[ JoeNS @ 16.09.2009. 08:53 ] @
| Izvinjavam se ako je ovo vec spominjano verovatno jeste, samo sam u velikom skripcu sa vremenom. Pitanje je vezano za VBA u Access-u. Treba mi hitno kako da u promenljivu upisem rezultat SELECT upita. Kratko i jasno. Hvala unapred! |
[ Getsbi @ 16.09.2009. 09:27 ] @
Dim promenljiva As String
promenljiva = "SELECT polje FROM [Tabela] WHERE.........."
[ JoeNS @ 16.09.2009. 09:35 ] @
Dobro i sada hocu rezultat tog upita da vratim u promenljivu. Znaci rezultat SELECT upita, a ne sam upit, to znam. RunSQL je procedure, a meni treba neka funkcija recimo koja izvrsi SQL upit i vrati vrednost.
Znači:
Dim promenljiva, rez As String
promenljiva = "SELECT polje FROM [Tabela] WHERE.........."
rez = DoCmd.RunSQL promenljiva
Dakle hocu u rez da upisem selektovano polje
[ Getsbi @ 16.09.2009. 11:30 ] @
Trebalo bi da radiš sa Recordsetovima kako bi iz tabele vadio vrednost i punio promenljivu. Nešto oko recordsetova možeš naći ovde.
http://www.elitesecurity.org/t...odateke-iz-jedne-tablice-drugu
Ima i primer za punjenje varijable.
[ Trtko @ 17.09.2009. 07:11 ] @
Pa najjednosdavnije ti je s funkcijom Dlookup, ako trebas jedno polje pod nekim uvjetom
Polje= Dlookup("Polje_iz_tablice_kojetitreba","Tablica_iz_koje uzimas","uvjet=12345"
znači
Polje= Dlookup("Prezime","TblRadnici","Jmbg=093478887218797")
[ Getsbi @ 17.09.2009. 09:22 ] @
Tačno Trtko. Zaboravio sam na najjednostavniji način. Jedino je moguće da njemu treba neki zahtevniji uslov za izdvajanje. Ali i onda je Dlookup efikasan za ne preterano velike tabele.
[ Trtko @ 17.09.2009. 13:16 ] @
Getsbi i meni se to često desi, hehehe valjda zbog senilnosti, morat ču potegnut po lijek, jedno hladno pivo
[ JoeNS @ 21.09.2009. 14:11 ] @
Hvala vam na odgovorima. Uspeo sam pomoću Recordsetova još onda kada mi je Getsbi odgovorio. Znam za funkciju DLookup ali je upit dosta komplikovan jer spaja dve tabele, pa na osnovu koda povezuje prvu sa drugom tj. pronalazi odgovarajuća polja koja mi trebaju i koja na kraju pomoću konkatenacije stringova ispisujem u textbox. Mislim da mi tu DLookup ne može pomoći, ali hvala u svakom slučaju i tebi Tvrtko.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.