[ ducka @ 20.12.2003. 02:21 ] @
Zdravo svima.Postavicu jedno za neke profi likove ovde mozda i banalno pitanje ali I'm beginner u dtp-u ali ne i u design-u.Naime treba da stampam neke flayere i vizitke pa me interesuje kako se oni rade da budu istampani sa obe strane.
Hvala unapred?
[ bluesman @ 20.12.2003. 02:49 ] @
To ti zavisi samo od tabaka, odnosno velicine papira na kojem ces da stampas. Najcesce se rade 2 varijante:

1. TEBI LAKSE: posebno obe strane, pa pustis posebno na film, pa se tabaci stampaju tako sto se odstapa jedna strana a posle okretanja zameni se ploca i stampa se druga strana.

Na primer, ako imas A4 koji se obicno stampa na B3 (ili vecem: B2, B1...) napravis 2 strane, na jednoj ti je 2 puta prednja strana, na drugoj 2 puta zadnja strana ali tako da je sve na istoj poziciji (najbolje da sve centriras na tabak). I pustis oba filma.

Recimo, za tvoje vizitke, na jednoj strani bi naredjao 20 prednjih strana a na drugoj 20 zadnjih strana. Iz 2 prolaza na 2 ploce dobijas tiraz 20.

2. TEBI JEFTINIJE: takozvana varijanta "na okretanje". Na jednom tabaku se na jednoj polovini stavi jedna strana a na drugoj polovini druga strana. Kada se odstampa jedna ploca, samo se okrene papir i stampa se isto, a poledjina se lepo namesti na prednju stranu kako treba. Ovo ti je komplikovanija varijanta za tebe jer moras da montiras tabak i tacno postavis u milimetar sta dolazi iza cega kada se okrene tabak. Jeftinija je utoliko sto ne pustas 2 seta filmova i ne osvetljavaju se 2 stamparkse ploce.

Na primer, ako imas A4 koji se obicno stampa na B3 (ili vecem: B2, B1...) podelis B3 na pola i imas levu i desnu polovinu. Na levu polovinu stavis prednju stranu, na desnu polovinu zadnju stranu. I pustis jedan film.

Recimo, za tvoje vizitke, na jednoj strani bi naredjao 10 prednjih strana i 10 zadnjih strana. Iz 2 prolaza na 1 ploce dobijas tiraz 20.

Ova varijanta se koristi uglavnom za manje tiraze ili layout malih formi (vizitke, flajeri....)

Sada, tu postoje podvarijante, glava u glavu, noge u noge, tumbe .... da ne gusim dalje... kazi ako te interesuje
[ ducka @ 20.12.2003. 15:52 ] @
Hvala ti Gorane ali izgleda da ja nisam dobro formulisao pitanje(izvinjavam se,malo mi se spavalo).Mene je interesovalo kako da u pripremi podesim slike tj. rad za prvu i drugu stranu da kad ih odnesem na stampanje stampaju na dve strane (vizitke i flyeri) i gde to da uradim mislim u kom programu.
Izvinjavam se i u svakom slucaju hvala.
[ deki_bg @ 20.12.2003. 16:15 ] @
imam sada i ja jedno pitanje u vezi sa stampom..
radio sam par puta neke flajere i uvek mi ispadnu kad se odstampaju manji nego sto sam ja zadao na monitoru...

nacuo sam pre neko vece da uvek sve mora da se radi par santimetara vece....

da li je to istina??
i koliko je to par santimetara???
[ boccio @ 20.12.2003. 18:07 ] @
mislim da si nesto pobrkao...dimenzije koje zadas u pripremi moraju da izadju u stampi, tu boga nema...a sto se tice "par santimetara vise", jedino nasta bi to moglo da se odnosi je u stvari "par milimetara vise" - tzv. bleed ili kako kod nas kazu "da se prepusti". To znaci ako ti je ivica flajera (ili cega god) neka boja <> bele, pustis celu pripremu "van" formata da ne bi pri rezanju dobio mestimicno bele ivice, kao posledicu nesavrsenog secenja...
[ bluesman @ 21.12.2003. 01:09 ] @
Citat:
ducka:
izgleda da ja nisam dobro formulisao pitanje... Mene je interesovalo kako da u pripremi podesim slike tj. rad za prvu i drugu stranu da kad ih odnesem na stampanje stampaju na dve strane (vizitke i flyeri) i gde to da uradim mislim u kom programu.

Možda ja ne kapiram ali čini mi se da si postavio isto pitanje na koje sam ti već odgovorio. Složi gde hoćeš, najčešće se to radi u QuarkXPress-u, ali je bitno da složiš onako kako sam ti objasnio.
[ zevsmms @ 18.05.2005. 22:32 ] @
Postoje dve stvari na koje jako treba obratiti paznju u pripremi za stampu.

1. Boje onoga sto se stampa
2. Pozocija toga sto se stampa na tabaku
tabak je: forma jednaka velicini papira ili nekog drugogo materijala koji prolazi kroz stamparsku masinu.

