[ Rona @ 05.10.2009. 13:06 ] @
Tim programera i ekonomista planira izradu računovodstvenog programa za vođenje fin. knjigovodstva u malim preduzećima (s tim da je planirano je proširenje modula za korištenje u srednjim i velikim preduzećima). Zamisao je sledeća, pa molim programere da daju svoje kritike (pozitivne ili negativne) na našu zamisao.

Planirano je da apalikacija na serveru ima PHP i PostgreSQL, na klijentu interfejs uređen u Ext.js. Takođe je planirano da aplikacija koristi Google Gears za lokalno čuvanje podataka u slučaju pucanja veze (možda ovaj dio izbacimo).

Ova kombinacija je uzeta da bi aplikacija mogla raditi na Win/Linux platformi. Java nije uzeta u obzir zato što je spora.

Molim mišljenje!
[ w3bl0rd @ 05.10.2009. 13:12 ] @
Mišljenja sam da računovodstveni program se nebi trebo otvarati u browseru i biti ko web stranice...
za takve stvari mislim da je .NET no1...
[ agvozden @ 05.10.2009. 14:20 ] @
Ja sam radio u .NET-u takvu aplikaciju, ali nikada necu da tvrdim da je to No1

Sto da ne, i ovakav nacin je ok - ljudi gledaju koliko ce to da kosta klijenta.
Cena windowsa + .net paketa + mssql baza... i-ha-ha

Linux je sasvim ok, malo mi otvaranje preko web klijenta nije preporucljivo, mislim da php moze i drugacije da se iskoristi...
[ b0ris @ 05.10.2009. 14:25 ] @
Postoji vec solidan framework namenjen bas za te stvari.
Uz malo tweak-ovanja moze i da se doradi za neke lepe graficke prikaze.
www.achievo.org/atk
[ Majstor_Pućko @ 05.10.2009. 14:35 ] @
@w3bl0rd Sledeci put nemoj da kucas samo da bi nesto otkucao, jer ne delujes nimalo inteligentno tako.

Pre svega pitanje nije koja je platforma bolja vec predlozi i kritike na PHP baziranu aplikaciju.
Ja sam jedno vreme radio na razvoju slicne aplikacije za poslovanje. Koriscen je Zend Framework, UI nije bio mnogo kompleksan, imali smo template od kojeg smo krojili forme i prikaze, naravno da bi sve imalo dobru upotrebljivost korscen je jQuery koji zaista lepo radi i veoma brzo se savladjuje.

Zend ti preporucujem iz vise razloga:

1. Kao i svaki framework ima odredjene okvire koji moraju da se ispostuju, tako da je koordinacija i razvoj drasticno olaksan i moze da se prilagodjava novim clanovima tima da se ukljuce lako i brzo.

2. Koriscenjem standardnih komponenti u samom frameworku, poprilicno se povecava bezbednost, a da ne pricam o optimizaciji izvrsavanja koda.

3. Zbog MVC strukture dobro se bori sa "heavy" zadacima i query-jima.

Kritike:

1. Zend je u pogledu web sajtova sporiji framework, ali je po snazi(load handling-u) daleko jaci od ostalih jer, pobogu pise ga kompanija koja je napravila PHP.

2. Dokumentacija koja je relativno stura i siromasna, ali naravno svi znamo zbog cega je to uradjeno tako ;) Dosuse ima dosta user based resenja na forumima i blogovima tako da se covek moze snaci.

3. Ovo je generalno nedostatak samog PHP-a a to je interakcija sa samim sitemom, pa tako ako zelite da spregnete neke hardverske uredjaje sa aplikacijom(tipa bar kod skener) ide poprilicno tesko.

To je sve sto imam da kazem, daleko od toga da je ova platforma idealna, jer su Java i .NET naprednije tehnologije i nisu skripting jezici vec bytecode, ali ko zeli brzu aplikaciju u nekoj medium klasi, koja ce se lako brzo i jeftino razvijati, ovo je way to go.

