[ websurfer @ 19.09.2009. 00:09 ] @
Pretpostavljam da ste culi za Augmented Reality (Aug Reality, AR).
Evo nekoliko linkova gde se AR moze videti u praksi:

www.youtube.com/watch?v=cNu4CluFOcw
www.youtube.com/watch?v=cWscwSLpMS4
www.youtube.com/watch?v=oHkUOpYNhoM
www.youtube.com/watch?v=xGsfDDxhFN0

Ocigledno je da moze imati siroku primenu u obrazovanju i u industriji igara.

Da li mislite da ce u skorijoj buducnosti AR biti masovno upotrebljavana "stvar" ili nece?
I sta biste vi konkretno voleli da vidite odradjeno u Aug. Reality tehnologiji?

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 28.09.2009. u 09:48 GMT+1]
[ Stefan Markic @ 21.09.2009. 23:27 ] @
Damn.

Sad jos Blizzard da izbaci AR WoW. :)
[ Nedeljko @ 22.09.2009. 01:07 ] @
Meni ovo izgleda kao žešće njecpa.
[ Stefan Markic @ 22.09.2009. 02:12 ] @
Ovo je vec nesto:

[ bojan_bozovic @ 22.09.2009. 21:10 ] @
Citat:
websurfer
Da li mislite da ce u skorijoj buducnosti AR biti masovno upotrebljavana "stvar" ili nece?
I sta biste vi konkretno voleli da vidite odradjeno u Aug. Reality tehnologiji?

Nece, bas kao i virtual reality pre njega, mada sada imamo hardware sposoban za VR koga nije bilo pre dvadeset godina. Taj browser za zgrade gore je mozda jedina pametna stvar koja se moze uraditi time, a i to je pitanje hoce li zaziveti (a i nije bas prava novina jer je isprobano sa wearable computerima jos pre deset godina).
[ 3dd13 @ 22.09.2009. 21:18 ] @
hm, 2003 je izasla igrica za NOKIA 7650 koja je radila u interakciji sa kamerom, prikazujuci razne "viruse" u okolini sa ciljem lovljenja istih... tako da je i prakticni dio AR-a vec duzi vaqat u upotrebi (o PC software-u ne vredi ni pricati :) )
[ websurfer @ 23.09.2009. 00:04 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Nece, bas kao i virtual reality pre njega, mada sada imamo hardware sposoban za VR koga nije bilo pre dvadeset godina.

AR je po mom misljenju daleko zanimljivija i upotrebljivija "stvar" od VR pa mi se cini da se VR upravo zbog AR nece nesto preterano ni proslaviti.
[ websurfer @ 25.09.2009. 13:10 ] @
Citat:
Stefan Markic: Damn.

Sad jos Blizzard da izbaci AR WoW. :)

Da, AR WoW... Ali najveci finansijski uspeh bi pretpostavljam ostvarile "igrice" iz kategorije AR Sex Games.
[ mmix @ 27.09.2009. 09:53 ] @
E vi se odmah uhvatite za pronografiju i mmorpg. Za ovo drugo ti inace ni ne treba AR, ako imas jacu NVidia karticu imas njiihov 3D sistem, NVIDIA 3D Vision (i active shutter i anaglyph) direktno podrzan koji potpuno automatski pretvara igrice u 3D. Ja sam bas probao anaglyph (imam neke matore naocare iz national geographica ) na Falloutu3 i cela ta stvar izgleda sasvim pristojno osim sto je hromatika sjebana zbog crveno/plavog filtera. Iz ovog sistema je "izrastao" trenutni Nvidijin AR.

AR ima toliko potencijala za mnogo korisnih stvari u zivotu, sad izgleda mozda bezveze jer moras da posmatras svet preko ekrana mobilnog ali kako minijaturizacija napreduje sistem za AR ce na kraju moci da stane u naocare sa propusnim LCD ekranima i ovo ce biti fenomenalna stvar. Npr dok vozis moze da ti prikazuje parametre nadolazecih vozila kako ispred tako i pozadi. Opasne krivine mogu da imaju senzore i da preko nekog WiFi sistema javljaju prolazecim vozilima a li neko u krivini obilazi po punoj. Navigacija moze da bude overlay takoda ne moras da skidas pogled sa puta. Itd itd.
[ websurfer @ 27.09.2009. 15:00 ] @
Ne mora preko ekrana mobilnog, postoje i AR naocare ali su mozda jos uvek malo glomazne da bi se ljudi setali sa njima po ulici. Vise su za kucnu upotrebu.

