|
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2009. 21:01 ] @
| http://www.theregister.co.uk/2009/09/14/freebsd_security_bug/
Citat:
A security researcher has uncovered a security bug in the FreeBSD operating system that allows users with limited privileges to take full control of underlying systems.
The bug in FreeBSD's kqueue notification interface makes it trivial for those with local access to a vulnerable system to gain full root privileges, Przemyslaw Frasunek, an independent security consultant in Poland, told The Register. It affects versions 6.0 through 6.4 of the operating system, which enjoys wide use and continues to be supported by the FreeBSD Foundation.
Versions 7.1 and and beyond are not vulnerable.
Zajebati ovi Poljaci, i BSD haknuse...
|
[ Stator @ 14.09.2009. 21:33 ] @
Ova vest je na nivou ko da je neko nasao rupu u Win98 :)
Nasli su rupu u sistemu koju je stariji od 3.5 godina i sa koga su svi presli na noviji pre godinu ipo dana.
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2009. 21:37 ] @
Khm...
Citat:
It affects versions 6.0 through 6.4 of the operating system, which enjoys wide use and continues to be supported by the FreeBSD Foundation.
Nece biti da je analogija sa Win98 ista - Win98 nije podrzan od strane MS-a godinama - a ovde pise da je BSD 6.4 i dalje podrzan te da ga koristi dosta klijenata.
Ovo je kao da se pronadje rupa u Win Serveru 2003 - iako je Win Server 2008 trenutni release, Server 2003 je i dalje podrzan od Microsofta i koristi ga dosta ljudi.
I ... da :)
http://www.freebsd.org/releases/6.4R/announce.html
Citat: The FreeBSD Security Team intends to support 6.4-RELEASE until November 30th, 2010.
Zanimljivo, Win Server 2003 ce biti podrzan do pocetka Q3 2010 - tako da je moja analogija prilicno OK :)
[ Tyler Durden @ 14.09.2009. 21:46 ] @
A ja baš planiram da uskoro instaliram FreeBSD kući... :)
[ Stator @ 14.09.2009. 21:46 ] @
Vise sam ciljao na to da su FreeBSD korisnici mnogo skloniji upgrade-u od win korisnika jer:
1: je besplatan
2. radi se u par komandi
3. ne trazi jaci HW
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2009. 21:49 ] @
Cisto da ne bude zabune, nemam ja nista protiv BSD-a - stavise BSD-ovi mi se svidjaju i cini mi se da bi trebali imati mnogo veci publicitet nego Linux ali jbg...
Poenta linka je kako ocigledno ne postoji oslanjanje na pretpostavku "moj OS je siguran" posto se ocigledno svaki moze razbucati i jedina odbrana je regularni patching i pamet...
[ Nedeljko @ 14.09.2009. 21:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cisto da ne bude zabune, nemam ja nista protiv BSD-a - stavise BSD-ovi mi se svidjaju i cini mi se da bi trebali imati mnogo veci publicitet nego Linux ali jbg...
Šta bi sa SW/HW podrškom u slučaju GNU/Linux vs FreeBSD? A sa lakoćom upotrebe i održavanja?
Ja i dalje mislim da stvari stoje tako kako stoje sa razlogom.
[ z@re @ 15.09.2009. 13:55 ] @
Nigdje nema sourcea za exploit. Inace, ne radi van jailova tako da i nije neka pompa.
Citat:
Šta bi sa SW/HW podrškom u slučaju GNU/Linux vs FreeBSD? A sa lakoćom upotrebe i održavanja?
Ja i dalje mislim da stvari stoje tako kako stoje sa razlogom.
Krivo mislis. Linux svoju popularnost temelji na propagandi. BSD je 16 puta lakse odrzavat, i koristit. Jedino Linux zealotcine mogu tvrdit da se lakse snac u moru distribucija, kernela, userlandova, patcheva i svega ostalog nego u jednom unificiranom operativnom sistemu.
90% programa za Linux je opensource, pa ih imas i vamo. Od onih 10% preostalih 90% se moze provrtit kroz linuxlator na BSDu.
[ combuster @ 15.09.2009. 14:11 ] @
Da, nisam ni ja nasao source za ovaj exploit, pregledao sam malo dokumentaciju kqueue-a, kao rodjen je za hack, nista lepse od API-ja koji sluzi za slanje event statusa aplikacijama :) Mozes da mu pristupis is userspace-a a ako ga probijes eto ti ga i root access :)
[ Nedeljko @ 15.09.2009. 20:29 ] @
Citat: z@re: 90% programa za Linux je opensource, pa ih imas i vamo. Od onih 10% preostalih 90% se moze provrtit kroz linuxlator na BSDu.
Ja znam da na primer Matlab, Mathematica i Maple postoje u verziji za Linux. Da li ih je neko provrteo kroz ovo ili ono ne znam.
Jesi li siguran da je sav hardver podržan na Linux-u podržan i na FreeBSD-u?
Ma, da, sve je to čista propaganda. Nikako da svet shvati prednosti FreeBSD-a na Linux-om, pa Linux sam uzima veći deo tržišta od svih ostalih UNIX-oida zajedno. Ista priča kao "neshvatanje" desktop prednosti Linux-a nad Windows-om od onih 90% budala koje koriste ovaj drugi.
[ z@re @ 16.09.2009. 09:28 ] @
Kojeg trzista? Ne vidim da se nesto fondacije BSDova zale na (ne)popularnost. Dapace, nama nije cilj bit popularan vec je cilj tehnicke prirode.
Citat:
Ja znam da na primer Matlab, Mathematica i Maple postoje u verziji za Linux
A ja znam da sva tri rade na freeBSDu, i to kroz najobicniji wrapper sistemskih poziva i userland od Fedora Core 10. Dakle nije ni emulacija u pravom smislu rijeci.
Citat:
Jesi li siguran da je sav hardver podržan na Linux-u podržan i na FreeBSD-u?
Nisu zhnj tajvanske pizdarije.
[ Nedeljko @ 16.09.2009. 10:35 ] @
Citat: z@re: Kojeg trzista? Ne vidim da se nesto fondacije BSDova zale na (ne)popularnost. Dapace, nama nije cilj bit popularan vec je cilj tehnicke prirode.
Xa, Xa, Xa... a koji su to ciljevi tehnicke prirode? Da sistem ne radi sa pola hardvera?
[ Dejan Lozanovic @ 16.09.2009. 11:43 ] @
Citat: z@re:
A ja znam da sva tri rade na freeBSDu, i to kroz najobicniji wrapper sistemskih poziva i userland od Fedora Core 10. Dakle nije ni emulacija u pravom smislu rijeci.
To je mega lako i takvu stvar mozes da vidis i medju ostalim unix derivatima, recimo istu stvar imas u linuxu, da mozes da pokreces Solaris i BSD executables, secam se da sam to vidjao u 2.2 kernelima, a cini mi se da je bilo i ranije.
Jedina muka sa BSD-om je manjak drajvera u odnosu na linux. Podseca na linux pre jedno 10-15 godina po tom pitanju. Ali opet sa druge strane da treba da se switchujem sa linuxa na neki drugi unix, to ne bi bio BSD , to bi bio Solaris.
[ Daniel Fat @ 16.09.2009. 19:44 ] @
Citat: Nedeljko: Ma, da, sve je to čista propaganda. Nikako da svet shvati prednosti FreeBSD-a na Linux-om, pa Linux sam uzima veći deo tržišta od svih ostalih UNIX-oida zajedno. Ista priča kao "neshvatanje" desktop prednosti Linux-a nad Windows-om od onih 90% budala koje koriste ovaj drugi.
Ma da, sve je to čista propaganda. Nikako svet da shvati prednost BeOS-a nad BSD-ovima, pa sam BSD sam uzima veci deo tržišta od svih BeOS derivata zajedno...
[ Nedeljko @ 16.09.2009. 21:49 ] @
Šta si ovime hteo da kažeš?
Da, ljudi masovnije koriste ono što im više odgovara. Nije slučajno Windows tu gde jeste, MacOS X tu gde jeste, GN/Linux tu tgde jeste, *BSD tu gde jeste, Solaris tu gde jeste i ostali tu gde jesu.
