[ combuster @ 29.09.2009. 09:20 ] @
Napravio sam query koji mi cupa potrebne podatke za izvestaj. Izvestaj treba da prikaze te podatke u okviru tabele. Tabelu sam napravio u Excelu i voleo bih da mogu samo da nalepim podatke koje cupa query na tu tabelu. Da li je moguce u report-u pomocu neke kontrole ili slicno import-ovati excel tabelu da ne bih morao da je crtam peske u report design-u? Da napomenem da ce izvestaj biti na vise strana - dakle podaci nece stati na samo jedan A4...
[ captPicard @ 29.09.2009. 09:31 ] @
http://www.elitesecurity.org/p...rch&SubmitType=Ovog+foruma
[ combuster @ 29.09.2009. 09:40 ] @
Koristio sam pretragu i sad sam pregledao tvoju ali nisam nasao nigde ono sto meni treba...

Ovo je sve za exportovanje u excel a meni treba kontra, importovanje xls-a u access report...
[ domaci_a_nas @ 29.09.2009. 11:07 ] @
Access report se zasniva na tabeli. Znači importuješ Excel tabelu u Access i napraviš report koji se oslanja na nju i milina.
[ combuster @ 29.09.2009. 11:11 ] @
Ne ne, podatke ja cupam iz Access-a, meni je ta tabela u excelu prazna, meni samo treba layout od xls tabele da se pojavi u report-u a podatke ce da lepi sam report... Kako da objasnim, kao template za izgled report-a da bude xls tabela koju sam napravio... Dakle imam query koji mi cupa iz baze sve neophodne podatke, e sad hocu da napravim report koji ce te podatke da lepi na tabelu iz excela i da stampa... Da ne bih crtao tu tabelu u report-u bzvz...
[ combuster @ 29.09.2009. 11:29 ] @
Heh, mogao bi da probam i odradim printscreen excel tabele pa da ubacim image u report, samo bice tu dosta cimanja oko stelovanja pri stampi...
[ galac1968 @ 29.09.2009. 12:43 ] @
Pa ,mogao bi da se snadjes sa linijama u accesu. To ti je ono gore u Desingu u alatkama i zove se Line Mozes ih postaviti i horizontalno i vertikalno,i lepo ce se iscrtati sve dokle ima unosa u Report.Moze se i kombinovati sa subReportom. Uostalom postavi primer pa cu ti veceras pomoci ako budem znao ako ne ima ovde onih koji mnogo bolje poznaju access od mene. Postavi primer
[ Zidar @ 29.09.2009. 15:14 ] @
Citat:
Dakle imam query koji mi cupa iz baze sve neophodne podatke, e sad hocu da napravim report koji ce te podatke da lepi na tabelu iz excela i da stampa... Da ne bih crtao tu tabelu u report-u bzvz...

Nazalost, ne moze tako. Access reporti proizvode nesto sto lici na 'tabele' ali to ne znaci da se reporti prave u obliku tabela. Pogotovo ne tako da 'report popunjava praznu Excel tabelu'. Kad jednom udjes u Access, zaboravi na Excel, u najkracem.
[ smal @ 29.09.2009. 15:17 ] @
Citat:
combuster: Napravio sam query koji mi cupa potrebne podatke za izvestaj. Izvestaj treba da prikaze te podatke u okviru tabele.

Ne znam koliko fancy treba da izgleda taj report, ali u Accessu se sasvim lako može napraviti jednostavan a pride i efikasan dizajn tabele.
Uz poruku je mali primer za report koji koristim, pa možda može da pomogne kao početna ideja. Ostalo zavisi od tvojih kreativnih sposobnosti :)

Dakle, heder se ponavlja na svakoj novoj strani, na poslednjoj je mali rekapitular... i tako to.
[ Take 5 @ 29.09.2009. 22:31 ] @
Mozes da koristis opciju "External Data", pa odaberi "Excel"... ovde biras svoj Excel fajl, kao i da li ga uvozis u Access kao novu tabelu ili samo postavljas vezu (link) do Excel tabele. Kada si zavrsio sa uvozom / linkovanjem onda na osnovu tog Excel fajla pravis izvestaj (report).
Eventualno mozes iskoristiti linkovanu Excel tabelu kao izvor podataka za subreport u nekom postojecem reportu...
...

