[ Zoran Dobric @ 16.09.2009. 15:46 ] @
Pokusao sam da stupim u kontakt sa nekim ko radi sa name serverima za Srpski RS domen ali, buduci da to nije tako lako, da posaljem i ovde.

Postoji problem u podesavanjima name servera za domene RS, ORG.RS, EDU.RS, IN.RS. Izgleda kao da je neko pogresno ukucao ime jednog od name servera za .RS domen. U ROOT name serverima authority za .RS domen je delegirana na odisej.telekom.yu a u primarnom name serveru ns1.nic.rs pise odisej.telekom.rs.rs. Izgleda kao da je, posle toga, neki skript odbacio ovo poslednje .rs a uzeo ono sto je ostalo, zajedno sa jednim suvisnim .rs na kraju, pa onda to poceo da dodaje na razne sub domene .rs domena. Ili je mozda u pitanju nesto sasvim drugo. U svakom slucaju, sastavio sam tabelu iz koje se vidi kako to trenutno izgleda (16.09.2009. ujutro):

Code:

Domen    -|- NS u roditeljskom domenu (Delegation to:) -|- Odgovarajuci NS za domen "Domen" ( Zone records ) -|- Komentar 
          
rs       -|-    odisej.telekom.yu    -|-    odisej.telekom.rs.rs        -|-     <- Ne postoji 
org.rs   -|-    odisej.telekom.rs    -|-    odisej.telekom.rs.org.rs    -|-     <- Ne postoji 
edu.rs   -|-    odisej.telekom.rs    -|-    odisej.telekom.rs.edu.rs    -|-     <- Ne postoji 
in.rs    -|-    odisej.telekom.rs    -|-    odisej.telekom.rs.in.rs     -|-     <- Ne postoji 
co.rs    -|-    odisej.telekom.rs    -|-    odisej.telekom.rs           -|-     <- Jedino sto je dobro

Ako, naprimer, u primarnom name serveru ns1.nic.rs pokusate da dobijete IP adresu name servera za domen in.rs koji je naveden u njegovom zonskom fajlu, a to je odisej.telekom.rs.in.rs, to nece biti moguce. Iako se prilikom delegiranja sub domena navodi i IP adresa i ispravno ime name servera odisej.telekom.rs, pa ga je (pretpostavljam) ipak moguce naci bez koriscenja pogresnog imena u zonskim fajlovima, ovo verovatno pravi probleme na drugim mestima.
[ B3R1 @ 16.09.2009. 19:42 ] @
Citat:
Zoran Dobric: U ROOT name serverima authority za .RS domen je delegirana na odisej.telekom.yu a u primarnom name serveru ns1.nic.rs pise odisej.telekom.rs.rs.

Hmmm ... da, to je jedna od klasicnih gresaka: FQDN referenciran unutar rekorda mora da se zavrsi obavezno tackom. U suprotnom ce DNS dopisati ime tekuceg domena automatski, npr:

Code:

rs.      IN     NS     ns1.nic.rs.            ; ISPRAVNO
         IN     NS     odisej.telekom.rs    ; NEISPRAVNO (fali tacka na kraju)


Code:

org.rs.     IN     NS     ns1.nic.rs.
            IN     NS     odisej.telekom.rs  ; Opet fali tacka na kraju


U prvom slucaju ce DNS dodati "rs" automatski na kraju, pa ce naziv biti: odisej.telekom.rs.rs, a u drugom odisej.telekom.rs.org.rs. :)

Ali izgleda da je u medjuvremenu stvar popravljena:

Code:

[[email protected] ~]$ dig @ns1.nic.rs rs ns

; <<>> DiG 9.5.1b1 <<>> @ns1.nic.rs rs ns
; (1 server found)
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 33061
;; flags: qr aa rd; QUERY: 1, ANSWER: 9, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;rs.                            IN      NS

;; ANSWER SECTION:
rs.                     10800   IN      NS      ns-ext.nrt1.isc.org.
rs.                     10800   IN      NS      ns-ext.sth1.isc.org.
rs.                     10800   IN      NS      ns1.nic.rs.
rs.                     10800   IN      NS      odisej.telekom.rs.
rs.                     10800   IN      NS      ns-ext.isc.org.
rs.                     10800   IN      NS      avala.yubc.net.
rs.                     10800   IN      NS      ns-ext.lga1.isc.org.
rs.                     10800   IN      NS      ns-rs.ripe.net.
rs.                     10800   IN      NS      rs-ns.anycast.pch.net.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns1.nic.rs.             86400   IN      A       147.91.8.6

