[ ghost2k3 @ 28.09.2009. 09:45 ] @
Zanima me nesto u vezi ovih subvencionisanih kredita. Tamo stoji da ne smes da imas vec podignut stambeni kredit da bi mogao da konkurises za ovaj subvencionisani. E sad, moja zena otplacuje jedan stambeni kredit (tacnije za adaptaciju), a ja sam kreditno sposoban, odnosno nemam kredita na svojoj plati. Da li ja imam pravo da konkurisem za taj subvencionisani kredit, bez da mi je zena sapatnik u otplati, nego ja sam da ga otplacujem, pa da se onda taj njen kredit sto ima ne racuna? Ili se to samo racuna po bracnim parovima kao celinama?
[ ghost2k3 @ 10.10.2009. 08:17 ] @
Nasao sam odgovor. Mogu.
[ S A J A @ 10.10.2009. 09:42 ] @
Koliko sam ja razumeo, bitno je da rata ne prelazi 50% zbirne plate tebe i saduznika (iliti ziranta). Na primer, ako je rata 300 eur mesecno (kod subvencionisanih kredita postoje 3 iznosa rate: prve 3 godine, 22 godina i poslednjih 5 godina - uzima se najveca), onda zbirna plata treba da vam bude preko 600 eur. Pretpostavimo da imate platu po 500 eur. Kad uzmete kredit, ti ces biti kreditno opterecen sa 300 eur od tvojih 500 sto je preko 50% (tvoja kreditna sposobnost je do 50% tvoje plate) i neces moci tokom trajanja kredita da uzimas drugi kredit ili dozvoljeni minus. Jedino da ti plata poraste preko 600 eur. Zirant ne placa rate ali je kreditno opterecen sa polovinom tvoje rate, dakle 150 eur stim sto je njemu limit za kredit 30% od plate. Dakle, 150 od 500, sto znaci da u tom slucaju zirant ima vrlo minimalno mogucnosti za novo kreditno zaduzenje za celi period otplate kredita, osim naravno ako ne poveca platu.

Cisto da napomenem jos jednu nepovoljnu stvar kod tih kredita a to je da ti niko ne garantuje da ceg da dobiti. Treba prvo banka da ga odobri a posle i drzava. Kod banke su pravila manje vise poznata i ako zadovoljavas uslove proci ces. Onda to oni salju na odobrenje u NKOSK cije se odobrenje ceka vise od mesec dana, neretko i par meseci. Medjutim, kriterijumi za odobrenje ne postoje. Prakticno, ko pre preda on dobija, sto je po meni vrlo neozbiljno. Zamisli da hoces da prodas svoj stan, doplatis i kupis bolji. Ti prvo prodas stan (a to i nije nesto sto mozes uraditi za kratko vreme), onda nadjes novi stan koji hoces da kupis, sklopis predugovor i platis kaparu. Sa tim predugovorom ides u banku i otvaras kredit. Tu odradis neke formalnosti oko papirologije i platis par hiljada eur za skrivene troskove (procenitelj, osiguranja i slicno). Ucesce ti je vrednost stana koji si prodao. Onda oni to proslede NKOSK-u i nastaje cekanje koje moze da se oduzi i par meseci (iz iskustva ranijih subvencija). Kazu mi u banci da su neki klijenti od nemogucnosti da toliko cekaju prelazili na komercijalne kredite koji su znacajno nepovoljniji. Dakle u slucaju ako neko zeli da proda stan kako bi ulozio u neki bolji, njemu je prilicni rizik to da radi jer ne zna ni kad ni da li ce biti odobren. Po meni je bolja varijanta da se prvo ode u NKOSK i banku, odradi sve sto treba, dobije zeleno svetno ili neka garancija da je sve ispunjeno a onda krene u proceduru prodaje stana koja moze i da potraje.

Evo primera otplate subvencionisanog kredita od 50.000 eur na 30 godina (primer iz novina)

prve 3 godine: rata 60-70 eur
22 godine: rata 230 eur
poslednjih 5 godina: rata 170 eur
za 50.000 eur, vi isplatite oko 73.000 eur.

Komercijalni kredit na 50.000 eur na 25 godina (obracun iz banke)
rata 308 eur
za 50.000 eur, vi isplatite 92.400 eur

Toliko o kamatama. Svakako da je subvencionisani kredit bolji ali i to je previse. Treba imati u vidu da je maksimalna otplata stambenih kredita prema banci 25 godina, tim sto kod subvencionisanih to iznosi 30 godina jer 5 godina placa drzava.

I jos jedan dodatak, kad vec pisem. Da li je uopste bilo potrebno praviti subvencionisani kredit za stanove? Po meni nije. Jeste da je nastupila kriza, jeste da je opala prodaja stanova koji su bezobrazno skupi proteklih godina i jeste da ti novi stanovi stoje prazni vec mesecima (primer Belvila). Medjutim, umesto da se pusti takva situacija i graditelji nateraju da spuste cenu stanova po principu trzisne vrednosti koju diktira ponuda i potraznja, drzava je sad ovom subvencijom prakticno napravila vestacku potraznju cime je pokvarila prirodan proces padanja cena. I umesto da se trziste stanova stabilizuje i udje u neke zdrave trzisne uslove, sad imamo situaciju da ce sacica ljudi da prodje dobro (cini mi se da je trenutno planirano oko 350 kredita) a svima ostalima ostaju teski uslovi i visoke cene. Nije neosnovano misljenje u narodu kako je taj subvencionisani kredit donet u dilu investitora i drzave kako bi se prodali njihovi novoizgradjeni stanovi naravno uz obostranu korist.