Ako neko misli da je dobar OS onaj koji je sam za sebe tehnički dobar, tu se grdno vara. Takav je OS dobar samom sebi ili njegovom razvijaocu (ako uspe da ga unovči), a da bi OS bio dobar i korisnicima, ima tu još dosta toga. Linux kernelu tehnički ništa bitno ne fali, kao ni GNU/Linux-u, podvlačim, tehnički, ali ne može da se trka sa Windows-om na polju desktopa, jer su prednosti ovog drugog jasne ogromnom broju korisnika.
[ combuster @ 16.09.2009. 22:14 ] @
Meni jos uvek nisu i voleo bih da mi ih neko objasni, u zasebnom thread-u naravno ;-)
[ Dejan Lozanovic @ 16.09.2009. 22:23 ] @
Citat: Nedeljko: Šta si ovime hteo da kažeš?
Da, ljudi masovnije koriste ono što im više odgovara. Nije slučajno Windows tu gde jeste, MacOS X tu gde jeste, GN/Linux tu tgde jeste, *BSD tu gde jeste, Solaris tu gde jeste i ostali tu gde jesu.
Ako neko misli da je dobar OS onaj koji je sam za sebe tehnički dobar, tu se grdno vara. Takav je OS dobar samom sebi ili njegovom razvijaocu (ako uspe da ga unovči), a da bi OS bio dobar i korisnicima, ima tu još dosta toga. Linux kernelu tehnički ništa bitno ne fali, kao ni GNU/Linux-u, podvlačim, tehnički, ali ne može da se trka sa Windows-om na polju desktopa, jer su prednosti ovog drugog jasne ogromnom broju korisnika.
Pa Nedeljko nije bas tako, dosta marketing igra ulogu, a dosta i sama navika korisnika. Primera radi na svim tim unixoidima ces videti i KDE i Gnome i ostala X okruzenja, pa opet pored toga linux-a imas vise nego BSD-ova, tu je ipak dosta agresivniji marketing odigrao ulogu.
[ Daniel Fat @ 16.09.2009. 23:08 ] @
Citat: Nedeljko: Šta si ovime hteo da kažeš?
Da je svakom njegova muka najveca... ;)
Da kvalitet ne garantuje trziste. Marketing, marketing, sumnjivi potezi and vendor lock-in igraju ogromnu ulogu u tome kako ce tvoja aplikacija/sistem etc. se razvijati.
[ Nedeljko @ 17.09.2009. 05:00 ] @
Citat: combuster: Meni jos uvek nisu i voleo bih da mi ih neko objasni, u zasebnom thread-u naravno ;-)
1. Kupuješ bilo koji hardver, bez razmišljanja da li radi i znaš da se vrlo lako instalira.
2. Skoro sav kvalitetan softver je napisan za njega uključujući i kvalitetnu podršku besplatnim softverom. Sve se to jednostavno instalira.
3. Lakše je naći pomoć kada nešto zapne. Mnogo više ljudi zna Windows. Možeš da pitaš komšiju, a dostupno je i više literature o njemu. Takođe, sistem administratori za Windows su jeftiniji.
Citat: Dejan Lozanovic: Pa Nedeljko nije bas tako, dosta marketing igra ulogu, a dosta i sama navika korisnika. Primera radi na svim tim unixoidima ces videti i KDE i Gnome i ostala X okruzenja, pa opet pored toga linux-a imas vise nego BSD-ova, tu je ipak dosta agresivniji marketing odigrao ulogu.
A kako to da Edison sa svojom propagandom (a imao je jaku mašineriju za razliku od Tesle) nije pobedio Teslu u "ratu struja"? Naizmenična struja je imala konkretnu prednost.
Ako je nešto dobro, sami korisnici su marketing. Neće sve ići tako brzo kao da imaš propagandnu mašineriju, ali mic po mic, čuće ljudi jedni od drugih. Znaš kako, dobar glas daleko se čuje, a zao još dalje. Bitno je kakvi su utisci onih koji odluče da bar neko vreme koriste taj OS.
Citat: Daniel Fat: Da je svakom njegova muka najveca... ;)
Da kvalitet ne garantuje trziste. Marketing, marketing, sumnjivi potezi and vendor lock-in igraju ogromnu ulogu u tome kako ce tvoja aplikacija/sistem etc. se razvijati.
Koga je to Linux zaključao, pa svi ti unixoidi zajedno ne mogu da ga stignu? Jadni BeOS, ne može da se probije od FreeBSD-ovog vendor lock-in-a.
?????????????????
[ z@re @ 17.09.2009. 12:31 ] @
Nedeljko, ne shvacas sta zelim kazat i vuces diskusiju u apsolutno krivom pravcu. Cilj tehnicke prirode znaci da cilj nije da OS bude najrasprostranjeniji na trzistu, vec da ostvari neki svoj tehnicki cilj. Recimo da ima IPv6. Oce li ko koristit IPv6? Who fucking cares.
Dev team je to stavio ko cilj i to ce se napravit makar 10 ljudi sve skupa budu to koristili.
BSDove boli k**** za popularnost, dapace, bili su desetci diskusija po usenetu da se napravi graficki instaler, disk auto partitioner, ukljuci neki veci dekstop environment u base instalaciju, itd...koraci prema desktop sistemu. Sve diskusije su zavrsavale na velikome ne.
Zasto? Zato sta se ljudima ne svidja to. Evo i meni se ne svidja. Svidja se 500.000.000 korisnika na zemlji. E pa ko ih j*be. Don't like the system? Don't use it.
Popularnost Linuxa se temelji na (prioritetno);
- GNU FSF propagandi
- MS antipropagandi
- GPL licenci (vise odgovara vendorima nego BSD, kod BSD licence netko moze zgrabit i zatvorit njihov kod)
- Kvaliteti
Koliko je vas pocelo sa Linuxom zato sta su im dopizdili Windowsi / antagonizam prema Microsoftu?
Citat:
Ako je nešto dobro, sami korisnici su marketing. Neće sve ići tako brzo kao da imaš propagandnu mašineriju, ali mic po mic, čuće ljudi jedni od drugih. Znaš kako, dobar glas daleko se čuje, a zao još dalje. Bitno je kakvi su utisci onih koji odluče da bar neko vreme koriste taj OS.
Potpuno se slazem. Recimo moj najdrazi bend, Iron Maiden, je 10 godina od svog zaceca postao najveci hard rock / metal bend na planeti bez ikakvog radijskog / televizijskog propagandiranja. Koncerti, suskanja, proculo se.
Medjutim, kako ne shvacas da je baza korisnika Linuxa i BSDa potpuno drugacija? Danas postoje ljudi koji koriste Linux u klik klik maniru jer ne znaju vise od toga, i dosta im je, i sve im radi, ide net, ide jutjub, moze kucat i pravit kalkulacije. BSD nema takve korisnike. BSD ima korisnike koji su vec tehnicki potkovani da znaju cackat po sistemu rucno, i onda nema "cut ce ljudi jedni od drugih", kad je teritorij vec poznat.
Citat:
Ako neko misli da je dobar OS onaj koji je sam za sebe tehnički dobar, tu se grdno vara. Takav je OS dobar samom sebi ili njegovom razvijaocu (ako uspe da ga unovči), a da bi OS bio dobar i korisnicima, ima tu još dosta toga
Korisnik nije jebeno isti korisnik ko na Windowsima. Korisnici BSDa traze;
- koherentne APIje, stabilnost, sigurnost
- mrezne performanse, mreznu podrsku novih protokola i tehnologija
- pracenje UNIX filozofije
- performanse na "poslu" klasicne UNIX radne stanice
Sta od toga freeBSD ne zadovoljava, dapace u kojem polju nije pri/na samom vrhu?
Citat:
Jedina muka sa BSD-om je manjak drajvera u odnosu na linux. Podseca na linux pre jedno 10-15 godina po tom pitanju
Radi se o multimedijalnim gadgetsima i ostalim low-cost desktop pizdarijama.
Naravno da nema pune podrske za high-end zvucne kartice, al nema ni u Linuxu.
Ja koristim freeBSD konstantno na poslu, i iako mi je UNIX opis posla, kao i na svakom drugom poslu ima milion kancelarijskih pizdarija za odradit, pa malo multimedije, zabave kad je ladovina ;) ... uglavnom se radi o Toshibi Satellite Pro koja radi out of the box.
