[ iizuzetan @ 01.10.2009. 11:08 ] @
Ubacio sam Sitemaps na google prilicno lako, medjutim nikako da se snadjem kako da ubacim sitemaps na YAHOO. Da li neko zna kako se ubacuje sitemaps na YAHOO? Pise Number of Pages Indexed=0 !!! Kako da indeksiram sve stranice na yahoo????
[ iizuzetan @ 01.10.2009. 12:40 ] @
E ne mogu da verujem da niko nece da pomogne. Ovamo raspredate sve i svasta o optimizaciji, bla bla a kad treba da konkretno kazete nesto o najvaznijoj stvari nema vas nigde. Toliki forum o SEO a nista o najvaznijem kako postaviti sitemap na google i yahoo map na yahoo. Najvaznija stvar za SEO je kako da yahoo i google INDEXIRA sve stranice sajta, a vi o tome nemate nista na ovom sajtu !!!! Mislim da je to sramota. Evo ja pitam kako da na yahoo promenim stanje Number of Pages Indexed=0???
[ iizuzetan @ 01.10.2009. 13:09 ] @
Ako u robots.txt fajlu stavim na primer:

Code:

User-agent: *
Allow: /

Sitemap: http://www.mojsajt.com/sitemap.xml


da li ce onda yahoo uvaziti sitemap i razmotriti sve linkove kako bi uvrstio linkove u PAGE INDEX?????


Evo snaso sam se. Kad niko nece da pomogne evo ja moram i da postavljam najvaznija pitanja a i da na njih odgovaram :) :) :)

ODGOVOR JE DA !!!

Opsirnije sam nasao na ovoj stranici: http://help.yahoo.com/l/us/yah...er/manage/siteexplorer-45.html

[Ovu poruku je menjao iizuzetan dana 01.10.2009. u 14:21 GMT+1]
[ old @ 01.10.2009. 14:47 ] @
Piše baš na toj "Yahoo help" stranici i ovo:
Citat:
Note: Using Sitemap protocol supplements the other methods that we use to discover URLs. Submitting a Sitemap helps Yahoo! crawlers do a better job of crawling your site. It does not guarantee that your web pages will be included in the Yahoo! Search index.

To je samo jedan od bezbroj drugih argumenata koji pokazuju zašto nema odgovora na onako postavljena pitanja.


1. Broj indeksiranih stranica nije bitan - bitan je broj stranica koji se prikaže u Google rezultatima na prvoj strani ili bar drugoj. Pa i petoj, ali na desetoj ne vrede ništa.

2 .Site map je još manje bitan, jer ne doprinosi rangiranju za prvih 50 rezultata. Pregledan i izlinkovan sajt biće svakako indeksiran kompletno, a sajt kom to nedostaje ponekad neće, svejedno je koji je pretraživač, svejedno da li ima sitemap.

3. Posebna priča je koliko je Yahoo manje bitan od Google-a, pogotovo na našim prostorima.

- Više je koristi od jednog jednosmernog linka (Pr 3 recimo, bez gužve na stanici) prema home page,
nego od svih peripetija oko pravljenja xml mape sajta.


(Ovo nije replika korisniku iizuzetan, on već dovoljno zna o ovome. Poštujem! )


[ iizuzetan @ 01.10.2009. 15:26 ] @
Citat:
old: Piše baš na toj "Yahoo help" stranici i ovo:
To je samo jedan od bezbroj drugih argumenata koji pokazuju zašto nema odgovora na onako postavljena pitanja.


1. Broj indeksiranih stranica nije bitan - bitan je broj stranica koji se prikaže u Google rezultatima na prvoj strani ili bar drugoj. Pa i petoj, ali na desetoj ne vrede ništa..........


A da bi se uopste neka kljucna rec ili naslov neke stranice nasao na bilo kojoj stranici pretrage neophodno je da taj pretrazivac uopste i nadje tu stranicu i kljucnu rec!!!! A ako ne napravimo sitemap mnoge stranice dinamickog sajta koje imaju "duboke" linkove mozda nikad nece ni biti nadjene od pretrazivaca, ili ce biti nadjene te4k za nekoliko godina. Kad se napravi sitemap onda svaka stranica koja je zapisana u sitemap ima potencijalnu (obratite paznju na to potencijalnu) vaznost indeksiranja kao i index strana sajta, i dubina linka vise nije bitna. Mozda stranica nece odma biti na prvoj strani pretrage ali ako je stranica jedinstvena na internetu onda ce se neka kombinacija reci ili neka recenica i naci na nekoj prvoj strani pretrage. A ako stranica nije indeksirana ona i ne postoji za pretrazivace. Da bi pretrazivac dosao do neke duboke internet stranice dinamickog sajta koji uz to i nije puno popularan ili posecen mozda ce trebati i par godina a ovako preko mape sajta pretrazivac momentalno indeksira sve stranice sajta.