Pozdrav i nadam se da sam pomogao.
[ Man-Wolf @ 05.10.2009. 15:19 ] @
Takodje podrzavam ideju da se ovako nesto radi u PHP-u. Medjutim, par napomena:

1. Kao sto Pomenu Majstor_Pućko, imaces problem sa povezivanjem sa nekim dodatnim hardware uredjajima. Konkretno, ja sam bio u istom problemu jer sam ustanovio da PHP nikako ne moze da se pokrene na Motorola MCxx uredjajima (ili sam ja nesto promasio :S)... Takodje, ne znam da li i kako bi radio sa ostalim uredjajima - fiskalni printeri, ....

2. PHP je Open-Source i kod mu je potpuno ne zasticen, tako da, neko moze vrlo jednostavno tu aplikaciju da 'umnozi' bezbroj puta ....

P.S. Nesto mi se cini da sam negde po forumu slucajno procitao da bas postoji neki skripting jezik koji je predvidjen za takav tip aplikacija, pa bi mozda mogao i to da pogledas ...

Pozdrav!
[ misk0 @ 06.10.2009. 09:19 ] @
Podrzavam ideju. Predlazem CodeIgniter kao PHP FW, a ne robusni Zend. Zasto? Zato sto je laksi od Zenda, postoji dosta dokumentacije, dodataka i povelik community i nema problema sa kompatibilnoscu sa prethodnim verzijama (desavalo se da za zend izadje nova podverzija u kojoj pozivi odredjednim core funkcijama nisu kompatibilni sa prethodnom verzijom).
Takodje malo razmislite o nacinu stampe.
[ Mister_rap @ 06.10.2009. 11:07 ] @
Pozdrav,

Prvo komentar na ovo:

Citat:

Java nije uzeta u obzir zato što je spora.

Od kuda ti ova konstatacija? Pogledaj broj slicnih aplikacija koje su napisane u ovom prograskom jeziku i sve ce ti biti jasno.

Necu se baviti preporukom platformi, jer smatram da mozete da napravite kvalitetno resenje koriscenjem PHP-a (naravno prvo analizirati da li vam njegove mogucnosti odgovaraju u potpunosti).
ExtJS je po pitanju UI-a pun pogodak, a licno bih za app ovoga tipa nastojao da izbjegnem neki od popularnih framework-a jer sam misljenja da je isplativije pisati ovo resenje "od nule" u koliko isto treba aktivno da se razvija i odrzava.

Sa druge strane framework ce sigurno ubrzati razvoj ali u koliko iz nekog razloga imate potrebu da znacajnije izadjete iz nekih njegovih okvira moze da dodje do nekih problemcica a kasnije kao sto je vec napisano moze da dodje i do nekompatibilnosti odredjenih djelova aplikacije usled updejta frameworka.

[ vatri @ 06.10.2009. 18:29 ] @
I ja bih da se ukljucim i time podrzim ovaj projekat i bas bih volio da vidim takvo nesto. U zadnje vrijeme sam razmisljao kako uraditi takvu aplikaciju i kako sve to organizovat i ukomponovat pa bih volio malo detaljnije da cujem sta ste vi smislil?

Citat:
Man-Wolf
2. PHP je Open-Source i kod mu je potpuno ne zasticen, tako da, neko moze vrlo jednostavno tu aplikaciju da 'umnozi' bezbroj puta ....

sta kazes na ovo :) http://www.zend.com/en/products/guard/

Pitanje: zasto ste vi protiv toga da se aplikacija otvara u browseru?

[ vatri @ 06.10.2009. 18:41 ] @
mozda ovo moze pomoc?? http://gtk.php.net/
[ Goran Rakić @ 06.10.2009. 22:53 ] @
Pristup drugim uređajima nije nerešivi problem, pisanje PHP ekstenzija uopšte nije čarobnjaštvo tako da se može koristiti manje više sve što omogućava neki programerski pristup. Za lakše stvari može se prosto izvršiti sistemska naredba iz PHP-a.