[ combuster @ 17.09.2009. 13:05 ] @
Citat:
Naravno da nema pune podrske za high-end zvucne kartice, al nema ni u Linuxu.
Creative XiFi podrzan u 2.6.31 :P
[ maksvel @ 17.09.2009. 13:18 ] @
Ma, dobro, BSDovci nisu imali naročite želje da im OS postane popularan. Čak ni PCBSD, DragonFly i slični "BSD distroi" nisu povukli mnogo korisnika, jer im je ciljna grupa već prešla na Linuks.
Jedini UNIX koji je ozbiljnije zaživeo među širom populacijom korisnika je MacOS (mada većina iste verovatno ni ne zna da koristi UNIX  , a nije im ni važno)
[ Ivan Dimkovic @ 17.09.2009. 13:29 ] @
Citat: combuster
Creative XiFi podrzan u 2.6.31 :P
E ako je Creative trash "high-end" zvucna kartica onda sam ja crvenkapa :)
[ combuster @ 17.09.2009. 13:43 ] @
Hehe,nemam pojma, jos od terratec-ovih (ili turtlebeach ne secam se :) ...) kartica ne pratim kakva su desavanja u tom segmentu hardware-a... Znam samo da je dosta linux korisnika pizdelo zbog ove kartice sto nije podrzana, zato mi pade na pamet...
[ Nedeljko @ 17.09.2009. 13:51 ] @
Ova standardna BSD-ovska prica koju z@re fura je sve samo ne ozbiljna.
Ebe se meni za sve osim mene. Ima sutra da naprafvim OS, koji ce biti po mogucstvu sto nekompatibilniji sa spoljnim svetom, da ga slucajno ne bi koristio neko osim mene.
Pa, moji ciljevi se u vecoj meri ostvaruju ako sam deo nekog veceg klana.
[ Daniel Fat @ 17.09.2009. 14:16 ] @
Nedeljko, nisam mislio da Linux i BSD su imali neke preterano sumnjive poteze ali svakako koriste marketing kako znaju i umeju. U slucaju GPL postoji neka vrsta lock-in a zbog GPL-ove viralne licence.
Sta sam hteo reci da je BeOS propao zahvaljujuci nekim zeznutim odlukama (npr. da se presaltavaju sa PPC na x386 i sl.) mada mu ni MSFT nije pomagao.
BTW ako hoces da napises neki bas zeznut OS napisi ga u asembleru, bez komentara ;)
[ Dejan Lozanovic @ 17.09.2009. 14:38 ] @
Citat: Nedeljko:
A kako to da Edison sa svojom propagandom (a imao je jaku mašineriju za razliku od Tesle) nije pobedio Teslu u "ratu struja"? Naizmenična struja je imala konkretnu prednost.
Jao nedeljko pusti me jeftine demagogije, ta prica sa strujama nema mnogo veze sa ovime. Evo ti kontra primer, po cemu je Don kafa bolja od ostalih kafa na srpskom trzistu, a seti se kako se pojavila od jedanput i uzela primat na trzistu sa Grand kafom ? A pre nje su bile i ostale kafe na trzistu bez problema ? Sta mislis kako ?
Pa dosao je vlasnik i uzeo milion maraka kredit od banke, i potrosio ih samo na reklamu. A po kvalitetu same kafe ima dosta boljih onih "manje" popularnih.
[ Nedeljko @ 17.09.2009. 16:06 ] @
To nije kontraprimer.
Koja je kafa bolja, zavisi od ukusa. Za mene su to sve ista gOBHA. Ne pijem nijednu. Da, reklama tu moze dati rezultate.
Kod struja je postojala jasna prednost naizmenicne nad jednosmernom - mogucnost prenosa na veliku daljinu i to ne zavisi ni od ukusa, ni od mirisa, vec je vrlo znacajna objektivna prednost.
Takodje, naveo sam konkretne prednosti Windows-a nad Linux-om, koje ne zavise od ukusa.
Citat: Daniel Fat: U slucaju GPL postoji neka vrsta lock-in a zbog GPL-ove viralne licence.
GPL je sve samo ne vendor lock-in. Ona je naprotiv, anti vendor lock-in.
[ z@re @ 17.09.2009. 16:50 ] @
Citat:
Ova standardna BSD-ovska prica koju z@re fura je sve samo ne ozbiljna.
Ma ti si neozbiljan ucesnik u diskusiji...
Citat:
Pa, moji ciljevi se u vecoj meri ostvaruju ako sam deo nekog veceg klana.
Upravo tako. Veci klan je kompletan BSD userbase koji koristi taj sistem jer nam odgovara. Svakom svoje. Nitko od nas se ne zali zasto nemamo fancy GUIje i milion wizarda i podrsku za tajvanski DVB-T tjuner. Zasto nemamo podrsku za tajvanski tjuner? Zato sta su se programeri fokusirali na razvoj koji upada u ciljanu sferu sistema, a ne neko s***** sa strane. Jel ti to palo na pamet? To sta ti mislis da BSD treba bit user-friendly, gadno se varas prijatelju...jer Linux je jack of all trades, master of none. Da su htjeli, mogli su napravit dobar OS za svoju sferu, ovako imaju pomalo svugdje i zapravo su nigdje. U postu prije si spominjao "prodaju" sistema? Kakvu pobogu prodaju, pa BSD nije tu radi love nego radi ljubavi nekoliko pojedinaca iz 1977me koja je narasla u entuzijazam miliona danas. BSD licenca - radi sa sistemom sta oces. Pa o kakvoj lovi mi tu pricamo? To je proizvod slobodnog programerskog uma, kome se svidja nek ga uzme, ne kosta nista, nek radi sta god hoce sa njim, samo nek se zna tko je to napravio, kome se ne svidja, nek ga ne uzima.
A kad smo vec od para, freeBSD utrzi svake godine po $300.000 od donacija. Toliko o tome da taj sistem valja nekolicini ljudi.
Citat:
Creative XiFi podrzan u 2.6.31
Rodjace, bas si me nasmijao dobro :)
[ combuster @ 17.09.2009. 17:21 ] @
Lol, :P
Ja ne znam sta je sa vama danas. Ja sam iskreno probao FreeBSD skoro, pre mozda jedno dve godine, tada sam imao sagem fast800 adsl modem, nisam uspeo da ga instaliram iako sam na svakoj mogucoj linux distribuciji to uspeo (rucno kompajliranje drajvera a imao sam i firmware). Pokrenuo sam graficki interfejs (koji je tada bio KDE 3.5) i malko "probutao". Uopste mu nisam video neku desktop namenu (iako je naravno moguca) i batalio sam ga za dva-tri sata.
To je bio "ovlash' pogled na BSD, kada budem imao vremena (evo kad izadje 8.0) pa cu da pogledam na sta lici taj sistem port-ovanja aplikacija i sl. Zato ne zelim kritikovati BSD jer ne znam dovoljno o njemu.
On the other hand sve sto sam cuo o Linuxu u ovom postu je po meni totalno "omaseno" ako ne i netacno... Reklamiranje Linuxa? Ja sam u zivotu video reklamu za intel-ov P4 i toliko o tome, cak nisam vidjao ni Microsoft reklame... Koriscenje operativnog sistema pocinje jos u skolama pa kako sam ja poceo sa DOS-om u skoli tako sam ga koristio i kuci. Kada smo presli na Win 3.11 naravno da sam ga i kod kuce instalirao. Kada se zavrsila skola i kada sam upisao fax (za vreme bombardovanja) od drugara sam nabavio Apollo ili Manhattan (RedHat) i tada sam prvi put upoznao sta je Linux. Ni preko reklame niti preko ne znam ni ja cega vec sam slucajno zakacio disk kao sto bi danas to mogao procitati negde na net-u tj saznati da pored Windows-a koga svi uce u skolama postoji jos neki OS. Od tada sam konstantno Linux korisnik.
Eto, po meni se Linux reklamira isto koliko i FreeBSD... IMHO Linux je zastupljeniji jer postoji more distribucija out there a ljudi FreeBSD vide samo kao jos jedan "tezak" Linux distro i sansa da se neko opredeli za njega je mnogo manja, pogotovo sto nije bas user friendly. Ako gresim a vi me ispravite...
Naravno FreeBSD se medju nama neukima sto se tog operativnog sistema tice kotira kao hardened os sa serverskom namenom a ova vest je takva da je pokazala da on nije bas bulletproof kao sto smo mislili...
