica84: Kakko da postavim checkbox u grid. Ako postavim da mi je kolona tipa checkbox onda nakon komajliranja mi daje samo check kolonu u gridu i nista sem nje...

Ne razumem bas najbolje. Checkbox kolone rade bez problema, nevezano od ostalih kolona i tipa grida. Mozes li da okacis negde neki primer projekta koji ne radi?
[ sanjica84 @ 12.09.2009. 11:20 ] @
Mozes li mi poslati deo koda ili da mi malo bolje pojasnis sta trebam da podesim u Events-u da bi mi pokazao chekove u DBgridu. Ja sam u ado kontroli dodala field tipa boolean i u gridu mu dodelila DBcheckbox tip kolone, dodelila vrednost Kad je Check/Uncheck ali ne znam deo koda koji mi vrsi check/uncheck polja.... Please, help...
[ nikomak @ 13.09.2009. 12:23 ] @
Ok, evo projekta zakacenog uz poruku.
[ sanjica84 @ 14.09.2009. 08:38 ] @
Ne radi, uvek mi daje gresku na ovom redu
NextDBGrid1.CellValue[ACol, ARow] := not NextDBGrid1.CellValue[ACol, ARow];

Ne moze da mi pronadje CellValue. Mozda imam problem u samoj komponenti? Mozes li mi poslati package pa da je ponovo dodam ili da mi navedes link sa kog da je skinem...

Tnx
[ nikomak @ 15.09.2009. 16:10 ] @
Mozes probati da upgrade-ujes komponente na noviju verziju, ili umesto ovog dela

Code:

NextDBGrid1.CellValue[ACol, ARow] := not NextDBGrid1.CellValue[ACol, ARow];

pokusaj sa ovim

Code:

if NextDBGrid1.Cells[ACol, ARow] = '' then
    NextDBGrid1.Cells[ACol, ARow] := '0'
else
    NextDBGrid1.Cells[ACol, ARow] := '1';