PS
Nadam se da si shvatio "sta je pesnik hteo da kaze"?
[ galac1968 @ 29.09.2009. 23:39 ] @
Mislim da je primer koji ti je postavio Smal nesto najvise sto access (bez sminke) moze da ti pruzi da bi licalo na tabelu u Excelu.I jos nesto ,zasto ljudi mesate access i excel,dzabe gubite vreme.Access je na visem stupnju razvoja od Excela i to je to,Excel se zapravo sadrzi kao podskup u Accessu.
[ combuster @ 30.09.2009. 09:26 ] @
Smal, hvala ti majstore to je to, nije mi palo na pamet da mogu da odradim samo oneliner...

Hvala i svima ostalima sto su mi pojasnili malo ovo da ne gubim vise vreme na slicne stvari :)
[ Srbin do jaja @ 28.10.2009. 13:46 ] @
ja imam slican problem, al Smalov primer meni ne radi posao. u prilog je tabela kakvu bih ja vole da napravim u reportu. ali broj redova mora da je isti ne zavisno koliko artikala je upisano za taj racun. a da ti artikli (ma koliko ih bilo upisano) budu nekako prelepljeni preko tabele ili ti da budu na tabeli sa providnom pozadinom tako da bi se videli okviri svake celije.
[ izonic @ 28.10.2009. 16:07 ] @
Evo moj primjer.
[ Srbin do jaja @ 28.10.2009. 16:37 ] @
@izonic

nesto nije u redu sa VB kodom. prijavljuje mi gresku kad otvorim bazu.
[ izonic @ 28.10.2009. 17:41 ] @
Vjerovatno nedostaje dll koji se nalazi na putanji:
Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Components\10\

Ova putanja je ako imate msaofis10.
Evo dll.
Mozete ga ponovo ucitati u referensama ako ga nemate.
Nezaboravite ga regati.
dll se zove:
OWC10.DLL
Potrazite ga u Microsoft Shared mora biti.

Zbog velicine ga nisam mogao uploadovati.
[ Srbin do jaja @ 28.10.2009. 19:18 ] @
nije problem u otvaranju baze, vec mi vb prijavljuje gresku u vb kodu a linija je ova:
Code:
Me.eksel.Cells(Red, Kolona).Value = NazivPolja

da li je moguce da kad stavim da mi data bude prikazana u tabular control layout tako da pokaze 5 redova iako je popunjeno manje redova. a da ne popunjene redove ostavi prazne?

[Ovu poruku je menjao Srbin do jaja dana 28.10.2009. u 20:47 GMT+1]
[ izonic @ 28.10.2009. 19:37 ] @
Idi na tools--->Reference
Pogledaj u prozoru komponenti.
Microsoft Office xp Web Componente dali ispred pise MISING.

Ako pise onda je to sto putanja do OWC10.DLL nije korektna ili nema ovog dll-a.
Nazalost nemam mogucnosti sve postaviti zbog velicine uploada.
[ Trtko @ 28.10.2009. 20:06 ] @
Sve je moguče.
Iz Excela u Access, iz accessa u excel iz worda u access pa obrnuto itd...
samo je potrbno malo i programirat, a ne koristiti wizarde
Kao što Izonic kaže, treba uključiti REFERENCE, a kad u accessu želite dodati neku referencu
onda se , ako gledate pažljivo vidi da se može i uključiti i reference za excel, word, outlok , itd..

A može se programirati i u excelu, tako da @zidaru nedam za pravo , jel i u pozadiniu excela leži VB kod

Za specifične probleme moraš znati programirat.

[ smal @ 28.10.2009. 21:11 ] @
Citat:
da li je moguce da kad stavim da mi data bude prikazana u tabular control layout tako da pokaze 5 redova iako je popunjeno manje redova. a da ne popunjene redove ostavi prazne?

Ne umem to na napravim, ali ako je baš moranje da ima praznih redova sa gridom na izveštaju, ja bih onda prvo odštampao prazan obrazac napravljen u Excelu, Wordu, Corelu ili gdegod, pa onda štampao po njemu iz Access reporta samo vrednosti, bez "grafike". Ima malo posla da se našteluje dok ne čučne, ali i nije veliki problem.

@Izonic:
Simpa je primer, ali koliko vidim, to je Excel u Access formi, a ne report. Ili ja nešto previđam?
[ izonic @ 28.10.2009. 21:30 ] @
Imas ikonu da preneses u excel i onda stampaj.
Nije mi se dalo dalje kuckati kod.
Trebalo je odrediti i sirine kolona ali eto moze i rucno poslije.