[ maksvel @ 17.09.2009. 17:42 ] @
Ne treba prenebregnuti marketinšku aktivnost u vezi Ubuntua, koja je sigurno dala rezultata: prvo slanje besplatnih CD-ova sa distribucijom, a onda i niz "tribina" itd... To je dakako vid reklame.
[ combuster @ 17.09.2009. 17:57 ] @
Ok, oni ljudi salju diskove postom ali ja za to dugo nisam znao iako sam koristio ubuntu pre toga :) Dakle ako se i to zove reklamom onda im reklama suckZ :) Sto se tribina tice to jeste neki vid reklame ali tih tribina nema dovoljno (makar ja nisam prisustvovao nijednoj i znam samo za jednu koja je bila u Valjevu valjda ili gde vec).
E sta je bila reklama... Ono na TFC-u sto su uradili AMD i Microsoft :) Naturanje gomile nebuloza da bi se pomislilo da AMD+ATI+MS predstavljaju dobitnu kombinaciju :) I to dodju, delkaju majice i flash-eve a pun pogodak je taj sto to rade na fakultetu gde je posecenost ogromna pa i ako te mrzelo da odes popodne na tribinu onda te sigurno ne mrzi kada si na fax-u i kada gledas da ubijes vreme izmedju predavanja...
[ maksvel @ 17.09.2009. 18:10 ] @
Kakva god da je (reklama Ubuntua), ipak je značajnija od npr. reklame BSD-a.. Ako ova potonja uopšte postoji 
OK, idemo malo u off, ali...
MS ima reklamnu mašineriju za svoj OS, koja se ne da lako porediti sa ostalim (izuzev sa Apple, je l'). I sam MSDNAA je jedan vid reklame, po meni pozitivan (ovde sam već malo pristrasan  )
A i nije lepo da ih tol'ko kritikuješ - uzeo si im goodz
[ Nedeljko @ 17.09.2009. 18:10 ] @
Citat: z@re: Ma ti si neozbiljan ucesnik u diskusiji...
A ovo je inače vrlo ozbiljan forum... yxyxyxyxy... Ovde smo, nadam se, svi zbog 3ayebancije.
Sećam se kada je u rubrici "Peek & Poke Show" antičkog časopisa "Računari" bio objavljen konkus za najgori računar 1985. Pobedio je QL. Autor rubrike Dejan Ristanović je to prokomentarisao rečima: "Jedna mogućnost je da su se čitaoci samo šalili (što je vrlo malo verovatno, jer je Peek & Poke Show vrlo ozbiljna rubrika).".
Što se userbase-a tiče složili smo se da je bitan za interese njegovih članova. Uporedi veličinu userbase-a Windows-a, Linux-a i svih ostalih UNIX-oida zajedno. Ozbiljni se projekti svakako rade zbog love, a ne iz ljubavi. Naravno, svako bira posao koji voli, ali to nema veze sa seksom. Linus Torvalds je danas vrlo imućan čovek, a nisam primetio ni da Richardu M. Stallmanu nešto fali (valjda bi inače nešto radio, a ne samo KEHJAO). Ti to podupireš činjenicom da BSD prikupi oko $300,000 godišnje. Znači, radi se o lovi, a ne o seksu.
Da, naravno da svako softversko rešenje treba da bude user frendly. Ako misliš drugačije, biće da si se ti 3ayebao, a ne ja.
Citat: maksvel: Ne treba prenebregnuti marketinšku aktivnost u vezi Ubuntua, koja je sigurno dala rezultata: prvo slanje besplatnih CD-ova sa distribucijom, a onda i niz "tribina" itd... To je dakako vid reklame.
A šta misliš, zašto je Canonical mogao da plaća poštarinu onima koji naruče CD. Vrlo prosto, šta misliš koliko ga je ljudi naručilo. Ja znam jednog.
[ combuster @ 17.09.2009. 18:17 ] @
Ja ne znam nijednog :D
@maksvel
Citat:
A i nije lepo da ih tol'ko kritikuješ - uzeo si im goodz
Jeste, majicu sam poklonio zeni (onako lepa narandzasta) a na flash-ki mi stoji Arch installer :D
Uglavnom evo jedan nacin na koji se recimo Arch Linux finansira. Ima neki svoj shwag ili kako se to vec zove gde ljudovi kupuju majice i torbe i kackete i slicno sa arch logo-om a i polako stizu na ideju da se donira novac i to specificno za pakete koji im se najvise dopadaju (naravno sve na dobrovoljnoj bazi).
http://bounty.archlinux.ca/
http://schwag.archlinux.ca/
[ Srđan Pavlović @ 17.09.2009. 18:28 ] @
Ja razumem korisnike *BSD-a i da zele da taj sistem odgovara nekim
njihovim potrebama i da tako ostane. Tu nema nista lose.
Ja koristim Linux zato sto sam nasao da zadovoljava (uglavnom) moje
potrebe na najbolji nacin, a ne zato sto ga koristi 20 ili 20.000.000 korisnika.
Za svakog mora postojati po nesto, pa makar i samo dva coveka delila isti interes oko jednog OS-a :)
[ nemysis @ 17.09.2009. 18:50 ] @
Ja nisam koristio razne Linux-e do sada što sam mazohista, već što mi odgovara
da znam šta je ispod haube. Nije da to nisam radio i u Windows-u, puno verzija.
Ali tamo nisam mogao da dostignem sve što mogu u Linux-u.
Svakome nešto odgovara a meni GNU/Linux i to Gentoo.
[ maksvel @ 17.09.2009. 19:49 ] @
Citat: Vrlo prosto, šta misliš koliko ga je ljudi naručilo. Ja znam jednog.
Citat: Ja ne znam nijednog
Ma, jes', znam i ja jednog što je naručio, ali to je verovatno taj isti što ga zna i Nedeljko  A i verovatno je greškom mislio da je to neki novi tečaj Yoge. How Yes No
Bejahu doduše neki i na ES-u...
Poenta je da Linuks ima izvesnu reklamu, a BSD to nema, niti će imati, jer nije namenjen široj populaciji.
[ dzigilibonglica @ 17.09.2009. 22:33 ] @
He, a ja mislio BSD = Blue Sreen of Death...
Ne marite za mene, ja sam windowsovac, a uz to i ja sam na ovom forumu da bih se pored ostalog i malo zabavio.
Odlicna vam je tema!
[ Zoran Milovanovic @ 17.09.2009. 22:52 ] @
Cekaj, a ono guranje linuxa kao default os na ibm-u i asus-u i dell-u i ko zna kojim "krsinama" jos? To nije marketing? Takodje vidjao sam REDHAT bilborde po Nisu, Beogradu, Zajecaru...(ko zna gde su jos bili) [kada je bila petica(?) prezentovana ili sta vec]. Ubuntu diskove sam i ja narucio prvi put 5.04 ili tako nesto, uglavnom 2005. Znam jos 10ak ljudi koji su to isto uradili u 2006...
Znam za .... tribina, skupova... Evo poslednji je e-tvrdjava u nisu, nisam isao ali bio je Ubuntu install day ili tako nesto...
I sada da se razumemo, ne tvrdim da linux ima PREJAK marketing, ali govoriti da isti nema, je reci i da se kod nas na tv ne reklamiraju paste za zube. [nemam tv 3-4god, ali vidjam ih u prolazu]
p.s. ladno pise djabe :D
[ combuster @ 17.09.2009. 22:59 ] @
Nemam pojma gde vi to sve vidite, ja u Kraljevu znam jos njih dvojicu koji POVREMENO koriste Linux :) Nema reklama, niko to ne spominje kao da se ne valja i tako... Na netu isto ne vidim neke linux banner-e na sve strane, jbt ja ne znam kako bih saznao za Linux uopste :) Jel se to maze na hleb mozda? :)
'k shvatam vasu poentu nego ja komentarisem samo sa moje tacke vidjenja sto se reklamiranja linuxa tice, a za FreeBSD nisam nikad ni cuo dok mi Ivan Jelic nije rekao da kod njih na PMF-u ima dosta BSD-ovaca... Ono underground os totalno ;-)
[ Nedeljko @ 17.09.2009. 23:49 ] @
Linus možda danas nema mnogo potrebe da se reklamira, jer je izgradio ime, ali da bi se ime izgradilo, bitna je reklama. Sigurno Linus nije nešto radio u šupi i tuda slučajno prolazio lik iz IBM-a, spotakao se i saznao za njega. Isto važi i za BSD i sve ostale koji su izgradili imena. Nekakav marketing je morao da postoji.