Ovde je glavni problem što meni izgleda kao da hoćete da pravite rešenje koje bi se koristilo preko Interneta, a ne nešto što se lokalno instalira u firmi. Sigurnost i dostupnost podataka je tu veliki problem, ko da vam veruje da nećete da nestanete kroz šest meseci ili da neko neće sve da pobriše, a treba predati završni račun... Nešto slično već postoji http://srbija.e-racuni.com/hrs/WikiPage?lang=Serbian mada ne znam lično nikoga ko to koristi.

PHP-GTK je nešto potpuno drugo i omogućava pravljenje klasičnih grafičkih aplikacija (znači ništa HTML, server,...) u PHP-u.
[ vatri @ 07.10.2009. 06:19 ] @
Hmm.

@goran: moj stari je imao u firmi 2 razlicita programa za knjigovodstvo i svakih otprilike mjesec dana me vukao da idem narezivat backup na cd-ove... Baza podataka se nalazila na njihovom kompu sto mislim da nikako nije dobro jer su nestrucni ljudi radili na njemu i bio pun virusa i svakakvog smeca. A necu ni spominjat nerviranje kad je trebalo da se reinstalira win, posto su dosta radili a programeru treba vremena da dodje i da to sve ustima:))

U ovom nasem slucaju postoji mogucnost da se baza podataka cuva na 2 razlicita fizicki odvojena servera i naravno redovno arhiviranje, backup i cuvanje sigurnosnih kopija koje nije problem jer se moze sa bilo kog mjesta pristupit (pod uslovom da ima net..) A sto se tice same aplikacije, to se lako instalira jednostavnim prenosom preko FTP-a :)
E sad je druga prica ako korisnik nema internet. Time ne moze dostupat do prog. ali vjerujem da se i to da rjesit...
[ stankons @ 07.10.2009. 08:32 ] @
Citat:

Pitanje: zasto ste vi protiv toga da se aplikacija otvara u browseru?

Browser je sam spor, pre svega, prilikom svakog klika na browser - u ima manja zadrška. Ako se ja pojavim sa Delphi win32 aplikacijom, i Developer Express komponentama, i dođe neko sa istom aplikacijom urađenom u PHP - u, korisnik će uvek odabrati mene.

U Delphiju će programer daleko brže da razvije takvu aplikaciju + ima veće šanse da se proda, dok u PHP - u možda ne moraš da plati licencu, ali zato plaćaš programere da ti razviju aplikaciju...

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 11.10.2009. u 20:51 GMT+1]
[ stex @ 07.10.2009. 09:19 ] @
Podrzavam i potvrdjujem.

Radim u firmi gde ima oko 400 radnika i mi koristimo php/mysql na linuksu jos od 2003. Sve aplikacije su pisane od nule, analitika, obracun zarada, kadrovska, fakturisanje itd (sve aplikacije u firmi). Veoma je vazno da imate nekog ko ce vam detaljno objasniti sta kako funkcionise. Forme za unos morate maksimalno da prilagodite korisnicima da bi mogli sto brze da unose, da ne cekaju par sekundi za sledeci unos itd. Takodje su vam vazni i sql-i zbog brzine. Upotreba ajax-a je obavezna (recimo za brzu pretragu firmi, radnika itd).
Mi smo izabrali LAMP zbog cene i zbog brzine izrade aplikacija i modula.
[ vatri @ 07.10.2009. 10:04 ] @
stankos: naravno da bi vjerovatno sama aplikacija bila brza, ali na taj nacin se aplikaciji samo pristupa sa rac. koji ima instaliran taj program, a da ne pominjem zavisnost od sistema, Linux, Mac, Win... Znaci u PHP primjeru apsolutno nema potrebe za odrzavanjem masine klijenta.

"U Delphiju će programer daleko brže da razvije takvu aplikaciju + ima veće šanse da se proda, dok u PHP - u možda ne moraš da plati licencu, ali zato plaćaš programere da ti razviju aplikaciju..."

