[ gatar @ 02.10.2009. 15:12 ] @
Pozdrav! Nedavno sam postavio pitanje o tome da li je ovo izvodljivo. Eh sada posto sam uzeo mrezni kabal koji mi dovodi internet konekciju , ukljucio ga u lan karticu u racunaru. Na racunaru sam podigao mikrotik 2.5.59 ja mislim da je taj softver. kada sam ukucao u konzolu /interface ethernet print izbaci mi ovo , ether1. Eh sada sam uradio slijedece: -interface ethernet set 0 name=import , zatim sam uradio: /ip dhcp-client add interface=import use-peer-dns=yes disabled=no add-defailt-route=yes Eh kada sam ukucao /ip address print prikazalo je slijedece: 192.168.100.101/24 itd... interface=import ovu adresu mi je dodijelio acces point koji je konektovan stalno na internet tj: na glavnog provajdera. Kada ukucam na mikrotiku u konzoli , ping elitesecurity.org ono ga pinga , to znaci da mikrotik vidi internet tj: ima konekciju EH kada sam to uradio i podesio ugasio sam racunar , postavio jos jednu ethernet karticu , i uradio gore po navedenom postupku preimonovo je u export , zatim joj dodijelio ip adresu 192.168.1.1/24 tako pise u uputstvu. Kada sam joj dodijelio adresu na nju sam nakacio mreznim kablom TP-LINK ROUTER TL-WR543G , a prije toga sam podesio ruter da salje signal na wlanu. Slijedece pise da napravim pool adrese tj: dhcp opseg , i to sam napravio po uputstvu , zatim napravio po uputstvu kako pise dns server i gateway , zatim podesio dhcp server vrijeme trajanja adresa na 3 dana , i ukljucio dns server slijedecom komandom: /ip dns set allow-remote-requests=yes Eh sada kada se konektujem sa nekog racunara na router mogu da pristupim mikrotiku putem win boxa. Slijedeci korak koji sam uradio jeste pustio konekciju da se dijeli , tj: sa importa da ide konekcija na export Skica: Client ------- Mikrotik ------- ISP to am uradio komandom: /ip firewall nat add chain=srcnat action=masquerade out-interface=import , tako pise u uputstvu , zar ne bi trebalo da bude out-interface=export eh kada se konektujem na mikrotik putem winboxa , i udzem u interfaces pise mi import i export, Kod importa tx packages i rx packages rade tj: ima konekcije iz vana , ali kada sam uradio firewall nat export interface mi nikako ne salje klijentskim racunarima internet , pokusavao sam da stavljam out-interface=export ali bez rezultata. Znaci treba mi nesto sto cu omogucit ovim racunarima protok interneta. Napominjem da na ruteru imaju 4 porta za lan i jedan port WAN , kada spojim mikrotik server na bilo koja ova 4 lana onda sa bilo kojeg racunara mogu mu pristupit putem winboxa a kada prikopcam server na wan onda ne mogu pristupit preko winboxa. Jos napominjem da sam radio po ovom tutorijalu sve: http://www.elitesecurity.org/t...a-kontroli-protoka-korisnicima Hvala svima onima koji mi pomognu! |