[ Valerij Zajcev @ 28.09.2009. 12:37 ] @
Ja u zadnje vreme radim sa AR-om u Flash-u. Tehnologija je extra, ja sam na mojoj jednoj prezentaciji prezentovao kucicu odradjenu u 3D Max-u kasnije nakacenu na moj projekat. Pa sam na projektoru izgledao kao da u ruci drzim kucu od 300kvm :)
[ mmix @ 28.09.2009. 12:52 ] @
ql, neko ko je to radio.

kako zapravo odradiste projekciju? Ostatak je kontam jednostavan ali me bas interesuje kako se to radi u praksi. Pretpostavljam da je u tvom slucaju kamera bila fiksirana i znate focal point ali si se ti pomerao pa je i scena morala da se adaptira.
[ websurfer @ 28.09.2009. 12:59 ] @
Ili su jednostavno korisceni neki markeri pa kamera ne mora da bude fiksirana?..
[ Brodoplovac @ 28.09.2009. 18:33 ] @
AR u praksi. Pa i 3D video igrice su potekle iz vojnih simulatora.
[ mr. ako @ 28.09.2009. 23:19 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=P9KPJlA5yds&feature=related
[ freesoftwareman @ 29.09.2009. 00:09 ] @

cool man :)

sto li ne naprave nesto ovakvo za citanje sta zena misli hehehe
[ mr. ako @ 29.09.2009. 01:33 ] @
To je verovatno malo teze... ali verujem da ce napraviti nesto kao "kako 'opraviti zenu" (u skladu sa linkovanim videom :P)
[ Valerij Zajcev @ 29.09.2009. 08:04 ] @
Da naravno, postoji marker generator sustina je napraviti neki pattern koji cini beli papir i crni kvadrat u njemu i unutra logo firme naravno :). Dalje startuje se marker generator gde uperis taj pattern u kameru i on ga snimi i od njega napravi sliku (u mom slucaju 'flex' marker.pat fajl). Dalje je vec jednostavno ima biblioteka FlairToolkit koja ima kamere, view i ostale zezalice koje su potrebne za rad sa ovim i plus naravno papervision3D biblioteka za rad sa 3D-om u flex-u. Ostatak posla se svodi na podesavanje scene i renderovanje, ima na netu prilicno tutorijala kako recimo kocku staviti na papir, ali eto moguce je u 3Ds MAX-u ili bilo kom drugom 3d alatu napraviti scenu, exportovati je u *.DAE (COLLADA) objekat i nju ubaciti u code kao najobicniji asset. Inace u Flash-u su ove collada stvarcice dobre, jer u stvari cela 3d scena/objekat je opisan kao XML fajl :)
[ mmix @ 29.09.2009. 08:17 ] @
Pa ok, al onda to nije bas primenljivo u realnom zivotu. Taj koncept koji vi koristite je relativno jasan, iskrivljenje markera i orijentacija logoa odredjuje projekciju i angle-of-view ali za realnu primenu u zivotu nije primenljivo jer svet nije "markiran". Mislio sam da postoji neko univerzalnije resenje.
[ Ironhide @ 29.09.2009. 14:11 ] @
Kako ovo super izgleda
[ EArthquake @ 29.09.2009. 16:26 ] @
bacite pogled na artoolkit biblioteku

http://www.hitl.washington.edu/artoolkit/

prilicno je laka za koriscenje , pa ko hoce moze da se igra
ja se igrao malo u c-u , a ima i java cini mi se
postoji i flartoolkit , za flash
[ Sapphire @ 04.10.2009. 21:25 ] @
Jel' itko gledao Iron Man-a? :))
[ Srđan Pavlović @ 08.10.2009. 14:48 ] @
Tema vracena u forum Advocacy za sada, uz dogovor sa moderatorom Advocacy-ja.
[ Cartman @ 08.10.2009. 15:13 ] @
Jedan app koji se takodje prodaje na racun AR:
http://www.youtube.com/watch?v=AE5AEV4l3PU
[ mr. ako @ 09.10.2009. 23:40 ] @
Znaci ipak ne trebaju markeri i moze da se primeni u "nemarkiranom" realnom svetu?
mmix ovo bi bilo nesto kao sto si ti zamislio?
[ Nedeljko @ 10.10.2009. 07:54 ] @
Ova spravica mi se sviđa. Mada je ne bih kupio, najzad su korisnici dobili nove mogućnosti. To je pravi napredak. Jedino mi nije jasno kako spravica zna da li sam je okrenuo prema severu, zapadu itd.
[ mmix @ 10.10.2009. 08:28 ] @
Citat:
Nedeljko: Ova spravica mi se sviđa. Mada je ne bih kupio, najzad su korisnici dobili nove mogućnosti. To je pravi napredak. Jedino mi nije jasno kako spravica zna da li sam je okrenuo prema severu, zapadu itd.

Ne zna. Koliko vidim ovo jeste markiranje, ali uz pomoc landmarka i GPS lokacije, ja bar koliko znam iPhone nema kompas. Ako znas svoju GPS lokaciju znas i kako izgledaju projekcije vidljivih landmarka sa te pozicije (npr vidis kako je "ubo" zgradu opere prekoputa) pa mozes da radis patter matching a ako nadjes "lock" na landmark imas i drugu tacku jer su objekti nepokretni, dakle sa dve tacke imas i vektor. Koliko primecujem ima tu jos nekih fazona (npr rotacija se detektuje shiftom slike sa kamere i pomeraju se markeri dok se ne uhvati novi lock i ne dobije novi vektor). Downside je da ovo zahteva zestoku online bazu i da to nista ne funkcionise bez dobrog mobilnog linka.