Nije mi jasno ovo: jel se u delphi-ju ne placaju programeri da je razviju?

A uostalom ovde nije rijec jel bolje win32 aplikacija ili PHP, o drugom se govori. (Naslov je racunovodstveni program u PHP predlozi i kritike).

edit: ne poznajem delphi programiranje (ustvari malo smo u srednjoj ucili) ali znam da za PHP na netu ima milion raznoraznih klasa koje se vrlo jednostavno implementiraju u kod, a vecina ih je besplatna...
[ stankons @ 07.10.2009. 10:12 ] @
Tetka Milojka treba da unese oko 1.000 faktura, zna slepo kucanje, ali prilikom svakog unosa mora da sačeka neki momenat da se stranica osveži - PHP ili kuca neprestano bez trenutka zadrške... Šta misliš šta će tetka Milojka da odabere?

Nekad web aplikacije jesu bolje rešenje, ali lično, ako ne moram, ne bih nikad radio računovodstvene web aplikacije... posebno ako imam neki cilja da ih dalje distribuiram...

Citat:
vatri: stankos: naravno da bi vjerovatno sama aplikacija bila brza, ali na taj nacin se aplikaciji samo pristupa sa rac. koji ima instaliran taj program, a da ne pominjem zavisnost od sistema, Linux, Mac, Win...

Aplikacija urađena u Delphi - u, uopšte ne mora da se instalira, već samo treba da postoji, običan copy / paste, zavisi kako se uradi, a može i da se instalira, i PHP mora da se instalira, čak i komplikovanije nego aplikacija urađena u Delphi - u. Stoji primedba da Delphi zavisi od Windows - a, ali budimo realni, koliko će se aplikacija na Balkanu prodati koje će da rade pod Linux - om?

Citat:
vatri
Nije mi jasno ovo: jel se u delphi-ju ne placaju programeri da je razviju?

Rekao sam da će se brže razviti, znači pre će se doći do zarade.

Citat:
vatri
A uostalom ovde nije rijec jel bolje win32 aplikacija ili PHP, o drugom se govori. (Naslov je racunovodstveni program u PHP predlozi i kritike).

Pa ja i kritikujem...
[ agvozden @ 07.10.2009. 10:38 ] @
Citat:
@stankons: Stoji primedba da Delphi zavisi od Windows - a, ali budimo realni, koliko će se aplikacija na Balkanu prodati koje će da rade pod Linux - om?

Mislim da su se prvo i pojavile knjigovodstvene aplikacije koje su radile pod UNIX-on, onda one pod DOS-um, a mnogo kasnije smo dobili i WIN aplikacije.

Ja sam imao sistem koji je bio portabilan i mogao je bez izmene da prepozna gde se nalazi i da radi na UNIX/DOS/MAC. Radio je na Unixu preko terminala. Na RS232 vezi je unos bio prilicno brz, na BNC u je vec razvaljivao.
Bila je zapoceta prica da se radi paralelno i preko web interfejsa, ali sam onda otisao u druge vode.

Iako sam kasnije ovakve aplikacije radio u C#, apsolutno podrzavam ideju da se uradi aplikacija pod linux-om. E, sad da li je bas PHP pogodan - drzim fige ovim entuzijastima i zelim im da uspeju u tome.
[ Goran Rakić @ 07.10.2009. 11:04 ] @
Sada još da se jave C#, Java, C++, Python,... klanovi i da svako poviče "ja to u XY mogu da razvalim". Sve je to tjuring-kompletno, nema razlike ;) Verovatno čak i u tom tvom Delphiju mogu da se prave veb aplikacije pa je cela rasprava malo besmislena.

Problem sa veb okruženjem je i štampanje izveštaja. Najverovatnije biste morali da sve sastavljate kao PDF, pa korisniku u preglednik i onda lokalna štampa...
[ stankons @ 07.10.2009. 12:22 ] @
Citat:
stex
Ni meni ovo nije jasno. Da li si ti svestan koliko brzo moze da se razvije aplikacija ili doradi nesto u PHP-u? Izgleda da to i nije bas do programskog jezika vec do programera.

