[ SmajlY7 @ 25.09.2009. 18:18 ] @
Ljudi, ako ima ovde kulturnog i dobrog sveta, ja bih vas zamolio za jednu uslugicu uz neku skromnu nadoknadu. Dobio sam Apple MacBookPro, i imam Leopard 10.5.8., ali bez instalacionog cd-a. Hteo sam da nabacim na njega xp i dok sam u boot-campu particirao hard, pokusao sam taj proces da prekinem (a sto sam vec i pre prekidao i nije pravio probleme), jer sam shvatio da sam premalo ostavio memorije za mac os. Medjutim, od tog momenta on meni prepoznaje samo 50gb harda, a ostalo kao da i ne postoji. E, za to postoji opcija repair u utilities, ali da bi mi se upalila ta opcija potrebno je predhodno ubaciti mac os, a ja ga nemam. Zato vas i pitam, ako ima nekog ko bi mi hteo narezati postojece cd-ove ili da mi nesto predlozi, ja bih bio zahvalan. Za cd-ove bih bio zahvalan i sa manjom nadoknadom(nisam burzuj, vec sad dobio lap iz Nosweske, od prijatelja:-) ) , ali bih se potrudio da uverodostojim rad coveka da mi to uradi i posalje nekim expresom. O podacima cemo kada mi se javi prava osoba. Hvala. I da, ja sam iz Sombora/Subotice, pa i Novog Sada, ako vam nesto znaci.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 25.09.2009. 18:25 ] @
Nisam u prilici da ti narežem i pošaljem DL DVD (taj će ti trebati..ne mogu CD-ovi), ali verujem da će se neko već javiti.

Da li ti možeš dići ikakav sistem sada? Tj. da li ti OS X radi? Šta dobijaš držanjem Alt tastera pri butovanju mašine?
[ SmajlY7 @ 25.09.2009. 19:03 ] @
Mogu da koristim tih 42gb u mac-u, jedino ne mogu onih 200, sto sam xp-u bio namenio. Pali mi se odma mac os i samo mi se to pojavljuje iako mi se, sve dok mi brat nije update-ovao neke programe palio prazan ekran sa onom crticom sto treperi jer mi je za primaran pri paljenju bio postavljen xp, koji je unisten pri tom participiranju, ali sada se odma pali leopard. Trebace mi i ti drajveri na cd-u, posto je sve odatle poteklo. Drajveri sa apple-a nisu radili na xp-u, pa sam hteo da reinstaliram xp i tada su te frke nastale, jer sam ostavio samo 10gb za mac os(a pise da je min5) , pa je tu nesto davio i hteo sam da prekinem to i on mi je proizvoljno ostavio 42gb za mac i od tad bootcamp registruje sam tih 42 kao ukupan hard. Thanks, waljda ce mi se neko javiti, a sigurno da hoce, jer si se ti vec javio.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 25.09.2009. 19:34 ] @
Pokreni onda Disk Utility i tamo vidi da li se vidi ostatak diska u DU. Odatle ćeš ga moći i particionisati.
[ SmajlY7 @ 25.09.2009. 20:06 ] @
Imam ja tu opciju partition u u disc utilities, ali tu pise: to ERASE and partition selected disk, choose a volume scheme. Ja ne bi da mi obrise, jer ce mi opet trebati cd, a, uopste kada udjem u disk utiliti, levo mi se pojavljuje Hitachi na kom pise da ima 232,9gb slobodno i ispod macintosh hd. Valjda je tako i kod tebe. Ovo za partition mi se pojavljuje na hitachi. Na oba mi je zamagljena opcija repair disc, a i bio sam prvo isao na verify disk, kao sto pise i rekao je da treba da idem na repair disc, a za to treba cd da bi se odmaglilo.