Radi ustede materijala i vremena stavlja se maksimalan broj komada onoga sto se stampa na tabak

Uzmimo za primer da treba da se rade flajeri formata A6 1/4 A4 formata koji je svima manje vise poznat

Ukoliko je potrebno da flayer bude jednostran u jednoj boji onda je matematika jednostavna

pod pretpostavkom da se stampa na masini A3 formata
raspored strana na tabaku npr moze izgledati ovako (gde je slovo A prednja stana flajera)

A A A A
A A A A

tu je matematika jasna

e sad predpostavimo da je potreban flayer sa cije je prednje i zadnje stampe nesto odstampano u jednoj boji.

postoje dve solucije

A A A A B B B B
A A A A B B B B

U ovoj bi bile nephodne dve stamparske forme, dupla kolicina filma ili pausa itd

Jeftinija solucija je kada se radi na TZV okretanje

B B B B
A A A A

(bitno je da se okrenu gornji deo prednje i zadnje stranice jedan prema drugom)
TZV GLAVU NA GLAVU

ovo se praktikuje da bi se ustedelo vreme i novac i da bi cena bila konkurentnija

po jednoj boji moze da se ustedi i do 10e ukoliko se ovako postave stvari

to zanci da recimo ukoliko napravite pripremu za stampu OKRETANJE naravno ukoliko format papira i ostale stvari to dozvoljavaju vasa usteda na flajerimo koji su sa obe strane u punom koloru moze biti cak i 50 EUR sto nije malo.

Zasto nebi zaradili na ustrb nepotrebnih troskova!


Sto se tice BOJA postoje

2 cake.

Svi su bar negde proscitali reci CMYK i RGB

Ovo prvo je postavka boja koja se koristi u stamparskim masinama
a ovo drugo je postavka koja se koristi u MONITORIMA, SKENERIMA, DIGITALNIM KAMERAMA I SL.

Da bi ono sto radite ispalo korektno odstampano nephodno je da kompletnu pripremu uradite u CMYK modelu ukljucucjuci i prebacivanje fotografije iz RGB u CMYK.

Takodje veoma cesto je potrebno uraditi auto color corection u photo shopu narocito ukoliko je neka slika skenirana. naravno treba voditi racuna o efektu koji se zove MOARE (tackice na sliki koja je skenirana kada se uvelica) to je obavezno pojavljuje ukoliko se skenira sa uzorka koji je prethodno bio odstampan u offset stampi. To se prevazilazi koriscenjem opcije BLUR naravno netreba preterati! :)

i jos jedan detalj ukoliko neku pripremu radite u COREL-u importovanjem u corel slike gube 15-20% boje tako da ih toliko treba jace napraviti u photo shopu.

Takodje ono sto vidite na monitoru garantovano ce se mnogo razlikovati od onoga kako ce izgledati kakda bude odstampano (ODNOSI SE NA BOJE)

Postoji opcija koja se zove COLOR MANAGMENT treba se malo poigrati sa njim i videti malo cemu sluzi. Ona simulira kako ce nesto izgledati kada se odstampa. ali sa nekih 20-30% razlike. sve u svemu ako se stvari lose postave moze se dobiti i do 50% drugacija boja od one koja je prikazana na monitoru.

NAJBOLJE JE IMATI PALETU CMYK BOJA. Ima ponegde da se nabadi i olaksava 500% posao pripreme.Ja sam puno toga sad nabacao ali priprema za stampu i Design su dve srodne oblasti kao Voznja bicikla i Voznja autobila. Sve je jako slicno samo u ovoj drugoj treba obratiti paznju na mnogo vise faktora i poznavati mnogo vise stvari.....


Sta god vas interesuje slobodno pitajte!

Posdrav svima i izvinjavam se ako sam malo smorio.... :=)
[ ahmeeedddd @ 08.02.2012. 10:48 ] @
Zdravo.Imam pitanje za vizit karte.
Pravim svoju prvu vizit kartu i imam problem.
Vizit kartu pravim za vise osoba tj.Članska karta nekoliko osoba.
Ta članska karta treba biti pisana na prvoj strani i na drugoj strani.
Radim ih u wordu.
Prvu stranu sam stavio levo a drugu desno
Dali to moze biti isprintano u jednu kartu sa obe strane.
Hvala
[ skemamen @ 08.02.2012. 10:52 ] @
Ne moze zato sto ih radis u Word-u. Ono sto treba da uradis je da das nekom ko to zna da uradi... Stavio ih levo desno gore ili dole, nema nikakve veze... Vizitke se rade u programima kao sto su Corel, Illustrator, InDesign, i sl...
[ koska @ 08.02.2012. 11:43 ] @
Definitivno nije Word za vizitke, ali nije nemoguce.
Ako imas stampac koji moze da provuce 300g/m2 papir (ili bar 250g/m2), plus savrseno pasuje, tj. ne pomera papir levo-desno/gore-dole, odn. pocetak stampe da ti bude uvek isto udaljen od ivice papira, onda mozes to da izvedes i u kucnoj varijanti.

Sve sto treba je da poredjas vizitke u 2 kolone, nesto kao ovo:S tim da ce leva kolona da ti bude sa prednjim stranama, desna sa drugim.
U savrsenim okolnostima, trebalo bi da mozes da odstampas jednu stranu, okrenes odstampane papire, odstampas na drugoj strani i dobijes savrseno poklopljene ivice. Posle toga sve to treba i precizno iseci.
U praksi, tesko da ces da izvedes na obicnim stampacima i nepreciznim pozicioniranjem u Wordu.

U svakom slucaju, mozda moze za neke ultra male tiraze... ipak, previse cimanja za nesto sto mozes jeftino da dobijes.
[ skemamen @ 08.02.2012. 11:56 ] @
Pa dobro Koska, je l' nisi mogao da okacis neku manju sliku...? :)))

Ovde bi bilo dobro da nista ne ide u "margo" tj. da prelazi ivicu vizitke. Najbolje ostaviti belinu sa svih strana, zbog secenja i pomeranja papira prilikom stampe...