Radim i u PHP - u i Delphi - u, paralelno, pa govorim iz iskustva. Ako hoćeš bar približan korisnički interfejs da postigneš kao što je u Delphi - u, onda ono što uradiš u Delphi - u za sat vremena, treba ti ceo dan u PHP - u, ako ne i više + kod je JavaScript + PHP + HTML + debug = noćna mora

Citat:
Goran Rakić: Sada još da se jave C#, Java, C++, Python,... klanovi i da svako poviče "ja to u XY mogu da razvalim".

Nemam iskustva sa tim jezicima pa ne mogu da tvrdim.

Citat:
Goran Rakić:
Sve je to tjuring-kompletno, nema razlike ;) Verovatno čak i u tom tvom Delphiju mogu da se prave veb aplikacije pa je cela rasprava malo besmislena.

Ima ogromne razlike, kao što rekoh, govorim iz iskustva, kritika je dobronamerna, a vi to uzmite ili ostavite.
[ centaur @ 07.10.2009. 15:40 ] @
Inace, i ja mislim da PHP jednostavno nije jezik kojim bi trebalo pisati ovakvu aplikaciju.
Naravno, to ne znaci da na njemu nije moguce napisati kvalitetnu aplikaciju, ali opet deluje mi kao cist overkill.
Ovo kazem iz ugla programera kojem je PHP primarni jezik. Ipak, za ovakvu aplikaciju bih izabrao Javu.

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 11.10.2009. u 20:55 GMT+1]
[ flylord @ 07.10.2009. 16:58 ] @
Hmm
ajde ovako, ovo je tema o predlozima i kritikama za aplikaciju pisanu u PHP-u. I ovo je forum za php ne za delphi, ne za C/C++ ili asembler. Ostavicu temu takvu kakva je trenutno, ako bude jos neki off topic, pobrisacu ceo off topic iz teme. Onda ste se dzaba trudili da trolujete, a ovo jeste klasican trol da PHP ne valja.

Hvala vam na razumevanju

Goran Rakić: Pročistio sam temu i sve kasnije prepiske na ovu temu, a pri tome mislim da nisam ispustio ni jedan konstruktivan stav u diskusiji. Hvala svima na razumevanju.

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 11.10.2009. u 20:57 GMT+1]
[ stevs986 @ 07.10.2009. 17:30 ] @
Sto se tice stampe iz web aplikacije, moguce je odraditi sta god ti je potrebno i matricnu i laserku stampu. Tako da ni u tom segmentu PHP nije hendikepiran...

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 11.10.2009. u 20:57 GMT+1]
[ Majstor_Pućko @ 07.10.2009. 18:22 ] @
Kome je stalo do diskuje napisace pros & cons oba jezika i suociti ih jedan vs drugi, a doci i iz cista mira i bez bilo kakvog normalnog i kritickog pristupa bacati neke argumente...

I dalje ostajem pri misljenju da je PHP dobar izbor za medium poslovnu aplikaciju sa baznim potrebama tipa: pracenje prometa, PDV izvestaji, pracenje robe i usluga, plata i troskova, kao i za analitiku. Koliko sam upoznat, relativna vecina kompanija kako domacih tako i stranih ima otprilike te potrebe, tako da web aplikacija sasvim zadovoljava potrebe. Jer pre svega treba razluciti sta se trazi od onoga ko razvija softver. I ma koliko nekima to bilo tesko trebali bi da se pomire sa cinjenicom da PHP kao skripting jezik sasvim dobro radi mnoge poslove. Sigurno nikada nece biti deo IS-a nekog telekoma, elektroprivrede, zelezara, velkih fabrika itd. Ali ce uvek biti dobar izbor za manje i srednje aplikacije, pa cak i velike gde se zadovolje uslovi. Recimo ne vidim razlog zasto PHP ne bi bio koriscen za online banking, brokerske kuce itd. gde se barata samo sa opstim podacima. A jos povrh svega da ne pominjem ekstenzije za PHP kao i da postoje razni repozitorijumi gde se one mogu pronaci, sto jos dodatno povecava skup funkcija, tako da u nekim slucajevima PHP moze da bude sasvim egal sa nekim za klasu jacim programskim jezicima.

