[ pctel @ 13.09.2009. 18:13 ] @
Malo pre pogledam telefon i vidim da sam na nekoj mrezi CONNEX. Kartica je MTS, telefon NOKIA stari model, godinama koriscen ovde. Lokacija, centar Beograda. O cemu se ovde radi??
[ bobiska @ 13.09.2009. 18:34 ] @
Google, Wiki...bilo šta?
http://en.wikipedia.org/wiki/Vodafone_Romania
Uhvatio si rumunski Vodafone zbog povoljnih meteoroloških uslova. Pošto je stari telefon, prepoznaje mrežu pod starim imenom. Usput savet, prebaci na manuelno biranje mreže, u roamingu si.
[ Bockyman @ 13.09.2009. 20:59 ] @
Da li je ovo gorenapisano stvarno moguće? Hej,gde je čak Rumunija!!! Pa,ma kako povoljni bili meteorološki uslovi!
[ bobiska @ 13.09.2009. 21:01 ] @
Pa jeste nebulozno, ali imaš drugo objašnjenje?
[ marko37 @ 13.09.2009. 23:02 ] @
Rumuni su inače poznati po tome što sve uređaje koji emituju EM signal tretiraju ko seljani ozvučenje na svadbama - napanji do maksimuma, pa šta bude...
To znaju i ljudi od Požarevca pa istočno.
[ Jbyn4e @ 14.09.2009. 20:44 ] @
Hvatao ja u Beogradu par puta vip hr i cini mi se mobis (mtel bosna), pa se nisam toliko cudio... nije ta Rumunija nista dalje od ovijeh ;)
[ calexx @ 16.09.2009. 10:48 ] @
Citat:
Bockyman: Da li je ovo gorenapisano stvarno moguće? Hej,gde je čak Rumunija!!! Pa,ma kako povoljni bili meteorološki uslovi!
Te uslove možeš da nazoveš i nepovoljnim ali nije ništa čudno. Sećam se da su se nekada odjednom na UKT pojavljivale španske, francuske ili nemačke radio stanice ... a oni su malo dalje.
[ Java Beograd @ 16.09.2009. 11:04 ] @
Vidi, radio talasi vikokih frekvencija (za mobilnu telefoniju) se prostiru malo drugačije. Kamo lepe sreće za mobilne provajdere kad bi to moglo tako: "odvrneš na najjače ...". kad bi tako moglo, pa ne bi oni gradili tolike stanice po Srbiji.
Što je frekvenca viša - talasi se prostiru "pravolinijskije", tj. manje prate zemljinu zakrivljenost. Tako se dugi talasi mogu poslati na drugi kraj planete, srednji talasi na drugi kraj kontinenta, a talasi za mobilnu telefoniju idu maltene skroz pravolinijski.
[ mmix @ 18.09.2009. 09:25 ] @
Ova fora sa handshakom na udaljeni tower isto nema veze sa jacinom signala na stanici (sve i da je on naduvan, povratni signal sa telefona nije), te misteriozne dvosmerne konekcije se desavaju zbog troposferskog odbijanja na granici meteoroloske inverzije. Ukratko odredjeni vremenski uslovi stvaraju "virtuelni" line-of-sight izmedju tebe i udaljenog tornja preko "neba". Pri tome ti vremenski uslovi dovode do drasticno smanjenog slabljenja signala i kombinovano sa starijim telefonima koji su imali jacu izlaznu snagu i ti vidis toranj i toranj vidi tebe i mozete da obavite roaming handshake. Za vise detalje proguglaj tropospheric propagation refraction i ducting.

Ono sto je mnogo zanimljivije je kako to da nisi video lokalne tornjeve, mozda je bio neki trenutni pad sistema pa je telefon uhvatio prvi sledeci koji je video...