Jeste i7 860 brži izgleda. Usavršenija je tehnologija, bolji tranzistori su u procesoru što donosi brojne prednosti. Jedna je manja potrošnja energije u idle stanju, druga da Turbo mode sada bolje radi, što Lynnfield procesore čini univerzalnim (ako je aktivno samo jedno ili dva jezgra ostala će biti isključena, a procesor ubrzan, tako da je Lynnlield brži i od najbržeg dual-core-a i u ovim slučajevima). Ali soket 1156 nije dugovečan i najverovatnije je ovo vrh ponude za njega ili vrlo blizu toga, za razliku od 1366 na koji će ići 32nm i9. Sve je to lepo isplanirano od strane Intela, može im se, imaju ogroman deo kolača na tržištu. I i5 750 je sjajan procesor iako mu je isključen 'Hyper Threading', tako da ima 4 fizička jezgra i 4 niti, a cena mu je povoljna gledano u odnosu na Phenom II X4 i c2q. Takođe, dual-channel je više nego dovoljan. Pročitao sam da će tek procesori sa 6/8 jezgra, moći da iskoriste potencijal triple-channel-a i to pod punim opterećenjem, tako da je dual-channel idealan za soket 1156. U velikoj većini slučajeva tu neće zaostajati za Bloomfield-om ('stari' i7). Da ne idem dalje u detalje, nije sve tako idealno. Turbo mode je više "stock feature" jer je komplikovano overklokovati sa njim, posebno na višim taktovima i tu se obično isključuje. Takođe, ne funkcioniše uvek kako bi trebao. I po prvim testovima Lynnfield je lošiji overkloker od Bloomfield-a.
Za ploče nisam siguran, ali čini mi se da nisu puno jeftinije od X58 kada imaju iste karakteristike i dodatke, ali mnoge su poprilično osakaćene tako da ima jeftinih. Takođe, sve su ovo high-end procesori, poprilično skupi. Očekuje se dual-core i3 i i5 sa HT-om da popune tu prazninu.
Neki zaključak je: plati manje za bolje performanse, ali i mrtav soket u nekom pogledu čak iako se tek pojavio, ili plati više za lošije performanse, ali i mogućnost uštede pri nekoj budućoj nadogradnji... tako barem ja to vidim, bar na osnovu ovih prvih testova/utisaka.
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3634&p=1