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 11.10.2009. u 20:58 GMT+1]
[ Goran Rakić @ 07.10.2009. 18:41 ] @
Citat:
stevs986: Sto se tice stampe iz web aplikacije, moguce je odraditi sta god ti je potrebno i matricnu i laserku stampu.

Ima li sada nešto novo ili i dalje preostaje slaganje u PDF, ODF, Microsoft Office formate i onda štampa? Imaš li iskustvo sa onim CSS prelomima stranica, je li to radi u praksi danas?
[ Brodoplovac @ 07.10.2009. 19:39 ] @
Postoji open source web zasnovani ERP program Open Bravo. Više o njemu možete naći na www.openbravo.com i http://wiki.openbravo.com/.

Pošto ja nisam programer najbolje je da pogledate stranicu http://wiki.openbravo.com/wiki...ravo_Main_Development_Concepts , tamo ćete videti koji su razvojni alati korišćeni.

Sa obzirom da firma Open Bravo ima stotinak zaposlenih mislim da je njihov proizvod dobar indikator kako bi aplikaciju trebalo razvijati i kako bi ta aplikacija trebala da radi.

[ agvozden @ 07.10.2009. 19:47 ] @
Dobro je imati izlaz u PDF jer ljudi zele ponekad da imaju "preview".

S druge strane, ja bih se maksimalno oslonio na server, moj predlog je da to bude linux, mada i pod "windows-om" moze dosta da se odradi. Tu bi onda trebalo napraviti jedan kontroler koji bi se bavio stampom - i to pravac - php aplikacija - server - klijentska masina. Na tom nivou bi trebalo uvezati klijentske masine i njihove stampace. Mogu da stampaju na serverskom stampacu ili da komuniciraju putem sambe, cak i FTP-ja (ovaj deo sam radio jos na 286 DOS masinama).

Sto se tice izlaza preko CSS-a ostaje onaj problem header-a i futer-a. Preko CSS-a neces moci da utices na to, niti preko JS-a.
[ stex @ 07.10.2009. 19:56 ] @
Citat:
agvozden
Sto se tice izlaza preko CSS-a ostaje onaj problem header-a i futer-a. Preko CSS-a neces moci da utices na to, niti preko JS-a.

Koji je to problem? U stvari koje sve probleme imate kod stampe?
[ stevs986 @ 07.10.2009. 22:59 ] @
Citat:
Goran Rakić: Ima li sada nešto novo ili i dalje preostaje slaganje u PDF, ODF, Microsoft Office formate i onda štampa? Imaš li iskustvo sa onim CSS prelomima stranica, je li to radi u praksi danas?
[

Imam iskustva sa tim, prakticno mozes odstampati ono sto vidis na ekranu, i naravno da mozes koristiti css stilove tipa page-break-after... Na ekranu ti bude fino za pregled skrolujes stranicu, dok na stampi mozes da utices da prelamas stranice u zavisnosti sta zelis da postignes...
[ Goran Rakić @ 08.10.2009. 00:03 ] @
Citat:
stevs986: Imam iskustva sa tim, prakticno mozes odstampati ono sto vidis na ekranu

Mislio sam koliko je teško napraviti onaj standardni raspored, zaglavlje izveštaja, zaglavlje stranice, sadržaj, podnožje stranice i podnožje izveštaja... ili malo manje zahtevno tabelu na više strana, prvi red se ponavlja na početku svake stranice, itd... Baci neki link koji ti se učinio zgodnim, ako te ne mrzi.
[ septembar @ 08.10.2009. 03:35 ] @
Evo nekih mojih iskustava sa slicnim stvarima.
Koristio sam PHP za internet prezentacije i kasnije postepeno za interne aplikacije.
Server (veb i baza) budu u firmi a neko spolja može koristiti VPN vezu i raditi na programu kroz brouzer.

