[ tchm @ 16.09.2009. 13:30 ] @
Zdravo narode. Potrebna mi je pomoc. Sad u subotu imam neku svadbu i potrebna mi je pomoc oko snimanja uzivo muzike. Nije mi jasno koji mi kabal treba. Verovatno bih trebao negde na mikseti da ukljucim taj kabal a drugi kraj kod mene na racunaru. E sad zanima me koji je to ulaz na mikseti i kakav kabal treba: (cinc, bananica...itd?) i gde na kompu ukljucujem(Line in, firewire itd?)..

Hvala unapred


P.S. - Znaci trebam snimiti sve, i pevaca i muziku.
[ Dejamba @ 16.09.2009. 18:17 ] @
Mixer Rec Send - Cinc
PC Line In (plavo) bananica

[ tchm @ 16.09.2009. 18:58 ] @
E hvala puno..samo mi kazi idu dva cinca ili jedan da znam posto imam takav kabal kuci
[ Kovacevic Vladimir @ 16.09.2009. 22:24 ] @
Ovo je suviše jednostavno - da bi dalo neki rezultat.

Vrlo malo podataka u pitanju, a takav je bio i odgovor...
Predpostavljam da ta svadba trajeeeee...muzika svira saaaatima...
Pipkaj kabel povremeno, ako je vruć, promeni ga.
Ako je kabel ladan proveri ostalu opremu

I obavezno nam javi, kako je bilo.

Pozdrav
[ tchm @ 16.09.2009. 22:53 ] @
Ma ok....u sustini sve znam nego ajde ono kao da pitam jer nikad nisam to radio. Znam da bananica ima dva izlaza a onda su ovamo na drugom kraju dva cinca. Logika:-)....... Izivini sto postavljam glupa pitanja..nisam ocekivao da ces da me zezas zbog ovog sada al ajde ne ljutim se;-)
[ acaradio @ 16.09.2009. 22:55 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir
Pipkaj kabel povremeno, ako je vruć, promeni ga

Ne bi trebalo nista da se greje u normalnim uslovima...to je linijski signal...samo treba imati dovoljno mesta na hard disku, pripaziti na nivo koji ulazi na komp (najbolje da ne prelazi -6 dB u softveru za snimanje, za svaki slucaj da ne dodje do iznenadnog clippovanja) i to je to.

[ tchm @ 16.09.2009. 23:09 ] @
Aha kapiram...znaci da imam neki u rezervi...To je kabal sa buvljaka..verujem da ce se sigurno grejati...mada nisam placen za to pa ako pukne koga sisa:-). To za softver cu da podesim...nacicu neki dobar.
[ Kovacevic Vladimir @ 16.09.2009. 23:32 ] @
Samo sam hteo malo da vas podstaknem na pisanje

Možda će neki apsolutni početnik pretragom otvoriti Temu, a neće imati nikakvu korisnu informaciju, da li je orkestar ozvučen, kakav mixer...koji software, kako ga podesiti i kontrolisati nivoe...da se ipak neki kvalitet postigne i ne bude uzaludan trud. Decu interesuju takvi snimci "uživo".

Svakako nam javi rezultat

Pozdrav

[ acaradio @ 17.09.2009. 08:19 ] @
Ako se snima obican stereo (dvokanalni) signal, bilo koji editor ce biti dobar izbor, Sound Forge ili besplatni Audacity.
Snimak ce zavisiti od kvaliteta audio kartice na racunaru, miksete i njene podesenosti, kablova...i naravno, kvaliteta interpretacije ;)

Snimanje visekanalnih snimaka uzivo, sto ovde nije slucaj, daleko je komplikovaniji posao i zahteva vise izlaznih grupa na mikseti, visekanalni audio interfejs i multitrack softver (audio sekvencer).
[ Dejamba @ 17.09.2009. 08:23 ] @
Tutorial za snimanje live banda (Dynacord Mixer & Sound Forge 9.0)
Potrebna oprema:
Kabal za snimanje (cinc - mala bananica stereo (RCA - 3.5mm))

Zvucna kartica sa Line In ulazom
Slobodan prostor na hardisku u zavisnosti od duzine trajanja snimka - potrebno je oko 650 MB za svaki sat snimanja + za rad OS

Kabal za snimanje povezati iz mixera rec send

u racunar na zvucnu karticu u line-in
U systray-u kliknuti na zvucnik, ukoliko ne postoji mozete ga postaviti sa: CPanel/Sound&Audio Devices/Volume i cekirati "place volume icon on the taskbar"
Kada se otvori Play Control ici na Options/Properties/Recording/OK
Selektovati Line In kanal i smanjiti do kraja, ovaj prozor ostaviti otvoren
Prilikom tonske probe muzicara:
Otvoriti Sound Forge, ici na record (moja preporuka je da se radi bolje preglednosti Peak range namesti na - 24dB: desni taster na Peak Meters)

i lagano pojacavati nivo dok peakov-i u SF dostizu maximalnu vrednost od - 6dB

Moja preporuka je da se obavi test snimak i da se poslusa kako zvuci kako bi se izvele neke korekcije tipa: izolacije uzemljenja ako je potrebno i prilikom nastupa benda voditi racuna o nivou snimka


