[ oogi @ 08.10.2009. 18:32 ] @
Jeste li nekad razmišljali o tome i da li ste pronašli neku svoju definiciju toga? Ja vreme definišem kao proces u kome sistem menja svoje stanje. |
[ oogi @ 08.10.2009. 18:32 ] @
[ eloiza @ 08.10.2009. 18:44 ] @
Opet ti?!
E jesi preterao si! [ oogi @ 08.10.2009. 18:48 ] @
Da objasnim malo ovo svoje shvatanje. Neka je soba u kojoj se ja sada nalazim jedan zatvoren sistem i neka je jedan ćošak početak referentog sistema. Svaka stvar u sobi u jednom trenutku ima svoje koordinate u tom referentnom sistemu, međutim ako ja pređem iz jednog kraja u drugi koordinate mog tela će se promeniti pa samim tim i izgled sobe, da ne spominjem hemijske reakcije u mom organizmu koje su se odigrale u nepovrat pa ni ja više nisam isti tj. sistem(soba) je drugačiji nego pre. Ono što hoću da kažem jeste da je po mojoj logici vreme posledica kretanja i da je ono tehnički gledano ljudska tvorevina da bi označilo razliku između pređašnjeg i sadašnjeg stanja stvari te nikakvo putovanje kroz vreme nije moguće.
[ oogi @ 08.10.2009. 18:56 ] @
Što sam preterao?
[ eloiza @ 08.10.2009. 19:07 ] @
Koliko imaš godina?
[ oogi @ 08.10.2009. 19:08 ] @
17
[ eloiza @ 08.10.2009. 21:17 ] @
Citat: oogi: Da objasnim malo ovo svoje shvatanje. Neka je soba u kojoj se ja sada nalazim jedan zatvoren sistem i neka je jedan ćošak početak referentog sistema. Svaka stvar u sobi u jednom trenutku ima svoje koordinate u tom referentnom sistemu, međutim ako ja pređem iz jednog kraja u drugi koordinate mog tela će se promeniti pa samim tim i izgled sobe, da ne spominjem hemijske reakcije u mom organizmu koje su se odigrale u nepovrat pa ni ja više nisam isti tj. sistem(soba) je drugačiji nego pre. Ono što hoću da kažem jeste da je po mojoj logici vreme posledica kretanja i da je ono tehnički gledano ljudska tvorevina da bi označilo razliku između pređašnjeg i sadašnjeg stanja stvari te nikakvo putovanje kroz vreme nije moguće. Jao, pa ti već u 17 godini veoma kreativno razmišljaš o tim stvarima maltene kao Stiven Hoking. Bojim se da nismo dorasli tvom nivou. [ xchillah @ 08.10.2009. 22:39 ] @
Citat: oogi: ... i da je ono tehnički gledano ljudska tvorevina ... Baš tako. Preciznije rečeno, vreme je tvorevina, odnosno iluzija ljudskoga uma. Um je iluzionista. Dobar sluga, zao gospodar. [ Miroslav Ćurčić @ 08.10.2009. 23:48 ] @
Vreme je merna jedinica, izmišljena (kao etalon) da bi se mogle izmeriti neke druge stvari, recimo brzina kretanja u prostoru.
[ oogi @ 09.10.2009. 07:56 ] @
Nema potrebe za sarkazmom.
[ oogi @ 09.10.2009. 10:15 ] @
Vreme nije iluzija ono je vrlo realna stvar.
[ xchillah @ 09.10.2009. 11:28 ] @
Samo da pojasnim svoj iskaz.