[ Zoran Milovanovic @ 17.09.2009. 23:52 ] @
[off]
Citat: combuster:a za FreeBSD nisam nikad ni cuo dok mi Ivan Jelic nije rekao da kod njih na PMF-u ima dosta BSD-ovaca... Ono underground os totalno ;-)
ako je BSD underground, sta je QNX ??? ;)
[/off]
[ combuster @ 18.09.2009. 00:04 ] @
Crna rupa? lol
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2009. 02:12 ] @
Citat: Nedeljko
To nije kontraprimer.
Koja je kafa bolja, zavisi od ukusa. Za mene su to sve ista gOBHA. Ne pijem nijednu. Da, reklama tu moze dati rezultate.
Kod struja je postojala jasna prednost naizmenicne nad jednosmernom - mogucnost prenosa na veliku daljinu i to ne zavisi ni od ukusa, ni od mirisa, vec je vrlo znacajna objektivna prednost.
Takodje, naveo sam konkretne prednosti Windows-a nad Linux-om, koje ne zavise od ukusa.
To sto ti ne pijes kafu ne znaci da preko 90% ljudi u srbiji ne pije kafu. Da je kojim slucajem edison umeo da napravi jefitnu i malu nuklearnu elektranu, ta znacajna prednost bila bi irelevanta.
Evo ti onda npr jos jedan primer, Developers Developers Developers, je na jednom predavanju rekao da google office nije toliko dobar, ali da su se reklamirali mnogo agresivnije nego MS i da je zato veliki broj ljudi poceo da ga koristi.
Citat: Nedeljko
1. Kupuješ bilo koji hardver, bez razmišljanja da li radi i znaš da se vrlo lako instalira.
2. Skoro sav kvalitetan softver je napisan za njega uključujući i kvalitetnu podršku besplatnim softverom. Sve se to jednostavno instalira.
3. Lakše je naći pomoć kada nešto zapne. Mnogo više ljudi zna Windows. Možeš da pitaš komšiju, a dostupno je i više literature o njemu. Takođe, sistem administratori za Windows su jeftiniji.
1. Situacija sa linuxom zadnjih 5-6 godina se znacajno popravila, pa za sav noviji hardver vidis i drajvere za linux bez problema, takodje nisam imao nikakvih problema ni sa gomilom usb gadget-a(tv tuner, bluetooth, web kamere itd...), ovo je jedan veliki mit generalno
2. I ovo je diskutabilno veoma, imas neke programe na windowsima za koje recimo nemas toliko kvalitetnu alternativu, ne bavim se grafickim dizajnom recimo pa da mogu da ocenjujem kvalitet gimpa u odnosu na photoshop, ali kada je u pitanju stvari za developere mislim da tu linux ima sve sto i na windowsu mogu da nadjem za sebe.
A ako uzmes lakoce instalacija pa iskreno ako pogledas Fedoru/ubuntu/suse mislim da stvar tu generalno ide mnogo lakse nego instalacija windows aplikacija, plus sto je cela stvar uniformisana, pa svaka aplikacija se instalira na isti nacin, dok kod windows aplikacija tacno lepo vidis razliku izmedju nekoliko instalera. Plus ako ces da uzmes odrzavanje/update tu je linux mnogo bolji nego windows jer svaka distribucija ima lepo svoj repositori i sa dva klika misem ili jednom otkucanom komandom ti si updatovao apsolutno ceo sistem, dok na windowsu svaka aplikacija izmislja toplu vodu kako bi se updatovala.
3. opet jako diskutabilno, searchengini su postali veoma rasprostranjeni tako da ljudi jako lako mogu da nadju bilo kakvu informaciju, bez obzira da li komsija zna ili ne. i to nije tehnicka prednost. A ovo za cene admina, hmm u inostranstvu mozda , u srbiji admin radi na onome sta mu gazda da. Opet linux admin obicno odrzava veci broj racunara/servisa nego windows admin pa ako bacis racunicu (broj servisa ili racunara) / plata, linux admini imaju povoljniji koeficijent.
[ combuster @ 18.09.2009. 04:53 ] @
Ucenje matematike po celu noc rezultira suludim idejama... Iz inata ima da instaliram Plan9 i da zaboravim na exploite i hacker-e :) A i veci underground od ovog ne postoji. A i zivo me interesuje kako ce ES da interpretira ovaj OS ;-) Ovo je picture mog buduceg desktopa:
Naravno bez slicica ovih geek-ova gore ;-)
[ Nedeljko @ 18.09.2009. 11:13 ] @
Citat: Dejan Lozanovic: To sto ti ne pijes kafu ne znaci da preko 90% ljudi u srbiji ne pije kafu. Da je kojim slucajem edison umeo da napravi jefitnu i malu nuklearnu elektranu, ta znacajna prednost bila bi irelevanta.
Poenta je da kvalitet kafe zavisi od ukusa, a ovde se govori o objektivnim prednostima necega u odnosu na nesto drugo. To nije isto i zato poredjenje sa kafom nije adekvatno. Edison nije napravio takvu elektranu o kojoj pricas i zato su naizmenicne struje pobedile - znaci, zbog konkretnih prednosti u datim uslovima, bez obzira na propagandu.
Citat: Dejan Lozanovic: Evo ti onda npr jos jedan primer, Developers Developers Developers, je na jednom predavanju rekao da google office nije toliko dobar, ali da su se reklamirali mnogo agresivnije nego MS i da je zato veliki broj ljudi poceo da ga koristi.
Ala su ti primeri, sve bolji od boljeg. Prvo neadekvatna poredjenja, onda poredjenja sa necim nerealnim i na kraju neproverene budalastine.
Citat: Dejan Lozanovic: 1. Situacija sa linuxom zadnjih 5-6 godina se znacajno popravila, pa za sav noviji hardver vidis i drajvere za linux bez problema, takodje nisam imao nikakvih problema ni sa gomilom usb gadget-a(tv tuner, bluetooth, web kamere itd...), ovo je jedan veliki mit generalno
2. I ovo je diskutabilno veoma, imas neke programe na windowsima za koje recimo nemas toliko kvalitetnu alternativu, ne bavim se grafickim dizajnom recimo pa da mogu da ocenjujem kvalitet gimpa u odnosu na photoshop, ali kada je u pitanju stvari za developere mislim da tu linux ima sve sto i na windowsu mogu da nadjem za sebe.
A ako uzmes lakoce instalacija pa iskreno ako pogledas Fedoru/ubuntu/suse mislim da stvar tu generalno ide mnogo lakse nego instalacija windows aplikacija, plus sto je cela stvar uniformisana, pa svaka aplikacija se instalira na isti nacin, dok kod windows aplikacija tacno lepo vidis razliku izmedju nekoliko instalera. Plus ako ces da uzmes odrzavanje/update tu je linux mnogo bolji nego windows jer svaka distribucija ima lepo svoj repositori i sa dva klika misem ili jednom otkucanom komandom ti si updatovao apsolutno ceo sistem, dok na windowsu svaka aplikacija izmislja toplu vodu kako bi se updatovala.
3. opet jako diskutabilno, searchengini su postali veoma rasprostranjeni tako da ljudi jako lako mogu da nadju bilo kakvu informaciju, bez obzira da li komsija zna ili ne. i to nije tehnicka prednost. A ovo za cene admina, hmm u inostranstvu mozda , u srbiji admin radi na onome sta mu gazda da. Opet linux admin obicno odrzava veci broj racunara/servisa nego windows admin pa ako bacis racunicu (broj servisa ili racunara) / plata, linux admini imaju povoljniji koeficijent.
1. Koliko god da se popravila i dalje ne mozes da ladno odes u radnju i kupis bilo koje parce hardvera bez razmisljanja. Kako stoje stvari sa modemima?
2. Ne radi se o tome da li nesto sto imas na Windows-u imas i na Linux-u, vec obrnuto. Sto se tice lakoce instaliranja, da li si siguran da ces naci rpm za svoju distribuciju za sve sto je napisano za Linux?