[ acaradio @ 17.09.2009. 08:34 ] @
Citat:

Otvoriti Sound Forge, ici na record (moja preporuka je da se radi bolje preglednosti Peak range namesti na - 24dB

To samo u toku snimanja. Pre toga treba namestiti na nizu vrednost (-78 dB) i proveriti da li iz miksete izlazi
i neki sum ili elektromagnetno/mrezno divljanje. Dakle, ukljuciti miksetu, spustiti sve reglere na mikseti, podici master i "rec send" kontrole na optimalnu vrednost. Svaka nezeljena aktivnost koja se u tom trenutku pojavi iznad -60 dB moze da bude primetna smetnja u snimku (sum, brujanje, zujanje).
Tek ako je sve u redu, vratiti Peak Range na -24 ili slicnu manju vrednost...i pripremiti se za snimanje.
[ tchm @ 18.09.2009. 19:07 ] @
E upravo sam uzeo neki Asusov lap top ali na njemu ima samo ulaz za zvucnike i drugi je mic tj nacrtan je mikrofon... Jel mogu da koristim taj za mikrofon ili nista bez LINE IN
[ acaradio @ 18.09.2009. 20:39 ] @
Hm...na nekim laptopovima je to ulaz koji moze da primi veliki raspon signala, a negde je iskljucivo mikrofonski. Ja sam naleteo na nekoliko laptopova koji su odlicno prihvatali i linijski signal, cisto i bez izoblicenja, ali je morao da se odrzava dosta nizi nivo.
Prvo otvori Play Control (ona mala ikonica sa zvucnikom u system tray-u) pa idi na Options/Properties/Recording/Ok. Tako si usao u Recording control. Kada odaberes da izvor bude Microphone, spusti njegov nivo na neku nizu vrednost, pusti neki zvuk sa miksete, ukljuci softver koji ces koristiti za snimanje, pokreni snimanje i proveravaj peak metar u tom softveru...ako je preslabo ili prejako, polako podesi nivo mikrofona u Recording Control panelu. Snimi minut materijala i proveri da li je zvuk potpuno ispravan...ako je distorziran ili na slican nacin neispravan, bez obzira na solidne nivoe, to onda znaci da je ulaz iskljucivo mikrofonski i ne moze da podnese jace izlaze kao sto je linijski.
[ tchm @ 18.09.2009. 20:49 ] @
Pa jedino mi to preostaje. Znam da su neki probali tako da snimaju. Koristili su umesto Line in izlaz za mikrofon.. Probacu u sound forge-u da nadjem neku opciju. Valjda ce moci.


Pardon! Jos jedno pitanje i necu da smaram vise sa pitanjima:


Kad povezem kabal na mikseti jel moram nesto i nju da podesavam ili samo na kompu. Bilo bi dobro kad bi samo povezao pa samo na lap topu da podesim, jer ne cacka mi se mikseta jer ne znam oko nje nista?

[Ovu poruku je menjao tchm dana 18.09.2009. u 21:59 GMT+1]
[ acaradio @ 18.09.2009. 22:25 ] @
Citat:
tchm: Probacu u sound forge-u da nadjem neku opciju

Sound Forge nema opcije koje uticu na ponasanje ulaza, sve te stvari se podesavaju u Recording Control.

Citat:
Kad povezem kabal na mikseti jel moram nesto i nju da podesavam ili samo na kompu

Na mikseti ces najverovatnije samo da podesavas nivo REC SEND. Ostalo podesavas u zavisnosti od toga kako hoces da taj nastup zvuci na razglasu.
[ tchm @ 20.09.2009. 14:15 ] @
E ovako. Svdba je prosla i snimljeno je 8 sati i 28 minuta. Sve je snimljeno ekstra:). u pocetku sam stavio 124db ali opet mi je ulazilo u crveno pa sam i na mikseti smanjio peak level, i bilo je isto, onda sam ukapirao da sam ubacio da sam ubacio kabal u MIC tako sam sam samo u opsiji za mikrofon smanjio mikrofon jer je bio skroz pojacan. Onda sam stavio peak level na -24db i onda je bilo ok. Sve je ispalo super, nema sumova, vec cist zvuk, ekstra, dvoje njih iz orkestra su mi na kraju dali flesove da im prebacim na kraju:). Pevao je Radisa Urosevis:). Peva pa ubija:). Hvala vam puno na pomoci
[ acaradio @ 21.09.2009. 01:18 ] @
Nema na cemu, lepo je cuti da je sve proslo kako treba
[ Kovacevic Vladimir @ 22.09.2009. 09:53 ] @
Ovde, kao i u spomenutoj svadbi, nedostaje na finalu - tortaaaaa

Makar ona iz kolekcije Smile-a...

Hvala za jednu zaokruženu priču o snimanju muzike "in live".

Pozdrav