;; Query time: 44 msec
;; SERVER: 147.91.8.6#53(147.91.8.6)
;; WHEN: Wed Sep 16 18:35:41 2009
;; MSG SIZE  rcvd: 278

[ Zoran Dobric @ 17.09.2009. 01:24 ] @
U pravu si, nedostajuca tacka je najjednostavnije objasnjenje. Iskreno, nisam uopste ocekivao da je moguca greska u name serverima koji definisu pristup top level domenu drzave. Ocigledno jos jedna zrtva tranzicije na RS. Ipak ih treba pohvaliti zbog brzog reagovanja. Prvo sam poslao poruku o gresci na adresu [email protected] ali bez narocite nade da to neko uopste cita, uz sav spam koji mora da dobijaju. U svakom slucaju sada je greska (uglavnom) ispravljena bez obzira da li je na to vise uticao forum ili mail. Evo informacije o trenutnom stanju koju sam dobio od Krajka:

Citat:
Doslo je do tehnickih problema prilikom promene naziva servera odisej.telekom.rs. Sada je to ispravljeno. Ono sto stoji na nasim serverima je ispravno (odisej.telekom.rs) a uskoro ce to isto stajati i u ROOT name serverima. Radi se o tome da je proces update-a ROOT name servera nesto duzi.

Pozdrav, Krajko


Sada na sva cetri mesta koja sam naveo (rs, org.rs, edu.rs, in.rs) ponovo stoji ispravna adresa odisej.telekom.rs. U ovom trenutku na root serverima je i dalje odisej.telekom.yu ( dve nedelje pre isteka YU domena i dalje YU umesto RS ) pa se ime ovoga name servera u root-u jos uvek razlikuje od njegovog imena u name serverima za RS (u ns1.nic.rs) ali, kao sto smo culi, nece dugo.
[ Mister Big Time @ 18.09.2009. 17:16 ] @
Citat:
Zoran Dobric: . U ovom trenutku na root serverima je i dalje odisej.telekom.yu ( dve nedelje pre isteka YU domena i dalje YU umesto RS :) )


Znaci li to da vi niste ukazali na ovaj propust, da bi 30.09. ako umre ceo YU doslo do problema u f-nisanju RS domena? Valjda se negde pominju i IP adrese koje bi pointovale na DNS, ili gresim?

[ B3R1 @ 18.09.2009. 19:46 ] @
Citat:
Mister Big Time: Znaci li to da vi niste ukazali na ovaj propust, da bi 30.09. ako umre ceo YU doslo do problema u f-nisanju RS domena? Valjda se negde pominju i IP adrese koje bi pointovale na DNS, ili gresim?

Prvo, niko nije rekao da ce .yu tek tako da "umre".

Drugo, cak i da neko (ICANN) sutra izda nalog za brisanje .yu domena iz root zone takva stvar se nece dogoditi bez dogovora sa ljudima koji odrzavaju DNS servere. Ako nista drugo, ICANN ce poslati opomenu najmanje mesec dana pre nego sto pokrene proceduru. Za to vreme ima dosta vremena da se problematicni server preimenuje ili - u krajnjoj liniji - ukloni sa liste sekundarnih servera.

Trece, odisej.telekom.yu je jedan od 9 servera koji opsluzuju .rs domen. Cak i da bude automatski obrisan .rs ostaje sa 8 servera, pa nema nikakvih problema u normalnom funkcionisanju. Svaki domen mora da ima minimum dva servera da bi optimalno funkcionisao, to vazi i za TLD. Nas nacionalni domen ima cak osam! Stavise, neki od servera sa liste (npr. rs-ns.anycast.pch.net) rade u tzv. anycast rezimu: imaju oko 50-tak mirror kopija po svetu koje se odazivaju na istu IP adresu. Sve u svemu, DNS za .rs je postavljen na stabilne osnove, barem sto se rasporeda sekundarnih servera tice. O ostalim aspektima ne mogu da sudim.

Cetvrto, procedura izmene root zone traje. Za svaku izmenu ICANN mora da pita US Department of Commerce, jer DoC ima jos uvek "shapu" na root zoni. Tek po dobijenom odobrenju ICANN salje nalog Verisignu, koji je jos uvek zaduzen za tehnicko odrzavanje servera a.root-servers.net.