Pitanje je da li koristiti neki framework ili pisti sve sam. U početku sam sve piso sam pa je bilo gomila koda i rada :D. Posle sam skupio neke svoje klase i takođe primijetio da za neke stvari već imaju gotove besplatne po internetu.

Zend Framework je obiman i više je gomila biblioteka za sve što ti padne na pamet nego nešto što će značajno smanjiti obim tipkanja.
Učenje Zend-a + programiranje dođe isto kao samostalan razvoj ili da sve uradiš u Zend-u (više učenja) a manje kuckanja.
Postoji gomila drugih frejmvorka (obično zasnovanih na MVC model-view-controller principu) . http://www.phpframeworks.com/
Trenutno koristim Yii (http://www.yiiframework.com/) a počinjem koristiti i Symfony (http://www.symfony-project.org/).

ORM:
Problemi počinju kada treba implementirati neku malo složeniju biznis logiku (malo slozeniji SQL npr.). Većina framework-ova podržava ActiveRecord ORM (rad sa jednom po jednom tabelom). Symfony je u ovom smislu napredniji jer moze koristiti Propel ili Doctrine ORM. Po meni je bolja i jednostavnija varijanta sa Doctrine-om (http://www.doctrine-project.org/)

Što se tiče brzine i lakoće razvoja veb aplikacije tu je Ruby on Rails framework najbrži. On nije napisan u PHP-u nego u Ruby-ju ali je isto po MVC principu. Koristi ActiveRecord ORM pa malo slozenija biznis logika se svede na ručnu realizaciju. Naprimjer prošle godine za realizaciju "zatvaranja faktura uplatama i obrnuto" je trebalo približno isto vremena kao i za veliki dio ostalog.

Ajax:
Dio ExtJS http://www.extjs.com/examples/#overview se može integrisati za rad sa PHP-om. (ili Rails-om)
jQuery
Najbolje je učitavati samo ono što trenutno treba od ajax-a da se nebi usporavao rad.

Izvjestaji:
TCPDF http://www.tecnick.com/public/code/cp_dpage.php?aiocp_dp=tcpdf Može na čitavoj stranici ili u iframe-u. Ja ostavim samo "meni" i veliki iframe unutar kojeg je PDF (http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/html/iframe-pdf.html)

POS uređaji:
Možda se neki ciljevi koje želite postići mogu lakše ostvariti pomoću Jave. Fiskalni printer - problem - seriski port nije podržan u Javi za Windows - doda se RXTX :D http://users.frii.com/jarvi/rxtx/ i onda može. Inače klasično Delphi, .NET,...

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 11.10.2009. u 21:10 GMT+1]
[ w3bl0rd @ 08.10.2009. 09:22 ] @
radim na takvim aplikacijama i sam... i znam da nijedna iole ozbiljna firma ti sigurno neće koristiti linux i imati računovodstveni program u php-u... to mi je jako nelogično...
kad ti nemaš kontrolu nad sistemom... nemožeš raditi sistemske pozive, praktički jedino što na stzrani klijenta možeš učiniti je javascript to nemože proći da ne govorimo kako je u browseru to sve sporo... pdf za ispis je malo glupo... to bi sve trebalo ići on the fly bez requesta na serverpa čekati da ti downloadaš pdf.. tu se dosta vremena izgubi... ovako kad si ti na mašini radiš što želiš i kako želiš imaš full control... bilo da je to delfi, .NET, JAVA... svejedno u velikoj je prednosti u startu a prave firme neće šparati na takvim stvarima...
[ dusans @ 08.10.2009. 10:17 ] @
Treba obratiti pažnju i na to kakve mogućnosti Php pruža što se tiče izrade izveštaja, da li postoje alati za to.
Mnogo je lakše napraviti izveštaj putem design alata nego ga programirati,
da ne kažem da je neke stvari koje se tiču layout-a reporta toliko zeznuto isprogramirati da se jednostavno ne isplati.

