[ neptuncokg @ 16.09.2009. 23:04 ] @
U okviru radne knjige imam sheet koji je kreiran kao zakonom propisan dokument - trgovacka knjiga. U njega se upisuju podaci iz drugog sheeta i sve je o.k. osim jedne stvari. Naime, zakonom je propisano da svaka stranica trgovacke knjige mora da bude numerisana i da na kraju ima MEDJUZBIR. Unos podataka u prvi prazan red sam resio uz pomoc naredbe:

Range("H5").Select
Selection.Copy
Sheets("TK").Select
r = Range("F10000").End(xlUp).Offset(1, 0).Row ' cuva se pocetni broj reda
ActiveSheet.Cells(r, 6).Select
Selection.PasteSpecial i.t.d

Da nema nigde medjuzbira ne bi bilo problema, jer se podatak upisuje u prvi prazan red. Medjutim, posto na kraju svake stranice imam MEDJUZBIR, a na pocetku svake PRENETO STANJE SA PRETHODNE, ova moja funkcija gubi smisao, jer se podatak upisuje umesto u npr. red 12 (prvi slobodan odozgo) - u npr. 9920. red jer je na 9919. - medjuzbir.
Nadam se da nisam bio preopsiran sa objasnjenjem.
Pala mi je napamet ideja da MEDJUZBIR definisem kao Footer, a PRENETO STANJE kao Header, ali jednostavno ne umem da naredim Headeru i footeru da vrse funkcije sabiranja i preuzimanja podataka koje bi trebalo. Ili mozda postoji naredba da se jednostavno "preskoce" redovi MEDJUZBIRA I PRENETOG STANJA i da se podatak upise u zaista prvi prazan red, ne racunajuci ove vec pomenute (medjuzbir i preneto stanje)?
Samo jos da napomenem da sam vec kreirao obrazac i da ima oko 150 strana (10000 redova).
Hvala unapred na svakom savetu.
[ Jpeca @ 17.09.2009. 06:18 ] @
Nisam baš razumeo ovaj kod koji si napisao, ali na osnovu pitanja možda bi moglo nešto ovako.
Napraviš u osnovnoj tabeli jednu kolonu sa medjuzbirom. U trgovačkoj knjizi ovu kolonu prepisuješ, kao i ostale ali je sakriji, kako se ne bi štampala. Vrednost iz poslednjeg reda ove kolone postaviš u footer stranice. Za kreiranje footera iz VBA koji sadrži referencu na ćeliju pogledaj npr. ovde http://www.cpearson.com/excel/headfoot.htm.
[ neptuncokg @ 17.09.2009. 10:41 ] @
Hvala na odgovoru, ali i pored opsirnog izlaganja, izgleda da nisam bio jasan. Sada saljem prilog - Trgovacku knjigu. Zutom bojom je obojeno "zaglavlje" svake strane, a plavom "medjuzbir" svake strane. Pa ako imas ideju kako da to ucuskam u header i footer ti mi napisi. Svi ostali podaci se automatski pune iz drugih sheetova (njih nisam prikazao), ali to se odradjuje uz pomoc one naredbe i tu nema problema.