Peto, master kopiju root zone (na serveru a.root-servers.net) generise Verisignov softver, na osnovu kopije IANA Whois baze - isti onaj softver koji generise .com i .net zone, na primer. A taj softver ce, ako primeti da je odisej.telekom.yu delegiran za jos neki ccTLD ili gTLD, prijaviti gresku i nece dopustiti brisanje bas tako lako, dok se odisej ne premenuje ili ne obrise. Ovo slucajno znam, jer sam svojevremeno pricao sa ljudima koji su taj softver pravili.

Prema tome, nece doci ni do kakvih "problema". :)
[ Zoran Dobric @ 18.09.2009. 22:10 ] @
Citat:
Znaci li to da vi niste ukazali na ovaj propust, da bi 30.09. ako umre ceo YU doslo do problema u f-nisanju RS domena? Valjda se negde pominju i IP adrese koje bi pointovale na DNS, ili gresim?


U mejlu koji sam citirao Krajko je rekao da je procedura promene u ROOT serverima pokrenuta, pa problema sigurno nece biti. Tesko je reci sta bi bilo u trenutku brisanja YU domena da ovo nije uoceno. Verovatno bi softver upozorio na nedoslednost baze podataka. Ako ipak zamislimo da bi to "proslo", onda bi odisej.telekom.yu postao domen koji ne ukazuje nigde, pa bi se situacija svela na ovo sto smo pre ispravke vec imali na org.rs, edu.rs, in.rs, i rs domenima, dakle da ime jednog od name servera nije ispravno. Na edu, org i in.rs ih ima svega dva, a odisej je jedan od ta dva. Ali pitanje je kakve bi ovo prakticne posledice imalo? Jer u ROOT serveru naravno postoje i ispravne IP adrese svih name servera za RS domen. To je lako videti i u Windowsu. Dovoljno je okucati

nslookup rs a.root-servers.net

pa cete dobiti spisak name servera za RS dat u ROOT-u. Odisej.telekom.yu je dalje tu, ali i njegova ispravna IP adresa. Tako bi proces prevodjenja nekog imena u IP adresu koji krece od root-a potencijalno ipak imao dovoljno informacija da pronadje delegirani name server odisej.telekom.yu. Ali nisam siguran sta se desava u praksi. Da li softveri koji se obicno koriste, ako vec teorijski mogu da dobiju ispravan IP iz glue record-a koristeci domen koji je inace nemoguce prevesti jer nigde sem tu nije definisan, tom prilikom rade i neke druge provere tog domena? Bez obzira da li je greska u imenima name servera u navedenih kod delegiranja, ili u onima iz liste navedene u zoni? Takodje, u kojim se sve situacijama koristi lista imena name servera navedena u zoni i kakav efekat ima greska u toj listi? Ne secam se da sam negde procitao precizan opis funkcionisanja DNS-a koji ide u takve detalje, a od toga zavise prakticne posledice ovih gresaka.
[ Mister Big Time @ 19.09.2009. 03:41 ] @
Citat:
B3R1: Prvo, niko nije rekao da ce .yu tek tako da "umre".Drugo, cak i da neko (ICANN) sutra izda nalog za brisanje .yu domena iz root zone takva stvar se nece dogoditi bez dogovora sa ljudima koji odrzavaju DNS servere. Ako nista drugo, ICANN ce poslati opomenu najmanje mesec dana pre nego sto pokrene proceduru. Za to vreme ima dosta vremena da se problematicni server preimenuje ili - u krajnjoj liniji - ukloni sa liste sekundarnih servera.

Pa zvanicno, zakazano gasenje je 30.09.'09. A sad pitanje je da li je ta procedura pokrenuta i da li su nasi obavesteni... jer zvanicno ostalo je jos svega 10ak dana.

Citat:

Trece, odisej.telekom.yu je jedan od 9 servera koji opsluzuju .rs domen. Cak i da bude automatski obrisan .rs ostaje sa 8 servera, pa nema nikakvih problema u normalnom funkcionisanju. Svaki domen mora da ima minimum dva servera da bi optimalno funkcionisao, to vazi i za TLD. Nas nacionalni domen ima cak osam! Stavise, neki od servera sa liste (npr. rs-ns.anycast.pch.net) rade u tzv. anycast rezimu: imaju oko 50-tak mirror kopija po svetu koje se odazivaju na istu IP adresu. Sve u svemu, DNS za .rs je postavljen na stabilne osnove, barem sto se rasporeda sekundarnih servera tice. O ostalim aspektima ne mogu da sudim.