3. Pa, i za Windows postoje search engine-i, ali postoje i komsije. Dakle, jeste u prednosti. Zamisli neku domacicu kako trazi resenje preko google-a. Da li ce joj biti lakse da pozove komsiju ili servisera umesto toga?
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2009. 12:27 ] @
Citat: Nedeljko: 1. Koliko god da se popravila i dalje ne mozes da ladno odes u radnju i kupis bilo koje parce hardvera bez razmisljanja. Kako stoje stvari sa modemima?
2. Ne radi se o tome da li nesto sto imas na Windows-u imas i na Linux-u, vec obrnuto. Sto se tice lakoce instaliranja, da li si siguran da ces naci rpm za svoju distribuciju za sve sto je napisano za Linux?
3. Pa, i za Windows postoje search engine-i, ali postoje i komsije. Dakle, jeste u prednosti. Zamisli neku domacicu kako trazi resenje preko google-a. Da li ce joj biti lakse da pozove komsiju ili servisera umesto toga?
1. Kazi mi kako stoji neki novi microsoftov operativni sistem, ljudi umeju da cekaju i po godinu dana dok vendori ne izbace sve drajvere za novi OS.
2. Pa realno preko 95% aplikacija na linuxu je open source znaci mozes sa manje ili vise muke da ih kompajliras da radi i na windowsu. Ali primera radi hollywood koliko znam renderuje svoje (crtane) filmove preko linux-a
3. ako ta ista domacica ume da ode na facebook, ume da ukuca i u google-u ako nesto sto je muci.
A sto se tice budalastina i neadekvatnog poredjenja, pa kako da ti kazem pocni prvo od sebe.
[ Nedeljko @ 18.09.2009. 14:01 ] @
1. Je li taj OS uopste zvanicno izasao? Pitam jer nisam pratio. Ljudi ne cekaju godinama na drajvere, vec kupe komp sa preinstaliranim OS-om i koriste racunar bez da znaju sta je drajver.
2. Opet obrces stvari. Da, dobar linux softver radi i na Windows-u, ali da li vazi obrnuto. Imas li 95% dobrih windows programa na Linux-u? Kapiras li ti koji smer treba da dokazujes? Ovo sto si napisao je argument u prilog Windows-u.
3. Pa, i za comunity support treba imati neko tehnicko predznanje. Sta, sad ce domacica da zna sta to znaci ukljuciti/iskljuciti DEP/UAC. Ma, jok, dace pare serviseru i resice problem.
[ Nedeljko @ 18.09.2009. 14:02 ] @
Evo, pitao me telefonom je prijatelj nedavno zasto mu Google Earth ne radi na Linux-u p[ropisno. Nisam imao pojma bez da dodjem.
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2009. 16:16 ] @
Citat: Nedeljko: 1. Je li taj OS uopste zvanicno izasao? Pitam jer nisam pratio. Ljudi ne cekaju godinama na drajvere, vec kupe komp sa preinstaliranim OS-om i koriste racunar bez da znaju sta je drajver.
2. Opet obrces stvari. Da, dobar linux softver radi i na Windows-u, ali da li vazi obrnuto. Imas li 95% dobrih windows programa na Linux-u? Kapiras li ti koji smer treba da dokazujes? Ovo sto si napisao je argument u prilog Windows-u.
3. Pa, i za comunity support treba imati neko tehnicko predznanje. Sta, sad ce domacica da zna sta to znaci ukljuciti/iskljuciti DEP/UAC. Ma, jok, dace pare serviseru i resice problem.
1. Pa vrati malo film u nazad kad je izasla vista, ili kad je izasao win 2000. Secam se da su mnogi cekali preko 6 meseci da bi izasli drajveri. Evo npr i ja sam imao problem za TV karticu pod vistom dravjer nije izasao, bio je samo xp 32 bit i xp 64 bit, linux je radio out of the box.
2. Za ovo pod dva treba definisati sta je dobar softwer, recimo iz mog ugla kao java developer-a, meni eclipse savrseno radi pod linuxom, i sve ostale java biblioteke. UI je isti kao i na windows/ mac masini. Znaci gledano iz mog ugla ja imam apsolutno sve sto mi treba za obavljanje mog posla na linuxu, opet kazem ne znam kako je to nekome iz ugla grafickog dizajna, web dizajna, montaze zvuka itd....
3. Pa ta domacica sve jedno onda da li ce da plati win ili linux serviseru. Ovaj ce svakako da se maze pivom po glavi :)
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2009. 16:17 ] @
Citat: Nedeljko: Evo, pitao me telefonom je prijatelj nedavno zasto mu Google Earth ne radi na Linux-u p[ropisno. Nisam imao pojma bez da dodjem.
http://gnomejournal.org/articl...ktop-administration-using-vino
[ darkonsm @ 18.09.2009. 16:55 ] @
Nisam zeleo da se mesam ali cu ipak morati . Tvrdnja da je linux bolji VECINI nestoji i totalno je netacna .Vecini odgovara windows koji ima svoje mane ali i sustinske prednosti u lakoci koriscenja . Ljudi cesto zaboravljaju dve prednosti windowsa .Programi na windowsu su vecini bolji i drugo cim odes dalje od vec ugradjenih ili ponudjenih programa treba ti znanje koje po meni neopravdava cesto trazeni program.Ima mane recimo viruse PS Da je kojim slucajem linux ima udeo 90% bilo bi isto toliko virusa za njega koliko za windows . Ono sto je tacno i stoji linux ima suvise malo korisnika u odnosu sta nudi i umesto 2 ili 3 % realno je da bi zbog otvorenosti koda ,mogucnoscu pravljenja specijalizovanih deskop sistema za korisnika , firme itd trebalo biti bar 5 ili 10 puta vise ali bi ostao u manjini i da ima pravde i postenja u svetu a nema ga niti ce ga biti .
Za to ima vise razloga1 los marketink linuxa 2 Nemoralan monopol microsofta i odlican njegov marketing i trece a mozda i najbitnije i vidim da to mnogi vec svataju pretranao zahtevanje i pozivanje samo na open source .Mada moralno se tome ne moze nista zameriti to ustvari koci linux. Naravno nedaj boze da se odustane od open source ali veca fleksibilnost je potrebna i to uglavnom vecina linuxsas i uvidja.
I konacno da nezaboravim domacicu . Nije pomenut servis vec komsija kao prednost windowsa . Komsija se neplaca . Poz
[Ovu poruku je menjao darkonsm dana 18.09.2009. u 18:18 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 18.09.2009. 17:01 ] @
Deder, javite se kada rasprostranjenost Linux instalacija pocne da opada... ;)
Ubuntu je sve bolji, evo ova Alpha 6 koju sad testiram na Laptopu ima
boot animaciju koja pocinje opasno da lici na Windows ;)
Sve onako "glatko", "svetli", mekani prelazi... i tako... izgleda se aktivno radi
na uklanjanju Win95 smeka ;)
[ Nedeljko @ 18.09.2009. 17:18 ] @
Ako ništa drugo ne dokaže da je Linux user frendly, ovo će - mogućnost prčkanja po udaljenom računaru.
Da se razumemo, ja ne mrzim Linux. Štaviše, volim ga. No, budimo realni.
[Ovu poruku je menjao Nedeljko dana 18.09.2009. u 19:12 GMT+1]
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2009. 18:39 ] @
Citat: darkonsm: Nisam zeleo da se mesam ali cu ipak morati . Tvrdnja da je linux bolji VECINI nestoji i totalno je netacna .Vecini odgovara windows koji ima svoje mane ali i sustinske prednosti u lakoci koriscenja . Ljudi cesto zaboravljaju dve prednosti windowsa .Programi na windowsu su vecini bolji i drugo cim odes dalje od vec ugradjenih ili ponudjenih programa treba ti znanje koje po meni neopravdava cesto trazeni program.Ima mane recimo viruse PS Da je kojim slucajem linux ima udeo 90% bilo bi isto toliko virusa za njega koliko za windows . Ono sto je tacno i stoji linux ima suvise malo korisnika u odnosu sta nudi i umesto 2 ili 3 % realno je da bi zbog otvorenosti koda ,mogucnoscu pravljenja specijalizovanih deskop sistema za korisnika , firme itd trebalo biti bar 5 ili 10 puta vise ali bi ostao u manjini i da ima pravde i postenja u svetu a nema ga niti ce ga biti .