[ SmajlY7 @ 25.09.2009. 20:13 ] @
Zapravo mogu da ga podelim na toj shemi i u gornjem kvadraticu mi pise macintosh hd, a u donjem macintosh hd_ 2. I ako ja selektujem taj donji i stisnem apply, onda ce mi napraviti ispravnu particiju?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 25.09.2009. 20:32 ] @
Možeš da obrišeš taj hd_2, na njemu ti je bio Windows, pa onda ponovo da Bootcampom odradiš particionisanje.

Jesi probao da radiš u OS X-u i da li si razmišljao, ako ti posao/potrebe do dozvoljavaju da ostaneš da radiš na njemu?
[ SmajlY7 @ 25.09.2009. 20:51 ] @
A ne, nisi me shvatio. Nije bilo tog macintosha_2, bio je samo 1 ceo za koga pise da ima 232gb, a ono sto sam ja upravo skontao je da mogu da kreiram taj mac_2. Ali nisam siguran da bi to upalilo da probam to tako da ga delim sad. Bojim se da ce da mi mozda obrise mac. Pa nisam bas najbolje shvatio pitanje, ja sam samo poor student koji je dobio lap od prijatelja iz inostran., a inace, planiram da ga koristim za seminarske na faksu, net i sve ostale moje zezancije ukljucujuci igre na xp-u., a mislim da ce mi za posao biti savrsen jednog dana, ako previse ne zastari.
[ SmajlY7 @ 25.09.2009. 21:00 ] @
Hard je sredjen i definitivno nece moci da se oporavi a da ne sredi mac os. Trebace mi cd definitivno. To je moj zakljucak.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 25.09.2009. 21:54 ] @
Sistem ti kaže kad šta briše, a šta će ostati netaknuto.

Ako imaš samo jednu particiju, deljenjem na dve ti se ta originalna samo smanjuje, ne briše se ništa sa nje.
Slobodno klikni na Apply kad uradiš kako bi izgledalo particionisanje, pa će te on pitati da potvrdiš i to izgleda ovakoMislio sam, pošto vidim da si namenio veći deo hard diska Windowsu, da li to znači da nećeš nastaviti da koristiš OS X (mac kako ga ti zoveš) :) Potpuni duduk nisi, vidim da se snalaziš u OS X-u :) A ljudima je najčešće problem ili sam prvi susret ili potreba za Windowsom zbog programiranja, CAD programa i sl. Ukoliko ti oni ne trebaju, zato sam pitao što ne dati OS X-u šansu da radiš to što ti treba u njemu (seminarski, surf, muzika). Ne ynam koje igre igraš, ali one koje ne postoje paralelno kao verzija i za Win i za OS X, postoje u obliku Cider porta, pa tako rade na Macovima :)

Kad pokreneš Boot Camp Assistant, ovako on izgleda kod mene, iako sad na ovom iMacu imam za klijenta instaliran i Windows, to se u BCA na vidi, već on prikazuje disk kao da je jedna celina i da bi u ovom stadijumu (kad već imam BC particiju), napravio novu, on očekuje prvo da obriše staru i da onda krene od jedne velike particije te da pravii novu.A Disk Utility normalno prikazuje obe particije, i OS X i Win.