Da, to je znaci procedura slicna (da ne kazem ista) kao kada se navodi vise DNS-ova (obicno 3) kako bi domen sajta radio ispravno. A nasi imaju cak 8... sa odisejem 9 I mi konja za trku imamo znaci!


Citat:

Cetvrto, procedura izmene root zone traje. Za svaku izmenu ICANN mora da pita US Department of Commerce, jer DoC ima jos uvek "shapu" na root zoni. Tek po dobijenom odobrenju ICANN salje nalog Verisignu, koji je jos uvek zaduzen za tehnicko odrzavanje servera a.root-servers.net.

Peto, master kopiju root zone (na serveru a.root-servers.net) generise Verisignov softver, na osnovu kopije IANA Whois baze - isti onaj softver koji generise .com i .net zone, na primer. A taj softver ce, ako primeti da je odisej.telekom.yu delegiran za jos neki ccTLD ili gTLD, prijaviti gresku i nece dopustiti brisanje bas tako lako, dok se odisej ne premenuje ili ne obrise. Ovo slucajno znam, jer sam svojevremeno pricao sa ljudima koji su taj softver pravili.

Prema tome, nece doci ni do kakvih "problema".

Hvala na iscrpnim objasnjenjima!

Pozdrav!


Citat:
Zoran Dobric: Tesko je reci sta bi bilo u trenutku brisanja YU domena da ovo nije uoceno.


Ja mislim da ono sto je B3R1 napisao ima najvise logike. Ostali serveri bi preuzeli 'posao'...
[ twiddle @ 19.09.2009. 09:39 ] @
RNIDS je u redovnom kontaktu sa ICANN u vezi sa sudbinom .yu TLD. Trenutno IANA obrađuje naš izveštaj o tranziciji iz juna za sednicu UO ICANN koja će se održati 30.09. Prema mojim informacijama, IANA će zatražiti produženje .yu TLD za još neko vreme, ali će konačnu odluku o tome da li će produženja biti i na koji period -- doneti UO ICANN.

Što se tiče izmene .yu i svih ostalih TLD u root-zoni, ona se nikada ne pokreće na inicijativu bilo koga do onoga kome je delegirana, a to je u ovom slučaju RNIDS. Dakle, svaki modify request, pa i onaj za brisanje .yu TLD, mora da dođe od RNIDS. Prema tome, kada u skladu sa odlukom UO ICANN bude došlo vreme da se .yu TLD briše, RNIDS će morati formalno da podnese takav zahtev. Naravno, posle toga sledi sve ono o čemu je Beri pričao sa proverom zahteva od strane IANA, upućivanjem zahteva za odobrenje izmene DoC tj. NTIA, izdavanje naloga VeriSignu itd.

Pozdrav,
Sloba

[ m257 @ 19.09.2009. 12:22 ] @
Citat:
twiddle: Što se tiče izmene .yu i svih ostalih TLD u root-zoni, ona se nikada ne pokreće na inicijativu bilo koga do onoga kome je delegirana, a to je u ovom slučaju RNIDS. Dakle, svaki modify request, pa i onaj za brisanje .yu TLD, mora da dođe od RNIDS. Prema tome, kada u skladu sa odlukom UO ICANN bude došlo vreme da se .yu TLD briše, RNIDS će morati formalno da podnese takav zahtev.


Ako ne grešim baš iz tog razloga .su domen nije još uvek obrisan, iako Sovjetskog saveza nema već skoro dve decenije. Jednostavno, Rusi ne daju saglasnost. Takođe, ako ne gređim, ICANN se pribojavao da se slično ne desi i sa .yu domenom...
[ twiddle @ 19.09.2009. 16:48 ] @
Rusi su u pregovorima sa ICANN u vezi sa gašenjem .su domena.

Pozdrav,
Sloba

[ Mister Big Time @ 26.09.2009. 01:52 ] @
http://www.iana.org/domains/root/db/rs.html
[ B3R1 @ 07.10.2009. 12:13 ] @
Citat:
Takodje, u kojim se sve situacijama koristi lista imena name servera navedena u zoni i kakav efekat ima greska u toj listi? Ne secam se da sam negde procitao precizan opis funkcionisanja DNS-a koji ide u takve detalje, a od toga zavise prakticne posledice ovih gresaka.

Uz malo zakasnjenja, ali potpuni odgovor mozete da nadjete ovde:

http://www.menandmice.com/knowledgehub/dnsqa/33/

Pozdrav,
Beri