Za to ima vise razloga1 los marketink linuxa 2 Nemoralan monopol microsofta i odlican njegov marketing i trece a mozda i najbitnije i vidim da to mnogi vec svataju pretranao zahtevanje i pozivanje samo na open source .Mada moralno se tome ne moze nista zameriti to ustvari koci linux. Naravno nedaj boze da se odustane od open source ali veca fleksibilnost je potrebna i to uglavnom vecina linuxsas i uvidja.
I konacno da nezaboravim domacicu . Nije pomenut servis vec komsija kao prednost windowsa . Komsija se neplaca . Poz
]
Niko nije ni rekao da je Linux u ovom trenutku bolji vecini, ali samo isticem neke stvari koje linux ima a windows nema. Ono sto sam na pocetku hteo da kazem pre jedno 10-15 godina Linux je bio u istoj situaciji kao i BSD sistemi. Slaba podrska raznolikog hardvera, veoma unfriendly okruzenje(sa aspekta prosecnog kostisnika koji je tad navikao da sve uradi sa next next finish), gde si sve podesavao sa editorom. Jednostavno bilo je apsolutno svejedno da li guras linux ili bsd na svojoj masini. Ono sto je linux comunity uradio isao je agresivnijim marketingom nego BSD druzina, sto je kao rezultat privuklo i malo vece igrace(recimo da IBM donira deo koda u linux kernel) , da sun portuje i java virtuelnu masinu. Poenta cele price jeste da na racun te agresivnije kampanje linux je privukao veci broj korisnika, dok je BSD ostao na brojkama manje vise na kojima je i bio. Linux desktop distribucije su otisle toliko daleko da je instalacija novih programa postala veoma jednostavna, da je odrzavanje samog sistema veoma jednostavno. Ja bi voleo kad bi i sam Microsoft se odvazio da napravi jedan takav servis gde bi na jednom mestu pored update-a svog sistema mogao da updajtujes i sve ostale pratece programe koje imas instalirane na sistemu, to bi generalno povecalo i samu bezbednost windowsa, jer bi isto tako sve te domacice instalirale nove programe jedino na takav nacin preko MS repositorijuma. Znaci mnogo teze bi im uvalio neki malware u neki skrndelj od softvera.
Sto se tice ove obrnute situacije mislim da bi situacija bila nesto bolja, jer linux / bsd i ostala unix buranija lepo i kulturno pustaju samo jedan root / administrator account, a svi ostali su korisnici, dok je windows davao korisnicima da sami sebi veselo svi do jednog stave administratorske privilegije sto je blago receno smrt za bezbednost sistema.

[ Nedeljko @ 18.09.2009. 21:15 ] @
Dakle, ima li Windows objektivnih prednosti na desktopu, koje sam nabrojao ili nema?
[ combuster @ 18.09.2009. 21:28 ] @
Citat:
Sem prvog (zbog lose podrske ATI karticama i uredjajima koji su jbg win-only) apsolutno se ne slazem sa tobom.
Buduci da znam da poznajes Linux odlicno nije mi jasno kako mozes da kazes "Sve se to jednostavno instalira" a znas kakav je package management pod Linux-om, sto se kvalitetnog (citaj skupog i popularnog) sw tice - istina je, nema Photoshop za Linux ali o tome ne govorimo, govorimo o desktop masini a ne o nekoj dedicated masini za graficku ili video obradu (mada imamo i mi Maya-u)
I ovo za pomoc... Dokumentacije, foruma, review-ova, howto's, ma ima koliko god hoces i ako si imalo pismen problem mozes da resis... Istina je, nema toliko prijatelja koji ce laganica da administrira i reinstalira Linux kao sto ima ovih sto znaju to isto sa Windows-om...
Sve u svemu ovo se o5 pretvorilo u temu Linux vs Windows a ne znam iz kog razloga, vrtimo ovde istu pricu non-stop.
@Dejan Lozanovic
Ne znam sta si hteo da pokazes sa onim scrot-om... Osim da imas dobar taste za 'ziku ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 18.09.2009. 21:37 ] @
Citat:
Sto se tice ove obrnute situacije mislim da bi situacija bila nesto bolja, jer linux / bsd i ostala unix buranija lepo i kulturno pustaju samo jedan root / administrator account, a svi ostali su korisnici, dok je windows davao korisnicima da sami sebi veselo svi do jednog stave administratorske privilegije sto je blago receno smrt za bezbednost sistema.
Svasta - zasto bi nekoliko fizickih administratora na sistemu recimo delili isti login?
Takodje, ne razumem ovu pricu sa "korisnicima koji sebi daju administratorske privilegije" - kad kreiras korisnika na Windowsu on je samo korisnik i nema admin privilegije, i prema tome ne moze sebi nista da "da".
Ako mislis na korisnika koji instalira sistem ... pa taj isti korisnik na Linuxu isto zna root sifru, jer je on namestio sistem i sam sebi moze da dodeli root privilegije kad god zeli.
U cemu je tacno razlika?
[ Zoran Milovanovic @ 18.09.2009. 21:37 ] @
Nedeljko:
Citat: 1. Je li taj OS uopste zvanicno izasao? Pitam jer nisam pratio. Ljudi ne cekaju godinama na drajvere, vec kupe komp sa preinstaliranim OS-om i koriste racunar bez da znaju sta je drajver.
Kupis i racunar sa preinstaliranim Linuxom i ne moras da znas sta je drajver. Ili gresim?
Citat: combuster:Ne znam sta si hteo da pokazes sa onim scrot-om... Osim da imas dobar taste za 'ziku ;-)
Hehe, slazem se :P
[ combuster @ 18.09.2009. 21:46 ] @
Sa linux-om u vecini slucajeva bas ne moras da znas sta je drajver :) Malo nedostaje dobar autodetection za prepoznavanje tuner-a kod TV kartica (chip se prepozna i loaduje se dobar modul ali ume da zeza sa autodetekcijom tuner-a). Mada se tu i Windows promenio, tako da i ova 7-ica ti lepo pod optional updates prikaze sve potrebne drajvere koji nisu nadjeni pri instalaciji. Samo sto ne znam da li taj drajver kod nvidia/ati kartica podrzava openGL ili i dalje samo Direct3D
[ Nedeljko @ 18.09.2009. 21:49 ] @
Citat: combuster: Buduci da znam da poznajes Linux odlicno nije mi jasno kako mozes da kazes "Sve se to jednostavno instalira" a znas kakav je package management pod Linux-om, sto se kvalitetnog (citaj skupog i popularnog) sw tice - istina je, nema Photoshop za Linux ali o tome ne govorimo, govorimo o desktop masini a ne o nekoj dedicated masini za graficku ili video obradu (mada imamo i mi Maya-u)
Pa, i PhotoShop, Maya i AutoCAD su valjda desktop aplikacije ili su možda serverske? Package management pod Linux-om boluje od pakla zavisnosti. Takođe, često nemaš paket za svoju distribuciju. Proizvođači to mogu da reše autopackage sistemom, ali, koliko je u praksi zaista tako?
Citat: combuster: I ovo za pomoc... Dokumentacije, foruma, review-ova, howto's, ma ima koliko god hoces i ako si imalo pismen problem mozes da resis... Istina je, nema toliko prijatelja koji ce laganica da administrira i reinstalira Linux kao sto ima ovih sto znaju to isto sa Windows-om...
Znači, Windows je u prednosti - ima sve što i Linux na tom polju, pa i više.
Citat: Zoran Milovanovic: Kupis i racunar sa preinstaliranim drajverom i ne moras da znas sta je drajver. Ili gresim?
Kada kupiš računar sa preinstaliranim OS-om, proizvođač je instalirao i sve potrebne drajvere.
[ combuster @ 18.09.2009. 22:04 ] @
Citat:
Kada kupiš računar sa preinstaliranim OS-om, proizvođač je instalirao i sve potrebne drajvere.
Nije tu proizvodjac imao sta da instalira :) Dell verzije Ubuntu-a ti daju mogucnost da izaberes koji login zelis (za nvidia/ati/intel user-e)...