Jedini telefon za koji znam da ima kompas u sebi je novi HTC Magic, a to je vec po meni mnogo bolje resenje jer u startu dobijas smer vektora kamere bez pattern matchinga, dakle manje CPU ciklusa, manje skinutih podataka. Jedino sto ostaje je odredjivanje "intenziteta" vektora do odredjenih tacaka ali mislim da to moze komotono da se sracuna fiksno iz optickih karakterisitka kamere ili da se skine sa neta na osnovu FOV parametara.

EDIT: I novi HTC Leo i Samsug Omnia II imaju kompase. Cenim da ovo sad postaje deo standardne opreme za high end telefone.

[Ovu poruku je menjao mmix dana 10.10.2009. u 09:38 GMT+1]
[ Cartman @ 10.10.2009. 09:46 ] @
Novi iPhone 3GS ima kompas, njega su iskoristili za demo. Dobro je sto se setili da dodaju strelicu kada se telefon drzi horizontalno, malo je blam hodati onako ^^ A i priziva probleme...
[ websurfer @ 10.10.2009. 10:51 ] @
Jel ovo markerless?

http://www.youtube.com/watch?v=M0drf5mHIH0

[ Nedeljko @ 10.10.2009. 11:26 ] @
Pa, uz kompas ne treba nikakvo prepoznavanje oblika da bi se ovo rešilo. Bez njega je neophodno prepoznavanje oblika. Takođe, sa kompasom grafičke informacije o zgradama ne moraju biti toliko detaljne, kao za prepoznavanje oblika, pa se može na isti memorisjki prostor smestiti mnogo više gradova. Dovoljno je svaku zgradu smestiti u neki kvadar ili malčic složeniji poliedar.
[ mmix @ 10.10.2009. 11:54 ] @
Citat:
Cartman: Novi iPhone 3GS ima kompas, njega su iskoristili za demo. Dobro je sto se setili da dodaju strelicu kada se telefon drzi horizontalno, malo je blam hodati onako ^^ A i priziva probleme...

Da, u pravu si, ipak je compass based, nisam to znao. A i sama aplikacija je limitirana na taj uredjaj:
Metro Paris Subway Your New Eye. This new update features a unique augmented reality functionality (only available to Apple iPhone 3GS users) that enables you to see the nearest stations and POI! Elements located at a distance less than 1km (0,621miles) only will be displayed.

Citat:
Nedeljko: Pa, uz kompas ne treba nikakvo prepoznavanje oblika da bi se ovo rešilo. Bez njega je neophodno prepoznavanje oblika. Takođe, sa kompasom grafičke informacije o zgradama ne moraju biti toliko detaljne, kao za prepoznavanje oblika, pa se može na isti memorisjki prostor smestiti mnogo više gradova. Dovoljno je svaku zgradu smestiti u neki kvadar ili malčic složeniji poliedar.

Iznenadjujuce je zapravo koliko brzo evoluira ta tehnologija i koliko se sve novih fazona ubacuje u uredjaj velicine mobilnog telefona. Jel neko koristio digitalni compas? Vidim da jedan od ovih lokalnih operatera nudi HTC Magic i drzi ga prikopcanog za testiranje, moram da svratim da vidim kako funkcionise taj compas u razlicitim polozajima telefona...

Mislim da ce compass igrati veliku ulogu u navigavionim primenama i slicnim wide-space okruzenjima. Marker matching ce ostati glavni za prezentacione i closed-space primene.
[ CONFIQ @ 10.10.2009. 21:22 ] @
Posedujem HTC Magic i kompas radi jako solidno.
Imas jako puno Augmented Reality aplikacija, jedna od mojih omiljenih je Layar ali je jako retko koristim...
Places Directory je mnogo korisnije/informativnije...
[ websurfer @ 24.10.2009. 18:34 ] @
TAT Augmented ID:

http://www.youtube.com/watch?v=tb0pMeg1UN0
[ mr. ako @ 25.10.2009. 02:17 ] @
Kao sto neko rece, vrlo brzo evoluira!
A primena je zaista velika... Ono cega ce verovatno biti najvise, na zalost, su besmislene aplikacije u cilju promovisanja social-networking servisa. :/
[ Miroslav Cvejić @ 30.10.2009. 10:33 ] @
Eyepet igra http://www.youtube.com/watch?v=YZvxIjdyyII

Probaću je uživo za koji dan.
[ mr. ako @ 30.10.2009. 18:24 ] @
Ja sam igre slicne ovoj imao pre 7, 8 godina. Dobio sam ih sa web kamerom Logitec, a software se zvao Reality Fusion cini mi se... Ta tehnologija se zasniva na promeni senke i kontrasta koji se nalaze u kadru kamere u datom trenutku, a i ovo mi se cini da je nesto na taj fazon. Ili mozda kombinovane te dve tehnologije?
[ websurfer @ 04.11.2009. 18:48 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Eyepet igra http://www.youtube.com/watch?v=YZvxIjdyyII

Probaću je uživo za koji dan.

I? Jesi li isprobao?
[ Stefan Markic @ 27.12.2009. 23:54 ] @

http://playgunman.com/