To da je vreme obmana ljudskog uma nije moja "fiks ideja", niti sam dostojan da dođem do takvih saznanja, uvida, spoznaja. To su reči ljudi koji su mnogo pametniji i veći od mene, a ja sam ih samo preneo. Jasno je da je ovde reč o duhovnosti, duhovnim učenjima Istoka i Zapada, stazama koje vode duhovnom vertikalom, prosvetljenju. Onome ko se zainteresuje za svoj duhovni život, počne da proučava takvu literaturu, pojam vremena se sasvim relativizuje i dolazi do spoznaje koju sam već pomenuo. Jako volim ovaj forum, koji je naučno-tehničke prirode, i svestan sam da ovo nije mesto za duhovno-religijsko-verske teme i diskusije. Stoga sam samo hteo da pokažem na jedan pristup u tretiranju pojma vremena. Za one koje to zanima biće lako da nastave dalje da produbljuju svoja iskustva i znanja. Ipak, iako sam za nauku, fiziku laik, tu i tamo sam pročitao po nešto o raznoraznim terijama relativnosti, kvantnim fizikama i ostalim savremenim saznanjima. Neka me neko ispravi ako grešim, ali tu se sa pojmovima energije, prostora i vremena fizičari počinju "gađati" takvim idejama, teorijama da je tendencija da će, pre ili kasnije, moderna fizika doći do istih saznanja, odnosno potvrditi ih, kao i mnogi duhovnici kroz vekove i milenijume. Ako moderator ovaj post smatra neumesnim, za šta ostavljam mogućnost, molim neka obriše. Ne sumnjam da ovde ima ozbiljnih ljudi od nauke, fizike, pa će oni moći da daju odgovor na pitanje koje je pokretač teme postavio, sa zvaničnog stajališta nauke. I mene bi zanimalo. [ r_u_s @ 09.10.2009. 12:46 ] @
Vrijeme je nesto apstraktno sto su ljudi izmislili kako bi sebi olaksali zivot... Ukratko!
[ dragancesu @ 09.10.2009. 13:04 ] @
Sve jedinice imaju svoju definiciju ali kako kazu vreme "se ne definise".
Koliko je racionalno ili iracionalno je veliko pitanje. Mnogi naucnici traze derfiniciju vremena, a mnogo njih su biolozi, jer smatraju da je priroda na neki nacin zapisala vreme. Ako se pitate gde pogledajte procese recimo klijanja, uvek se desava na isti nacin. To je kod biljaka, ali i kod zivotinja i ljudi je isto. Dete se zacne i do rodjenja uvek traje isto vreme, 9 meseci, prvo se razvija jedno, pa drugo, pa ovo, pa ono i tako redom. Uvek isto pa prosto deluje da je to na neki nacin zapisano. Samo jos nije desifrovano. [ Ironhide @ 09.10.2009. 17:25 ] @
Citat: dragancesu: Dete se zacne i do rodjenja uvek traje isto vreme, 9 meseci Kako onda objašnjavaš da sam se ja rodio za samo 8 meseci, a moja sestra za čak 7 !? Imaš na milijarde ovakvih primera... [ oogi @ 09.10.2009. 19:07 ] @
@xchillah
Koji su to pametni ljudi rekli tako nešto? Mada ovo nije mesto moram da kažem da se duhovnost zapada i istoka potpuno razlikuju. [ alexandar_cajic @ 09.10.2009. 19:51 ] @
Vreme je relativna stvar - zavisno s koje strane wc-a se nalazite! : )
[ Odin D. @ 09.10.2009. 20:22 ] @
Kod mene je vreme promjenjivo oblacno. Trenutno.
[ musicmaster @ 09.10.2009. 20:30 ] @
Vreme je nešto što meni u zadnjih nekoliko godina užasno ide na živce.
[ xchillah @ 09.10.2009. 22:24 ] @
Sa Amerikancima bih se, pak, složio, kada kažu da je vreme novac.
Samo što ovu misao možemo tumačiti na više načina. [ Gongash @ 10.10.2009. 08:52 ] @
Da nije vremena sve stvari bi se dogodile odjednom.......
[ Nedeljko @ 12.10.2009. 07:56 ] @
Vreme je faktor promena, ali nije nebitno koje vremenske razmake smatramo jednakim, jer treba napisati jednačine prirodnih zahona (u kojima vreme bitno figuriše), koje treba da se uklope u ekperimente. Recimo, stara definicija vremena zasnovana na rotaciji Zemlje oko sopstvene ose ne ispunjava taj zahtev, jer Zemlja npr. pretrpi neki poremećaj usled koga promeni veličinu, pa samim tim i momenat inercije, pa bi po zakonima mehanike trebala da promeni brzinu rotacije oko sopstvene ose. Međutim, to je nemoguće ako je vreme zasnovano na toj rotaciji. Zato se ta pojava smatra "neravnomernom", pa je usvojena drugačija definicija sekunde