[ SmajlY7 @ 25.09.2009. 23:02 ] @
Bio sam probao i u disc utiliti da to odradim i opet trazi da ga prvo popravim. A i u boot campu, on meni ne izbacuje to za remove windows, jer ga ne detektuje. Bcu mi prikazuje ceo hard od 42gb koje trenutno koristi mac, a ostalo je nestalo. Zato ga treba popraviti, da bi bcu pokazivao svih 232gb... Trenutno ti kucam sa moba, pa je malko sporije, imam besplatan net na mobu jer mi posle prvih 10din zablokira i vise nista ne skida, pa se ni ne diskonektujem dok mi ne pukne veza posle par dana:) Net na lapu, tek na faksu, a ako ne dam sada ispit 3.X, moracu prodati lap da bih platio skolovanje, a zato mi je i bitno da sve radi kako treba. To za igre jos nisam cuo, to je onda extra, ako mogu sve igre sa xp-a da se preko toga(sta god to bilo) igraju na mac-u, ja ga onda ne bih ni menjao. Mac os x je extra za koricenje i totalno je praktican. Nadogradio bih ga jos nekim windows 7icom, cisto radi po nekog programa i ko zna sta. Inace, nisam duduk, ne poznajem toliko racunare, ali umem na svemu da se snadjem, jer pre svega znam, da je to za ljude pravljeno i da ne moz biti daleko od razuma. Kada sam ga dobio, bio je ceo na Norweskom, a ni rec od Norweskog ne znam, a ipak sam ga celog preveo na engleski preko apple-ovog controj panela, tj. jabucice i sistem preferences, a koju svi mogu videti :)
[ SmajlY7 @ 30.09.2009. 11:00 ] @
jedno veliko hvala Marijo, sto si mi se nasao u pomoc! ovaj lik Sim.a sto ce mi narezati je iz subotice i ima leopard, sto je extra. Jedino jos ne zna kako. rekao sam mu da te pita ako mu nesto nije jasno, jer je to sposoban covek koji je spreman svakome pomoci. hvala jos jednom, pisacu ti jos na macserbia.org ova t
[ SmajlY7 @ 30.09.2009. 11:01 ] @
tema moze da se zatvori
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 30.09.2009. 12:36 ] @
Sve ok. Položi taj ispit, pa da se ne rastaješ od tog laptopa :)
[ SmajlY7 @ 04.10.2009. 19:28 ] @
he, opet ja! bice da mi je potrebna mala pomoc sa ovim. Sasa mi je narezao leopard ali mi se i dalje ne pali opcija repair a kada idem na verify kada zavrsi crveno mi izbacuje: volume Header needs minor repair onda The volume Macintosh hd needs to be repaired i EROR: filesystem verify or repair failed i izbacuje mi prozorce na kom pise: first aid failed! disk utility stoped verifying macintosh hd becouse the following error was encountered: filesistem verify or repair failed.kada ubacim kopiju pokrece se instalacija i kada idem na to restart mac pocne sam da se stalno restartuje odn.pali se beli ekran i gasi. predpostavljam da cd ipak nije dobar ali pokusacu da odem kod njega pa da probamo sa originalnim cd om. da li ti je nesto tu mozda poznato? poznajem jednog hakera ali on jos nije radio na meku mecu pa bolje tebe da pitam ako ti je poznato=ja
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.10.2009. 19:48 ] @
Probaj da nađeš TechTool Pro, pa da ga narežeš na CD (nađi bootabilnu verziju), pa njime popravi disk.
[ SmajlY7 @ 04.10.2009. 20:42 ] @
ok sutra sam u domu. imacu neta.
[ madamov @ 05.10.2009. 07:16 ] @
Ili Disk Warrior, kao da je pukao tzv. "directory" na disku, a za to je najbolji Disk Warrior. U stvari, kada već kopaš po netu, najbolje da nađeš "Bootable Image Utilities", na njima imaš sve od alata za popravljanje i spašavanje podatak sa diska u jednom butabilnom imidžu za single layer DVD.
[ SmajlY7 @ 06.10.2009. 11:29 ] @
Pokusavam da downloadujem Tech Tool pro, to sam jedino pronasao, a samo sto je slab net. Zbunjuje me jako, pokusao sam sa kopijom leoparda, a potom i sa originalom da reinstaliram ceo sistem, ali kada ga ucita i idem na restart, mac se restartuje i stalno pali beli ekran i tako stalno trepce. Kada tokom treptaja drzim alt, pojavi mi se da odaberem postojeci mac os, a onda sam otkrio da sa esc mi izbaci i taj dvd mac os i kada kliknem na njega, opet pocne da trepce. Problem je i sto mi se ni ne pali opcija erase u disc utility, tako da ne mogu ni da ga celog obrisem. Nisam naisao ni na koga sa slicnim problem na search u. Mislim da bi mi jedino onda taj program i mogao pomoci, samo sam hteo da cujem sta o ovome mislite. Hvala