Na primer ako stranica ima naslov "KUVAR" i ako je sajt nov naravno da niko nece ocekivati da ce taj sajt za tu kljucnu rec biti na prvoj stranice pretrage, ali ako na primer ta stranica ima jedinstven sadrzaj imace i jedinstvenu kombinaciju nekih kljucnih reci te ce se za te neke jedinstvene kombinacije kljucnih reci itekako naci na prvoj, drugoj ili petoj stranici pretrage, bez obzira sto je recimo page rank za tu stranicu i NULA ili cak i UNRANKED.
[ Elektronn @ 01.10.2009. 19:28 ] @
Evo ovako. Ako nisi već prijavio svoj sajt kod Yahoo-a, možeš da ga prijaviš i verifikuješ ovde.

https://siteexplorer.search.yahoo.com/

Potrebno je da se uloguješ pre toga. To je nešto slično verfikaciji kod Googla, ako si do sada koristio Googleov Webmaster Tools. Tu ćeš moći da dodaš i svoj sitemap fajl. Međutim, proći će vreme dok ne budeš mogao da vidiš da je Yahoo indeksirao neke tvoje stranice. Zapravo, ako je tvoj sajt relativno nov i nema dolaznih linkova, sitemap ti neće mnogo pomoći.

Jednini i najvažniji faktor kod indeksiranja sajta je broj i kvalitet dolaznih linkova! Zato se fokusiraj pre svega na taj aspekt ako hoćeš da veći deo tvojih stranica bude u glavnom indeksu pretraživača.
[ agvozden @ 02.10.2009. 09:44 ] @
@old - izvini, ali opet moram da polemisem sa tobom.

Naime, stranica se nece tek tako prikazati na prvoj, drugoj strani... Istra strana ce za neke kljucne reci biti na 50 strani, a za neke na prvoj.
Ukoliko je neko trazio neste vrlo retko, a to imas na nekoj 90-toj strani, eto ti posete. Sa druge strane, jake kljucne reci generisu ogroman broj vracenih strana.
Stoga mislim da je bitno da ti sve strane budu indeksirane.

Na sajtu mojkvadrat.rs mozes videti samo deluxe i premium oglase. Do regular oglasa se dolazi iskljucivo pretragom, a tu se pretrazivac ne moze snaci. Stoga je sitemap u ovom slucaju izuzetno vazan.
[ old @ 02.10.2009. 12:14 ] @
Svoj stav zasnivam na verovatnoći da će crawler pre dopreti do duboke stranice (tačnije indeksirati istu) ako je trud uložen na linkovanje, nego ako je tokom iste količine vremena pravljen i prijavljivan xml sitemap
i na činjenici da stranica (već samo toliko) "izlinkovanog" sajta ima neuporedivo veće šanse da se pojavi (u prvih 200) pri pretrazi.

Neko je pomenuo sitemap za Yahoo u kontekstu najvažnijih stvari pa sam reagovao možda malo preterano.
[ iizuzetan @ 02.10.2009. 14:23 ] @
Citat:
old: Svoj stav zasnivam na verovatnoći da će crawler pre dopreti do duboke stranice (tačnije indeksirati istu) ako je trud uložen na linkovanje, nego ako je tokom iste količine vremena pravljen i prijavljivan xml sitemap
i na činjenici da stranica (već samo toliko) "izlinkovanog" sajta ima neuporedivo veće šanse da se pojavi (u prvih 200) pri pretrazi.

Neko je pomenuo sitemap za Yahoo u kontekstu najvažnijih stvari pa sam reagovao možda malo preterano.


Nisu svi sajtovi elitesecurity !!!! :) Tako da ne mozes ocekivati da sve stranice nekog novog sajta budu linkovane od nekih sajtova koji imaju page rank 5 ili 6 ili cak i 3. Zato svaka "beba" od sajta itekako treba da ima sitemap.
[ old @ 02.10.2009. 14:44 ] @
Imao sam u vidu forsiranje linkovima prema "home page", a ne direktno prema "dubokim" stranicama.
Kad home page nakupi "glasova" onda crawler češće i dublje posećuje ostatak sajta.