[ --ja-- @ 28.09.2009. 13:00 ] @
Pozdrav svima, evo pretražio sam sve ali nigdje nisam našao odgovor.

Stanje je slijedeće, imam linux mašinu (Ubuntu Server) u koju je između ostaloga ubodena Atheros-bazirana WLAN kartica. Na njoj su podešena 2 WDS Linka, te nužno jedan Master(AP) na koji se nitko ne spaja. S druge strane su na tim linkovima po 2 AP-a, na svakom linku po jedan. Na linux mašini se nalazi dhcp server (iz paketa dhcp3-server), podešen da dodjeljuje IP adrese za subnete pojedinih interfejsa, između ostalog i navedeni bridge.
Međutim, klijenti iza spomenutih WDS linkova ne dobivaju IP adrese, iako mreža kad se ukucaju fiksne adrese radi savršeno. Zbunjujuće je još i to što ako uspostavim WDS bridge između 2 hardverska AP-a, DHCP normalno preko tog linka dodjeljuje IP adrese, ali ako je WDS bridge između linux računala i hardverskog AP-a, adrese se ne dodjeljuju.

Postoji li nešto u Linux OS-u što blokira broadcast promet preko bridgeovanih interfejsa, i ako da, kako zaobići ovaj problem. Još jednom napominjem, mreža radi savršeno, izuzev činjenice da se adrese ne dodjeljuju automatski.

Zahvaljujem!