Moze se to uraditi sa mlom izmjenom koda i direktno u excelu ali eto to je meni ovako ljepse izgledalo.
U stvari samo treba setovati excel i uvesti gakroz reference.
Ostali kod bi odgovarao.
[ Srbin do jaja @ 29.10.2009. 11:08 ] @
meni nije potreban eksel.

znaci imama 2 tabele koje idu u ovaj report:
T_Racun: RacunBroj(PK), FirmaID,
T_Opis: OpisID, BrojRacuna(FK), Opis, JedinicaMere, Kolicina, JedinicnaCena, Iznos

znaci jedan racun moze imati vise opisa. u 99% slucajeva u pitanju je samo jedan red iz T_Opis koji se nadje u racunu. retko kada bude vise opisa (al nikada nije bilo preko 4) za jedan racun.

sad meni je potrebno da za svaki racun u report imam subreport koji ce T_Opis pokazivati kao tabelu, koju ce popunjavati u zavisnosti koliko je opisa upisano za zadati racun.

ili ako neko ima primer nekih faktura u reportu pa da mozda promeni misljenje u vezi izgleda same fakture.
[ smal @ 29.10.2009. 15:17 ] @
Za republiku Srbiju, račun koji izdaje obveznik za izvršen oporeziv promet dobara i usluga, mora da sadrži sledeće podatke:

1) naziv, adresu i PIB obveznika - izdavaoca računa
2) mesto i datum izdavanja i redni broj računa
3) naziv, adresu i PIB obveznika - primaoca računa
4) vrstu i količinu isporučenih dobara ili vrstu i obim usluga
5) datum prometa dobara i usluga i visinu avansnih plaćanja
6) iznos osnovice
7) poresku stopu koja se primenjuje
8) iznos PDV koji je obračunat na osnovicu

Sve ostalo na fakturi (brojevi telefona, e-mail adrese, logotipi itd) može da postoji, ali ne mora, jer nije propisano zakonom.
Dakle, nigde se ne pominju ni prazne kolone, a po mom skromnom mišljenju, nisu ni poželjne. Takođe, ne vidim potrebu ni za bilo kakvim opisom koji bi se štampao na računu, ako već postoji naziv artikla. Opisi su pre potrebni pri pisanju ponuda ili predračuna, kad treba u nešto ubediti potencijalnog kupca, a ne naknadno, kada je prodaja već obavljena...

[ Srbin do jaja @ 29.10.2009. 15:49 ] @
opis mi je usluga u 1 ili 2 reci. ali moguce je da budu pruzene recimo 3 usluge. pa svaka usluga ima svoju cenu. pa se to sabira i daje total. a sve to lepse izgleda kada je u tabeli. preglednije je.

ja ovo ucim access, i najlakse mi je da ucim tako sto cu napravim sam bazu od pocetka do kraja. i eto tu sam zapeo. naravno imam nameru i VB da naucim kako bih dosta stvari automatizovao.
[ smal @ 29.10.2009. 22:19 ] @
OK, to je ispravan rezon. Najbolje se uči na konkretnom primeru.

Samo, ako dozvoljavaš savete od nekog ko je i sam početnik, mislim da je najbolje da pokušaš da od početka razvijaš aplikaciju sa univerzalnijom primenom.
Na pr. usluge treba tretirati isto kao i robu. Sutra ćeš možda prodavati, na pr. rezervne delove, a ne samo usluge. Dakle, valjalo bi da od samog starta postoji šifarnih usluga, sa definisanim nazivom, određenom cenom i poreskom stopom, na koje je po potrebi moguće odobravanje popusta, odnosno rabata.

Fakturista onda samo vrši izbor artikala pri kreiranju računa, unosi količine i rabate, i eventualno unosi nove artikle, bila to roba ili usluge, ukoliko to već ne radi posebna služba iz posebnog dela aplikacije.

To je potrebno i korisno iz više razloga - zbog bolje organizacije posla, zbog potrebe računovodstva firme, kao i zbog naknadne analize prodaje, troškova i ostalog...

Ako je moguće u formu za izradu računa upisati bilo šta, pa to isto onda štampati, onda baza i sama automatska obrada podataka gubi smisao, a računar se srozava na nivo kucaće mašine, što mislim da ti nije namera...