Pozdrav!
[ Goran Rakić @ 08.10.2009. 10:41 ] @
Kao što rekoh izveštaji se najčešće prave tako što imaš gotov šablon u ODF ili Microsoft Office XML formatu, onda ga popuniš podacima i pošalješ klijentu, opciono ga pretvarajući u PDF na strani servera pre toga. Ako je sve u lokalnoj mreži štampa može da se radi i na serveru (dodaju se svi lokalni štampači u cups na serveru i onda korisnik bira na koji štampač želi da odštampa izveštaj).

Iz PHP ekstenzija možeš da praviš sistemske pozive (naravno, na serveru, ne na klijentu) ali sa tankim klijentima ti ni ne trebaju sistemski pozivi na klijentu jer na njima nema ništa zanimljivo.

Na kraju sve se svodi na to šta ekipa programera najbolje poznaje... Najveći problem u celoj ovoj priči je HTTP koji dodaje veliku latenciju za svaki zahtev i ne podržava stabilno održavanje otvorene konekcije.
[ dusans @ 08.10.2009. 12:08 ] @
@Goran
Slažem se uglavnom sa tvojim postovima.

Dodao bih sledeće...
Što se tiče reporta, jedna je stvar imati template u koji ubacuješ podatke (kao npr. Word dokument)
a sasvim je druga stvar imati alat i reporting engine koji može da uradi gomilu drugih stvari
kao što su procesiranje sirovih podataka, grupisanje, korištenje agregatnih funkcija, ponavljanje određenih elemenata,
zaglavlja, tabele, hijerarhijski prikaz, automatski layout i šta sve ne...
Ako za takve stvari nemaš alat preko kog možeš takav report da uradiš u design time-u i da jednostavno pozoveš u run time-u
već to programski radiš procesiranje, popunjavanje i kompoziciju templejtova, podataka i ostalih elemenata, onda to nije posao,
jer postoje alati koji su već ako ne 20 onda bar 10 godina industrijski standard i preko kojih se to po prirodi stvari radi.

Znači, da li u Php-u ima alata za reporte koji su pandani alatima koje imaju .Net (Crystal Reports, Microsoft Reporting Services), Delphi (ReportSmith valjda) i ostali?

Pozdrav!
[ Rona @ 08.10.2009. 13:53 ] @
Poštovani,

izvinjavam se što se nisam javljao nakon postavljanja posta, ali već smo usmenim konsultacijama riješili većinu problema. Iako sam se potrudio da naslovom teme i izborom foruma fokusiram diskusiju, ipak je veliki dio ove priče otišao u pogrešnom smjeru (off-topic). U suštini nismo saznali ništa posebno, ali ipak je tu par zanimljivih ideja koje ćemo možda implementirati u aplikaciji. To ne znači da diskusija neće biti od koristi onima koji se nekad u budućnosti odluče da naprave sličnu aplikaciju. Većinu ovih stvari smo prošli prije postavljanja teme, tako da se neću osvrtati ni na jedan komentar.

Program je u fazi pripreme, i ja se nadam da će najkasnije do kraja mjeseca krenuti najzanimljviji dio - kuckanje... :)))))

Nakon licenciranja, postavićamo link za testiranje programa. Hvala na trudu.

Pozdrav!
[ Goran Rakić @ 08.10.2009. 14:24 ] @
Rona,

Kako planirate da rešite pripremu i štampanje izveštaja?
Kako rešavate sigurnost i pouzdanost podataka?
Kako planirate da smanjite latenciju?
Kako planirate da se povežete sa uređajima kao što je fiskalna kasa ili da povučete podatke iz softvera za e-bankarstvo?

Hvala.