Citat:
Pa, i PhotoShop, Maya i AutoCAD su valjda desktop aplikacije ili su možda serverske? Package management pod Linux-om boluje od pakla zavisnosti. Takođe, često nemaš paket za svoju distribuciju. Proizvođači to mogu da reše autopackage sistemom, ali, koliko je u praksi zaista tako?
Istina jedna velika za rpm dep hell, tu se apsolutno slazem, however ima distro-a kod kojih su dep-ovi sasvim lepo razreseni (Ubuntu, Arch, Gentoo)
Ono sto sam hteo da ti kazem je da ako desktop workstation ima specificnu namenu (graficka ili video obrada) naravno da ce vecina koja se profi bavi time da kupi Windows i software koji ce im se ubrzo isplatiti ako je obim posla dovoljno veliki, ne kazem da Gimp ili Inkscape ne mogu imati profi primenu - naprotiv ali learning curve je dosta blazi kod PS-a i Corel-a a i postoji mnogo vise kurseva za Windows software tako da tu prednost dajem Windows-u (ako izuzmemo cenu naravno).
Sto se one mainstream dekstop upotrebe tice (net, chat/mail, multimedia pa i office u nekoj osnovnoj varijanti) a verovatno postajem dosadan sa ovim, apsolutno ne vidim potrebu za kupovinom Windows-a za ovu namenu, Linux je tu mature poprilicno i jedino sto trenutno kvari utisak je nestabilnost Mozilla-e sa teskim flash stranicama na x86_64...
[ Nedeljko @ 19.09.2009. 01:37 ] @
Evo, skinuo sam flash player za Linux i neće da se instalira, bez obzira što sam mu objasnio gde je firefox.
[ combuster @ 19.09.2009. 06:51 ] @
Ako hoces flash plugin support u ff-u mozes da skines http://download.macromedia.com...0.32.18.linux-x86_64.so.tar.gz i da iskopiras so fajl u /usr/lib/mozilla/plugins
Istina, nije bas userfriendly opcija, ja mislim da i u yast-u imas nspluginwrapper ili tako nesto sto bi trebalo da omoguci na 64-bit linuxu da koristi 32-bit flash plugin
[ maksvel @ 19.09.2009. 18:43 ] @
Something's very wrrrong... Nedeljko nam urnisa Linuks 
[ combuster @ 19.09.2009. 18:45 ] @
Urnisao bih ga i ja da sam na SuSe-u :D
[ Nedeljko @ 19.09.2009. 20:16 ] @
A šta da radim ako imam 32-bitnu mašinu? Gde je paket za 32 bita?
[ Nedeljko @ 19.09.2009. 20:19 ] @
Citat: combuster: Ucenje matematike po celu noc rezultira suludim idejama...
Javi šta je problem, pa da ga urnišemo.
[ Srđan Pavlović @ 19.09.2009. 20:21 ] @
[ Nedeljko @ 19.09.2009. 20:21 ] @
Citat: maksvel: Something's very wrrrong... Nedeljko nam urnisa Linuks :D
Ma, ne mrzim ja ni GNU, ni Linux, ni open source, ni free software. Štaviše, volim ih i snažno ih podržavam, ali treba biti i realan.
[ maksvel @ 19.09.2009. 20:31 ] @
OK! Što bi ti rek'o 3e3am se 
Nego, je l' ti player ne radi iz rpm-a?
Meni ono 1-click-install (što mi to nešto poznato  ) sa opensuse.org obično radi:
http://software.opensuse.org/y...openSUSE_11.1/flash-player.ymp za 11.1
[ combuster @ 19.09.2009. 21:40 ] @
Ali one click se kosi sa principima linuxa :D :D :D
@nedeljko
Integrate arcsin(sqrt(x/(x + 1))
Integrate 1/(x - sqrt(x^2 - 1))
Marjane sredi mi tamo nesto ;-)
Ala udjosmo u off covece :D :D :D
[ Nedeljko @ 20.09.2009. 01:19 ] @
Prvo smena  ,  .
Sada ide parcijalna integracija sa  ,  ,  .
Moglo je direktno parcijalnom integracijom sa  Dobije se da je
 .
U ovom drugom uvedi smenu  i posle izrazi  i  preko  .
[ maksvel @ 20.09.2009. 09:48 ] @
Ovo je možda i najžešći off na esu lately 
Ali, ako će combuster da položi Matematiku, vredi
[Ovu poruku je menjao maksvel dana 20.09.2009. u 16:10 GMT+1]
[ Nedeljko @ 20.09.2009. 14:47 ] @
Otkud znaš da je najžešći? Nije mi prvi prvi put da radim matiš na Advocacy-ju.
[ combuster @ 20.09.2009. 14:56 ] @
Ma ja cu tebe Nedeljko incognito da uvucem u amfiteatar ;-)
Ma samo da prilegnem na matematiku kao sto prilezem na Linux i bice dobro... Samo sto me na matematici uvek uhvati neki hard freeze i kernel panic, ne mogu da resolve-ujem poneki dependancy, uvek iskoci neki novi bug koji ja nisam patch-ovao a i na matematici ne koristim expl0ite :D :D :D
mogao bi preko kqueue-a da odradim notify neki za tih pet aplikacija na ispitu :) i da dobijem root access za usmeni :) Konacno ontopic :D
[ Nedeljko @ 20.09.2009. 17:14 ] @
Problem sa ovim linkom je što radi! Nije baš jedan klik. Morao sam posle i da potvrdim da hoću da instaliram paket, pa da ukucam root lozinku, pa par puta da potvrdim uvoz potpisa proizvođača. Dakle, sve u svemu 4 klika + unos root lozinke.
[ VladimirCDT @ 21.09.2009. 11:07 ] @
@combuster
Citat: Istina je, nema toliko prijatelja koji ce laganica da administrira i reinstalira Linux kao sto ima ovih sto znaju to isto sa Windows-om...
To je u stvari kvalitet linuxa nad Windows.
Naime, skoro sve price o Windows i "prijateljima koji znaju" koji su pomagali "prijateljima koji imaju problem" su se svodile na formatiranje diska. Administracija u ...
Znaci, guglacu tri dana ako treba, ali nikog ne pustam da mi resava problem na kompu.
[ combuster @ 21.09.2009. 13:22 ] @
Tako se i stice znanje ;-)
[ Nedeljko @ 21.09.2009. 13:53 ] @
Objasnite to nekoj domacici ili nekom drugom iz one velike vecine desktop korisnika.
[ Ivan Dimkovic @ 21.09.2009. 13:55 ] @
Domacici cak i da se nesto pokvari na kompu ima Dell / HP / ASUS / Amazon / Buy / MediaMarkt telefon pa cak moze i da ode tamo da se zali.
Sto se "ucenja" tice - dobar deo ljudi na ovoj planeti ne zeli da se uci administriranju sistema, i traze proizvod za koji ne treba PhD da bi se koristio.
[ combuster @ 21.09.2009. 14:01 ] @
Vladimire, molim te objasni ljudima da ti nisi domacica... :D
[ Nedeljko @ 22.09.2009. 11:01 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto se "ucenja" tice - dobar deo ljudi na ovoj planeti ne zeli da se uci administriranju sistema, i traze proizvod za koji ne treba PhD da bi se koristio.
Kenyas ko foka. Naravno da nije potreban PhD da bi se koristio GNU/Linux. Stavise, uopste ga nije tesko koristiti, ali Windows je laksi za neuke, to da. Narocito zato sto mnogo vise ljudi zna Windows.
[ Ivan Dimkovic @ 22.09.2009. 11:18 ] @
Ne znam, Nedeljko, svaki put kada instaliram Linux pre ili kasnije, a obicno pre, moram da kopam po kojekakvim tekstualnim fajlovima... mozda sam samo ja, ali nesto mi se cini da se realnost ipak slaze sa tim :)
Secam se pre par meseci, neuspesne sesije teranja g**** da prikazuje sliku na 2 ekrana... znaci dok si reko piksla smo krenuli da se drndamo po xorg.conf-u, drndanju BIOS-a, itd...
[ Nedeljko @ 22.09.2009. 13:47 ] @
Tebi bas ne lezi linux.
[ Zoran Milovanovic @ 22.09.2009. 21:23 ] @
Ej, mnogo ste neozbiljni. Vratite se na temu :P
[je l' ima neko da je citao ovu temu, a da mu nije bilo smesno? - ako ima za njega nije ovaj deo foruma def.]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|