Citat: Definitions of the SI base units - Unit of time, second The second is the duration of 9 192 631 770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the cesium 133 atom. Dakle, merna jedinica za vreme se definiše kao trajanje 9,192,631,770 perioda zračenja koje odgovara prelasku između dva hiperfina nivoa pozadinskog stanja atoma cezijuma 133. Ova pojava se za sada smatra "ravnomernom", tj. nema primedbi na definiciju sa stanovišta eksperimenata. [ Fitopatolog @ 16.10.2009. 11:25 ] @
Citat: Nedeljko: Vreme je faktor promena Ne, promene nisu prouzrokovane vremenom. Mada, ako nema promena - nema ni vremena. Drugim rečima, same promene nemaju u vidu vreme, ali mi imamo osećaj za vreme posmatrajući neke promene. Citat: Nedeljko: Recimo, stara definicija vremena ... Nedeljko, pobrkao si jedinice za merenje vremena i samo vreme. Kao kada bi rekao npr. "Stara definicija dužine se čuva kao prametar u Sevru..." [ Vladokv @ 16.10.2009. 13:21 ] @
Po meni je vreme ritam dogadjanja posmatranih promena i pojava. Vreme se može kriviti, tj. uticati da se i elementarne pojave odvijaju različitim ritmovima, ali ne preskakati. Tako smatram da je nemoguće skakati kroz vreme napred i nazad (opšta zamisao vremeplova)
[ musicmaster @ 16.11.2009. 07:24 ] @
Citat: Vladokv: Po meni je vreme ritam dogadjanja posmatranih promena i pojava. Vreme se može kriviti, tj. uticati da se i elementarne pojave odvijaju različitim ritmovima, ali ne preskakati. Tako smatram da je nemoguće skakati kroz vreme napred i nazad (opšta zamisao vremeplova) Vladokv, ovaj lik na v. klipu se ne slaže sa tobom. [ Sprečo @ 01.12.2009. 18:28 ] @
Pojam vremena formira ljudska svijest, posmatrajući i upoređujući promjene, događanja, "brzinu promjene".
Vrijeme je odraz promjena u ljudskoj svijesti! Vrijeme nije koordinata, nije broj, nije dužina,.... Vrijeme se ne može "zakrivljavati", "dilatirati", "kontrahirati",.... Vrijeme nije striktno vezano za svjetlost i njene atribute. [ Fitopatolog @ 19.12.2009. 07:30 ] @
U klasičnoj mehanici nam je dovoljan jedan časovnik za merenje vremena za čitavu Vasionu. Časovnik se može napraviti tako što se posmatra pređeni put materijalne tačke koja se kreće pravolinijski konstantnom brzinom samo pod dejstvom sopstvene inercije. Ovaj put je srazmeran vremenu, pa može biti baždaren u vremenskim jedinicama. Ako želimo da saznamo KADA se dogodio neki događaj - treba samo da u trenutku nastanka događaja zabeležimo položaj materijane tačke na našem časovniku. Naravno, posmatrač mora imati sposobnost da oba podatka (i nastupanje događaja i stanje časovnika) očitava BEZ ikakvog kašnjenja. Ovo je, svakako, danas nemoguće postići zbog konačne brzine prostiranja svetlosti (možda u budućnosti kvantna isprepletenost pomogne da se ovaj problem reši).
U relativističkoj mehanici svaki koordinatni sistem ima svoj časovnik. Ajnštajn je dao formulu koja povezuje vremena ovih časovnika. Eksperimentalno je, za sada, nemoguće proveriti njenu ispravnost zbog nemogućnosti ISTOVREMENOG očitavanja dva događaja bez ikakvog kašnjenja. [ Fizmat @ 20.12.2009. 09:25 ] @
Vreme je četvrta dimenzija u prostorno-vremenskom kontinuumu Minkovskog.
[ entropy @ 20.12.2009. 16:25 ] @
Filozofi su ne tako retko navodili da "vreme" nije "realno" tj. da ne postoji. I to od grčkih filozofa pa do "modernih" kao što je J. M. E. McTaggart's koji je 1908. izdao knjigu "The Unreality of Time". Ma da ruku na srce ti isti filozofi nisu uspeli ni da nam objasne šta je "realno" pa tako njihova tvrdnja da "vreme" nije "realno" nam i ne znači mnogo.
Sa druge strane moderni fizičari vreme smatraju "realnim" kao i sam prostor. Međutim u poslednje vreme i u modernoj fizici se stvari menjaju. Ali da se ja sad ne bih ovde mnogo raspisivao i prepričavao nešto što je neko već napisao evo jednog članka iz Newscientist-a pod nazivom : "Is time an illusion?" http://www.newscientist.com/ar...s-time-an-illusion.html?page=1 Evo i jedna lepa sličica: ![]() I kako kaže i na sličici kvantna mehanika može biti prerađena tako da se pokaže da je vreme "nepotrebno"...i ukoliko vreme ne postoji na kvantnoj skali onda bi mogli da kažemo je vreme statistički pokazatelj observabilnog univerzuma... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|